RSS Feed

Pungeşti – o enclavă de dictatură ruptă din Uniunea Europeană: declaraţii politice, întrebări pentru ministrul Radu Stroe, legea „Pungeşti”

vezi toate articolele de
21 Dec 2013 la 20:41 41 comentarii 4398 vizualizari.

Am vizitat săptămâna trecută zona Pungeşti pentru a mă informa la faţa locului cu privire la situaţia şantierului deschis cu forţa de Chevron şi, mai ales, la situaţia oamenilor din zonă afectaţi de abuzurile la care au fost şi sunt supuşi, îngrijoraţi fiind de planurile guvernului care riscă să le afecteze grav sănătatea, proprietăţile şi modul de viaţă.

Am formulat declaraţiile politice pentru parlament marţi, 17 decembrie, îi adresez, în calitate de deputat, ministrului afacerilor interne, dl. Radu Stroe 10 întrebări cărora va trebui să le răspundă conform procedurilor parlamentare, şi am depus la Senat o lege simbolică, în semn de protest atât faţă de brutalităţile autorităţilor faţă de locuitorii şi protestatarii de la Pungeşti, cât şi faţă de tendinţa evidentă a actualei puteri de  a impune noi reglementări prin care să fie privilegiaţi decidenţii politici în raport cu cetăţenii, subminându-se astfel grav statul de drept şi democraţia din România.

Poliţia şi jandarmeria la Pungeşti


Declaraţii politice – 17 decembrie 2013

Localitatea Pungeşti a devenit o enclavă ruptă din Uniunea Europeană

şi în care drepturile cetăţenilor sunt grav încălcate

În zilele de vineri 13 decembrie şi sâmbătă 14 decembrie 2013, am vizitat, împreună cu prinţesa Brianna Caradja, cunoscută activistă pentru drepturile omului şi pentru protejarea mediului, comuna Pungeşti din judeţul Vaslui, care a fost declarată de către guvern drept „zonă specială de siguranţă”.

Ceea ce am văzut şi am aflat acolo este şocant şi revoltător. Autorităţile din România comit o gravă nedreptate faţă de cetăţenii din zonă, instaurând măsuri represive fără precedent. Practic, în Pungeşti sunt suspendate democraţia şi drepturile individuale. Mai uşor intri într-o altă ţară membră a UE decât în zona Pungeşti.

Efective impresionante de jandarmi postaţi în dreptul şantierului deschis la Pungeşti de compania Chevron

În timp ce eram acolo, am postat pe pagina mea de facebook impresii de la faţa locului, dintre care citez câteva: „Am ascultat mărturii şocante despre cum sunt oamenii intimidaţi şi agresaţi de către autorităţile statului. Am văzut eu însumi cum patrulează maşinile de poliţie la fiecare două minute. Maşinile cu jandarmi sunt amplasate, de asemenea, pe străzile din comuna Pungeşti! Este, cu adevărat, o enclavă ruptă din Uniunea Europeană, o enclavă în care drepturile omului sunt suspendate, cetăţenii sunt umiliţi, iar instituţiile de forţă ale statului se manifestă nestingherit terorizând populaţia. Jandarmii au intrat cu forţa în casele oamenilor. Copiii se tem să meagă la şcoală şi îşi doresc ca Moş Crăciun să vină pentru a-i lua pe jandarmi”.

Un bătrân din Pungeşti, alături de nepoatele lui, care mi-a povestit cu ochii în lacrimi cum oamenii au fost bătuţi şi umiliţi de către autorităţi

„Oamenii din Pungeşti povestesc cu durere şi cu lacrimi în ochi despre abuzurile şi presiunile la care sunt supuşi de către autorităţi. În acelaşi timp, îşi păstrează simţul umorului spunând chiar că ar fi de acord cu gazele de şist dacă prima sondă va fi amplasată pe pământurile preşedintelui Băsescu, iar cea de a doua în curtea premierului Ponta”.

“Sunt martorul unei atmosfere de teroare şi de stat poliţienesc din Pungeşti. Poliţia îmi monitorizează fiecare mişcare din localitate. Chiar acum cateva minute, o maşină de poliţie a oprit în faţa casei în care am înnoptat, verificând dacă maşina cu care am venit este înca parcată în curte… Este incredibil cum merg lucrurile aici…”

Adresându-mă locuitorilor din Pungeşti, alături de Brianna Caradja – foto www.vrn.ro

Am fotografiat numeroase autovehicule ale poliţiei şi jandarmeriei. Efectivele sunt de câteva sute, mulţi dintre aceştia fiind masaţi aproape de şantierul deschis de compania Chevron la doar cca 650m de casele oamenilor. Am mers până în acel loc şi jandarmii au încercat, la început, să îmi blocheze accesul către poarta şantierului. Am forţat însă şirul de jandarmi care era în faţa mea întrebându-i dacă apără interesul public sau dacă răspund la comenzile unei companii private. Trecând de ei, m-am apropiat de gardul şantierului şi am cerut să vorbesc cu şeful de acolo. Am fotografiat şi panoul pe care sunt afişate detaliile cu privire la lucrările care se desfăşoară în zonă. Mi s-a oferit o carte de vizită a cuiva care se ocupă cu comunicarea din partea Chevron.

