RSS Feed

REVOLTĂTOR. Imaginea mizeriilor companiei lui Ovidiu Tender, Prospecţiuni S.A. Şi o scrisoare deschisă despre abuzurile gaziştilor

vezi toate articolele de
12 Aug 2013 la 14:01 54 comentarii 11440 vizualizari.

Ceea ce vedeţi în această fotografie e răspunsul unui ţăran din România, Willy Schuster, care s-a trezit într-o dimineaţă cu zeci de metri de cabluri şi dinamită pe terenurile lui. “Plantate” acolo de Prospecţiuni S.A., compania de prospecţiuni a lui Ovidiu Tender, cel care umblă după gaze prin întreaga Românie. Şi care nu ţine cont de nimic: drepturi de proprietate, legislaţie, acorduri… Culmea e că autorităţile îi iau la întrebări tot pe ţăranii care au îndepărtat gunoaiele de pe pământurile lor.

Mai jos aveţi o lungă listă de abuzuri semnalate de Asociaţia Neuer Weg, într-o scrisoare deschisă adresată companiei Prospecţiuni S.A. Comentariile vă aparţin…

***

SCRISOARE DESCHISĂ

12 august 2013

Stimată doamnă, stimate domn,

În contextul întrunirii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor s.c. Prospecțiuni S.A., din data de 12.08. 2013, dorim să vă transmitem un mesaj “din realitate” – un mesaj al celor afectați direct sau indirect de activitațile de explorare a gazelor de șist desfășurate de compania Dvs. în zona Sighișoara – Biertan – Moșna – Mediaș – Cund.

În urma unor investigații pe teren am documentat o serie de nereguli și ilegalități pe care vi le aducem la cunoștință pe aceasta cale – în propriul Dvs. interes. Ca o constatare generală, foarte multi angajați ai s.c. Prospecțiuni S.A. se comportă pe teren nu ca o echipă profesionistă a unei firme responsabile ci deseori asemeni unei “găști” de persoane imature și iresponsabile care sfidează și abuzează localnicii cu premeditare și într-un mod sistematic, cu totul inacceptabil pentru un stat de drept membru al Uniunii Europene.

Mai precis, din informațiile pe care le-am obținut atât de la lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. cât și în baza propriilor constatări și a numeroase mărturii, am ajuns la concluzia că firma Dvs. își desfășoară lucrările de achizitionare date seismice (=explorarea zăcămintelor de gaze de șist) în perimetrul RG 03 Transilvania Sud cu comiterea a numeroase ilegalități. Enumerăm, in cele ce urmează, cateva dintre ele:

1. S.c. Prospecțiuni S.A. execută împușcări, cu toate că decizia etapei de încadrare a proiectului de explorare de care APM Sibiu (doc. nr. 56/05. 04. 2013) nu prevede utilizarea acestei tehnologii. Astfel se încalcă legislația de mediu cât și regimul armelor și munițiilor.

2. Conform informațiilor noastre, s.c. Prospecțiuni S.A. nu a încheiat contracte sau acorduri cu Consiliile locale pe ale căror teritoriu administrativ activează. În concluzie, lucrările de explorare, pe terenurile proprietate publică, se desfășoară ilegal.

3. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. intră fără acordul proprietarilor în grădinile și pe câmpurile acestora pentru efectuarea de lucrări (com. Moșna, com. Malancrav, com. Valchid). Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

4. Utilajele și lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

5. Vibrațiile utilajelor s.c. Prospecțiuni S.A. produc daune (crăpături) la structura de rezistență a clădirilor istorice, preponderent la fațade și bolți. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptăși de răspunderea penală. (Exemple: sat Valchid, com. Hoghilag, jud. Sibiu; aprox. în 09. 08. 13).

6. In 09. 08. 2013, lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO(!) de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației.

7. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au intrat, în 09. 09. 2013, la Malancrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei s.c. Prospecțiuni S.A. pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului.

8. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (Exemplu: sat. Malancrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09. 08. 2013).

9. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. lasă în urmă cabluri, folie de plastic, țăruși și alte deșeuri, ceea ce contravine condițiilor de realizare a prospecțiunilor, impuse de APM Sibiu.

10. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. îi amenință, îi înjură și îi scuipă pe cei care li se opun (în repetate rânduri, în 10. 08. 2013, la Mălancrav). S-a consemnat un caz în care lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. au trimis bătăuși, printr-o firmă de pază, ca să-i bată pe cei care se opun activităților lor ilegale (Exemplu: Localnic bătut în zona Moșna, jud. Sibiu).

11. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. mint și induc în eroare localnicii, negând că ar căuta gaze de șist. La Biertan, un lucrător a afirmat față de o jurnalistă(!) că ei doar fac curat în sat pentru că urmează să vină președintele Băsescu în vizită!

12. Când li se cer explicații de către localnici pentru lipsa lor de respect față de dreptul la proprietate, lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. afirmă cu maximă seriozitate că ‘pe timpul lui Ceaușescu’ s-ar fi procedat la fel, doar că atunci localnicii nu ar fi primit nici măcar despăgubiri, dand de ințeles că s.c. Prospecțiuni S.A. ar proceda legal, corect si ‘generos’ față de localnicii afectați.

13. Tinand cont de faptul ca s.c. Prospectiuni S.A. isi desfasoara activitatea in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., companie de stat, rezulta ca firma Dvs. obtine profituri din sfidarea celor care le asigura veniturile: platitorii de taxe, accize si impozite. Consideram ca acest aspect constituie culmea umilirii la care s.c. Prospectiuni S.A. ii supune pe cetatenii Romaniei.

Concluzii

1. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. încalcă, în timpul activității lor din zona menționată, cu premeditare și în mod repetat, nenumarate norme legale, printre care și Codul Penal.

2. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. sfidează în mod vădit chiar angajamentele HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) ale s.c. Prospecțiuni S.A. cât și fișa postului și contractul de muncă încheiat cu angajatorul – creând astfel daune materiale și de imagine lui s.c. Prospecțiuni S.A.

3. În baza constatărilor și concluziilor de mai sus vom depune denunț penal/plângere penală împotriva s.c. Prospecțiuni S.A., împotriva patronului s.c. Prospecțiuni S.A., Ovidiu Tender, împotriva conducerii s.c. Prospecțiuni S.A., reprezentată prin dl. Gehrig Stannard Schultz, cât și împotriva lucrătorilor care au săvârșit faptele penale menționate.

Solicitări

1. Către s.c. Prospecțiuni S.A.:

Sistarea imediată și deplină a lucrărilor de explorare, ilegale și destructive, din perimetrul menționat si continuarea lor doar după efectuarea unui studiu de impact asupra mediului și avizarea favorabilă a acestuia.

2. Către s.c. Prospecțiuni S.A., Inspecția Muncii, Garda de Mediu, APM Sibiu, Corpul de Control al Guvernului, Corpul de Control al Ministerului Industriilor, IPJ Sibiu, IPJ Mureș:

Cercetarea și sancționarea disciplinară, administrativă și penală a activității lucrătorilor s.c. Prospecțiuni S.A. în perimetrul menționat; retragerea/anularea deciziei de incadrare a APM Sibiu.

3. Către s.c. Prospecțiuni S.A. și instituțiile statului:

Comunicarea, în timp util, a măsurilor întreprinse

Hans Hedrich

Vice-președinte

Asociația Neuer Weg

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

54 comments
 • 1

  Situatia semnalata nu este singulara si nici in premiera. Asfel de abuzuri s-au petrecut in multe judete din Romania intre care semnalez Timisul, comuna Sanmihaiul Roman si Suceava, in jurul manastirii Putna.

  Marina Stefan
  2013-08-12 14:15:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  APM Constanta a dispus companiei de prospectiuni sa faca studiul de impact pentru perimetrul Adamclisi. Acelasi lucru trebuie sa se intample in toate judetele.

  Marina Stefan
  2013-08-12 14:17:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  imi pare rau, insa nu vad unde e dezastrul…. pt a nu mai aminti de faptul ca asemenea lucrari se despfasoara DUPA ce s-a obtinut avizul de mediu + toate avizele necesare. articolul este tendentios + scrisoarea de protest este plina de tot soiul de erori. incepind cu ideea ca ar fi vorba de gaze de sist…..

 • 4

  @x: si de cand avizele de mediu le dau dreptul sa faca ce vor pe proprietatea ta?

 • 5

  da si nu. resursele de SUB pamint nu sint ale proprietarilor pamintului respectiv. ci ale statului.

  din cite stiu trebuie sa existe un acord intre parti si sa se garanteze despagubiri in cazul in care se produc daune.

