RSS Feed

Reţeta de vară FMI- Băsescu pentru o ţară săracă. Trei pastile să ne taie pofta de mâncare

vezi toate articolele de
31 Jul 2011 la 19:43 55 comentarii 1067 vizualizari.

După vizita Fondului şi declaraţiile lui Băsescu rămânem cu o reţetă simplă : România este o ţară cu mână de lucru ieftină, a cărei dezvoltare se va face prin exporturile multinaţionalelor.

Băsescu spune că măsurile Guvernului au dus la o creştere economică mică. Nimic mai greşit. Măsurile de austeritate au avut rostul de a menţine competitivitatea sectorului de exporturi şi a capitalului străin în timp ce consumul intern a fost sacrificat.  Măsurile guvernului au întârziat o creştere economică în toată economia pentru a favoriza sectorul de export menţinând salariile la un nivel scăzut.

Hapurile pe care FMI-ul le-a pregătit României pentru a menţine acest sistem de producţie sunt :

1. Reducerea subvenţiilor pentru căldură.

2. Sugrumarea sistemului de sănătate de stat.

3. Scăderea deficitului la 2.5%.

Eliminarea subvenţiilor la căldură va însemna că Băsescu va defila la 1 Decembrie cu frica de a nu ajunge ca împuşcatul.

Vestea tragică este că se pregăteşte falimentarea sistemului de sănătate printr-un sistem în care statul nu va mai acoperi cheltuielile decât în măsura îndeplinirii de către spitale a unor condiţionalităţi. Într-un mod iresponsabil, criminal chiar, Cseke Attila ar fi în stare să lase spitalele fără finanţare doar pentru că nu au îndeplinit obiectivele de reducere de cheltuieli.  Problema arieratelor şi a costurilor cu medicamentele este cunoscută de ani de zile şi nerezolvată de actualul Guvern. O taxă ce urma să fie aplicată distribuitorilor de medicamente nu a putut fi introdusă pentru simplul motiv că guvernul actual este incompetent. Acum, când reforme graduale şi un control al cheltuielilor au dat greş, FMI a sugerat ca statul să mai dea bani pentru sănătate doar în măsura în care se fac reducerile de cheltuleli aşteptate de ani buni. O reţetă riscantă, care ar putea aduce sistemul public de sănătate în colaps, fiind clare atât iresponsabilitatea cât şi incompetenţa celor care îl gestionează de ani buni.

Pentru România, limitarea deficitului când relansarea economică este modestă este o măsură prin care autorităţile de la Bucureşti îşi recunosc  incapacitatea de a avea o politică industrială proprie, a sprijini cumva capitalul autohton sau relansarea consumului intern. Poveştile cu criteriile de la Maastricht de deficit sunt rizibile : zona euro are nevoie de România cum are un om bolnav de un taraf.

Mesajul lui Băsescu şi al FMI este clar : pentru ca România să rămână competitivă, la iarnă veţi da toţi banii pe căldură, s-ar putea să găsiţi spitalele de stat închise, şi să nu vă aşteptaţi la scăderea TVA sau revenirea salariilor la nivelurile de dinainte de tăiere, pentru că deficitul rămâne la 2.5%.

Singura şansă pentru români mai este acum ca parlamentarii UNPR sau PD- L să se sperie de şansele lor la un nou mandat şi să încerce să se salveze trecând la USL,  încheind trista guvernare Boc mai devreme.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!