Panoul şantierului Chevron de la Pungeşti

Într-o declaraţie pentru cei de la “Vremea Nouă” am afirmat despre cetăţenii din Pungeşti care îşi apără pământurile şi sănătatea, că îi admir pentru dârzenia lor şi sunt solidar cu cauza lor.

Iată însă că guvernul actual ne propune o falsă dezvoltare a României eludând dialogul şi regulile democraţiei. În loc să angajeze discuţii şi consultări cu comunităţile locale, autorităţile române au ales calea forţei şi represiunii. Dar nu se poate construi o economie înconjurată de jandarmi în nici o ţară democratică. Calea de forţă pe care merge acum guvernul, nu va genera decât confruntare şi tensiuni în societate, fără a ajuta nicicum la dezvoltarea economică a României. Într-un astfel de climat, investitorii serioşi vor fi sceptici în a investi. Un guvern cu reflexe nedemocratice şi care nu garantează buna funcţionare a statului de drept şi un mediu economic stabil nu va fi în măsură să  construiască o economie sustenabilă, cu tehnologii prietenoase cu mediul.

Vorbind cu cetăţenii din comuna Pungeşti îngrijoraţi de şantierul Chevron dar hotărâţi să îşi apere sănătatea şi pământurile

Fac un apel către toţi politicienii responsabili să denunţe acest tip de politică aplicat în forţă la Pungeşti şi cer guvernului să retragă de urgenţă forţele de ordine de acolo, să ridice starea de asediu asupra comunei şi de intimidare asupra oamenilor. De asemenea, cer guvernului să nu mai blocheze procedurile democratice de organizare a unui referendum local. Iar în privinţa gazelor de şist, cer primului ministru Victor Ponta să prelungească pentru încă 10 ani cel puţin moratoriul impus explorării/exploatării gazelor de şist pe care l-a instituit în cursul anului 2012. În acest timp, va exista răgazul necesar pentru studii aprofundate privind impactul asupra mediului a tehnologiei actuale de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

De asemenea, sunt de părere că strategia energetică a României va trebui să prevadă o pondere tot mai mare pentru energia produsă din surse regenerabile şi nu din combustibili fosili sau centrale nucleare.

Remus Cernea

Deputat independent

10 întrebări adresate Ministrului Afacerilor Interne,

dl. Radu Stroe.

Către Ministerul Afacerilor Interne

În atenţia domnului ministru Radu Stroe

Stimate domnule ministru, în calitate de deputat, vă adresez următoarele întrebări:

 1. Care este temeiul legal pentru prezenţa unor efective importante de jandarmi şi poliţişti în zona Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în intervalul 14 octombrie 2013 – 1 ianuarie 2014?
 2. Care este numărul de jandarmi şi de poliţişti dizlocat în zona Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în intervalul de timp menţionat mai sus, defalcat pe fiecare zi în parte?
 3. De ce sunt intimidaţi cetăţenii din zonă prin menţinerea unor efective masive de jandarmi şi prin patrularea la intervale de câteva minute a unor maşini de poliţie pe străzile comunei?
 4. Vă rog să precizaţi cheltuielile din banii publici implicate de prezenţa acestor efective de jandarmi şi poliţişti în perimetrul respectiv, defalcat pe fiecare zi în parte.
 5. Vă rog să precizaţi dacă au fost iniţiate şi sunt în curs anchete interne cu privire la brutalităţile comise de jandarmi împotriva locuitorilor din zonă şi a protestatarilor care se opun explorării/exploatării gazelor de şist în zonă.
 6. Vă rog să precizaţi dacă au fost respectate, în intervalul menţionat, condiţiile minime necesare pentru prezenţa jandarmilor (hrană, apă, toalete publice).
 7. Care este temeiul juridic în baza căruia jandarmii au intrat pe terenul proprietate privată în care se afla tabăra protestatarilor împotriva explorării/exploatării gazelor de şist?
 8. Care este temeiul juridic în baza căruia jandarmii au intrat în locuinţele oamenilor, proprietăţi private, în căutarea activiştilor de mediu care au participat la protestele din zona Siliştea-Pungeşti?
 9. La ce oră a început acţiunea jandarmilor şi poliţiştilor împotriva protestatarilor din zona Siliştea-Pungeşti în data de 2 decembrie 2013?
 10. De ce sunt oprite toate autovehiculele şi de ce sunt legitimaţi toţi cetăţenii care vor să tranziteze zona?

Vă rog să îmi trimiteţi răspunsurile în scris.

Vă mulţumesc anticipat,

Remus-Florinel Cernea

Deputat independent

Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti - fotografie făcută împreună cu Brianna Caradja, în faţa şantierului Chevron

Proiect de lege

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

LEGE

Privind localitatea Pungeşti

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic:

Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii.

