RSS Feed

Raed Arafat şi preşedintele. Şi TVR

vezi toate articolele de
21 Dec 2011 la 23:13 6 comentarii 1911 vizualizari.

După o emisiune la TVR, acum un an, Arafat mi-a spus sobru că cel mai grav pericol e privatizarea sistemului de urgenţă din sănătate. Pot s-o spun şi eu mai departe din moment ce intuiţiile sale au fost între timp confirmate şi, în seara aceasta, Traian Băsescu tocmai l-a criticat pentru că acest tip din sistem ştie că privatizare înseamnă moarte.

“Vă mai dau un exemplu de rezistenţă – am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun”, a spus Băsescu.

El a spus că argumentul lui Raed Arafat este “că statul trebuie să facă”. (sursa)

Frica lui Arafat de atunci nu era atît că diverşi politicieni au început să ceară privatizări. Frica domniei sale era atunci alta: că a văzut deja în alte părţi din Europa cît de injust şi haotic funcţionează concurentul privat în sistemul de urgenţă. O critică extrem de pertinentă venită din partea unui specialist a fost cea a medicului Florin Chirculescu, cel care a atacat ideea însăşi de privatizare a sănătăţii – argumentele sînt mai mult decît convingătoare atunci cînd ieşim din fandaxiile cu spitalul-SRL şi banibanibani şi intrăm în concret: tuberculoza nu poate fi privatizată (sursa).

Aici e de  fapt problema. Că nu ai ce să dezbaţi prea mult. Aici sînt filozofii clare care se bat cap în cap. Privatizăm sau nu sănătatea, intrăm pe drumul alunecos al pachetelor de bază, pachetelor extra de servicii medicale? Specialişti mari spun nu. Preşedintele spune da. Ce facem?

Încă ceva: cine pune presiune pe sistemul privat de urgenţă? Aceleaşi firme private de pază şi protecţie care ar fi foarte interesate să intre pe această piaţă aşa cum au început să călărească în uniforme de poliţist sau să bage cu pulanul copiii la clasă prin licee. (Apropo de subiectul cu falsa poliţie călare, felicitări pentru abordare siteului b365.ro)

TVR şi cele o sută de milioane

Tot la TVR am văzut şi intervenţia preşedintelui Lăzescu legat de scandalul din jurul celor o sută de milioane de euro datorii. În primul rînd aş spune ceva despre materialul care a însoţit interviul. Se spunea acolo clar că TVR nu e bugetară, că de la buget vin doar bani pentru nu ştiu ce servicii. Să spui asta nu e incorect, dar e imoral. TVR e o instituţie susţinută din banul public şi din privilegii oferite de stat (taxă, clădiri, terenuri etc.). Deci să precizeze că ea nu e bugetară e ridicol.

Domnului Lăzescu am să-i spun un singur lucru. Domnia sa crede că darea afară a 10% din personal şi “flexibilizarea” (asta însemnînd externalizarea producţiei) ar fi soluţia pentru reducerea datoriei. Aceeaşi prostie cu austeritatea. PRivaţii o să-i stoarcă aiurea de fonduri pentru mult mai puţină producţie. Cît despre personal, un singur lucru am de spus. NU se văd cei 3000 de angajaţi. Asta trebuia să facă conducerea TVR, să ocupe piaţa imensă de jurnalism lăsată goală de criză. Să invadeze piaţa de ştiri, de divertisment, de documentare, de investigaţii, cu produse multe şi bune. Or, TVR îşi subutilizează oamenii şi acum, îşi subutilizează posibilităţile. Foarte bine că au făcut TVR Info. Dar se poate şi mai mult. TVR vrea să renunţe la atuul lor suprem, acela de a putea produce în interior totul şi îi dă înainte cu privatizarea unor segemente care vor însemna moarte sigură.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


6 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!