RSS Feed

Reîncoronarea acvilei: cum ne desprindem de trecut plonjînd cu furie în el

vezi toate articolele de
12 Mar 2014 la 13:23 13 comentarii 730 vizualizari.

Senatul a adoptat tacit (adică prin expirarea termenului de 45 de zile pentru dezbatere) o propunere de modificare a stemei României, în sensul reîncoronării acvilei care apare de două ori pe drapel, cea mare şi cea mică. Expunerea de motive spune că reîncoronarea acvilei ar sublinia independenţa şi suveranitatea statului prin aluzia la perioada în care a fost dobîndită independenţa, ceea ce nu prea are sens, pentru că stema nu e manual de istorie, ea trebuie să reprezinte în primul rînd statul aşa cum este el definit la momentul respectiv, nu trecutul lui. Altfel, de ce nu punem şi nişte simboluri cu Burebista şi Decebal, ce, ei n-au luptat pentru independenţă?

Coroana e un simbol evident al monarhiei, nu al independenţei şi, desigur, asta e şi motivaţia propunerii. Nu neapărat ca o mişcare perversă de a readuce monarhia pe uşa din dos. Din fericire, ideea e pe cît de absurdă, pe atît de improbabilă (deşi, mai poţi să ştii, poate nu chiar imposibilă). Însă propunerea exprimă mai degrabă o marginalizare discretă a aranjamentului democratic republican din constituţia actuală (mai ales că pentru revizuire se propune recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale, mai ales că revizuirea nu îşi propune nici ea să declare explicit egalitatea cetăţenilor ca fundament al statului, ceea ce e probabil cea mai mare lacună de principiu a Constituţiei actuale) şi plonjarea în trecutul antebelic.

De altfel, susţinătorii propunerii şi declară, vijelios, că vor să rupă „odată şi pentru totdeauna cu trecutul comunist”. Păi am rupt cu trecutul comunist. În Constituţia actuală Revoluţia din 89 apare în însăşi definiţia statului, ca fiindu-i constitutivă. Aceeaşi Constituţie spune că sîntem o republică. Cu ce rupe de fapt propunerea asta, cu trecutul comunist sau cu Constituţia însăşi?

De fapt nu e vorba de o rupere simbolică cu trecutul comunist. E vorba de ruperea efectivă de principiile egalitare şi sociale, aşa cum au fost ele realizate, mai bine sau mai rău, înainte de 89. După 89 am fost beneficiarii unei degradări enorme a sănătăţii, educaţiei, transportului public şi a tuturor serviciilor sociale, societatea e în plină fragmentare şi enclavizare, iar inegalităţile au crescut enorm. Plonjăm cu sete în România subdezvoltată antebelică, şi asta, evident, nu e o desprindere de trecut, ci o întoarece în trecut, care, întîmplător, mai are nevoie şi de legitimări simbolice cum e această „reîncoronare a acvilei”. Nu e o desprindere de trecut, ci o ridicare a unei stări de fapt la nivel simbolic. Mă mir că propunerea de revizuire a Constituţiei nu a eliminat pasajul cu „România e stat social”. Probabil era prea pe faţă, se preferă căile ăstea mai ocolite.

Nu am nici o îndoială că proiectul va trece, pentru că el se bazează pe un consens politic general din spatele tipului de stat care s-a elaborat în ultimele decenii, unul care îşi trimite cetăţenii în alte ţări dacă vor să muncească şi să cîştige, unul care nu are nici un proiect de dezvoltare socială, unul care îi apără cu brutalitate pe cei care nu au nevoie să fie apăraţi şi îi reprimă pe cei care ar trebui apăraţi. Încoronaţi-vă acvila, totul o să fie minunat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

13 comments
 • 1

  “După 89 am fost beneficiarii unei degradări enorme a sănătăţii, educaţiei, transportului public şi a tuturor serviciilor sociale”

  Inainte era mai bine tovarase, ce naiba am plonjat in trecutul comunist si citesc “Scanteia”?

  hi,hi
  2014-03-12 14:47:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “reincoronarea”?
  las` ca vine vremea sa o impodobim cu secera si ciocanul ;)

  victor L
  2014-03-12 15:12:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Tov. Siulea, spuneti sincer, aveti acasa o statueta cu un Lenin mic sau va bucurati din cand in cand de vederea acesteia, cand il vizitati pe tov. Rogozanu ?

 • 4

  Tara arde, acvilele se piaptana…

  silicon_v
  2014-03-12 15:23:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  “e vorba de ruperea efectivă de principiile egalitare şi sociale, aşa cum au fost ele realizate, mai bine sau mai rău, înainte de 89. După 89 am fost beneficiarii unei degradări enorme”

  pai ca sa refacem efectiv principiile egalitare şi sociale io zic sa revenim la stema republicii socialiste romania sau si mai bine la cea a republicii populare romania , ce zici nea siulea?