INIŢIATOR:

Remus Cernea

Deputat independent

Expunere de motive pentru

Propunerea legislativă privind localitatea Pungeşti

În localitatea Pungeşti din România pentru un cetăţean român accesul este astăzi mai dificil decât într-o ţară membră a Uniunii Europene. Am vizitat în week-end-ul trecut (vineri, 13 decembrie şi sâmbătă 14 decembrie 2013) zona şi am fost martorul unor abuzuri incredibile asupra oamenilor, drepturile acestora fiind încălcate flagrant.

Maşină de jandarmi poziţionată la intrarea în localitate

În localitate sunt masate forţe de ordine impresionante: sute de jandarmi îi intimidează pe localnici, iar maşinile poliţiei patrulează din două în două minute. Pentru a intra în comună trebuie să treci de filtre ale poliţiei care îi legitimează pe toţi cetăţenii. Venirea mea în Pungeşti a fost monitorizată permanent de către poliţie. Nu este permisă staţionarea maşinilor particulare în apropierea şantierului deschis de compania Chevron la aproximativ 650 m de case. În Pungeşti nu este permis nici mersul prin localitate pentru grupuri mai mari de trei persoane. Jandarmii au încercat chiar să mă împiedice să mă apropii de şantierul Chevron. Am forţat însă trecerea şi am ajuns, în cele din urmă la gardul acestuia.

Filtru de poliţie şi jandarmerie la intrarea în localitate

Au venit la mine şi la prinţesa Brianna Caradja, care m-a însoţit, persoane în vârstă plângând care ne-au povestit cum au fost bătuţi de către jandarmi femei şi bătrâni din comună. Am întâlnit copii a căror dorinţă era să vină Moşu’ ca să îi ia pe jandarmi. Am vorbit cu un tânăr căruia jandarmii i-au rupt mâna şi i-au spart capul, bătându-l până ce acesta şi-a pierdut cunoştinţa.

Alături de omul bătut de jandarmi la Pungeşti

Cu toată această represiune şi intimidare abătută asupra lor, cetăţenii din Pungeşti şi-au exprimat însă hotărârea de a rezista până la capăt. Dar ei au nevoie de solidaritatea celor care apărără drepturile individuale şi pe cel constituţional la un mediu sănătos.

Fotografie făcută la tabăra protestatarilor atacată de jandarmi în dimineaţa zilei de 2 decembrie 2013, deşi se afla pe o proprietate privată, vis-a-vis de terenul pe care Chevron a deschis şantierul

Autorităţile nu au cultivat dialogul. Cu oamenii nu s-a vorbit, nimeni nu le-a luat în seamă îngrijorările şi dreptul de a fi informaţi şi consultaţi. Guvernul a utilizat forţa în locul procedurilor democratice. Dar atunci când puterea politică încearcă să impună societăţii măsuri abuzive, ultima linie de apărare a guvernului rămâne alcătuită din forţele de ordine. Trăinicia unei democraţii depinde însă de dialog, iar când acesta nu este utilizat se ajunge, inevitabil, la confruntare.

Împreună cu câţiva protestatari şi localnici din Pungeşti

Iată că şi în Parlamentul României procedurile şi Regulamentul sunt încălcate sistematic. Actuala majoritate USL ignoră vocile critice care atrag atenţia asupra acestor grave încălcări care afectează principiile fundamentale şi bunul mers al instituţiei. Şirul de abuzuri ale liderilor USL, evidente în ultimele luni şi cu privire la Roşia Montană şi la gazele de şist, a culminat marţi, 10 decembrie 2013 cu forţarea adoptării unor legi extrem de controversate, cu prevederi care afectează statul de drept şi fără a avea o dezbatere reală asupra lor. Consecinţele acestui abuz sunt acum suportate de către România şi pe plan internaţional întrucât au existat reacţii ample şi justificate din partea Comisiei Europene, a Statelor Unite şi a multor state membre ale Uniunii Europene precum Marea Britanie, Germania şi Olanda. România s-a prezentat din nou ca o ţară în care stabilitatea legislativă şi respectarea statului de drept sunt extrem de vulnerabile.

Toate aceste lucruri trădează derapaje grave ale actualei puteri care amintesc de modul în care o democraţie poate aluneca spre dictatură, mod descris în mod admirabil de către scriitorul George Orwell în „Ferma animalelor”. Din acest motiv, supun atenţiei parlamentarilor o lege simbolică dedicată compatrioţilor noştri din Pungeşti care acum sunt supuşi unor nedreptăţi îngrozitoare.

Un alt filtru de poliţie la Pungeşti!

Propunerea legislativă este o „lege” care face trimitere acele personaje din „Ferma animalelor” care au dorit să impună dictatura asupra celorlalte animale. În locul legii democratice stabilte iniţial, de comun acord, „Toate animalele sunt egale”, s-a dorit impunerea unei noi legi care să consfinţească dictatura şi anume „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”. Cam acelaşi lucru îl încearcă actuala putere iar această propunere legislativă simbolică trage un nou semnal de alarmă asupra riscurilor spre care ne îndreptăm… Dedic această propunere legislativă tuturor politicienilor din România care dovedesc reflexe autoritariste şi dispreţ faţă de drepturile cetăţenilor.

