RSS Feed

Războiul de lângă noi. “Pe aicea nu se trece!”

vezi toate articolele de
10 Feb 2015 la 21:16 25 comentarii 2719 vizualizari.

Lângă noi are loc un război în plină desfășurare cu posibilitatea transformării acestuia în conflict regional. Rusia nu poate crea un fost Imperiu în această zonă fără ocuparea Ucrainei. Așa că războiul din Ucraina reprezintă pentru Vladimir Putin începutul sau sfârșitul unei doctrine exprimată de 15 ani: recrearea Imperiului Rus Țarist.

Se pot face și au fost făcute analize nenumărate privind intențiile sau modul acțiune al lui Vladimir Putin, dar România, cu precădere în spațiul dezbaterii publice, dă dovadă de naivitate, ignoranță, superficialitate sau chiar lipsă de identitate națională. Și toate acestea nu pentru că Ucraina reprezintă pentru România o miză politică, socială sau economică, ci pentru că un război extins în Ucraina înseamnă un pericol extrem pentru România. Așadar, războiul de lângă noi devine un război cu noi care implică România direct și poate afecta interesele politice și economice ale României și ale cetățenilor săi.

Voi explica în câteva rânduri de ce războiul de lângă noi poate deveni un război cu efecte directe asupra României:

 • În primul rând să nu uităm că în Ucraina trăiesc aproximativ 400.000 de cetățeni de origine română, dar care sunt astăzi cetățeni ai Ucrainei. Dacă până acum aceștia au fost în siguranță și au putut să privească de la distanță războiul, o escaladare a acestuia și apropierea de granița României ar putea însemna un val uriaș de imigranți pe care România nu știu dacă are capacitatea de a-l gestiona. Acest val de imigranți ar putea veni, iar România nu va putea refuza accesul acestora pe teritoriul său în măsura în care NATO, SUA sau țări importante ale Uniunii Europene vor hotarî să se implice militar pe teritoriul Ucrainei, direct sau furnizând arme Ucrainei.
 • Un război de amploare în proxima vecinătate a României (astăzi de la Donețk până în România încă sunt 900 de kilometri) ar reprezenta un impediment major pentru sporirea sau menținerea unor investiții străine importante, neexistând temere mai mare pentru investitori decât un război aflat în vecinătatea țării în care investesc.
 • Schimbarea agendei instituțiilor statului român din zona opțiunilor de dezvoltare economică, socială, de întărire a instituțiilor publice, lupta împotriva corupției sau atragerea de investitori pe consolidarea securității fizice a statului român.
 • Crearea unei stări de neliniște și nervozitate socială, a unei stări de nesiguranță în rândul populației, făcând-o astfel mai vulnerabilă în fața unor manipulări și încercări de destabilizare a statului. O astfel de situație de război total în Ucraina ar genera pentru principala graniță a NATO și a Uniunii Europene cu Ucraina cea mai mare provocare nu numai pentru statiș român, dar și pentru ideea de democrație în Europa Centrală și de Est. (Angela Merkel a precizat astăzi, la Washington: „Pentru cineva care vine din Europa, pot să spun că dacă renunțăm la principiul integrității teritoriale, nu vom fi în măsură să menținem pacea în Europa.”)

Plecând de la toate acestea, voi face o analiză mai largă nu atât asupra cauzelor mult discutate ale războiului din Ucraina, cât mai ales asupra prezentului și viitorului conflictului.

În prezent, avem de-a face cu un ‘țar’, cu o libertate de acțiune desăvârșită, acesta “nebeneficiind” de o opoziție parlamentară, civică, mediatică sau de altă natură. Avantajul dictaturilor în astfel de situații este puterea totală de decizie fără teama sau frica: unei moțiuni de cenzură, a unor demonstrații în stradă, a unor dezbateri televizate, a unor proteste civice, a unei societăți civile care să-ți critice acțiunile.

Astfel, Vladimir Putin a avut posibilitatea de “a duce de nas” liderii Europei, cucerind bucată cu bucată aproape jumătate din Ucraina. Vladimir Putin a promis pace si a oferit război fără a avea în Rusia forțe care să-l tragă la răspundere pentru minciunile sale.

