RSS Feed

Regii aurului românesc, în TOP 10 cei mai bine plătiți CEO din Canada. Au venituri anuale de peste 11 milioane de dolari

vezi toate articolele de
27 Jan 2012 la 20:19 34 comentarii 2471 vizualizari.

Executivii de la Gabriel Resources și European Goldfields, firme care intenționează să exploateze aurul din România, se plasează în TOP 10 cei mai bine plătiți CEO din Canada, conform informațiilor publicate în această săptămână de MSM Money.

Astfel, Jonathan Henry, CEO la Gabriel Resources (care deține 80,69% din Rosia Montana Gold Corporation), este creditat de MSM Money cu venituri obținute în 2010 în valoare de 11.695.706 dolari (mai ”pe scurt”: 11,69 milioane de dolari). Această sumă, obținută din cumularea salariului, bonusurilor și, mai ales, de opțiuni pe acțiuni, îl clasează pe poziția a 10-a a clasamentului celor mai bine retribuiți executivi din Canada.

Martin Konig, omologul său de la European Goldfields (companie care are interese în proiectele de extragere a aurului din județul Hunedoara), se află pe locul al 5-lea al clasamentului cu venituri totale în 2010 de 14.827.160 dolari (14,82 milioane de dolari).

De remarcat că în topul pe 2009 (dat publicității la începutul anului trecut), prima poziție era ocupată de Aaron Regent, șeful de la Barrick Gold (altă companie care are interese în aurul românesc și, mai nou, vizează și cuprul de la Roșia Poieni), cu venituri de 24.217.040 dolari (24,21 milioane de dolari).

***

Acestea sunt cifrele seci. Cu câteva mențiuni. Executivii de la Gabriel Resources și European Goldfields conduc afaceri care n-au exploatat nici măcar un gram de aur sau alt minereu până în acest moment. Așadar, nu au produs nimic. Oamenii ăștia nu au inventat coada la mătură, capul cuiului sau cine știe ce altă tehnologie revoluționară. Nici măcar experți în minerit nu sunt. Expertiza lor e în ”relaționare”. Cu tot ce înseamnă acest lucru.

Mai mult, un calcul făcut după studiul de fezabilitate realizat în 2009 de Independent Mining (Tucson, SUA) pentru RMGC arată că veniturile lui Jonathan Henry sunt de aproape două ori mai mari decât costurile anuale cu întreg personalul necesar exploatării miniere de la Roșia Montana (în condițiile în care, atenție, ”costurile cu personalul”, reprezintă doar o parte dintre veniturile reale ale angajaților). Conform studiului Independent Mining (vezi tabelul de mai jos), cei mai bine plătiți angajați din România (nu români) vor fi șase expați, pentru care se vor cheltui anual între 200.000 și 330.00 de dolari (repet, costurile cu un angajat nu reprezintă veniturile acestuia). Aceștia vor fi înlocuiți însă, după primii doi ani, de către experți români pentru care se vor cheltui anual câte 99.950 de dolari (mai puțin de jumătate). Excepție va face directorul operațiunilor miniere (costuri anuale de 236.315 dolari). Așadar, coordonatorul (șeful) producției propriu-zise, adevăratul expert în minerit, va avea venituri anuale de cel puțin 50 (cinzeci) de ori mai mici decât ”purtătorul de hârtii și vorbe” din fruntea companiei. Nu mai cobor către baza piramidei, că mă apucă vertijul.

N-am nimic cu oamenii de mai sus. Să le dea Dumnezeu de toate, cât pot duce. Dar zău de văd vreun motiv pentru a rade munții României, transformându-i în lacuri de cianuri și halde de steril pentru a le umple lor buzunarele.

***

La final, sper să vă mai bine-dispun cu o fotografie cu cai din Roșia Montană (foto: Sebastian Florian/clujinfo.ro). Și cu un cântec. Ne vedem mâine (sâmbătă, 28 ianuarie), de la ora 11.00, în Piața Constituției din București. Detalii aici.


***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!