INIŢIATOR,

Remus Cernea

Deputat independent

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

41 comments
 • 1

  Felicitari pentru relatare, astept cu interes raspunsurile oferite de stroie, desi ma indoiesc ca vor venii :)

 • 2

  romanilor treziti-va pina nu e prea tarziu,acum cu noul guvern e mai rau ca pe timpul lui Ceausescu ,pe ala l-a judecat si omorat repede ca sa nu poata sa mai vorbeasca ,ca daca vorbea probabil stiam si noi mai multe .vedeti cum respecta drepturile omului guvernul de azi ,vedeti ce legi dau ca sa fie totul in avantajul lor sa ne gandim doar la legea ca eu nu pot lua pe nimeni in masina mea proprietate personala nici frate nici sora ,oare aici ne-am dorit sa ajungem dupa 23 ani unde si cind sunt respectate drepturile romanilor,ganditi-va bine ce aveti de gand sa faceti cu acest guvern,au distrus o tara frmoasa si bogata care odata era numita granarul europeiacum e doar foamete ,bine ca traiesc ministrii , parlamentarii si deputatii bine prostii poate sa rabde sa indure sa moara de foame.TREZITI-VA

  gegiu
  2013-12-21 22:54:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  domnul ministru Stroe sa declare ,,zone speciale de siguranta” -pe rand,daca bugetul este mic-si alte localitati in care jandarmii sa legitimeze hotii intorsi de la furat din locuintele cetatenilor.In acelasi timp,patrulele ii legitimeaza si identifica pe politistii care fac blat cu hotii.

  adrian
  2013-12-21 23:03:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Semnati petitia pentru Pungesti!
  https://secure.avaaz.org/en/petition/All_humanrigts_NGOs_that_can_monitor_and_act_NOW_on_this_attack_Save_the_village_of_Pungesti_Romania_from_fracking_and_a/edit/

  elena
  2013-12-22 00:35:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Multumim pentru relatarile din teren.
  Guvernul actual si-a dat arama pe fata. De la Pungesti o sa le vina si sfarsitul!!

  Paul
  2013-12-22 01:25:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  In sondaje, guvernul, puterea actuala cresc.
  Poate ca au pierdut sustinerea pungestenilor (care au fost 100% cu ei, sa nu uitam), dar per ansamblu USL creste.

  Fac fapte bune in restul tarii, lumea apreciaza useleul, Romania este fericita ca are o majoritate care tine efectiv cu poporul. Da, face useleul niste chestii cu gaze, dar sa nu uitam, useleul a dat pensii si salarii la popor!! Pana la venirea lui, nu mai existau pensii si salarii, poporul era mort! Acum, cu venirea useleului la putere putem zice efectiv ca poporul român s-a nascut a doua oară! Oare putem sa aruncam cu pietre in useleu, in Ponta si Crin, in blajinul Stroe, doar pentru ca a dus o sonda la Pungesti?

  Daca pungestenii sunt nemultumiti, si ii inteleg, pot sa rezolve democratic. In 2016. Sau, daca nu le iese, sigur in 2020. Atunci, la vot, sa penalizeze useleul, care useleu sa nu mai plece de acolo cu vesnicul procentaj de 100%, ci cu un jenant 60-70% ! Chiar ca ar merita.

  Mircea
  2013-12-22 10:18:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  printeza caradja ? ce-a facut panarama aia sa aiba acest statut, de printesa ? printesa p.ulii, asa DA !

  go_chevron
  2013-12-22 10:30:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @elena:
  Cine v-a scris petitia? :) De unde stiti voi ca a cerut Chevron “interventia in forta” a jandarmilor ?! Impotriva cu este adresata petitia, impotriva lui Chevron ?! Asa reiese din text. Poate nu va e clar:

  - Consiliul Judetean Vaslui a emis Autorizatia de Construire nr.57/02.10.2013
  - in baza acestei autorizatii o firma sub-subcontractanta Chevron executa LEGAL ce e scris acolo.
  E clar?

  Asa este acum. Voi protestati impotriva Chevron-ului, scrieti vad si petitie. Pai ce greseste? Executa Chevron-ul altceva decat e trecut in autorizatie, asta e problema? Pai daca e asa, faceti un protest la sediul Chevron din SUA ! Sau trimiteti un protest, o petitie ambasadei americane, că o firma de la ei, a patruns ilegal (atentie, ei au acte in regula ! )pe teritoriul Romaniei si iau oamenii la bataie.

  La nivelul asta este protestul vostru?
  Groaznic de manipulati sunteti. Majoritatea sunteti sinceri, de buna credinta. Insa creduli. Cei care va “conduc” din umbra, dar printre voi, fac jocurile astea. Apolitic games.

  Sunteti folositi pe post de supapa controlată, draga Elena. Stiu, nu o sa-mi dai dreptate acum, ramane sa te convingi tu singura.

