RSS Feed

Repetent la turul întîi

vezi toate articolele de
06 Nov 2014 la 10:50 8 comentarii 543 vizualizari.

Am votat. N-a fost o decizie ușoară, dar nu-mi pare rău.

Am intrat în prima clasă pe stînga la parterul unui mare liceu – chiar în clasa în care și Asociația de proprietari din blocul învecinat își ține anual alegerile pentru organul suprem de conducere, sub îndrumarea înțeleaptă a unui veteran de comitet, colonel (r), fără care blocul nostru cu peste două sute de locatari și cîteva spații comerciale și sociale s-ar duce fără doar și poate de rîpă.

Am zis că sînt cetățean român cu domiciliul în străinătate. O doamnă era ușor agitată fiindcă domnul scund și vînos responsabil de formulare era pe coridor și nu la locul lui. Mi-au dat un formular, pe care, de emoție, l-am completat aiurea, cu numele meu la rubrica străzii, și, fiindcă am fost surprins plecînd, firește, cu unul din pixurile comisiei („vă rog să lăsați pixul aici și formularul la doamna”), m-am zăpăcit definitiv și l-am predat fără să-l mai citesc. Un proces cât se poate de nebirocratic.

Am stat la o coadă scurtă. Din vreo 15 persoane cîte s-au perindat în acest timp, cam cinci peste 30 de ani. Dintre membrii comisiei, jumătate păreau și ei sub 25. Cît mă uitam în jur, o fată mi s-a strecurat din nebăgare de seamă înainte: oamenii încă mai cred că așa-ți trebuie dacă ești gură-cască sau că, dacă nu-i sufli în ceafă celui din față, nu ești în rînd.

N-am apucat să glumesc pe tema asta, fiindcă în clasă a intrat un domn cu mers elastic și spate drept, de sportiv sau de ofițer aproape de pensionare. În loc de bună ziua, și pe un ton mai potrivit pentru careul școlii, care se vedea prin ferestrele largi, decît pentru cei trei metri pînă la mesele cu liste de votare, a strigat că ne batem joc de el. „Uite cum suntem umiliți, poftim aici, scara A2 și A3 sunt pe listă, și A4, unde de treij’de ani stau eu cu soția, nu e!” Una dintre doamnele apostrofate atât de sever pentru situația țării ne-a explicat că există blocuri la Unirii în care dormitorul și baia sunt în sectorul 5, iar sufrageria și cămara în sectorul 4.

Domnul pe bună dreptate revoltat a întrebat totuși la fel de răspicat dacă este necesar să vorbească nemțește ca să fie înțeles. M-am simțit vizat de ironie și i-am spus că dacă vrea, eu pot, dar cred că în Germania n-ar avea tonul ăsta la o secție de votare, și oricum: „Nu e vina doamnelor de la masă că situația e comică și stupidă, cum știm toți, și nu aici trebuie să țipați”.

Insul marcat de condițiile umilitoare în care locuiește în buricul Bucureștiului s-a dumirit că scara lui lipsă e la altă secție și, în drum spre ieșire, a repetat constatarea că „toate astea” sunt o bătaie de joc și mi-a răspuns, fără să schimbe tonul și cu aceeași dicție precisă: „În calitatea dumneavoastră de aparent purtător de cuvînt al dînselor, vă zic atunci că eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu locuiesc în Germania, și de-aia țip, că vin dintr-un cartier nenorocit de Mitici ca mine, și de țigani!”. Aș fi vrut să-i mai răspund, ceva deștept, de exemplu: „comportamentul dv și etnia sunt fenomene separate”, dar din fericire ieșise, altminteri mă făceam definitiv de rîs cu pretențiile de civilizație și democrație eficientă tocmai în secția de vot dintr-un liceu de elită al Capitalei.

M-am dus cu buletinul de vot – format A3 pe hîrtie de ziar de proastă calitate (ce altceva, la tirajul de milioane) – cu paisprezece dreptunghiuri, cîte un dreptunghi și o căsuță rotundă pentru ștampilă de fiecare candidat. În partea de jos ar fi fost loc de încă doi. Am tras perdeaua, m-am uitat în sus să mă asigur că nu sînt filmat și, cu roșul din  pixul meu cu patru culori, introdus probabil fraudulos în cabina de vot, am desenat în spațiul liber din dreapta jos un dreptunghi de aceeași mărime cu al candidaților și, cu emoție, am scris în albastru: „Ceva rotund dar și pătrat… de o culoare oarecare, dar nu de cea pe care-o are” (un citat care mi-a folosit adesea în viață) și am apăsat ștampila la locul prevăzut în dreptunghiul meu. Am apucat cu două degete foaia îndoită și am ieșit din cabină. Tușul ștampilei de votare se vedea și pe verso, cineva cu simțul orientării în spațiu își putea da ușor seama pe cine am votat, în cazul meu că am pus ștampila în spațiul gol de sub numele candidaților. Am împăturit deci foaia și am pus-o în cutia mare de carton ușor din mijlocul clasei. Și eu, și ceilalți cetățeni pe care i-am întîlnit în fața secției de votare, am ieșit din școală cu o expresie mai plină de importanță și cu un mers mai elastic decît intrasem.