 • 6

  reincoronarea acvilei, o explicatie mai simpla: parca-parca lipseste ceva pe legitimatii, un detaliu care sugereze suficient de consistent maretia la purtator.

  predecesorilor de mai sus care,dupa ex. lui Agamitza Dandanache: si da-i si lupta si lupta si da-i cu ‘comunismul’ inca de la 1990,

  nu uitati vb. unuia de’al nostru, mahalagiu de prin
  mitici: bey, voi nu ati reusit in 25 de ani sa puneti polistirenu’ pe blocurile facute in zece ani!

  berbecu mioritei
  2014-03-12 17:31:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Pot sa ii puna si basca ca noi ramanem aceiasi. Pentru majoritatea dintre noi simbolurile nationale sunt micii si berea. Bizonul nu se impresioneaza cu una cu doua.
  Daca vrem sa facem o schimbare majora, trebuie ca macar pentru patru ani sa renuntam la votul universal. Nu stiu ce sa punem in loc (vot censitar, limita de varsta) dar trebuie sa punem stavila unor categorii de oameni care habar n-au ce voteaza.
  Si atunci poate ca acvila asta, cu coroana sau fara, se va insufleti. Altfel nu va fi decat un vultur cifulit.

  liberalul cu pumnalul
  2014-03-12 19:42:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  ia aici, tovarase:
  youtube.com/wat../

  mescu
  2014-03-12 21:09:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  In ’sanatate’ erau lipsuri crunte, de la medicamente pana la bandaje, seringi, etc, ca sa nu mai vorbim de lipsa unor conditii ca de cat civilizate din spitale. Sa nu uitam de infectarea cu HIV a catorva sute de copii la sfarsitul anilor ‘80. Sau de conditiile atroce din spitalele de psihiatrie, inclusiv folosirea acestora pentru internarea fortata a unor dizidenti politici.
  In ‘educatie’ principalul obiectiv era indoctrinarea si formarea asa numitului om nou.
  In transportul public se calatorea intr-o inghesuiala din care nu erai sigur ca mai iesi viu. Asta in cazul in care nu stateai ‘pe scara’, riscandu-ti viata.
  Care servicii publice? Acele orfelinate cu care s-ar fi mandrit pana si Germania nazista?
  Principii egalitare? Aici ai dreptate. La cozile pentru niste gheare de pui, ulei si zahar ‘pe buletin’, la frigul si intunericul din cutiile de beton, la frica, teroare si suspiciune eram toti egali. Mai putin nomenklatura PCR-ista, Securitatea si Militia.
  Dle. Siulea, esti sigur ca ai trait macar o zi in Romania comunista? Sau poate suferi de amnezie selectiva. In cazul asta, multa sanatate!

  whiplash
  2014-03-13 10:04:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Ce ”coincidenta”, victor L si Jan, plus tx2 sunt pe exact aceeasi lungime de unda a ironiei ieftine si a pedalarii pe langa subiect. Desi n-au nimic de zis, posteaza…..deh, au si ei serviciu,

  am fost postac ....demuuuult....dar m-am desteptat, tot demult
  2014-03-13 12:28:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Doar o vorba despre libertate, care va e tare draga (vorba, nu libertatea). In 1985 se inregistrau 12 milioane de turisti romani prin sistemul national de turism. Inca atatia mergeau pe cont propriu. Desigur, sa scape de “frica” din “cutiile de beton”.
  Cu doar cateva decenii inainte turistii “infricosati” erau tarani (analfabeti de cele mai multe ori). Iata ce spune Ion MIhalache despre libertatea lor in epoca de aur interbelica:
  “Nu se poate zice că pentru tărănimea românească a existat vreodată Constitutie în această tară; jandarmul, dorobantul, primarul, acestia au fost Constitutia pentru tăranul român totdeauna. Si sunt cunoscute cazuri ca acelea când însăsi Constitutia a fost confiscată ca brosură subversivă la sate, de administratia partidelor politice”

  Marc
  2014-03-13 16:25:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @whiplash: Ceva mai mult despre psihiatrie.
  Erich Fromm, 1955-“Astazi, rolul psihiatrirei, psihologiei si psihanalizei ameninta sa devina acela de instrument in manipularea omului.”
  Despre conditiile din spitalele psihiatrice din lumea civilizata stim din “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de exemplu,iar despre folosirea psihiatriei in represiunea politica s-a vorbit in legatura Hemingway, sau mai pe larg in “The Protest Psychosis: How Schizophrenia Became a Black Disease”, despre diagnosticarea cu schizofrenie a militantilor nrgri pentru drepturi civile.
  Cat de raspandit e fenomenul astazi? Mult mai raspandit decat presupunerile despre Romania, ba chiar generalizat.
  “Tot mai autoritara American Psychiatric Association, a adaugat in biblia ei pentru diagnostic, tulburari mintale pentru copii si adolescenti ca “opposition defiant disorder”(ODD). Simptomele oficiale ale ODD includ “sfidarea activa si frecventa sau refuzul de a se supune cererilor sau regulilor adultilor”, “certuri frecvente cu adultii”, si “adeseori, in mod deliberat comit fapte care deranjeaza alte persoane”.
  Ca urmare:
  “Medicamentele antipsihotice puternic tranchilizante(ca Zyprexa si Risperdal) utilizate in SUA sunt astazi clasa de medicamente cu cele mai mari incasari (16 miliarde in 2010); un motiv principal pentru asta, conform Journal of the American Medical Association in 2010, este ca multi copii care primesc medicamente antipsihotice au un diagnostic nepsihotic, ca ODD sau alte tulburari disruptive (aceasta mai ales pentru pacientii copii acoperiti doar de asigurari sociale de sanatate).”
  Citatele sunt din Bruce E. Levine, “8 Reasons Young Americans Don’t Fight Back: How the US Crushed Youth Resistance”

  Marc
  2014-03-13 16:29:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Cu aceasta ocazie,ar fi bine daca acvila ar fi inlocuita cu un vultur plesuv, ca sunt si au fost si intre razboaie o multime de pradatori pe hoitul acestei tari. Cel mai mare intradevar purta uneori coroana. Ca sa nu apara probleme de constitutionalitate, coroana regala ar putea fi inlocuita cu o coroana dentara, pe care cei mai multi romani nu si-o mai permit decat la sarbatori cand saluta drapelul.

  Propunere
  2014-03-13 16:40:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!