  Mircea
  2013-12-22 11:07:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  D-le Mircea(aveti un nume asemanator cu cel care trebuia si chiar s-a facut ca lucreaza:,,Mircea,fa-te ca lucrezi”),curegret va spun acum,in postul Craciunului ca ati trait degeaba,si faceti deceaba umbra pamantului.

  adrian
  2013-12-22 11:46:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Sa aduci in articol numele madmoazelei Brianna inseamna sa-ti ridiculizezi din start demersul…Ca si cand ar mai fi fost nevoie de inca o potentare a acestui ridicol care inseamna un protest in ceea ce priveste inceperea unei operatiuni de foraj de explorare. Ca si cand nu eram lamuriti despre cine si cu ce competente protesteaza :)

  Pai, draga Cernea, mai taticule, cred ca nu ai citit bine nici macar ceea ce ai fotografiat- vezi foto #6. Hai sa-ti explic asa, pe fuga: forajul va fi executat de o companie romaneasca, cu experienta in domeniu si in afara, care e condusa chiar de un tip cu competente pe felia asta, nu de “pârâţi” ca diversi paturici. Pe de alta parte, instalatia care va fora este romaneasca, este o F 320, care poate atinge adancimi intre 4000 si 6000 de metri, in functie de modul de actionare, DH sau EC. Tu nu ai de unde sa stii, dar instalatia asta e productie romaneasca, proiectata si executata inca dinainte de 1989, a lucrat si lucreaza in tara, dar si peste hotare, in conditii de temperaturi extreme, cu deoasebit succes. Cauta cataloagele de profil si ai sa-i vezi performantele.

  PS: nu cumva trebuia ca madam Brianna sa continue explorarea locurilor in care si-a pierdut Cioaca desuurile? Era mult mai competenta pe “field”-ul asta.

  fist
  2013-12-22 11:46:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  erata;degeaba

  adrian
  2013-12-22 11:47:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Iar nenea FIST,trebuia domne sa te duci sa explici in Parlament,sa treaca legea aia criminala, vii aci sa bagi fitile…nu va e rusine! maimutoi jegosi! ce informati si atoate stiutori sunteti!Ati fost platiti sa scrieti astfel?Lucrati cumva la ,,F-t buha” unde lucra aia care tricota si vindea prajituri ca nu e minerit in Rosia Montana? Oamenii de buna credinta va ,,miros” dupa otrava care va iese pe gura…provocatori si pupincuristi ca voi put a hoit…LASATI_NE…

  adrian
  2013-12-22 11:57:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  test

  fist
  2013-12-22 12:07:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Adriane…
  Adevarul e ca Mircea chiar are dreptate in ceea ce a scris. Demersul vostru e chiar usor spre mai mult deplasat, fiind din categoria “sta sa cada drobul de sare”. Pe de alta parte, ma faci sa fiu mai transant: tu confunzi mineritul cu forajul, scumpete. Nu cunosc si nu ma bag pe minerit, fiindca am decenta sa nu ma pronunt pe ceva pe care nu-l stapanesc. Iar de proiectul RM, hai s-o marturisesc abia acum, mi s-a rupt, fiindca stiam ca nu se va face, era un consum inutil de energie- era o justificare pentru un tel si un modus vivendi pentru cei din zona Gotiu si atat (sper ca am lamurit lucrurile). Numai cei din categoria “Remus Cernea”, adica aia care nu au avut un loc de munca pana la patruj`de ani, si cei care ii seamana pot fi atoatecunoscatori. Te integrezi si tu aici, asa-i?

  fist
  2013-12-22 12:10:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei? De unde si pentru cat timp?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?

  De fapt se urmareste apa. Iar APA ESTE UN DREPT AL OMULUI!
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!

 • 16

  @Max:

  Nici ţiteiul nu se poate bea, ştii asta? Ai băut vreodată ţiţei?
  Repet intrebarea : AI BĂUT VREODATĂ ŢIŢEI? NU SE POATE BEA !
  Cunosti pe cineva care bea ţiţei ??
  Iubita ta bea ţiţei? Nu vorbesc de benzină, am zis ţiţei !
  Ai incercat vreodata sa cresti recolte udate cu ţiţei?
  Crezi tu că animalele beau ţiţei ?!

  Esti cel mai destept! Intereseaza-te !
  Nu ceda şi incearca sa opresti nebunia ţiţeiului care a cuprins mapamodul !

  Hai pa !

  Mircea
  2013-12-22 13:24:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Sistemul este de vina! Atata timp cat nu se umbla la SISTEM toate astea sunt mici scenarii pentru publicitate… mici clipuri de campanie. Remus probabil e un om de buna credinta insa e o rotita a SISTEMULUI iar mai devreme sau mai tarziu cand va deveni cu adevarat piesa incetinitoare va fi schimbat cu una nou-nouta, proaspat gresata. Te zbati pentru o paine ca sluga uitand ca sub tine e haul sclaviei si ca poti oricand sa te pravalesti acolo. Cand voi vedea ceva concret in spre binele individual, cand sanatatea, invatamantul si cercetarea vor fi mai importante decat Biserica si cand se va introduce pedeapsa capitala pentru furt, distrugere si excrocherie atunci voi fi fericit!

