RSS Feed

Remanierea și întrebările lui Cristian Preda. Și unele răspunsuri

vezi toate articolele de
20 Jun 2010 la 11:31 86 comentarii 1367 vizualizari.

Se vorbeşte de mai multe zile despre remaniere şi restructurare.
Ca şi în alte cazuri, se folosesc mai degrabă zvonuri, aluzii, idei imprecise.
Cred că discuţia ar trebui concentrată în jurul următoarelor întrebări:

  • există o viziune alternativă despre guvernare şi, în primul rând, soluţii de reluare a creşterii, în lipsa cărora austeritatea nu produce decât o inhibare a consumului?
  • există o susţinere politică în PDL pentru o asemenea schimbare?
  • pot fi găsiţi parteneri de încredere pentru o nouă formulă de guvernare, care să dea mai multă stabilitate executivului?
  • există persoane mai competente decât cele din actualul guvern şi care să fie dispuse să asume guvernarea în condiţiile de astăzi, sau există doar cârcotaşi lipsiţi de orice soluţie?
  • last, but not least: poate fi diminuată tensiunea socială semnificativă acumulată în ultima vreme?

Orice schimbare va fi inutilă dacă nu va fi bazată pe răspunsuri clare la întrebările de mai sus. (Cristian Preda, pe blogul personal)

Să luăm întrebările lui Cristian Preda, pe rând:

  • viziunea alternativă de guvernare și soluțiile de reluare a creșterii economice ar fi trebuit prezentate în momentul dezbaterii moțiunii de cenzură; discursul lui Emil Boc a mers însă pe aceeași linie cunoscută: atacuri la foștii guvernanți, mai exact căutarea de vinovați, nu de soluții; după căderea moțiunii de cenzură, Guvernul vrea să implementeze, începând de la 1 iulie, noi impozite și majorări de impozite – acestea sunt însă măsuri care continuă contragerea economică, cu atât mai mult cu cât, cel puțin din ceea ce s-a întâmplat până acum, rezultă că (teoreticele) venituri suplimentare la buget vor fi folosite tot pentru plata datoriilor și nu pentru investiții publice.
  • înainte de a vorbi despre o susținere internă în PD-L a schimbării ar trebui să existe schimbare; dacă Cristian Preda se referă la o schimbare de viziune economică (și politică) un astfel de sprijin ar putea să apară; dacă se referă strict la schimbarea unor miniștri, e puțin probabil – mă îndoiesc că o mare parte a liderilor PD-L vor accepta (eventual cel mult la nivel declarativ) să fie înlăturați de la putere.
  • teoretic, parteneri pentru o nouă formulă de guvernare s-ar putea găsi; practic, atâta timp cât Guvernul e condus de la Cotroceni e mai mult decât improbabil.
  • persoane mai competente decât cele din actualul Guvern cu siguranță există (atât în PD-L, cât și în alte partide și, mai ales, tehnocrați); pentru a-și asuma răspunderea guvernării ar fi, însă, necesară și o altă susținere parlamentară – și aici ajungem, din nou, la răspunsul anterior și la problema Băsescu.
  • tensiunea socială ar putea fi redusă dacă din Guvern ar fi remaniați miniștrii care, fie direct, fie prin intermediul soțiilor, soților, părinților, fraților, surorilor, cumnaților, finilor ș.a.m.d. au avut sau continuă să aibe contracte pe bani publici (în acest sens a se vedea și textul lui Alin Fumurescu ”…Elena Udrea trebuie sacrificata!”); iar aceaste remanieri ar trebui dublate de măsurile de relansare economică cu efecte concrete în viitoarele 6 luni (de fapt, până în decembrie).

Până una-alta, am lansat un pariu (pentru Fumi :) ) pe care aș vrea să-l pierd: Elena Udrea nu va fi schimbată. Pe o bere rece la prima reîntâlnire ;) .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!