RSS Feed

Răspuns pentru Cristian Cȃmpeanu (ȊnLinieDreaptă), Activenews & comp.

vezi toate articolele de
08 Feb 2016 la 21:08 un comentariu 1077 vizualizari.

Mi-au răspuns la textul de acum două săptămȃni niște autori. Unul, pe site-ul antieuropean de extrema dreaptă ȊLD. Celălalt pe Activenews – site ultraconservator, unde cȃnd și cȃnd apar articole care ȋl pun ȋntr-o lumină cȃt mai favorabilă pe Vladimir Putin. Așa cum era de așteptat, ambii autori au comentat pe lȃngă subiect. Ȋn condițiile ȋn care am explicat cȃt se poate de clar că nu mă pronunț ȋn legătură cu cazul Bodnariu, pentru că ne lipsesc tocmai informațiile centrale (așa cum se ȋntȃmplă la ora actuală, pare-se, și cu cazul de la Colegiul Vianu), nu pot decȃt să remarc acum că rȃndurile scrise de Cristian Dogaru și Cristian Cȃmpeanu sunt perfect irelevante și inutile.

Observ că ambele reacții au unele similitudini. Ambii autori au evitat să dea link, nu care cumva să știe cititorul despre ce este vorba de fapt. Ambii autori ȋmi scriu numele de familie “Pantu” (ȋn loc de “Panțu,” așa cum e corect, și apare și aici pe site. Antioccidentalii nu folosesc diacritice? :) )

Așa cum am sugerat și ȋn urmă cu două săptămȃni, cei care s-au pronunțat ȋn legătură cu cazul Bodnariu nu se ȋmpart neapărat ȋn pro și contra Barnevernet (sau pro și contra drepturilor copiilor, depinde cum formulăm), ci ȋn oameni care au păreri rezonabile, și oameni care bat cȃmpii. Ȋn a doua categorie intră atȃt cei care dau dovadă de ȋncredere nelimitată ȋn Barnevernet, cȃt și cei care lipesc Norvegiei fel de fel de etichete – stat barbar, bolșevic, nazist, fascist etc. Atȃt Iulian Capsali (colegul de site al domnului Dogaru) cȃt și Cristian Cȃmpeanu (autor ȊLD și Romȃnia Liberă) intră ȋn această a doua categorie. (Oricum, bietul Capsali e tot mai amuzant – se plȃnge că vaccinurile sunt impuse de o ocultă mondială, că Soroș a ȋnchis site-ul Activenews etc.)

Explic din nou, fiindcă nu am obosit: site-ul ȊLD este unul de extrema dreaptă, iar acest lucru se poate constata ȋncă din manifestul lor, care poate fi găsit ȋn secțiunea “Despre noi.” Cine nu este ȋncă lămurit poate consulta textele pe care le-am scris despre ȊLD (aici, aici, aici, aici și aici). Pe scurt, Cȃmpeanu este coleg cu unii care afirmă că negrii sunt un soi de oameni inferiori, că musulmanii ar trebui toți măcelăriți pe străzile Europei, că homosexualii sunt bolnavi, depravați, deviați, “cu piulițe lipsă.” Colegii domnului Cȃmpeanu au o declarată simpatie limitată pentru democrație, ȋnsă una nețărmurită pentru Geert Wilders sau Viktor Orban, și consideră că Uniunea Europeană e un soi de Uniune Sovietică – fapt ce transpare ȋncă din numele unei ȋntregi secțiuni de pe ȊLD, “U.E.R.S.S.”

Observ că dl. Campeanu/Cȃmpeanu (ca să fac și eu aceeași glumiță :) ) scrie (sau a scris) și pentru Romȃnia Liberă. E problema lor.

