RSS Feed

Putin Productions

vezi toate articolele de
19 Apr 2014 la 19:32 19 comentarii 1691 vizualizari.

Conferinţa de presă a anuală a lui Vladimir Putin nu trebuie ratată. Este o producţie live impresionantă care, din păcate, ne dă o idee despre viitorul televiziunii, despre viitorul dezbaterii. Tendinţele unui astfel de tip de manipulări se regăsesc peste tot în media. Putin şi producătorii săi o iau pe scurtătură şi ne oferă din start rezultatele folosirii la maximum a noilor tehnologii şi a tehnicilor “smart” de naraţiune TV.

Faţă de premieri şi preşedinţi care fac imagistică scremut-milităroasă, unul pe vapor, altul în avion, eu zic să luăm aminte, să ştim ce ne aşteaptă. Interesant e că Obama a opus relaxare, intervenţii în show-uri de comedie. Putin interpretează un om puternic deşi nu stă tocmai pe roze. Obama citeşte scenarii glumeţe şi în rest lasă dronele şi filtrele NSA să lucreze impersonal şi democratic. Putin e în matricea megalomaniei clasice, efectul retroultratehnologic e chiar şocant.

Decorul. E de SF de anii 60-70. Amintiri din viitor. Vintage înecat într-un alb-albastru de reclamă la detergenţi pentru spălat podele. Decorul de Enterprise e “pătat” de un public ultradisciplinat şi de animatoare în rochiţe vişinii.

Se pune în scenă un soi de corectitudine politică rusească. Se înscenează atingerea tuturor problemelor sociale. Reporterii dansează prin toate ungherele Rusiei şi descoperă cazuri sociale, probleme diverse de care Putin nu e surprins, e foarte în temă. Toată lumea ştie de înscenările cu vînătoare de tigri sau de descoperirile arheologice regizate. În fond, Putin ducea la absurd tendinţe TV cunoscute de noi toţi: regizarea autenticului se face de la canalele porno pînă la Discovery. Putin o face în pofida unui public liberal educat mediatic.

Cine are răbdare să-l asculte va vedea un joc destul de familiar. Jocul descentralizării de exemplu. El este centrul Rusiei care scapă uneori accidental legătura cu teritoriul. Probleme cu inundaţiile în unele părţi din Rusia, probleme cu pensiile de handicap. Sigur, facem ce putem, dar nu uitaţi că e descentralizare, deci trebuie să vă ocupaţi voi şi liderul local (pe care îl incriminează indirect). Ăla a îngheţat probabil în timp ce Putin empatiza cu oamenii:

Chestiunea uitilităţilor. Sînt foarte scumpe, se plînge rusul de rînd. Putin acuză corupţia locală, pe şefii de companiilor care pun neperformanţa în preţuri. Apoi explică savant cum se formează preţurile.

Prin studio se plimbă o Andreea Marin varianta upgradată în cute-oşenie politcă, un tip din popor întreabă: ce ne facem cu atîtea ameninţări că ne exclud din organizaţii internaţionale:

Nu ne vom retrage singuri din organizaţii, spune Putin aducînd un val de înţelepciune peste dîrzenia telesectatorului care propune retragere voluntară.

Ghenadi Timcenko. UN capitol siropos a fost descrierea telenovelistică a unui prieten miliardar pedepsit de vest prin blocarea cardurilor. Soţia acestuia nu s-a putut opera pentru că a avut conturi blocate, deci avem un caz de încălcarea drepturilor omului. Pfui.

Preţul grînelor scade, preţul pîinii creşte. De ce?, alt spectator întreabă. Putin explică mersul economic, inflaţie, compoziţia preţului pîinii. Dar nu ascunde o îngrijorare în legătură cu preţurile la legume.

Moderatoare intervine: nu cumva pîinea e mai importantă decît tancurile? Putin îi explică subvenţiile în agricultură. Embedded protest. NU a fost singurul caz în care au fost adresate întrebări realmente incomode pentru care Putin avea pregătit răspunsul: ba un paradox, un sofism, o glumă. De aceea mi se pare că acest protest încorporat puterii e episodul următor în comedia mediatică – niciodată nu l-am văzut expus mai ostentiv.

Mai întreabă ruşii: De ce ajutăm Ucraina cu gaz? Şi nu ne ajutăm cetăţenii noştri? Putin răspunde: disciplina trebuie să ne conducă. Ucraina a avut un contract, semnat cu Timoşenko. Nesimţirea noilor autorităţi: n-au plătit nimic pe martie, zero! Dacă fac în continuare aşa, vom cere banii îninte pentru alte cantităţi de gaz. O să mai aşteptăm totuşi o lună.

