RSS Feed

Reacția BNR – mai există și rațiune în România. Dar un singur Isărescu nu ajunge

vezi toate articolele de
28 Jun 2010 la 17:02 42 comentarii 1557 vizualizari.

Îmi dați voie să mă bucur când, în isteria generală a ultimelor săptămâni, mai aud și voci raționale. Cea mai recentă e poziția oficială a BNR, exprimată de Adrian Vasilescu, consilierul guverntorului Mugur Isărescu.

Da, era de așteptat o reacție, de ordin psihologic, care să ducă la creșterea cursului euro față de leu. Dar asta nu înseamnă că leul a murit. E de așteptat creșterea inflației, dar nu în cifre catastrofice. Da, BNR lucrează, dar asta nu e o știre care trebuie să fie reamintită în fiecare zi.

Așadar, Adrian Vasilescu, despre:

Curs:

“A fost depăşit un prag psihologic. E zarvă mare în societate, o răsturnare a situaţiei la Curtea Constituţională şi un verdict care e aşteptat miercuri. Toate datele puse cap la cap creează un cadru de manifestare psihologică care explică reacţia cursului”

Inflație:

“Sunt două puncte care se anulează unul pe altul: creşterea TVA are o influenţă asupra creşterii  inflaţiei, dar scăderea salariilor va duce la reducerea cererii. Ambele măsuri ţin de intervenţia statului şi se anulează una pe alta. Nu zic că nu vom avea inflaţie, dar nu înseamnă că va creşte foarte mult”.

Ce e de făcut:

”Societatea ar trebui să înceapă un război cu inflaţia, nu doar BNR, toate instituţiile statului, companiile”

Opinia BNR:

“Să spunem aşa: BNR nu şi-a dorit creşterea TVA. Cât priveşte acordul sau dezacordul, pe noi nu ne-a întrebat nimeni.”

Intervenția BNR:

“Există un raport între posibilitate şi oportunitate. BNR poate interveni în orice clipă, dar o face când este oportun. Când BNR intervine, foarte rar piaţa observă asta. Noi nu comentăm niciodată despre intervenţia sau neintervenţia asupra cursului, o mai face guvernatorul, dar foarte rar”.

Probabil ați citit și în alte părți aceste declarații. Încă o dată citite nu strică. Sunt o mostră de raționalitate. Nu se cere tăierea gâtului nimănui și nici nu se caută vinovății. Da, BNR ar fi preferat ca situația și măsurile luate să fie altele, dar dacă astea sunt, cu astea se lucrează. Da, BNR are încă pârghii cu care poate interveni și o va face când este cazul. Fără a striga însă în gura mare asta. Și nu se dau lecții nimănui. Nici măcar celor care au criticat BNR. Ci, pur și simplu, li se răspunde.

Ajunge însă BNR pentru a calma spiritele? Mă tem că nu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!