Am demonstrat deja că ȋntreaga premisă pe care se bazează textele lui Dogaru și Cȃmpeanu e una greșită. Dogaru ȋmi scoate un citat din context și ȋl mai și interpretează ȋn cheie tendențioasă: “Cu alte cuvinte, cine e împotriva Norvegiei e împotriva civilizației iar cine mai și iese în stradă e manipulat, sărac cu duhul, suspect.” Am spus cu totul altceva. Cine pictează ȋn tușe groase, lipind Norvegiei diverse etichete de tipul “stat barbar”, “stat nazist” etc., a luat-o razna, asta am afirmat de fapt. Ȋntr-o singură privință are dreptate domnul Dogaru – da, sunt printre puținii progresiști, printre puținii liberali, și mă amuză presupusa voastră ȋngrijorare. E plin spațiul public de idei ultraconservatoare (gen Activenews)/de extrema dreaptă (gen ILD), progresismul și liberalismul sunt mai degrabă marginale. E amuzant cum vă tot victimizați și unii și alții, de parcă v-ar persecuta cineva ȋn permanență.

Textul lui Dogaru a fost preluat de gandeste.org (site-ul naționalist-populist al unor tineri care se plȃng ȋntr-un filmuleț penibil că “ne-ați luat dreptul de a fi romȃni!”), de “Cuvȃntul Ortodox,” și de “Lupul Dacic” (site dacopat, nici nu mai comentez).

Să trecem la textul domnului Cȃmpeanu, care e și mai amuzant. Domnul Cȃmpeanu ne spune despre dumnealui că “I don’t give a shit pe astfel de clasamente” (n.m. care plasează Norvegia ȋn rȃndul democrațiilor consolidate) fiindcă știe el mai bine. Totul e o conspirație, o manevră obscură a reptilienilor, a șerpilienilor, care vor să plaseze ȋn top Norvegia barbaro-fascistă ȋn timp ce ne fură copiii pentru material genetic; o manevră lui Soroș! – căci tot se folosesc colegii lui ilediști de sperietoarea asta mai ceva ca ȋn 2013, doar-doar or reuși să-și impună agenda. Să ȋi dăm lui Cȃmpeanu cifre de la CEDO? să ȋi dăm cifre legate de drepturile copiilor pentru Romȃnia și Norvegia? Hai să nu ȋl facem de rȃs ȋncă, poate data viitoare. “Nu-mi pasă ce cred oameni cum este dl Pantu/Panțu și prietenii săi despre mine pentru că pur și simplu jucăm în altă ligă,” continuă Cȃmpeanu. Care prieteni? cei de Facebook? de unde știe dl. Cȃmpeanu ce prieteni am eu? (Dacă se referă la platforma Vox Publica, ȋl anunț că aceasta nu este una omogenă, ca ȊLD.) Oricum, am văzut ȋn ce ligă joacă Cȃmpeanu, liga rasiștilor, xenofobilor și homofobilor de la ȊLD, aici are dreptate, nu, nu joc ȋn liga lor. Urmează un paragraf irelevant ȋn care ne povestește cum a fost el la Bonn ȋn 2010. Și ȋncheie apocaliptic, cu o autovictimizare jalnică: “Problema mea este că trebuie să scriu din ce în ce mai des asemenea texte ca să-mi apăr reputația de liberal clasic în fața unor lupi tineri de stânga dornici de sânge și glorie, dar ignoranți fără speranță.” Hai să comentez. Unu: liberalii clasici nu scriu pe platforme de extrema dreaptă; doi: eu nu sunt de stȃnga, dar nu mă aștept ca un semidoct ca Cȃmpeanu să ȋnțeleagă asta; trei: “dornici de sânge și glorie, dar ignoranți fără speranță” sunt colegii lui de la ȊLD care de ani întregi insultă și calomniază pe bandă rulantă ȋn cele mai abjecte moduri.

Dogaru și Cȃmpeanu, Activenews și ȊLD au confirmat că se merită reciproc. Nu am greșit cȃnd am plasat site-urile ȋn aceeași sferă, ambele folosesc tot soiul de tehnici de manipulare și fac tot posibilul să umple spațiul public de isterii. Să fie sănătoși, și unii și alții.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!