RSS Feed

Reforma fără oameni şi succesul nemeritat al României

vezi toate articolele de
12 Jan 2012 la 13:15 comenteaza acum 110 vizualizari.

Capacitatea de a salva vieţi, chiar şi în situaţiile cele mai lipsite de speranţă, e barometrul suprem al unei civilizaţii.

Acesta este motivul pentru care domnul Raed Arafat şi proiectul său au parte de atâta simpatie. România are o poziţie nemeritat de bună în această ierarhie. Iar SMURD este dovada nemiloasă a tuturor celorlalte lucruri care puteau merge bine dar nu merg.

Şi de aici întrebarea simplistă dar firească: “de ce să strici un lucru care funcţionează?”

La o privire atentă, lucrurile nu sunt nici albe, nici negre. Succesul unui sistem este dat de oameni, proceduri şi principii. Proporţiile sunt diferite, de la caz la caz, dar de fiecare dată trebuie ca măcar două dintre cele trei componente să fie de calitate foarte bună.

SMURD a avut norocul unor oameni foarte buni care au construit proceduri suficient de solide pentru ca de la o singură ambulanţă proiectul să crească la nivelul unei adevărate instituţii. Principiile de finanţare sunt cele moştenite, care dacă erau bune dădeau rezultate şi în alte domenii. Dar asta contează mai puţin, cât timp în acest caz rezultatele există.

Întrebarea este dacă fiecare pas pe care cineva ar vrea să-l facă pentru îmbunătăţirea principiilor de finanţare nu cumva duce, prin regula consecinţelor neintenţionate, la diminuarea rezultatului final. Dogmele spun fie “da” categoric (socialismul etatist), fie “nu”, niciodată (liberalismul de clasa a şaptea, care consideră forţa de frecare “neglijabilă” pentru simplificarea problemei). Capro-varzismul spune că “adevărul e undeva la mijloc”, lucru care în realitate e foarte rar adevărat.

Realitatea dezamăgitoare este că nimeni nu poate şti exact care vor fi efectele bune respectiv perverse şi nici cât vor cântări fiecare. Chiar şi cea mai educată decizie poate presupune riscuri prosteşti – şi invers, aşa că principiul “de ce să strici un lucru care funcţionează?” devine chiar raţional.

Temerea principală a domnului Arafat este, probabil, aceea că odată deschisă piaţa, competitorii privaţi vor forţa preţurile în jos făcând compromisuri inacceptabile la calitatea serviciilor. Probabil, se înşeală. SMURD are deja o bază materială substanţială, o reputaţie enormă şi venituri suplimentare din donaţii. Nimeni nu şi-ar da vreo şansă într-o astfel de competiţie, decât în momentul în care nivelul serviciilor ar începe să scadă perceptibil. Probabil, se înşeală şi dacă se aşteaptă ca managerii publici competenţi şi responsabili să nu mai fie excepţii, ca până acum, lucru care teoretic ar rezolva una dintre marile probleme ale sectorului public. Desigur, faptul că “probabil” se înşeală presupune şi varianta opusă: este posibil să aibă dreptate.

Iar într-un cadru instituţional, cutuma este că persoana cu experienţă, realizări şi reputaţie în domeniul său are întotdeauna dreptate. Nu e deloc logic însă este foarte raţional. Pentru că doar o astfel de abordare ţine cont de toate nuanţele mai puţin măsurabile din procesul de decizie: răspundere, orgolii, încredere, comunicare etc.

Când lucrurile se întâmplă altfel, demisia este perfect previzibilă. Şi este un eşec al tentativei de reformă: renunţi la o cretitudine (componenta umană) în schimbul unui risc (principiul de finanţare). În cel mai bun caz, te întorci de unde ai plecat. În cel mai rău, “ai stricat un lucru care funcţiona”. Logica elementară spune că, într-o astfel de situaţie, omul trebuie păstrat cu orice preţ.

Nu se lasă convins? Adu mai multe argumente! Are rezerve? Dă-i garanţii! E încăpăţânat? Vorbeşte-i (mai) frumos! O organizaţie nu funcţionează doar pe bază de “soluţii”, decretate o dată şi care să meargă la nesfârşit. E nevoie de talent şi muncă în fiecare zi.

[script not allowed]location.href = 'http://www.riscograma.ro/5409/reforma-fara-oameni-si-succesul-nemeritat-al-romaniei/';[/script not allowed]

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!