RSS Feed

Războiul împotriva sărăciei și nu incriminarea ei trebuie să fie prioritatea UE

vezi toate articolele de
28 Mar 2013 la 17:47 16 comentarii 719 vizualizari.

De cinci ori a rostit numele României premierul Marii Britanii, David Cameron, în discursul despre imigrație pe care l-a susținut luni la Universitatea Suffolk. Alături de bulgari, am fost exemplul favorit al politicianului conservator atunci când era vorba de a calma temerile induse britanicilor de presa tabloidă și de partide precum UKIP despre desantul nostru în Regatul Unit după 31 decembrie.

Cu subiect și predicat, premierul britanic spune că îi vrea ca imigranți pe „cei mai străluciți și cei mai buni” dintre noi, dar nu pe cei care sunt atrași de sistemul de beneficii sociale britanice. Cu alte cuvinte, vă vrem creierele, dar țineți-vă săracii acasă. Este exact același tip de retorică pe care am auzit-o acum câteva săptămâni la ministrul german de interne. O atitudine perfect rațională și conform interesului național, la prima vedere. Dar…

Propunerile lui Cameron sunt departe de a rezona cu idealul unei Europe unite și sunt mai degrabă expresia rupturii care apare între insulă și continent, ruptură abil manevrat de politicieni pe care criza îi poate omorî politic, dar pe care aruncatul vinii pe imigranți îi mai poate ține un mandat în funcție. Cameron propune, pe de-o parte, o Europă comună a creierelor, în care imigrația este bună. Pe de altă parte, Cameron scoate din spațiul comun persoanele aflate în dificultate.

Europa și Marea Britanie nu sunt un teritoriu pentru cei săraci. Cei 119,6 milioane de cetățeni ai UE atinși de sărăcie sunt expulzați la periferia societăților din care provin. Nobilul ideal al Strategiei Europa 2020, de a ridica din sărăcie 20 milioane de europeni, se evaporă sub presiunea interesului politic și electoral. Acesta este mesajul discursului lui Cameron, unul politicos, dar care implică o retorică a diferenței și a izolaționismului, cu românii și bulgarii pe post de țapi ispășitori.

O astfel de atitudine nu este doar împotriva României și Bulgariei, ci este împotriva întregului proiect european. Stau și mă gândesc ce viitor putem avea pentru Europa dacă vom continua să adâncim liniile actuale de fractură – între Nord și Sud, între Est și Vest. Cum ar arăta Uniunea fără Marea Britanie sau zona Euro fără Grecia, Cipru sau Malta? Dacă privești Uniunea Europeană precum un castel de cărți de joc, îți dai seama de ce atitudinea lui „scapă cine poate” e falimentară: nu poți extrage nici măcar o carte fără ca edificiul – cu valorile și istoria din spate – să se dărâme. Din această perspectivă, nu pot decât să salut poziția fostului comisar european și lider laburist, Lordul Mandelson, care spune clar că un referendum pentru ieșirea din UE ar fi distructiv pentru Marea Britanie.

Întorcându-ne la situația noastră, da, trebuie să recunoaștem: imaginea României ca țară în Europa este în continuă degradare. Da, plătim prețul delăsării și lipsei de proiect de acasă. Da, avem nevoie să ne expunem cu consistență argumentele în fața partenerilor noștri europeni, într-o ofensivă de primăvară politico-diplomatică, de afaceri și culturală care, bine făcută, ne poate permite accesul în spațiul Schengen în șase luni. Dar…

Abordarea și eventualele măsuri ale lui Cameron nu pot rămâne fără replică. Nu putem lăsa capul în jos, înțelegând să tăcem chiar atunci când avem dreptate. Nu, suta de mii de români din Marea Britanie nu este o problemă. Nu, cele câteva sute de infractori din închisorile britanice, oricât deserviciu de imagine ar face României, nu reflectă caracterul unei națiuni și nu deveni criteriul central de raportare la o națiune.

M-a bucurat extrem de tare replica premierului Suediei la discursul lui Cameron. Premierul Reinfeldt pledează pentru o Europă deschisă, în care „trebuie să ne întrebăm mai degrabă cum se pot integra mai uşor străinii pe piaţa muncii”. Mai mult, comentând migrația sărăciei, politicianul suedez arată foarte clar că acesta este doar un aliat discursiv al politicienilor, nu o realitate: „nu ne-am confruntat cu acest turism social şi ar fi înţelept să împărtăşim această idee şi altora”.

Iată că România își poate găsi aliați chiar printre țările așa-zis contributoare, iată că există destui politicieni care au curajul să acționeze în spiritul Europei unite și a valorilor europene. Dar este important ca acești politicieni să poată susțină, nu să suplinească un efort de comunicare și de acțiune al celor care au responsabilitatea să intervină. M-a nemulțumit faptul că poziția lui Cameron nu a primit niciun fel de reacție de atenționare, în aceste zile, din partea Comisiei Europene, care este un gardianul tratatelor UE. Nu cred că propunerile lui Cameron respectă tratatele europene și, înaintea de a se ajunge eventual la Curtea de Justiție a UE, este datoria Comisiei să intervină pe un ton apăsat în legătură cu intențiile Guvernului britanic. Războiul împotriva sărăciei și nu incriminarea ei trebuie să fie prioritatea UE, precum și mai multă luciditate și înțelegere a faptului că nu ne putem salva decât împreună.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

16 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Mircea-Dan GEOANĂ
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!