  Radu
  2013-12-22 13:30:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Max: “Apa fracturata”

  Unde v-ati facut scoala, manca-v-ar taticu? Cu nea Gotiu, care a bagat la greu scrieri de genul “fracturarea hidraulica a gazelor”?! Uite, de-aia va faceti de tot rasul…

  fist
  2013-12-22 14:19:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Avem doua cartite printre comentatori:Fist si Mircea..propagandisti securisti.PTIU DRACE!

  adrian
  2013-12-22 20:25:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Eu cred ca este mult mai important o dezbatere publica despre confidentialitatea contractelor dintre statul Roman si corporatiile multinationale. Nu cred , nu consider corect ca un functionar guvernamental sau vreo comisie sa semneze un contract secret de vinzare si nu cred asta pentru ca , in cazul de fata terenul a fost cumparat sau arendat de trustul Chevron de la poporul roman, acesta este , sau mai bine zis a fost proprietarul ADEVARAT al terenului. Deci cum se poate face un contract pe blat de vinzare-cumparare?…. Un guvern cinstit e obligat sa publice contractul,INAINTE DE TRANZACTIE pentru ca poporul,este adevaratul proprietar si Chevron este cumparatorul , sunt cele doua parti ale contractului , iar nu funtionarul sau comisia sau guvernul. Asta mi se pare cel mai important, Desecretizarea contractelor si desfiintarea oricaror legi care permit acorduri confidentiale cind e vorba de patrimoniul national.Numai asa se rezolva complet situatia. Nu-I terenul lui Basescu sau al lui Ponta, poporul este proprietarul si nu poate fi legal sa vinzi “confidential”, nu?

  dabija
  2013-12-22 21:31:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Gazul de sub romania nu ne apartine. PUNCT A fost amanetat de talhari oricui a dat o spaga. Aia cu 6% e asa… scoatere de ochi, ca oricum cei care extrag or sa declare ca au scos o ****, de unde sa ne mai dea si noua, ba is pe pierdere, ne mai scoate si datori. Behtel va suna cunoscut? Cei care se agita ca vor gaze de sist nu le sta gandu decat la $$ spaga de o sa ii incaseze. Gazul nu e al nostru, noi ramanem cu otrava deversata de ei in sol si in lacurile de steril. Noi ramanem fara apa -o vom plati tot corporatistilorcare ne-o vor vinde cu cat vor cu mediul desfigurat si otravit, dezolant cu bolile care vor fi provocate de acest mediu, cadavre ambulante cu viata de *** in intre 4 pereti de beton, pt ca a iesi in natura inseamna a risca sa mori cu zile. Asta lasam copiilor nosti – un mediu desfigurat, dezolant plin de de substante toxice deversate. Astfel de actiuni au un impact iremediabil, pentru ce? Sunt in stare kktii astia de ne-au vandut, astia de au confiscat functiile statului sa ii controleze pe Americani ,Rusi si ce alte natii de mai sunt CE INFILTREAZA EI IN SUBSOLUL ROMANIEI? Au ei vriun interes sa verifice asta din moment ce ne-au amanetat ca pe niste *****? ASTIA NE IAU SI GAZU NE DAU LA YOYO SI CU OCAZIA ASTA SCAPA SI DE URIASELE CANTITATI DE DESEURI TOXICE SI RADIOACTIVE DE NU STIU CE SA FACA CU ELE !!! PENTRU CE??? Politica corporatista: daca nu exista o nevoie in piata, o provoci, o creiezi si astfel vinzi si faci bani. Ce o sa mai cumparam la apa… Aveti ideie ce cantitati de apa exorbitant de mari sunt otravite in astfel de exploatari? Asta daca nu ne referin la contaminarea panzei care se va produce cu toate garantiile si minciunile lor corporatiste !!!

  sany
  2013-12-23 08:06:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Sunt si eu un locuitor din zona,de cateva generatii,nu le stiu nr.cu precizie,oricum sub anul 1800,de-a lungul anilor si-au crescut copiii in spiritul iubirii plaiurilor natale,a oamenilor locurilor,a traditiilor,a invatarii de cat mai multa carte,a gospodaririi pe termen lung…
  si iata ca acum scara valorilor s-a intors,ma gandesc serios daca se mai merita sa mai stam pe aceste meleaguri , si sa nu plecam pana nu e prea tarziu! E crunt,sa trebuiasca sa-ti modifici tot ce ai programat intr-o viata!
  Cu durere in suflet,le zic acelora care si-au batut ,si isi bat joc de toata Valea Racovei,de Judetul Vaslui, de romani in general…”Asa sa le ajute Dumnezeu”.Stiu ca nu le pasa,dar Dumnezeu nu doarme si nu uita!La multi ani oropsiti locuitori ai Vaii Racovei!

