RSS Feed

Reîncoronarea acvilei: cum ne desprindem de trecut plonjînd cu furie în el

vezi toate articolele de
12 Mar 2014 la 13:23 121 comentarii 730 vizualizari.

Senatul a adoptat tacit (adică prin expirarea termenului de 45 de zile pentru dezbatere) o propunere de modificare a stemei României, în sensul reîncoronării acvilei care apare de două ori pe drapel, cea mare şi cea mică. Expunerea de motive spune că reîncoronarea acvilei ar sublinia independenţa şi suveranitatea statului prin aluzia la perioada în care a fost dobîndită independenţa, ceea ce nu prea are sens, pentru că stema nu e manual de istorie, ea trebuie să reprezinte în primul rînd statul aşa cum este el definit la momentul respectiv, nu trecutul lui. Altfel, de ce nu punem şi nişte simboluri cu Burebista şi Decebal, ce, ei n-au luptat pentru independenţă?

Coroana e un simbol evident al monarhiei, nu al independenţei şi, desigur, asta e şi motivaţia propunerii. Nu neapărat ca o mişcare perversă de a readuce monarhia pe uşa din dos. Din fericire, ideea e pe cît de absurdă, pe atît de improbabilă (deşi, mai poţi să ştii, poate nu chiar imposibilă). Însă propunerea exprimă mai degrabă o marginalizare discretă a aranjamentului democratic republican din constituţia actuală (mai ales că pentru revizuire se propune recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale, mai ales că revizuirea nu îşi propune nici ea să declare explicit egalitatea cetăţenilor ca fundament al statului, ceea ce e probabil cea mai mare lacună de principiu a Constituţiei actuale) şi plonjarea în trecutul antebelic.

De altfel, susţinătorii propunerii şi declară, vijelios, că vor să rupă „odată şi pentru totdeauna cu trecutul comunist”. Păi am rupt cu trecutul comunist. În Constituţia actuală Revoluţia din 89 apare în însăşi definiţia statului, ca fiindu-i constitutivă. Aceeaşi Constituţie spune că sîntem o republică. Cu ce rupe de fapt propunerea asta, cu trecutul comunist sau cu Constituţia însăşi?

De fapt nu e vorba de o rupere simbolică cu trecutul comunist. E vorba de ruperea efectivă de principiile egalitare şi sociale, aşa cum au fost ele realizate, mai bine sau mai rău, înainte de 89. După 89 am fost beneficiarii unei degradări enorme a sănătăţii, educaţiei, transportului public şi a tuturor serviciilor sociale, societatea e în plină fragmentare şi enclavizare, iar inegalităţile au crescut enorm. Plonjăm cu sete în România subdezvoltată antebelică, şi asta, evident, nu e o desprindere de trecut, ci o întoarece în trecut, care, întîmplător, mai are nevoie şi de legitimări simbolice cum e această „reîncoronare a acvilei”. Nu e o desprindere de trecut, ci o ridicare a unei stări de fapt la nivel simbolic. Mă mir că propunerea de revizuire a Constituţiei nu a eliminat pasajul cu „România e stat social”. Probabil era prea pe faţă, se preferă căile ăstea mai ocolite.

Nu am nici o îndoială că proiectul va trece, pentru că el se bazează pe un consens politic general din spatele tipului de stat care s-a elaborat în ultimele decenii, unul care îşi trimite cetăţenii în alte ţări dacă vor să muncească şi să cîştige, unul care nu are nici un proiect de dezvoltare socială, unul care îi apără cu brutalitate pe cei care nu au nevoie să fie apăraţi şi îi reprimă pe cei care ar trebui apăraţi. Încoronaţi-vă acvila, totul o să fie minunat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

121 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!