Conștient de slăbiciunile democrației, de temerea de război a Occidentului, de teama de a nu mai fi aleși sau de a greși a liderilor occidentali prin decizii radicale ce se impuneau, Vladimir Putin a ajuns acum nu numai să sprijine militari insurgenți pro-ruși din Ucraina, ci să fie și prezent cu trupe rusești pe teritoriul Ucrainei.

Toate acestea au fost posibile datorită unui Occident “adormit”, fricos, complice sau chiar cointeresat în acțiunile Rusiei.

De la începutul agresiunii rusești asupra Ucrainei (invadarea Crimeei și așa-zisul Referendum de autodeterminare), asociația noastră a atras atenția din prima zi că Vladimir Putin nu-și dorește Crimeea, ci Ucraina. Am subliniat atunci și o spunem și astăzi că marile puteri ale Europei – Franța și Germania – au fost complici de facto ai Rusiei pentru situația din Ucraina de astăzi.

Într-o Europă aflată în recesiune, în care majoritatea țărilor au refuzat tainul rusesc, Franța și Germania au devenit “motoarele economice” ale Europei. Acest lucru a fost posibil și cu ajutorul Rusiei, fiind cunoscute legăturile economice strânse Franța și Rusia, respectiv Germania și Rusia. Lipsa totală de reacție a Germaniei și Franței, a NATO în primele zile de la invadarea Ucrainei, dovedesc, pe de o parte, o desconsiderare de către Occident a intențiilor și puterilor lui Vladimir Putin și, pe de altă parte, dependența marilor puteri europene de Rusia. Astfel, Franța și Germania, ca țări fondatoare ale Europei, au abandonat crearea unei politici comune de securitate și apărare în Europa preferând, pentru binele popurului lor și în detrimentul Europei – cu precădere a noilor veniți – crearea de legături economice cu Rusia ce au determinat și o lipsă de reacție politică și orice acțiune concretă împotriva Rusiei în prima fază a războiului. Singurul stat care a avut reacție imediată, dar care, de asemenea, a ignorat mult timp intențiile lui Vladimir Putin și ale regimului său în această zonă, a fost Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, România a fost singurul stat membru NATO care a intuit și a luat în serios amenințările pe care Vladimir Putin le-a adresat în nenumărate rânduri în timp ce făcea comerț cu Occidentul. Traian Băsescu, serviciile de informații și diplomația românească au urlat ca lupii în pustiu, avertizând Occidentul cu privire la interesul lui Vladimir Putin pentru Marea Neagră. Consecvența lui Traian Băsescu față de SUA și NATO, precum și mâna liberă dată instituțiilor de “de-KGB-izare”, este, din punctul meu de vedere, singurul aspect pozitiv al întregului său mandat de președinte.

Datorită acestor abordări de politică externă, România a devenit, alături de Polonia, pilonul pe care SUA și NATO se bazează și au încredere că pot oferi securitate în regiune.

În același timp, nu pot să nu observ că cel care a creat premisele unei consolidări a poziției României în cadrul NATO și solidificării relației cu SUA este același care în ultimele luni de mandat aproape că a torpilat toate aceste asset-uri ale României în relația cu partenerii occidentali: a atacat vehement Serviciul de Informații Externe atât înaintea, cât și în timpul campaniei electorale, a urmat, la grămadă, Serviciul Român de Informații și ar fi urmat toți cei care nu au plecat odată cu plecarea constituțională a domniei sale din funcția administrativă.

Confuzia pe care Traian Băsescu a făcut-o între mandatul de președinte și toată arhitectura instituțională creată în cele două mandate a adus României un mare risc de securitate și vulnerabilitate, pentru că  Serviciul de Informații Externe are rolul de a proteja interesele României influențând decizii, culegând informații, făcând analize și desfășurând activități concrete pe teritoriul altor state, atât în regiune, cât și în Occident, în beneficiul și pentru apărarea României. În același timp, Serviciul Român de Informații are, din această perspectivă, rolul esențial de a nu permite Rusiei sau altor state penetrarea structurilor statale române indiferent de nivelul de decizie sau chiar penetrarea societății civile din România cu finanțare din vânzarea gazului rusesc.