  racova
  2013-12-23 10:23:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Mircea: Se pare ca esti retardat draga Mircea? Tu crezi ca din pungesti vei avea tu gaze? Te inseli draga. Va fi intepata toata Romania, iar atunci cand vor fora in spatele casei tale sau langa orasul tau, iar tu si copiii tai veti avea cancer, eu ma voi bucura pentru ca Romania a iesit al n-lea an consecutiv pe crestere economica. Concluzie – esti pprost!

  andrian
  2013-12-23 17:00:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  adrian de la comentariile nr.3, 9 ,11 si19 ,nu este acelasi cu comentatorul de la nr.23…ne asumam fiecare postarile?…de ce ne punem frustarile si nemultumirile in seama celor langa care traim?/…

  adrian
  2013-12-23 19:36:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Domnule Remus Cernea; de ce cersesti publicitate ? ce cauti dumneata acolo ? lasa romanii in pace ca altfel se vor razbuna si pe tine.

  daniel
  2013-12-24 16:04:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Se pare ca pe aici s-a umplut de destepti care ne iau de sus; asta ar mai fi cum ar mai fi daca dansii n-ar ascunde cu buna stiinta lucruri…ca de exemplu d. Mircea (USL) si d. Fist (expert de talie cel putin locala…)

  In primul rand, dansii folosesc o practica des intalnita la postaci – jumatati de idei combinate cu atacuri la persoana…Dar sa revenim la subiect.

  1. Intr-adevar titeiul nu se bea d.Mircea, dar este o mare diferenta intre fracturarea hidraulica de mare volum pe orizontala si fracturarea verticala la scara mult mai mica din trecut. Asta de ce nu ziceti? Sunt metode diferite, iar din lichidul de fracturare folosit acum 0.5% sunt substante chimice (in SUA s-au identificat peste 600 de componente ale acestor substante de catre experti independenti, pentru ca deh…companiile tin secrete retele acestor coctailuri. Oare de ce? Printre ele se numara toxine cunoscute, neurotoxine si substante cancerigene.)

  2. Cata apa se foloseste pentru un singur put? Undeva intre 10 si 29 de milioane de litri de apa pe parcursul duratei sale de viata. Ce se intampla cu apa? Dupa fiecare fracturare, intre 30 si 60% din apa revine la suprafata – contaminata – si ea este colectata pentru evacuare. Dar unde va fi evacuata aceasta apa? Unde?

  Restul de 40% pana la 70% din apa contaminata ramane in subsol, cel mai mic rau fiind acela ca este scoasa din uz…nu mai amintim aici de scurgeri si alte pericole.

  3. De ce in 2005 Congresul SUA a exceptat fracturarea hidraulica de la respectarea legilor – Safe Drinking Water si Clean Water Act (+ inca alte 6 reglementari cu privire la reziduuri cu grad de risc si poluare). De ce? Pentru ca erau e o tehnologii curata? Ia spune, d. Fist, taticule?

  3. Parlamentul European – Oct 2012 – “Impactul extractiei gazelor de sist asupra sanatatii umane si mediului”. De aici europarl.europa../
  Tabelul 1 – Sumarul riscurilor

  Contaminarea apelor subterane – Risc major
  Contaminarea apelor de suprafata – Risc major
  Risc major la adresa biodiversitatii etc.

  Si altele si altele…cititi, va rog! Dar cred ca stiu de ce au scris astia de la Bruxelles asa – pun pariu ca au fost cumparati de Gazprom!
  Astept replici de la desteptii de serviciu.

  Razvan
  2013-12-24 19:50:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  In fiecare an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) recunoaste eforturile celor care lucreaza neobositi pentru promovarea criminalitatii si coruptiei. Pentru 2013, aceasta distinctie dubioasa ii revine Parlamentului Romaniei.
  Felicitari tuturor vajnicilor sustinatori ai actualei majoritati parlamentare!

  Scrooge
  2013-12-24 20:59:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  Sondaje de opinie fabricate de Felix, Ghita si serviciile din subordine sub diverse comenzi.

  Dormiti linistiti
  2013-12-25 00:49:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @Remus Cernea: pe langa proteste, care au cel mai mare rol in lupta impotriva mafiei politice, trebuie actionat si juridic. fiecare derapaj guvernamental trebuie adus in fata justitiei, sunt suficiente ong-uri care pot face asta. guvernul trebuie prins in foarfeca demonstratiilor si actiunilor in justitie!

  yehudy
  2013-12-25 01:19:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @Remus Cernea: felicitari pentru interpelarea ministrului de interne: este o actiune juridica care va declansa alte proceduri juridice importante!
  1. daca ministrul de interne declara care este decizia prin care respectiva zona a fost declarata “speciala”, si cine a semnat, urmeaza proceduri juridice importante!
  2. daca ministrul de interne nu poate raspunde cum a ajuns respectiva zona “speciala”, urmeaza iar proceduri juridice importante!

  oricum ar fi, guvernul ponta trebuie adus in justitie pentru abuzurile din pungesti!

