RSS Feed

Realitatea 4%

vezi toate articolele de
15 Dec 2016 la 23:02 comenteaza acum 555 vizualizari.
Rezultatele finale ale alegerilor din iarna aceasta confirmă o realitate aflată în marja de eroare: unele scaune de deputați se aleg cu 3 sau 4%, cam atât cât e voie, am înțeles, să se copy-paste într-o lucrare gagademică, așa cum o demonstrează „verdictul” în cazul Kövesi.
Certitudinile acestor alegeri:
• PSD a obținut 45% din 39% (prezența) sub conducerea unui condamnat definitiv pentru vreo 2 ani (cu suspendare);
• PNL, sângerând nefiresc după ce a dat viață lui Arian Munteanu și partidului său;
• USR, new-entry, undeva la 9%,e pe cale să se divizeze în procente de 3% sau 4 % și ceva, pentru că ambițiile sunt mari: unii sunt mai egali decât alții;
• în rest, în jurul cifrei 6%, reduplicată cu drag de UDMR,  ALDE și PMP – ultimele două un fel de noutăți, dar vopsite: vestitul cuplu Tăriceanu & Băsescu nu mai are audiența de pe timpuri, în timp ce partidul maghiar oscilează în continuare la schimbul de generații;
• Halucinantul 45% psd-ist, față de amărâtul de 20% pnl-ist, arată, în fond, un transfer reușit de putere: în PSD noua generație a reușit să spele vechea generație a baronilor, să îngroape o bună parte din miliardarii de carton, chiar dacă destui dintre junii șefi sau aleși sunt sau au fost oameni de casă ai vechilor baroni.
Incertitudinile alegerilor:
• of, guvernul; adică numele premierului. Pentru că, altfel, deja au început să apară propuneri vesele de portofolii, din adâncurile guvernului Ponta: educație, sănătate, cultură ș.a.
• minoritățile; 17 deputați care sunt cam un fel de zestre guvernamentală, gata să îl susțină întotdeauna pe cel care pare mai puternic. Minorități ce conferă o anumită culoare democrației noastre, cu nuanțe adesea rizibile: cât de greu o fi să obții 100 sau 200 de voturi din comunitatea ta istorică și, de fapt, stinsă, pentru a face jocuri politicianiste pe mai departe?
Astfel, premisele sunt clare pentru un scenariu cunoscut din eternii ani 1990; retorica de dreapta, naționalistă, iese la încălzire și denunță abuzuri și realitatea în general grea. O realitate de 4%.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!