RSS Feed

Războiul doctorului clonă Ponta împotriva culturii. Atac simultan la ICR și AFCN

vezi toate articolele de
26 Aug 2012 la 13:12 49 comentarii 4076 vizualizari.

Precedenții au avut grijă să bage cultura la dubă. Guvernul Ponta are grijă să-i lase pe jandarmi fără obiectul muncii. Să nu mai aibă ce băga la dubă. Cine își închipuie că tăierea unui sfert din bugetul Institutului Cultural Român pe anul 2012 reprezintă o răfuială cu Patapievici și cu așa-zișii ”intelectuali ai lui Băsescu” se înșeală. Victor Ponta a declarat război total întregii culturi independente.

Pe de o parte, așa cum am arătat și cu alte ocazii, în ciuda poziționării politice explicite a șefilor ICR, beneficiarii direcți ai promovării și bursele acordate de Institut nu au fost condiționați/ condiționate ideologic. Prin tăierea a 14,5 milioane de lei (dintr-un total inițial oricum minimalist, de 43,5 milioane de lei), activitatea ICR pe acest an și începutul anului următor a fost blocată total (printre altele e pusă sub semnul întrebării organizarea standului la Salonul de Carte de la Paris din 2013, în cadrul căreia România are statutul de invitat de onoare).

Pe de altă parte, măsurile Guvernului Ponta nu vizează doar ICR, ci și finanțarea directă a Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție care, de asemenea, a sprijinit în mod autonom în ultimii ani cultura independentă (carte, teatru, educație culturală etc.). Conform unui document de pe site-ul Ministerului Finanțelor (aici), Fondul Național Cultural ar urma să fie privat, începând cu 1 ianuarie 2013 de una dintre cele mai importante surse de venit: 2% din încasările Loteriei Naționale. De asemenea, ar fi abrogată și prevederea Legii 186/2003 pentru promovarea culturii scrise care prevedea repartizarea a 0,4% din profitul net al Loteriei Române pentru achiziția de publicații (cărți, reviste etc.) destinate bibliotecilor publice.

Inutil a mai spune că ”economiile” făcute astfel sunt absolut derizorii la nivel național (câteva milioane de euro), nerezolvând nicio altă problemă majoră a României. Singurul lucru care ”se rezolvă” sunt firava susținere a creatorilor independenți. Măsurile de mai sus reprezintă atât o iresponsabilitate majoră față de actul cultural, cât și o răzbunare împotriva tuturor ”ălora cu gura mare”, care nici de-al naibii nu vor să se lase controlați. Dar te poți aștepta la altceva din partea unui premier cu doctoratul xeroxat? Doctorat pe care, dacă nu l-a plagiat, atunci cu siguranță la clonat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!