  yehudy
  2013-12-25 01:29:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  ca si usl si pdl sunt aceeasi mafie politica necondamnata, cititi mai jos cum fura pdl acum;

  catavencii.ro/M../

  yehudy
  2013-12-25 03:00:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Remus Cernea: comisia speciala a parlamentului a trimis la DNA proiectul guvernului ponta privind rmgc. DNA a confiremat primirea spre anchetare a proiectului rmgc. ce stiti ca se mai intampla? ancheteaza DNA proiectul rmgc al guvernului ponta?

  yehudy
  2013-12-25 03:09:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Felicitari pentru reportaj ,precum si pentru interpelare. Este singura relatare din presa despre ceea ce se intimpla in Pungesti, consecutiv declarari “stari de asediu” . Asta spune totul despre o presa asa zis libera.

 • 34

  Trebuie sa iei o doza mare de alcool la bord sa vezi situatia din Parlament in roz si din Romania in general in bine. Explicabil de craciun. In 2012 Romania a sarit din lacul de cianuri pedeliste in putzul de sonda de gaze de sist uselist.

 • 35

  Domnule Remus Cernea, inainte de a cere moratoriu pentru 10 ani impotriva gazelor de sist, va recomand sa purtati o discutie cu pofesorii universitari de specialitate de la Facultatea de Ingineria Petrolului si Gazelor din Ploiesti si sa publicati aici un scurt rezumat. Sau nu puteti face asta, pentru ca aceste articole sunt platite de rusi si sunteti obligat de ei sa publicati doar propaganda ruseasca?

  petrolist
  2013-12-27 09:44:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Se tot bate toba cu independenta energetica…cata lume stie ca “este pentru prima data cand Romania se confrunta cu un excedent de productie de 12 TW”? “Vom avea la 31 decembrie 2013 peste 4.000 MW instalati in zona energiei regenerabile(…) Romania este intr-un excedent in productie, investitiile in energia regenerabile continua. Vorbim de 12-15 TW pe care nu avem unde sa-i consumam”

  economie.hotnew../

  Mai bine ne-am concentra cum sa eficientizam/ieftinim MW-ul decat sa otravim apa si pamantul cu exploatarea gazelor de sist…

  Razvan
  2013-12-27 11:27:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Dragi comentatori, are cineva o halebarda gonflabila eventual si de culoare verde sa o doneze acestui spirit profund contemplativ,pentru fotografii de mare tinuta si efect?

  pe troll
  2013-12-27 11:41:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Hehe…Ca de obicei, incapabili sa raspunda la subiect @pe troll-ii esueaza in (chipurile) mistouri ieftine

  Razvan
  2013-12-27 16:18:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  @Razvan: Pai daca e asa , e foarte bine ca avem excedent d energie . Avem ce vinde la export . Luam valuta .
  Cum sa ieftinim megavatul ? simplu : crescand volumul productiei de energie .
  Ce zici tu , e de bine . Inseamna ca ne permitem sa negociem cu corporatia americana . Avem toate atuurile sa cerem atat un procent din profituri mai bun pentru statul roman , cat si respecterea tuturor masurilor de siguranta ecologica . Totul depinde de cei dela guvernare . Asadar , sa nu alegem niste talhari . Asta depinde intr-o oarecare masura de noi .

 • 40

  De ce doar o propunere simbolica. Chiar daca se stie ca n-o sa treaca, faceti o propunere reala.

 • 41

  [...] Cernea, R. (2013) Pungeşti – o enclavă de dictatură ruptă din Uniunea Europeană: declaraţii politice, întrebări pentru ministrul Radu Stroe, legea „Pungeşti”, Voxpublica.realitatea.net,voxpublica.real../ [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

 • 1grey sports bra pinterest.compuma by rihanna creeper white leather youtube.combred 11 cheap twitter.comwmns revolution 3 youtube.com nike legend mid twitter.com amgstrategy.com../ ...
 • 2cheap air max 95 mens tumblr.comhow much money does a nike shoe designer makered and black balenciaga tumblr.comjordan 5 retro gs pinterest.com nike megatron pinterest.com evincecreation.../ ...
 • 3lebron zoom soldier shoes pinterest.comnike air max 95 whitenike air max 270 light bone and hot punch twitter.comsize vans old skool on feet old stan smith adidas twitter.com alphabounceemzp../ ...
 • 4jordan retro 10 grade school size 7vans sneakers old skoolboys black shoes size 8 youtube.comnike puffa coat youtube.com football camps in ohio tumblr.com kyrie4rgu.com/d../ ...
 • 5asics 360 quantum knit youtube.comall red adidas grade school tumblr.comvans classics old skool guate sneakersjordan 1 high og red tumblr.com acg boots release dates eqtbaskadvxhk.c../ ...
 • 6hypervenom wolf grey twitter.comnike vapor soccer cleats youtube.comvans sk8 hi over washed skinwitte nike airmax infant 8 shoes twitter.com airmax270zky.co../ ...
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!