RSS Feed

Putin Productions

vezi toate articolele de
19 Apr 2014 la 19:32 33 comentarii 1691 vizualizari.

Conferinţa de presă a anuală a lui Vladimir Putin nu trebuie ratată. Este o producţie live impresionantă care, din păcate, ne dă o idee despre viitorul televiziunii, despre viitorul dezbaterii. Tendinţele unui astfel de tip de manipulări se regăsesc peste tot în media. Putin şi producătorii săi o iau pe scurtătură şi ne oferă din start rezultatele folosirii la maximum a noilor tehnologii şi a tehnicilor “smart” de naraţiune TV.

Faţă de premieri şi preşedinţi care fac imagistică scremut-milităroasă, unul pe vapor, altul în avion, eu zic să luăm aminte, să ştim ce ne aşteaptă. Interesant e că Obama a opus relaxare, intervenţii în show-uri de comedie. Putin interpretează un om puternic deşi nu stă tocmai pe roze. Obama citeşte scenarii glumeţe şi în rest lasă dronele şi filtrele NSA să lucreze impersonal şi democratic. Putin e în matricea megalomaniei clasice, efectul retroultratehnologic e chiar şocant.

Decorul. E de SF de anii 60-70. Amintiri din viitor. Vintage înecat într-un alb-albastru de reclamă la detergenţi pentru spălat podele. Decorul de Enterprise e “pătat” de un public ultradisciplinat şi de animatoare în rochiţe vişinii.

Se pune în scenă un soi de corectitudine politică rusească. Se înscenează atingerea tuturor problemelor sociale. Reporterii dansează prin toate ungherele Rusiei şi descoperă cazuri sociale, probleme diverse de care Putin nu e surprins, e foarte în temă. Toată lumea ştie de înscenările cu vînătoare de tigri sau de descoperirile arheologice regizate. În fond, Putin ducea la absurd tendinţe TV cunoscute de noi toţi: regizarea autenticului se face de la canalele porno pînă la Discovery. Putin o face în pofida unui public liberal educat mediatic.

Cine are răbdare să-l asculte va vedea un joc destul de familiar. Jocul descentralizării de exemplu. El este centrul Rusiei care scapă uneori accidental legătura cu teritoriul. Probleme cu inundaţiile în unele părţi din Rusia, probleme cu pensiile de handicap. Sigur, facem ce putem, dar nu uitaţi că e descentralizare, deci trebuie să vă ocupaţi voi şi liderul local (pe care îl incriminează indirect). Ăla a îngheţat probabil în timp ce Putin empatiza cu oamenii:

Chestiunea uitilităţilor. Sînt foarte scumpe, se plînge rusul de rînd. Putin acuză corupţia locală, pe şefii de companiilor care pun neperformanţa în preţuri. Apoi explică savant cum se formează preţurile.

Prin studio se plimbă o Andreea Marin varianta upgradată în cute-oşenie politcă, un tip din popor întreabă: ce ne facem cu atîtea ameninţări că ne exclud din organizaţii internaţionale:

Nu ne vom retrage singuri din organizaţii, spune Putin aducînd un val de înţelepciune peste dîrzenia telesectatorului care propune retragere voluntară.

Ghenadi Timcenko. UN capitol siropos a fost descrierea telenovelistică a unui prieten miliardar pedepsit de vest prin blocarea cardurilor. Soţia acestuia nu s-a putut opera pentru că a avut conturi blocate, deci avem un caz de încălcarea drepturilor omului. Pfui.

Preţul grînelor scade, preţul pîinii creşte. De ce?, alt spectator întreabă. Putin explică mersul economic, inflaţie, compoziţia preţului pîinii. Dar nu ascunde o îngrijorare în legătură cu preţurile la legume.

Moderatoare intervine: nu cumva pîinea e mai importantă decît tancurile? Putin îi explică subvenţiile în agricultură. Embedded protest. NU a fost singurul caz în care au fost adresate întrebări realmente incomode pentru care Putin avea pregătit răspunsul: ba un paradox, un sofism, o glumă. De aceea mi se pare că acest protest încorporat puterii e episodul următor în comedia mediatică – niciodată nu l-am văzut expus mai ostentiv.

Mai întreabă ruşii: De ce ajutăm Ucraina cu gaz? Şi nu ne ajutăm cetăţenii noştri? Putin răspunde: disciplina trebuie să ne conducă. Ucraina a avut un contract, semnat cu Timoşenko. Nesimţirea noilor autorităţi: n-au plătit nimic pe martie, zero! Dacă fac în continuare aşa, vom cere banii îninte pentru alte cantităţi de gaz. O să mai aşteptăm totuşi o lună.

Alt om din public: Noi sîntem transparenţi, oneşti, ce nu-nţelege Europa… Putin: Am încercat să comunic cu cetăţeni simpli din ţări europeni, pentru că liderii lor sînt speriaţi de americani. Şi deodată: Buum, intră un studio plin de invitaţi îngrijoraţi de viitorul Europei din Berlin:

Putin şi Snowden. Snowden îl întreabă dacă spionează în masă, ca americanii. Putin îşi bagă la înaintare zîmbetul ultraseren: Vorbim ca între profesionişti, amîndoi am lucrat pentru servicii. Folosim tehnologia modernă, dar nu facem spionaj în masă.

Cam atît deocamdată. Priviţi-vă cu atenţie televizoarele şi calculatoarele. De reţinut e că tehnologia e una de vîrf, metodele pot părea stupide unuia versat mediatic, de obicei public liberal, progresist etc. Putin se bazează pe sufocarea lor prin indignare… Aşa că în loc să-i tot facem ritualuri de exorcizare să-i urmărim cu atenţie mutările. Unele, din păcate, s-ar putea să fie avangardiste.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

33 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!