RSS Feed

Pumnul din mătase fină

vezi toate articolele de
27 Nov 2009 la 12:52 109 comentarii 5099 vizualizari.

Mama mea a primit ieri prima pensie. Sunt cei dintâi bani pe care îi capătă după o viaţă de muncă în preajma copiilor. A început să lucreze vânzând cărţi într-o librărie, dar după câţiva ani a obţinut un post la o creşă unde a rămas până acum o lună, când şi-a cerut pensionarea. De-a lungul timpului, instituţia s-a reorganizat, a fost creşă, orfelinat, leagăn de copii, centru de plasament, de protecţie socială, dar, indiferent de cum s-a redenumit instituţia, mama mea a avut mereu grijă de copii. A pus pe hârtie cifre, le-a adunat, le-a înmulţit, le-a împărţit, iar rezultatele contabilităţii sale s-au materializat într-o permanentă grijă faţă copii.. ce mănâncă, ce hăinuţe au, ce jucării primesc. A pus suflet în cifre şi multă generozitate în rezultat. Criza a prins-o într-un birou îngrămădit şi nepregătită să părăsească lumea în slujba căreia a trăit o viaţă. Nu s-a ferit niciodată să muncească, dar a avea întrerupere pe carte de muncă din pricina unui concediu obligatoriu i s-a părut de neconceput. Cum împlinise de mult anii vechime, am decis în familie că e mai onest să se pensioneze.

Prima pensie şi cei câţiva bănuţi în plus pe care i-a primit ieri i-au fost o bucurie fără margini. Ar trebui s-o vedeţi pe mama râzând. Este întruchiparea unei sincerităţi de o frumuseţe absolută! Chiar dacă plecarea bruscă de la serviciu a frământat-o nopţi în şir, iar ultimele zile i-au întunecat sufletul, ieri îşi recăpătase încrederea şi asta m-a minunat. Ştiam că nu-şi primise ultimul salariu şi am întrebat-o ce s-a întâmplat. Mi-a zis că banii pentru ultima leafă, din octombrie, n-au venit nici acum, iar oamenii vor fi nevoiţi să protesteze împotriva puterii. Nu a puterii locale, să ne înţelgem. Ci împotriva guvernului, aşa cum a mai fost organizat un protest şi înainte de primul tur. La centru s-a auzit, desigur, doar faptul că oamenii nu şi-au primit banii de la Băsescu şi Boc, deşi presa locală care a rezistat neaservită de-a lungul vremii, în ciuda pumnilor primiţi în plină figură, n-a contenit să scrie că s-au trimis fonduri de la Guvern.

Această formă de manipulare, servită cu mănuşi de mătase fină, e atât de bine croită, încât sincer nu de palmele lui Băsescu mă tem. În afara unei impulsivităţi care nu mai avea nevoie de nicio înregistrare, gestul din 2004 nu-mi demonstrează nimic. Nici faptul că omul ar bate copii, nici că ar fi un ins violent şi nici că i-ar dispreţui pe cei mici. Mi-a transmis asta chiar mama mea care, înainte de se aşeza la televizor în seara electorală a unui an în care a fost nevoită să iasă la pensie, şi-a trăit toată viaţa într-o deplină dedicare faţă de copii.

De pumnul în gură, ascuns în mănuşa de mătase fină, însă, mă tem. De mâinile dibace care trag sforile modelelor de mucava. De cei care ne ţin în palme ori ne mângâie pe creştet doar ca să ne pocnească rapid, în caz că ieşim din front. Şi mă mai tem de toţi cei care, cu mâinile curate, servesc campanii murdare pe post de desert electoral tuturor oamenilor de bună credinţă, care nu şi-au primit salariile la timp.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi masterand în Lingvistică, mi-am început activitatea în presă în biroul BBC România
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!