În aceste condiții, războaiele duse cu SIE și SRI, atât din interiorul statului, cât și din exteriorul acestuia, puteau și pot crea premisele unei capacități mai reduse de limitare a riscurilor la adresa României. Acesta a fost motivul pentru care am susținut și susținem în continuare crearea de instrumente pentru aceste instituții, dar și pentru armata română, care să permită apărarea statului român aflat deja într-un război, chiar dacă nu convențional, cu Rusia și nu numai.

Deși nevăzute, solicitările noastre au inclus observații, propuneri și limitări pentru aceste instrumente, însă anumite grupuri din interiorul și exteriorul României au preferat să ignore aceste detalii care țineau de respectarea drepturilor omului, creând confuzie dorită și generalizată cu scopul de a induce populației sentimentul că “cineva” dorește răul poporului român.

Nu pot decât să mă bucur că astăzi, după ce principalii decidenți se declară, sub o formă sau alta, în favoarea acestor legi, adăugând și dânșii nuanțele adăugate de noi, nu mai există din interior o opoziție vizibilă și gălăgioasă, așa cum a existat acum o lună când stadiul a două dintre cele trei legi era fix același, iar solicitările noastre coincideau întrutotul cu cele ale decidenților politici de astăzi.

Las cititorii să decidă dacă gălăgia s-a oprit…

Întorcându-mă la analiza situației geopolitice în care se află România astăzi, pentru moment, de departe, conflictul din Ucraina reprezintă cea mai mare amenințare, mai ales dacă Germania, Franța și Uniunea Europeană în ansamblul ei nu vor reuși să-și convingă fostul “partener de afaceri” că dreptul internațional nu e negociabil, că încălcarea dreptului internațional și al suveranitații unor state sunt inacceptabile.

De aceea, este vital ca dezbaterile publice din România să includă, pe lângă subiectele suculente ale zilei (prostituție, violuri, crime, bătălii pentru putere și scandaluri politice) și analize serioase, și dezbateri în spațiul public cu privire la rolul pe care România îl are sau ar trebui să-l aibă în întreaga regiune.

Am dedicat acest articol mai mult relației cu Ucraina și vulnerabilităților din această zonă, însă mă văd nevoit să atrag din nou ateția, lucru făcut în ultimele 6 luni, asupra unei situații de înconjurare a României cu “dușmani” strategici. Această strategie a lui Vladimir Putin este demult pusă în practică, iar reușitele ei sunt încă parțiale:

Serbia - Este o țară folosită de Vladimir Putin, din nou din vina Occidentului, pentru promovarea intereselor rusești. Pe lângă exploatarea unui sentiment antioccidental, datorat bombardamentelor NATO pentru înlăturarea lui Slobodan Milošević de la putere, Vladimir Putin a pus pe tarabă și pachete economice de nerefuzat pentru o Serbie aflată în stare de pauperitate.

ex: Cumpărarea de către oligarhii ruși a infrastructurii Serbiei, a furnizării de gaz și a achiziționării serviciilor de gaz, dar și alte investiții care vor determina din partea Serbiei o îndatorare și o opțiune politică și geopolitică.

Bulgaria – În afara afinităților slave, a unei istorii commune, asemănătoare cu cea a României avută cu Franța sau Italia, Bulgaria a beneficiat de investiții mari în turism, dar și în infrastructura feroviară din partea oligarhilor ruși, în parteneriat sau nu cu companii germane. Cu toate acestea, Bulgaria încă nu este aliatul pe față a Rusiei, având încă alternativa statutului de membru NATO și al Uniunii Europene, ce o obligă la decizii comune în ce privește situația din regiune.

Spre deosebire de Bulgaria, Occidentul nu a oferit Serbiei nimic. Investițiile au fost minime, aderarea la NATO un vis, iar aderarea la UE nefiind nici măcar o opțiune.

Ungaria – Dincolo de poziționarea antagonică dintre România și Ungaria, prezentul amplifică trecutul datorită unor elemente concrete de opțiune economică și politică ale Ungariei: deși membră NATO, precum România și Bulgaria, Ungaria a fost printre puținele țări care au votat împotriva amplasării comandamentulelor NATO pe teritoriul României și Poloniei.

