RSS Feed

Reminder despre Catedrala Mîntuirii Neamului împrostit

vezi toate articolele de
09 Sep 2010 la 14:26 10 comentarii 3654 vizualizari.

Simt nevoia să reiau o idee enunţată într-un articol precedent, pentru că miza problemei – bani, mulţi bani – nu a fost suficient sesizată, în opinia mea. Pentru început însă, o dedicaţie despotului nostru luminat, care patronează toate acestea. Reforma statului mîncăm!

Atenţie, aşadar! Biserica Ortodoxă Română vrea să-şi facă pohta istorică de lîngă Palatul Parlamentului, Catedrala Mîntuirii Neamului, cu ajutorul unor credite contractate de la bănci. BOR îşi face un titlu de glorie (aproape o vendetta împotriva celor care au criticat proiectul pe considerente financiare) afirmînd sus şi tare că va contracta credite pentru construirea mastodontului şi că nu va cere bani de la buget. Patriarhia estimează că pentru construirea CMN “la roşu” este nevoie de 100 de milioane de euro (anterior spusese 200 de milioane pentru acelaşi “roşu”). Banii contractaţi prin credite, afirmă BOR, vor fi restituiţi prin donaţii de la credincioşi. PRIN DONAŢII DE LA CREDINCIOŞI.

200 de milioane de euro? Hai, 100 de milioane de euro? Sunt bani mulţi şi cumpliţi. Nicolae Noica, fost ministru, boss prin adunarea laicatului BOR şi staroste peste proiectul CMN, spunea astă-primăvară la emisiunea lui că s-au strîns deja, în cîţiva ani, 4 milioane de euro. În cîţiva ani! Adică BOR are o potcoavă, îi mai trebuie trei şi calul, se împrumută să cumpere calul (plus căruţa), după care şi calul, şi căruţa vor trebui plătiţi în potcoave cerşite pe la grajdurile fiecăruia. Costul total al piramidei faraonilor în sutană depăşea, potrivit estimărilor, 400 de milioane de euro.

De la aceste premise, putem specula pe marginea următoarelor fapte:
- Proaste sunt băncile care vor da credit BOR pe baza promisiunii “strîngem noi bani de la enoriaşi şi vi-i dăm înapoi, cu toate dobînzile”, fără să ceară n-şpe garanţii cu averi mult mai palpabile şi consistente decît generozitatea pravoslavnicului român.
- Popimea română se va transforma într-o reală famiglia, venalizînd tot ce se poate venaliza în domeniul veniturilor neimpozitate. Vor creşte toate preţurile serviciilor religioase, de la botez, sfinţirea casei de boboteze şi înmormîntare la depunerea de acatiste şi lumînări.
- Am o prietenă al cărei tată este preot şi care mi-a povestit, lăsîndu-mă paf, cum tatăl ei era constant presat şi chiar şantajat să strîngă bani, cît mai mulţi bani, de la enoriaşii înstăriţi din parohie, şi chiar să ceară bani cu împrumut de la aceştia. Nu m-ar mira absolut deloc ca astfel de practici să se generalizeze (dacă asta nu se întîmplă deja).
- Dacă niciuna dintre ţepele de mai sus nu va funcţiona, banii de la bănci vin, trebuie rambursaţi iar enoriaşul nu marcă banu’, rămîne soluţia imorală, dar cea mai uzitată – şantaj ori prostituţie politică în raport cu aleşii locali. Dai o preacinstită contribuţie pentru Catedrală, te vorbim de bine la predica din timpul sfintei liturghii sau, cel puţin, nu te vorbim de rău. Nu dai, enoriaşii din parohie nu te vor vota la următoarele alegeri, because we said so. Şi uite-aşa, aleşii vor forţa mîna administraţiei centrale/locale să facă donaţii (din banii de lumînări, ce vă închipuiţi, doar nu de la bugete!) tot din banii contribuabililor, că doar e biserică de Stat. Aferim de halal, bre!

En passant, vreau să notez că Patriarhul României (aceasta este titulatura preferată în titluri de agenţia oficială Basilica – numele acestei funcţii mă deranjează foarte, însă am descoperit că se practică în toate marile biserici ortodoxe, aşa că m-am resemnat cu încă o dovadă a căpuşării Statului de către Biserică, specifică ţărilor majoritar ortodoxe) a blagoslovit locul unde-şi va face pohta ce-au pohtit toţi patriarhii. S-a întîmplat vineri, 3 septembrie, în compania altor cîţeva cinstite feţe, a cîtorva zeci de enoriaşi din adunarea laicatului şi a presei (“presei” însemnînd doar din trustul Trinitas). Evenimentul a fost consemnat în presă post-factum, nicidecum anunţat (contrar cutumelor, am remarcat că agenţia Basilica obişnuieşte să anunţe evenimentele de pe agenda Patriarhului României). Este de înţeles – dacă anunţau, se trezeau cu de-alde mine prin prejmuri, urlînd de după gardul casei Poporului cu vreo pancartă.

La final, o dedicaţie (încă o dedicaţie), de data aceasta celor care, în loc să-mi deconstruiască argumentele cu contra-argumente pertinente, se mulţumesc să mă insulte, să afirmă că sunt mason, plătit pentru ce scriu, extremist, neomarxist, rasist ş.a.m.d. Sunt moldovean şi mă cred ţigan, iar piesa de mai jos e soneria mea de telefon. Sunaţi!

PS: Printre argumentele care, în opinia BOR, justifică mega-catedrala se află faptul că în CMN va încăpea tot soborul de preoţi (la patriarhie încap doar 12 dintr-un necesar de 60), că pot fi puse mai multe scaune pentru bătrînii care asistă la liturghii şi că este revoltător că mamele cu copii în braţe trebuie să stea iarna în frig afară ca să asculte liturghia. Mamelor cu copii în braţe, dacă aţi sta la coadă la înscris copiii din braţe la şcoală, în loc de pupat moaşte şi stropeală cu busuioace, aţi avea mai mult de cîştigat. Dumneavoastră şi, mai ales, copilul din braţe.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

10 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!