Alt om din public: Noi sîntem transparenţi, oneşti, ce nu-nţelege Europa… Putin: Am încercat să comunic cu cetăţeni simpli din ţări europeni, pentru că liderii lor sînt speriaţi de americani. Şi deodată: Buum, intră un studio plin de invitaţi îngrijoraţi de viitorul Europei din Berlin:

Putin şi Snowden. Snowden îl întreabă dacă spionează în masă, ca americanii. Putin îşi bagă la înaintare zîmbetul ultraseren: Vorbim ca între profesionişti, amîndoi am lucrat pentru servicii. Folosim tehnologia modernă, dar nu facem spionaj în masă.

Cam atît deocamdată. Priviţi-vă cu atenţie televizoarele şi calculatoarele. De reţinut e că tehnologia e una de vîrf, metodele pot părea stupide unuia versat mediatic, de obicei public liberal, progresist etc. Putin se bazează pe sufocarea lor prin indignare… Aşa că în loc să-i tot facem ritualuri de exorcizare să-i urmărim cu atenţie mutările. Unele, din păcate, s-ar putea să fie avangardiste.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

19 comments
 • 1

  fiecare face propaganda cum poate. tu de exemplu faci propaganda pro-usa in mod pe care il crezi subtil (te-am mai vazut prin emisiuni). putin nu razbate in exterior decat interpretat de unii ca tine, eventual prin reluari pe youtube si numai in urma cautarilor (nu cred ca cnn sau ce televiziune mai mare prin vest s-au ostenit sa transmita in real-time q&a-ul respectiv.)

  lumea e mai simpla decat o vezi tu. la urma urmei, in estul europei – adica exact unde vrea putin sa fie fortos – lumea se inghesuie la “luat lumina venita cu avionul de la ierusalim”, pupa icoane, da navala la deschiderea de mall-uri, iese la un mic si la o bere si lasa in urma gunoi, voteaza in masa psd pentru niste galeti si promisiuni goale etc. (evident pe unde nu e romania, exista variantele autohtone.)
  daca tu si unii tineri aveti computer si ati aflat cum sa cautati informatie pe internet nu inseamna ca marea masa a votantilor sunt in stare de acelasi lucru. lor nu le pasa ca americanii fac glumite subtile si putin da interviuri cu intrebari anuntate (pai asa fac si ponta, basescu, asa au facut si nastase, boc, ciorbea si cine mai vrei tu.)
  astia multii stiu ca rusii sunt puternici si desi ii uram ca asa am invatat din experiente personale sau la scoala, in realitate nu suntem importanti pentru ei – nu atat de importanti incat sa se opreasca la granita noastra, daca incepe ceva.
  pentru astia multii foamea e mai directa decat democratia si cuvintele goale. un spectacol vulgar (unde vulgar inseamna popular, nu altceva) are mai mare impact decat speech-urile pretentioase dar goale de continut.

  tot atragi atentia ca putin da interviuri sau declaratii regizate. pai obama ce face? sunt amandoi in echilibru din punctul asta de vedere, iar noi nu contam. pe noi “aliatii” ne vad ca material de umplutura intre scutul lor anti-racheta si rusi.

  ma scuzi, dar cand putin si obama vor trage liniile noi pe harta europei nu romania va fi cea care va conta. cel mult vor vorbi despre noi cand vor avea de impartit resursele naturale.

  tu ramai la toate rece
  2014-04-19 21:09:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Astfel de manifestari sunt regizate peste tot in afara de Romania si cateva tari mai indepartate si mai putin cunoscute.
  Nu este nimic nou in cea ce face Putin, inedit este doar pentru cineva care mai are de invatat: pentru un nou-nascut orice poanta este noua.
  Romania a trecut, fara etape intermediare, de la emisiunile strict controlate ale lui Ceausescu la anarhia strict controlata de dupa.
  Cea ce face Putin a fost inventat de secretarii de partid mai liberali din est (cehi-slovaci, unguri, polonezi etc iar mai pe urma Gorby cel perestroikist) si alti dictatori cu fata umana iar tehnologia, nu-i asa, se-noieste mereu si trebuie adaptata si exploatata.
  Desigur, exista o diferenta esentiala intre regia occidentala si cea mai estica asa: este diferenta dintre, ca sa folosim si ceva de pe la noi, arta pentru arta si arta cu tendinta…

  a notarius
  2014-04-19 23:37:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Era sa uit de ideea protocronista. Era sa uit de marele Potemkin, nu crucisatorul ci cel dupa care a fost botezat, cel cu satele de mucava din zare construite de Grigori Alexandrovici in Crimeea (ca sa venim la actualitate)in onoarea tarinei aflate in vizita pe acolo…
  Putin, cu toata tehnologia digitala, mai are pana sa-l ajunga din urma