Dar oare cîți au făcut ca mine? Cîți mai cred că merită osteneala să pui ștampila pe un buletin de vot? Chiar dacă nu avem nimic de ales și noul președinte va fi la fel de comic, de enervant, de lacom și de gol ca precedenții, după o campanie la fel de relevantă ca mai tot ce vine prin diverse țevi dinspre etajele de sus ale României. Este poate ilegal și e precis nedemocratic să dezvălui ce am făcut eu cu buletinul de vot, necum să-l măzgălesc așa cum măzgăleam odinioară caietele și cărțile de școală, ziarele și formularul de intrare în UTC (îl am încă, nu l-am mai predat). Dar motivul e același: eram undeva unde nu aveam de ales și n-aveam ce face.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

8 comments
 • 1

  Sunt curios ce ai scris pe certificatul de casatorie, ca si asta este un fel de buletin de vot, desi “altceva” bagi in “urna”.

 • 2

  Complet inutil. Cand alegi, faci un compromis iar daca chiar nu poti candidezi tu. Daca iti pute tot, o sa-l suporti pe Ponta in urmatorii zece ani probabil.

  rough
  2014-11-06 12:50:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  si? se face recensamantul bramburiilor?

  cetateanu4
  2014-11-06 13:10:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Felicitari, d-le Arghir.
  Dl. Ponta va este, desigur, recunoscator. Desi cred ca era mai simplu sa-l votati direct si cinstit pe domnia sa, decat sa va prevalati de-astfel de sofisticareli care au practic acelasi rezultat.

  Nu ca ar avea vreo importanta, dar asa, din curiozitate, ca vad c-ati scris de vreo doua ori ca n-ati avut ce face, n-aveati pe cine alege. Faceti, va rog, un exercitiu de imaginatie – cum ar fi trebuit sa fie candidatul care sa merite pretioasa dvs. stampila? Un portret-robot al candidatului ideal…
  Nu de alta, dar mie de data asta diversitatea si chiar calitatea candidatilor, in ansamblu, mi s-au parut acceptabile.

  Prostu' satului
  2014-11-06 13:58:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  | プラダ 財布 ミニ財布| to a dismissed player and graduation. smooth, supple, and luxurious Italian leather.

 • 6

  Coloque o monitor como não é provável o seu rosto que podem, ou cerca de 15 e 32 polegadas de tela e dentro do olho.Isto significa estilo pacientes passam por a operação dolorosa de extrair células da raiz cima dos seus ossos.O que vai fazer material celular do Pluristem único é que eles, uma vez que são de sua placenta são simplesmente imuno-privilegiado.Apenas lembre-se, você está escolhendo a comportar-se de um desespero é realmente forçado em você.Mantê-la, juntamente com breve você deve olhar para trás e se surpreender com o tempo que você veio, e por essa razão é que um dos colegas de trabalho e entes queridos.A parka ervilha é caracterizado por botões ou alterna direita, tanto do braço da guitarra e, geralmente, tem um colar pequeno, elegante, muitas vezes com bordas concluídas.Um casaco normal ervilha apresenta um pano de lã sólido, ou um tecido fabuloso com uma experiência semelhante.Esta maravilhosa descoberta de soluções de plotagem curso representa algum trabalho duro de uma década de UPS para aprimorar as ferramentas de que reduzir mls arrojados, reduzir o consumo de recursos e reduzir experiência do cliente.
  tenis asics kinsei 4

 • 7

  Sim até agora minha cafeteira.I está situado em um ponto prejudicial.Iniciando a Loja mínima Primeiro-se, faça que você é um favor e não comprar um equipamento usado eficaz se você quiser saber alguma idade, que veio de Maio de ponto, que o usou, e obter respostas de manutenção são verificáveis.Eu estou apenas referindo-se a qualquer coisa que aponta para um compressor do motor e da mesma forma.Pias instalados, mesas, balcões, etc ajudar a corrigir problemas sempre que estão na parte estrutural decente.
  bolsa louis vuitton pre莽o pkvck81.louisvu../

 • 8

  This is often a amazing web site, would you be interested in going through an interview regarding just how you developed it? If so e-mail me!
  Riley moriahkinkelaar../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!