RSS Feed

Războiul “poporului ales”

vezi toate articolele de
30 Nov 2011 la 15:09 11 comentarii 1053 vizualizari.

Să „ocupăm” Piaţa Roşie? Mai bine nu.

Rusia nu este „indignată”, iar occidentalii care critică Kremlinul ar trebui „să îşi vadă de treaba lor”. Putin nu este primul care o spune. Rusia a fost şi rămâne – dacă asta ne mai poate surprinde – o fortăreaţă, într-o neliniştită căutare a propriei securităţi.  Securitate ce s-a tradus, nu de puţine ori, în iluzia întâietăţii, a controlului absolut – iluzia mesianică. Etapa pro-occidentală „Elţîn” a luat, ce-i drept, puţin din suflul naţionaliştilor moscoviţi. Astăzi, însă, Rusia îl are pe Vladimir Putin, un adevărat apărător al conceptului de „popor ales”. Astăzi Rusia nu se reinventează, nu caută soluţii de adaptare la noua ordine politico-economică mondială (a făcut-o vreodată?), ci se regăseşte: „Rusia mare” trebuie, din nou, să inspire teamă.

Revitalizarea metehnelor vechi, imperiale sau sovietice, este noua – şi experimentata – strategie a Moscovei în plan internaţional. Şi de ce nu? „Inamicul” – SUA-  îi este la îndemână, iar discursurile anilor `50 – adaptate momentului actual – îşi fac din nou loc la Kremlin.  Asta nu înseamnă că ar trebui să privim lipsiţi de optimism viitorul sistemului internaţional. În ultimul veac, Rusia nu a atacat decât în momentul în care a fost nevoită să răspundă unui atac direct îndreptat împotriva ei. Războiul său a fost întotdeauna cel al „poporului ales”, cucerind prin imaginea covârşitoare a propriei forţe – o lecţie pe care, din păcate, a trebuit să o înveţe şi România în aproape cincizeci de ani de comunism.  Ieri, 29 noiembrie a.c., preşedintele rus, Dmitri Medvedev, ne-a amintit de această lecţie, anunţându-i pe americani şi pe cei care au acceptat protecţia scutului anti-rachetă că Moscova este pregătită să răspundă provocării. Semnalul a fost dat : amplasarea unei noi staţii radar anti-rachetă în regiunea Kaliningrad.  Ba mai mult, Medvedev ameninţă că este doar un prim pas – unul care să readucă Rusia în vârf.

Scenariul rus – atât de familiar – nu face decât să atragă atenţia asupra nevoii acute de identitate a Rusiei, care pare să fie prinsă în eterna schemă bine-rău. O realitate care nu mai prinde azi. De aceea, ameninţările, mai mult sau mai puţin explicite, ale oficialilor de la Kremlin, nu mai pot da naştere unui adevărat război (rece)  cu SUA – ele ne vorbesc, însă, de o permanenţă a poporului împărţit între Est şi Vest. „Este”, scria Dostoievski în urmă cu mai bine de un secol, „nevoia noastră [n.a. a ruşilor] de a fi înaintea tuturor”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Idealistă, născută în `89
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!