RSS Feed

Refondarea școlii românești. De unde începem?

vezi toate articolele de
20 Feb 2013 la 12:37 15 comentarii 727 vizualizari.

În 5 iulie 2012, premierul Jean-Marc Ayrault și ministerul francez al Educației au lansat o dezbatere națională despre refondarea școlii în jurul unor principii capabile să ghideze acțiunea publică. Nu era vorba de un simplu artificiu de comunicare, după ce Hollande făcuse din educație și din grija pentru tineri teme principale ale campaniei sale prezidențiale. Era vorba de un efort  prin care se căuta să se facă lumină în privința alegerilor pe care noul Guvern le avea de făcut în reformarea educației. Se măsura bine, ca să se taie o singură dată. Legi importante aveau să se bazeze pe această dezbatere publică.

Dialogul național a durat trei luni. La el au luat parte profesori, elevi, părinți, directori de școală, aleși locali, sindicate, experți, reprezentanți ai lumii economice, asociative, culturale și științifice. Dezbaterea a fost structurată pe patru mari direcții: reușita școlară pentru toți,elevii în centrul refondării școliipersonal didactic bine pregătit și respectatun sistem just și eficace. Au existat responsabili pentru fiecare direcție, iar subiectele au fost dezbătute în cadrul a 21 de ateliere tematice. Autorităție locale și mediul academic au fost încurajate să organizeze propriile dezbateri, iar un website a permis cât mai multor oameni să-și spună părerea. În total, câteva mii de contribuții au fost primite și un raport final a fost redactat. Acest proces serios a permis Președintelui Republicii să anunțe, într-un discurs ținut în 9 octombrie la Sorbona, marile axe ale reformei învățământului preuniversitar francez.

Mi-a venit în minte exemplul francez recent atunci când am citit despre proiectul de plan-cadru pentru învățământul primar propus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe 19 februarie. Subiectul este unul fundamental pentru societatea noastră pentru că școala primară este nu doar locul în care elevii își pun bazele viitorului, ci și un posibil instrument eficient de luptă împotriva inegalităților sociale. O arată rapoarte OECD: țările care investesc cel mai mult în învățământul primar au și cele mai bune rezultate în reducerea inechităților sociale.

Există opțiuni strategice în cadrul planului propus de Ministerul Educației deja apreciate de public. Una este sportul în școală. Ca unul pentru care sportul este un mod de viață, nu pot decât să mă bucur și să sper ca dorința Ministerului să devină realitate pe terenurile și în sălile de sport din țară.

Există și critici din prisma celor care spun că nu e normal să începi cu predarea religiei de la clasa pregătitoare și doar din clasa a III-a să studiezi o limbă străină. La fel, există voci care spun că planul-cadru ar trebui să vină abia după ce are loc reforma curriculară.

Ceea ce mă bucură pe mine în mod deosebit este punerea școlii în centrul dezbaterii publice. După ani de reforme făcute pe picior și cu singurul gând al intrării în istorie pentru deținătorii portofoliilor educației, decidenții arată o tendință extrem de încurajatoare: dorința de a deschide porțile școlii și de a invita societatea să spună cum facem să aducem educația românească în secolul al XXI-lea, cum transformăm dezideratul unui popor tot mai educat în vehicul pentru ridicarea noastră ca țară.

Cred însă că e momentul generozității în educația românească: atât cercul dezbaterii, cât și temele discutate trebuie extinse. Susțin cu tărie nevoia și importanța unei dezbateri publice naționale, pe câteva luni, care să scoată în evidență direcțiile de refondare a școlii românești. 2013 ne poate oferi prilejul unei discuții ample în societate despre cum școala românească, bine rânduită, poate fi atât catalizator pentru locuri de muncă calificate, mai sigure și mai bine plătite (nu cred că trebuie să mai concurăm pentru locurile de muncă slab calificate, căci vom pierde bătălia  -  a se vedea cazul Nokia), dar și prima resursă împotriva oceanului de nedreptate care-i separă astăzi pe românii avuți de cei care trăiesc sub amenințarea zilei de mâine. Școala este sau ar trebui să fie primul furnizor de solidaritate al unui popor.

O curriculă cu adevărat pentru secolul al XXI-lea, o școală centrată pe valori, un plan pentru cariera didactică și pentru atragerea în școală a profesorilor de bună calitate (în Finlanda, una din țările-miracol de la care vin americanii să învețe cum să facă școală, să fii profesor nu e doar o mândrie, dar și o aspirație – cei mai buni studenți se bat să devină dascăli). Iată subiecte în legătură cu care mi-aș dori și eu, ca în Franța, zeci de ateliere de dezbatere în toată România, o „măsurătoare” după care să putem cu adevărat „tăia”, prin jungla sărăciei și corupției, un drum nou pentru școala românească. Refondarea școlii românești printr-o dezbatere de societate e, după mine, cel mai nobil și necesar proiect al anilor care vin.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Mircea-Dan GEOANĂ
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!