Ungaria are o dependență energetică aproape totală de Rusia (87% din gazul folosit de Ungaria provenind din Rusia), iar recentul Acord de zece miliarde de dolari între Rusia și Ungaria întărește această afirmație. La acestea se adaugă și opțiunea politică a lui Victor Orban de a conduce un regim autoritar asemănător celui al lui Vladimir Putin, unde deciziile de acuzare, cercetare a personajelor corupte să nu fie la îndemâna instituțiilor statului, ci a Sa. Argumentez aici prin lista SUA a “indezirabililor” pentru personaje din Ungaria care nu mai au acces pe teritoriul SUA din cauza susținerii unor cauze nedemocratice sau de corupție.

Nu în ultimul rând, partidul cu cele mai multe voturi, după FIDESZ, este antisemit, ce a crescut pe fondul urii față de cetățenii rromi, manifestare care nu a fost amendata de Victor Orban și care “a crescut” într-un partid eurosceptic, extremist, pro-Rusia (ex: Sunt multiple declarații ale președintelui Partidului Jobbic prin care recunoaște finanțările din Rusia, precum și declarațiile de susținere ale lui Vladimir Putin).

În această situație, România devine singurul partener, dintre vecinii noștri, sută la sută dedicat parteneriatului cu NATO și SUA din perspectiva securității, dar are și obligația, printr-o politică externă comună a Președintelui și Prim-Ministrului, de convingere a partenerilor europeni asupra pericolului ce-l reprezintă Rusia în momentul de față.

Cel mai important aspect în raportul cu vecinii României și combaterea strategiei lui Vladimir Putin de izolare a României prin înconjurare de “dușmani” este gestionarea relației cu minoritatea maghiară și celelalte minorități de pe teritoriul României.

Astfel, decidenții politici, societatea civilă, media, consider că ar trebui să nu facă jocurile Rusiei, transformând patriotismul în nationalism și răspunzând disproporționat unor atacuri trecute, prezente și viitoare din partea lui Vladimir Putin via Budapesta la adresa Bucureștiului, prin liderii PCM.

De aceea, față de minoritatea maghiară România trebuie să rămână un model de multiculturalism și toleranță prin construirea de dialog direct și fără intermediari cu aceste comunități, succesul unui astfel de demers constând în creșterea nivelului de trai al acelei comunități și acordarea unei atenții egale din punct de vedere economic, cultural, social, precum altor regiuni ale României.

Politica inteligentă și toleranța reprezintă armele pe care România le are pentru a răspunde celei mai mari provocări de securitate, dintre cele enunțate mai sus, pe termen mediu și lung, la adresa României.

Pentru analiza referitoare la Republica Moldova se impune un spațiu mai larg și îi va fi dedicat un articol separat.

Am să închei acest articol subliniind nevoia unui consens politic, social și civic prin dezbatere, dialog, dar cu concluzii comune atunci când vine vorba de politica externă ale României.

Doar în aceste condiții România, ca insula de euroatlantism, poate rezista presiunii Eurasiatice din ce în ce mai agresive și poate spune: “Pe aicea nu se trece!”, așa cum am făcut-o în Primul război Mondial la Mărășești, cea mai importantă bătălie pentru câștigarea războiului și apărarea națiunii.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


25 comments
 • 1

  “Lângă noi are loc un război în plină desfășurare…”

  Poate pe la elevii de gimnaziu, rar si acolo, sa mai gasesc constructii pleonastice atat de clare ca acest furtunos debut de articol direct in gard.

  <>

  Asta e un titlu alternativ ceva mai potrivit pentru ce contine sublimul articol de mai sus.

  Harcea-Parcea
  2015-02-10 22:29:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  - Oda serviciilor de informatii sau despre cum se face o periere rudimentara a unor institutii care nu dau socoteala pentru cum cheltuiesc banii contribuabililor -

  Asta e un titlu alternativ ceva mai potrivit pentru ce contine sublimul articol de mai sus.

  Harcea-Parcea
  2015-02-10 22:31:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Harcea-Parcea: Fii intelegator, e greu sa fi si ofiter de informatii, si sef de ONG, si sa mai faci si articole de presa.

 • 4

  @Mda:

  E foarte inspirat numele ONG-ului: Asociatia pentru Implementarea Democratiei.