  a notarius
  2014-04-20 09:41:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Eu cred ca Putin este un retardat mediatic. I-au trebuit doua mandate si jumatate de presedentie si unul de premier ca sa ajunga la nivelul de propaganda TV la care a ajuns Ponta ca premier in mai putin de 2 ani. Daca Gadea, Ciutacu, Ciuvica, Cretuleasca sau Ursu ar fi avut abilitati literare ca A. Paunescu sau Vadim Tudor, atunci si cultul personalitatii Regretatului ar fi fost o gluma fata de cel al mult iubitului si stimatului conducator Victor Viorel, plagiator de renume mondial, doctor in stang (ca pe ala in drept i l-a retras Universitatea).

 • 5

  niste comentarii[cu indulgenta le pot astfel categorisi],care in unilateralitatea personajelor stereotipe la cxare se refera ,nu spun nimic nou!…Sau poate ca spun cate ceva de aducere aminte,desi nu prea este cazul.

 • 6

  Doamna ‘bine’ fata in fata cu Realitatea..

  sa ma intreb daca mai intai a fost oul ori gaina?;

  uneori ma intreb daca intai a fost tabla din ‘centura de castitate’ ori sfiosenia ‘doamnelor bine’?

  deunazi ma aflam in Lumea lui Moromete…in jurul meu, pregatiri pentru Sf. Sarbatori, cumparaturi febrile… cartofi, gaturi de pui,paine,covrigi, sucuri la promotie…

  o distinsa doamna bine a locului (nu stiu exact de cine apartine) intra in pravalie… ma masoara din ochi si ma pune la punct cu anticipatie… apoi imi ia fatza… se duce sfioasa la vanzatoare si , rotunjind buzele intreaba hotarata si sfioasa:

  -Da’ Rahati aveti??

  Doamne bine sunt-indiferent de sexul biologic- si in media, cu siguranta mai bine si mai numeroase decat in Lumea lui Moromete; le-as raspunde cum a raspuns si vanzatoarea:

  -Rahati? Este prospeti! consumati? poftiti!..!’

  berbecu mioritei
  2014-04-20 16:34:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Vladimir este un meserias: stie sa se adreseze rusilor, stie sa reduca tensiunile sociale, stie sa vorbeasca pe limba lor. Iar in spatele lui se afla o situatie macroeconomica extrem de stabila: Rusia are o datorie publica de 8% din PIB si rezerve valutare suficiente, pe cand zona euro se zbate intr-un ocean de probleme.

 • 8

  forta ticalosilor sta in abisul numarului prostilor. de luptat la restrangerea lui. alta nu-i.

  pai,
  2014-04-21 21:02:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  “Iar in spatele lui se afla o situatie macroeconomica extrem de stabila: Rusia are o datorie publica de 8% din PIB si rezerve valutare suficiente, pe cand zona euro se zbate intr-un ocean de probleme.”

  Mai sa fie, parca citesc Scateia anilor 80.

  Aia de se zbat intr-un ocean de probeme (zona euro, adica) au PIB/capita de 35-40.000 de dolari. Nenorocita de Grecie are un PIB/capita de 29.000 de dolari. Mareata Rusie, care sta pe munti de comori naturale, condusa de meseriasul Putin, are un Pib/capita de 15.000 de dolari. Un pic mai mult decat Romania. Iar PIB-ul Rusiei e facut majoritar din exportul de materii prime. Nema IT, nema masini, nema tehnologie.

  Putin nu le poate da rusilor nici bani, nici cine stie ce nivel de trai. Asa ca le da doar circul asta stupid si lozinci cu “marea Rusie”. Sunt curios cat or sa tina de foame.

  silicon_v
  2014-04-23 14:30:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @silicon_v: poate imi explici si mie: cum naiba, daca au asa PIB-uri enorme, sunt pe-acolo atatia cetateni la limita supravietuirii? nu uita butada lui Moisil despre buci: una sta pe soba, una pe gheata, deci in medie te simti excelent, este? daca unul are o avere de un miliard si altii 100.000 au averi cu minus, in medie o duc cu totii decent, ai dreptate :) ))

