RSS Feed

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în Afacerea Roşia Montană: RMGC pierde unul dintre cei mai importanţi susţinători strategici

vezi toate articolele de
21 Nov 2013 la 22:22 20 comentarii 4787 vizualizari.

Proiectul minier de la Roşia Montană a pierdut unul dintre susţinătorii strategici, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. Declaraţiile acestuia, prezentate de ziarul local Unirea, merită să circule şi la nivel naţional.

Ion Dumitrel a declarat joi, în cadrul dezbaterii organizate pe tema ”Strategiei de Dezvoltare a județului Alba pe perioada 2014-2020” că includerea, din nou, a proiectului minier de la Roșia Montană în strategia aflată în curs de elaborare, nu se mai justifică, întrucât acest lucru ar fi împotriva dorinței oamenilor din Apuseni, care nu doresc să le fie pus în pericol mediul înconjurător și patrimoniul cultural, notează Unirea.

Ion Dumitel, președintele Consiliului Județean Alba: „Vedem ce zic oamenii. Din ce în ce mai mulți NU! NU ne trebuie minerit, nu ne trebuie dezvoltare economică pe bază de minerit, iar motivele sunt simple: MEDIUL și nu alt motiv. Oamenilor le este teamă că dacă se face exploatarea minieră se contaminează flora și fauna și e problemă cu lemnul și mobila produsă în Munții Apuseni, e problemă cu turismul, că sunt afectate pensiunile și toate serviciile de turism, și atunci cred că despre minerit este greu să mai vorbim în situația în care populația din zonă nu își mai dorește acest lucru. Și noi, întodeauna am spus că ne dorim ce își doresc oamenii.” Șeful CJ Alba a mai explicat faptul că el susține exploatarea resurselor miniere de pe raza județului nostru, însă “când oamenii nu vor, trebuie să le respectăm decizia.”

***

Repoziţionarea preşedintelui CJ Alba (nu din convingere neapărat, cât sub presiunea protestelor – în privinţa lui Ion Dumitrel, determinantă fiind ridicarea moţilor) are o importanţă majoră. Acest lucru poate genera o reacţie în lanţ şi în rândul primarilor din zona Munţilor Apuseni, care au susţinut până în acest moment proiectul RMGC, dar, care, la rândul lor sunt dependenţi de resursele financiare ale Consiliului Judeţean. Mai mult, deciziile Consiliului Judeţean Alba au o relevanţă sporită în derularea afacarii. Astfel, în numeroase ocazii CJ a avantajat pe faţă şi dincolo de limitele legii proiectul companiei, eliberând certificate de urbanism care să le înlocuiască pe cele anulate de instanţele judecătoreşi ori suportând costurile Referendumului Cianurii, din 9 decembrie 2012. În plus, neincluderea proiectului minier în strategia de dezvoltare economică a judeţului Alba pe anii 2014-2020, lasă cale deschisă susţinerii dezvoltărilor aternative susţinute de locuitorii Apusenilor: turism, prelucrarea finită a lemnului, zootehnie (creşterea vacilor), direcţii de dezvoltare blocate în ultimii ani de autorităţile locale din Roşia Montană şi cele judeţene.

***

BONUS: Programul lansărilor cărţii Afacerea Roşia Montană şi a vizionării filmului Zidurile.Making of, la Bucureşti

Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 13.00: Vizionare de presă a documentarului Zidurile. Making of la Casa Stork (Atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București), urmată de conferinţa de presă legată de lansarea la Bucureşti a cărţii Afacerea Roşia Montană, de Mihai Goţiu.

Vizionarea şi conferinţa de presă (intrarea e liberă pentru orice doritor) au loc în cadrul expoziţiei Roşia Montană 360, vernisată marţi şi care va fi deschisă până pe 30 noiembrie. Evenimentul, organizat de Asociația ARA și Asociația Alburnus Maior, cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.

Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 18.00, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (Romexpo), standul Editurii Tact – lansare de carte Afacerea Roşia Montană.

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 10.00, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (Romexpo), Sala Cupola, vizionarea documentarului Zidurile. Making of, urmată de prezentarea cărţii Afacerea Roşia Montană şi dezbaterea Cultura Rezistenţei – invitaţi Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol (Asociaţia ARA).

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 19.00, Dianei 4, vizionare Zidurile. Making of, prezentare Afacerea Roşia Montană, urmată de dezbaterea Care societate civilă? – invitaţi Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Nicuşor Dan, Claudiu Crăciun, Virgil Paşca, Mihai Goţiu.

***

Luni, de la ora 17.00, voi lansa cartea la Braşov, la Librăria Okian, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, iar între 4 şi 6 decembrie, la Timişoara (voi reveni cu amănunte şi cu programul altor lansări).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!