  Adica democratia se implementeaza la ordin de catre insi care compun ode serviciilor de informatii.

  Harcea-Parcea
  2015-02-10 23:42:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Asa! Deci nu ca Germania , Franta, si vecinii. Nici Spania ,Italia sau Portugalia nu au o opinie diferita … Atunci ca cine din Europa? Discursul dumneavoastra mi se pare radical si antieuropean. In plus insulta vecinii prin desconsiderare. Nu degeaba se supara si Putin uneori…
  Nu stiu ce democratie doriti sa implementati si nici prin ce asociatii insa spectacolul penibilului de multe ori e distractiv iar pe Voxpublica ,mai mult decat atat, binevenit.

  MIHAI
  2015-02-11 00:24:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @ autor: Imi place cand oamenii isi poarta sufletul pe fata.

  Thrill
  2015-02-11 01:03:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Tov. Cumpanasu se lauda ca Ponta ii plateste facturile, pt. lucrarile cu institutiile statului, in mai putin de doua saptamani, fara a astepta confirmarea de la UE, fiind vorba de fonduri europene, foarte “indragite” de oengisti. Oare pe acest articol in cat timp va primi banii de la cei ce l-au comandat ?

 • 8

  ma simt luminat!! multumim ca ne-ati explicat in cele cateva randuri ,pe o intreaga pagina!AFERIM,dle. Autor!

  asa ca despre Articol nici nu am ce comenta.

  berbecu mioritei
  2015-02-11 02:13:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Pai eu zic sa declaram urgent razboi Germaniei si Frantei, fiindca “este” tradatori de SUA si Ucraina. Asta, evident, dupa ce implementam legile Big Brother si cate un cip in capul fiecarui roman, cu telecomanda directa de supercomputerul PRISM, de la NSA. Dupa ce ridicam steagul SUA pe Bundestag si pe Palatul Elisee, ne rafuim si cu vecinii nostrii sovaielnici, Serbia, Ungaria si Bulgaria. Ulterior, mergem sa ii pedepsim si pe puturosii de greci, iar in trecere, luam si partea europeana a Turciei (pe care o donam poporului frate ucrainean), ca si turcii dau semne ca ar cam vrea sa stea cu narghileaua in gura si mainile in san in caz de razboi. Dupa ce rezolvam cu tradatorii, inaintam victoriosi ca un tavalug pana la Vladivostok (tragandu-le una peste bot si chinezilor pe drum, pana ii aducem la dimensiunile Islandei dpdv demografic), unde vom face jonctiunea cu brava armata americana care va putea atunci traversa stramtoarea Behring in siguranta!

  Masterplanul
  2015-02-11 10:54:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  în schimb democraţia americană şi-a făcut datoria: opoziţia republicană a devoalat cheltuirea a 7 mld dolari pentru susţinerea maidanului şi a naziştilor ukrainieni care au intrat în noul guvern proamerican…
  şi ce dacă?

  nu-mi place Putin cum nu mi-a plăcut nici Băsescu pentru excesele clar dictatoriale pe care le manifestă ambii
  dar peste Putin, civilizaţia rusă îşi are leagănul la Kiev unde a apărut primul ţarat creştin rus…
  ce-aţi zice dacă Republica Panama ar fi cumpărată şi ocupată de chinezi cu canal cu tot?