  Murphy
  2014-04-24 01:19:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  cheap jordan shoes replica louis vuitton handbags replica louis vuitton handbags gucci factory outlet discount michael kors outlet michael kors outlet bags replica louis vuitton purses christian louboutin outlet real cheap jordan nike shoes michael kors outlet store michael kors outlet shop all white jordan 13 jordan 13 black and white gucci outlet cabazon prices christian louboutin outlet sales sites jordan 11 space jam jordan spizike new christian louboutin belbride 80mm kid black replicaauthentic louis vuitton bags christian louboutin similar to 5246
  michael kors outlet store online michaelkorsoutl../

 • 12

  Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just cool and I can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 • 13

  De ce nu mai merge VOXPUBLICA .MD ?
  ce s-o nfi intamplat .Si nici publica.md

  daco-getu
  2014-06-07 11:15:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  miley cyrus herve leger

 • 15

  oakley bracket 8.1 oakley sunglasses lenses Oakley Frogskins Sunglasses Romeo Oakley Sunglasses oakley standard issue customer service oakley crowbar lens change oakley goggle comprar oakley jawbone oakley 9096
  oakley board shorts clearance

 • 16

  lentes oakley lentes oakley lentes oakley lentes oakley lentes oftalmicos oakley lenti oakley jawbone lenti oakley lunette oakley dispatch lunette oakley radar
  cheap oakley goggles

 • 17

  @silicon_v: @silicon_v: Sus-numitul Adrian se referea la un cu totul alt aspect care pari sa nu-l intelegi si care este mult mai important in echilibrul financiar-economic al unui stat decat venitul pe cap de locuitor,total irelevant.
  Prin comparatie,datoria publica a SUA a depasit cu peste 10 trilioane PIBul.Degeaba economia merge bine,ea sta pe o bomba cu ceas.Cu cat masurile dure dar necesare de inflatie controlata vor intarzia,cu atat colapsul va fi mai total.Acea zi nu prea indepartata va fi inceputul sfarsitului.Se incearca probabil sa fie devansata pe calea razboiului,o solutie de altfel mult mai buna,care evita componenta sociala interna,care scapata de sub control in cazul SUA,ar insemna disolutia completa a Statului Federal.

  radhacross
  2014-08-12 02:06:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  advertisings広告トリガー私 Webブラウザがよくありかもしれませんその上置きたい、サイズを変更あなたのいずれかを|私は信じていると思いあなたのブラックリスト。
  louis vuitton ブレスレット modalitydavid.b../

 • 19

  “versat mediatic” -> in mintea autorului de 2 lei -> “de obicei public liberal, progresist etc”

  hahahahahahaha

  ca shi cum ai spune ca publicul CNN = “liberal, progresist” e shi versat media.

  Mama ce shi-au luat-o-n bot versatzii astiai care au ajuns sa-shi miroase shosetele intre ei shi doar intre ei pe toate ecranele tv. hahahahahaha.

  Pai daca ar fi versat media s-ar prinde ca e vorba de harneala shoi n-ar mai fi pus botul de mult la asha manipulare grosiera.

  Daaaaa desigur ca nu e cazul
  Ai nostri chiar daca mai putzin sunt nu-i asha inevitabil mai buni decat ai lor. hahahahaha

  Hai sictir.

  Gargara voastra a ajus sa sune la fel de calp shi in gura lor.

  Acoperirea realiatzii cu un torent de cuvinte care inseamna exact acelashi nimic gaunos a practicata cu aceiashi virtuozitate shoi de unii shi de altzii.

  S-a ajuns cu aceste : “Alo Presidente” generalizate ca pentru a recepta mesajul cunosterea limbii vorbite de vorbacioshi postului respoectiv sa devina superflua.
  japoneza, chineza, spaniola, rusa, ori engleza tot aceiashi mascarada TV

  @silicon_v:
  nenorocita de Grecie , corect da cine a nenorocit-0 cu dobanzi camataresti de 18-25%
  A si inca ceva bogatziile naturala nu erau tot acolo si pe vremea marii foamete din timpul lui Eltsyn (mortalitate anuala mai mare atunci decat in poerioada WWII). Iar rushii au tzinut minte, au tzinut minte cine l-au fost “prieteni” care i-au exterminat mai ceva decat nazistii in WWII.

  Nu ca putin ar fi baiat bun da abisul colonial care se casca sub Rusia in absentza lui i-a unit demult pe rushi in jurul sau.
  Ungurii/ polonezii/bulgarii inca mai au exitari inca nu s-au hotarat daca Kacynsky/Orban/Borissov e Putinul lor.

  Romanii vin tare pe turnata shi tot pe o solutzie anicolonialista tip Putin par sa se indrepte.

  Asha incat pentru toate vuvuzelele BXL/WA vin vremuri grele vremuri de belit cariciul shi cine stie poate shi o glaja de “justitzie populara”

  Laur22
  2018-03-27 12:29:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!