RSS Feed

Reţeta Mazăre: se iau gagici, discoteci, ulei, făină şi pui şi se amestecă bine

vezi toate articolele de
15 May 2012 la 20:42 22 comentarii 2316 vizualizari.

Mi-a spus cîndva un mogul pe un ton secretos: televizorul merge după cîteva teme mari, sex, moarte şi ipohondrie. Mai e o temă bună de exploatat politic, şi mediatic: sărăcia. Mazăre se prezintă ca un primar care ajută vîrstnicii cu alimente şi tinerii care au nevoie de locuinţe ieftine.

Discursul lui Radu Mazăre de la Craiova, în seara cînd pe Oblemenco a cîntat şi Bregovic şi a fost lansată încă o dată candidatura Olguţei Vasilescu, a fost ăsta:

Sursa filmului: Blogatu

Începe deci cu sexismele cunoscute:

“Oltencelor marfă! Mamă, ce marfă aveţi aici! Aveţi oltence, mânca-v-aş gălăgia. Mi-a spus şi Olguţa. Dar acum să o dezbrăcăm pe Olguţa. Hai să te ajut să îţi dai sacoul, uitaţi, doamnelor şi domnilor, ce scrie pe tricoul ei – “Justice for Craiova” şi a mai scris şi aici, în faţă să fie mai vizibil”

Şi apoi explică de unde îi vine succesul:

“Eu acum nu îmi mai fac campanie pentru că mi-am făcut treaba. În Constanţa, 50.000 de bătrâni primesc la două luni tot ce au nevoie, adică un pui, zahăr, făină. În Constanţa am făcut locuinţe ieftine pentru tineri. Credeţi că lumea mă votează pentru brazilience, pentru gagici. I-am spus Olguţei, acum este mai greu, că după patru ani o să fie boieroaică, aşa cum mă duc eu în alte părţi: mai ţin un discurs, mă duc la club, apoi să mă dau cu zmeul. Asta este, dacă mi-am făcut treaba bine”

Foarte mulţi trec peste prima parte rapid. Se spune imediat: aşa e el mai nebun, îi plac femeile şi oricum  jurnaliştii din ţara asta întreabă orice străin dacă “le plac femeile noastre”. Aşa că miile de oameni de pe stadion au rîs mulţumiţi că Mazăre prezintă adolescentele cu bască din spate ca pe marfă la kil.

Aşadar, Mazăre transmite în esenţă: fac miştouri cu şi de femei şi apoi dau faină şi ulei. Întrebarea mea e alta. De ce e prezentată Constanţa ca un oraş sărac? De ce arată aşa oraşul? – pentru că atunci cînd îl străbat cu maşina nu văd forţa de reconstrucţie a Clujului, Sibiului sau Braşovului, oraşe la fel de bogate.

Pe harta de mai jos, alcătuită aici de Lucian Davidescu, judeţele desenate cu galben sînt judeţele bogate ale României:

Aşadar, cum poţi avea un judeţ bogat (oraşul are media de venituri mai mare decît restul judeţului) şi să vorbeşti despre el ca şi cum ar fi Vaslui? Candidatul din Vaslui ce să mai facă, ce să le mai zică? De ce e vîndută imaginea Constanţei ca oraş care abia se tîrîie cînd are un buget anual cu care se poate face treaba?

Mai e și victimizarea: n-am putut să fac cît mi-aș fi dorit pentru că m-a șicanat puterea. Dar eu am probleme cu ce-ți dorești ca mîndru pesedist: cluburi, discoteci, ajutoare sociale şi voie bună. Sper ca Olguţa Vasilescu să-l fi folosit doar pentru basca celebră în campanie.

Nimeni nu spune că “socialul” nu e important. E foarte important. Ba chiar constat că în multe oraşe bogate, discuţia nu e deloc deschisă pe acest segment, deşi apar segregări de etnie sau de statut scandaloase (Baia Mare, Cluj) sau apar investiții repartizate aberant (mai multe panseluțe, în loc de un azil decent).

Mazăre e apostolul politicii-tabloid. Aşa cum Gigi Becali se dă ultraortodox, nimeni nu contestă că e şi filantrop, dar mai nimeni n-ar vrea să trăiască în ţara aia pe care o vede el. La Mazăre e ceva mai complicat, pentru că a instaurat un model de succes, amestec de filozofie de “băiat de club” cu multă compasiune pentru nevoiași.

Atacă sărăcia din două direcţii: ajutoare, facilităţi, pe de o parte. Şi prin emisiunile tabloid de la televizor, pe cealaltă parte – îşi distrează electoratul cu sesiuni de stand up comedy. Numai că sărăcia oraşului său e ceva mai diferită de sărăcia de Moldova sau de Oltenia.

Mai aud un reproş: toţi o fac, Mazăre măcar o şi zice. Heffner şi-a făcut măreaţa imagine (pe care nu dau doi bani) de papa-gigolo pe banii lui. Mazăre a învăţat să amestece clubul cu banii publici cheltuiţi social sau investiţi în Mamaia. Şi iese un cocktail coşmaresc de făină, pui, ulei şi bikini. Cum să te pui cu el?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!