  mihnea
  2015-02-11 11:16:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Poate supravietui democratia cu inregistrarea cartelelor pre-pay? Probabil, desi efectul pro0securitate va fi neglijabil. Cu monitorizarea pe baza de mandat obtinut chiar in regim de urgenta a indivizilor de origine straina intrati in Romania si a cetatenilor romani aflati in functii de decizie in statul roman, a marilor afaceristi romani si straini, multi abonati la afaceri cu statul? Probabil, din nou. Cu controale serioase la granita? Desigur, cu asta democratiile au functionat vreo 2 secole, e verificat istoric.
  Insa cu siguranta NU POATE supravietui cu stocarea traficului de internet si telefonie a intregii populatii, indiferent daca accesarea ulterioara se face cu sau fara mandat, indiferent chiar daca se acceseaza vreodata sau nu acele date. Rezultatul inevitabil e un efect puternic de intimidare asupra fiecarui individ din tara asta, ducand la o populatie impartita exclusiv in yesmeni si muti. Asa ceva este si absolut contraproductiv in lupta antiterorista, antispionaj, anticoruptie, anti crima organizata. Fiindca daca se stie clar ca totul e inregistrat si stocat, nici un infractor nu va mai risca sa foloseasca aceste mijloace de comunicare, devenind automat mult mai greu de identificat si prins. Ca sa nu mai vorbim si de cheltuielile suplimentare cerute de o supraveghere la asemenea scara, asta in conditiile in care (oficial, fara eventuale fonduri negre) deja Serviciile beneficiaza de fonduri mai mari decat fortele tereste ale Armatei Romane. Rezulta clar ca singurul afectat e cetateanul obisnuit, care se vrea a fi redus la tacere indiferent de ce i se va impune.
  Nu poate exista democratie nici cu indivizi acoperiti in presa care sa manipuleze opinia publica dupa interesele unor servicii romane sau straine, fie le si aliate, nici cu ONG-uri create sau infiltrate de servicii care sa se substituie societatii civile autentice, nici cu subordonarea serviciilor romanesti unor servicii straine, oricare ar fi ele, unor grupuri de interese, nici cu niste servicii inhamate intereselor unor corporatii si intitutii transnationale. Nici cu politicieni acoperiti sau santajati de servicii ca sa ia decizii dorite de servicii. Asta e o caricatura de democratie, o pseudodemocratie papusarita. Nici o economie de piata autentica nu poate exista cu servicii care-si creeaza societati comerciale in interiorul tarii si/sau servesc ca agentii de lobby pentru megacorporatii straine.
  Renuntarea la drepturi si libertati sub pretextul unei sigurante crescute (in fapt, iluzorie, am aratat de ce), inseamna renuntarea exact la valorile care au cladit civilizatia occidentala moderna si in numele carora se lupta contra fundamentalistilor si a pseudodemocratiilor de tip putinist. In fapt, duce la transformarea societatii occidentale (si romanesti) intr-o copie a ultimelor… Adica luptam contra lui Putin, dar ii adoptam “valorile”? Mai mult decat bizar… de-a dreptul dubios!

  Andrei
  2015-02-11 12:11:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @mihnea – “civilizaţia rusă îşi are leagănul la Kiev unde a apărut primul ţarat creştin rus…” facut de vikingi. Trecutul, aceasta chestie care se schimba tot timpul…

  nelu
  2015-02-11 12:24:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  chiar si tribunii elenei ceausescu se uita cu admiratie si invidie la cit de frumos periezi sosetele stapinilor de la SRI, tov. cumpanas.
  tov. cumpanas, cam cit mai e pe la SRI statul de plata la descoperitii din presa?! Nu de alta dar sa stim si noi cu cit va platim din birurile pe care ni le executati cu zimbetul pe buze si incirncenarea tembel-prosteasca a interesului national in spiritul si gindirea tovarasului izmenar oprea.
  Cica e tristete mare la voi ca tov izmena oprea si interesul national nu a mai ajuns mare bastan la SRI!!! nasol :)

  anonim
  2015-02-11 13:06:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Domn Cumpanasu noi baieti care ie de bine in romania iubim SRI-ul si hai sa leo dam la kgbisti ca sa ne iubeasca siaieiul. ‘TRAITI

  Dan BMW
  2015-02-11 13:14:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Nu imi fac iluzii cu privire la tratamentul pe care ni l-ar aplica vecinii rusi daca ar avea mana libera in zona. Insa a cataloga acest razboi ca incercare de eliberare a ucrainienilor de sub jugul rus mi se pare praf in ochi. Gresesc mult atunci cand afirm ca razboiul respectiv are ca miza nu libertati ucrainiene ci resurse de gaz/petrol din bazinul Marii Negre? Scrieti un articol pornind de la aceasta premisa si studiati impactul asupra Romaniei din acest punct de vedere, poate va parea mai veridic.

  Sergiu
  2015-02-11 13:14:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @nelu
  Nici o noutate. Ros(piggar) sunt(au fost) vikingi.

  MIHAI
  2015-02-11 13:22:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Sigur nu s-a gresit denumirea ONG-ului pe care il pastoriti la inregistrarea lui, de a iesit Asociatia pentru Implementarea Democratiei in loc de Asociatia pentru Implementarea Dictaturii, cum ar fi fost firesc la o organizatie a Societatii Civile care militeaza agresiv pentru restrangerea drepturilor si libertatilor civile? Sau chestia e de inspiratie orwelliana, sa sune asa, mai newspeak si double thinking, cam ca Ministerul Adevarului din “1984″? Minister care in roman se ocupa tocmai cu falsificarea realitatii?

  Umor negru?
  2015-02-11 13:32:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Tolontan si-a finantat publicatia din banii Securitati, pusi la dispozitie de Felix Voiculescu, dar asta nu l-a derajant. Este normal acum sa fie o goarna a serviciilor si sa fie laudat de tov. Rogozanu, datorita radacinii marxiste comune, Tolontan fiind fost redactor sef la ziarul Azi, un bastion al luptei impotriva exploatatorilor din perioada anilor ‘90.

 • 19

  Cumpanasu, mai exista printre voi securistii descoperiti/acoperiti din presa deontoloaga a diversionistilor politici si unii care nu raspund la ordinele securitatii???!!!
  p.s. in SECURITATE sint cuprinse toate mizeriile secrete nu doar SRI-ul :)

  descoperitul
  2015-02-12 09:27:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Nenea autorul, cine naiba crede SRI-ul matale ca o sa mearga la lupta pentru un stat Big Brother? Cu legile astea bagate pe gat faceti romanii sa-si urasca autoritatile, nu sa le asculte si urmeze. Eu as lupta cu entuziasm contra unui dusman extern daca ar fi sa apar o democratie reala, dar nu o neodictatura vopsita in democratie.

  Sorin
  2015-02-12 11:57:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Thanks for writing your opinions on the topic at hand with an open disposition. This subject tends to get viewed in many different ways so it’s good so see someone give it a good shake.
  Alva emeritacormack.../

 • 22

  mai, englez caracalean, citesc comentariile si inteleg ca te-au ginit perfect baietii!

  ipso
  2015-04-25 11:40:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Looked right size heel pricey, do not know after wearing tired, wear the right size and then comment ,, also very comfortable to wear, style love, very satisfied right size ,, has sent half pad, after thread . Quality good.
  2014 NFL Draft New Orleans Saints #10 Brandin Cooks Black Elite Jersey thienanhotel.co../

 • 24

  Se pare ca pentru toti comentatorii acestui articol chestiunea independentei Romaniei fata de Rusia imperialista e total secundara in raport cu “grija” de a “apara” tara de “servicii”. Domnilor, tara dumneavoastra este Romania, nu Rusia lui Putin. Sau poate ma insel eu, si de fapt tot ce va doriti este sa fim iar sub jug rusesc? E rost de ceva bani, de un pic de catarare in posturi de tradator bine platite ? :) m-as inscrie si eu, dar… nu ma lasa obrazul, ce sa-i faci! eu una inca n-am uitat unde m-am nascut,nici nu mi-am uitat parintii, nici profesorii, nici nu i-am “uitat” pe Eminescu, Enescu, Blaga, Paciurea, Luchian, Toparceanu, Avram Iancu, Mihai Viteazul,Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, , Traian Lalescu, Dimitrie Pompeiu, Grigore Moisil, Spiru Haret, Regina Maria, Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu, etc..Mai puneti mana pe carte, baieti, mai invatati. Dupa aceea “dati-va cu parerea” despre lume si viata. Cred ca ultimii manglitori de prin Ferentari sunt cam la nivelul vostru moral si etic. Imi provocati sila.

  irina
  2015-11-25 11:38:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Care e pleonasmul ? Ca are loc si e in plina desfasurare ? Parca n-as zice, dat fiind ca putea sa fie in faza in care trupele se deplaseaza unele spre altele, sunt in razboi, dar inca nu s-au vazut la fata, dupa cum la fel de bine ar putea fi pe final, nu se mai poarta batalii, mai sunt fanatici care nu se predau si nu s-a semnat inca actul de capitulare.

  Daniel
  2016-06-10 21:43:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
director Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!