 • 6

  @x: STATUL care nu reprezinta o suma a cetatenilor sai este o combinatie de totalitarism si coruptie.

  Situatia descrisa e scandaloasa si poate fi explicata doar prin existenta unei increngaturi de relatii mafiote intre Chevron, Tender si autoritatile romane.

 • 7

  @ V,
  de acord, nu avem nevoie de americani; sa vina Gazprom.
  Primesti?

  victor L
  2013-08-12 16:35:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @victor L: pana una alta, avem nevoie de apa potabila. daca matale ai chef sa primesti ape uzate de zacamant la schimb, fa-o in ograda si pe sanatatea ta. oricat te-ar plati Chevron si Tender, nu ai dreptul sa vinzi sanatatea altora. nici tu, nici “statul”.

 • 9

  Romania si tarile CE, in general, nu au o legislatie aparte a exploatarii gazelor de sist. E un fel de vestul salbatic, fiecare face ce vrea si ce-l duce capul. Si o legislatie europeana nici nu va exista prea curand: natgeo.ro/dezba../.
  Asta explica si graba cu care se fac prospectiunile de care se povesteste. Deocamdata, bine ar fi sa-si stie fiecare taran drepturile si sa nu se lase intimidati de excroci.

  privitor
  2013-08-12 17:04:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  dlor, NU e vorba de gaze de sist in cazul acesta. ideea e ca la noi in RO TOTUL a devenit “gaz de sist” – eu unul sint impotriva acestor exploatari, insa atunci cind e vorba de gaz conventional lumea ar trebui sa inteleaga faptul ca avem nevoie de asa ceva…..

 • 11

  @x: tocmai, ca nu exist asa ceva…tu stii teoria…practica bate la fund orice teorie!

  maria
  2013-08-12 17:14:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @privitor: Exact.
  Aceste practici heirupiste favorizate de lipsa de legislatie duc la abuzuri pe scara larga, ca in cazurile descrise in articol. Nu conteaza despre ce zacaminte este vorba – elementul comun intre toate aceste situatii este ca cineva pompeaza in buzunarele autoritatilor suficient de multi bani incat acestea sa permita incalcarea drepturilor si interesele cetatenilor. Nu din “nevoie” publica, ci in interese private.

  Orice violare a drepturilor cetatenilor trebuie semnalata – iar daca “legea” romaneasca e in sine abuziva, exista legi internationale si CEDO.

 • 13

  @x: dar pentru a ajunge la resursele sub pamant, trebuie sa treaca pe suprafata pamantului, care apartine proprietarului. Aici nu e vora de daune neaparat, ci de incalcarea dreptului de proprietate.

  Sharon
  2013-08-12 18:43:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  De ce sa fim independenti energetic cand putem sa depindem de rusi!

  Hans mincinosul
  2013-08-12 20:11:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Hans mincinosul: De ce sa avem hrana si apa nontoxice si sa nu le importam? La ce e buna independenta alimentara?

  Mare-i gradina...
  2013-08-12 20:23:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  victor L, ce faci, informatorule, ai ordin să-ţi verşi borâtura perfidă la orice articol?! Băi, voi nu mai obosiţi, sau ăsta vă e serviciul?!

  Auzi, dar am o curiozitate, tovarăşii tăi mc gregor şi nepotu pulii au liber de la miliţie, sau i-au retras de pe bloguri pe motiv de slabe rezultate şi deconspirare?!

 • 17

  @Mare-i gradina…:
  Poluarea e fix pix pe langa altele. Cutremurele de pamant devastatoare ! Daca se incepe forarea la Constanta, avem cutremur mare, tsunami devastator, ii matura pe Mazare si pe grasu ala de nicusor Constantinescu si merge valu’ cu calu pana sus la Vrancea.Va fi hai mare cand ii va arunca valul peste munti in secuime, distractie maxima. Mazare insa se va intoarce si va repeta cu alta sonda, ca vrea sa faca surfing.

  Sa-ti mai spun ce se intampla la Vaslui? Cand vor sapa chevronii si in loc de gaz va tasni vin din pivnitele din Republica Moldova de-or sa iasa moldovenii sa militeze pentru poluarea apei ?

  Mircea_
  2013-08-12 22:43:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Hans mincinosul: De ce sa fim independenti energetic cand putem sa depindem de austrieci, sau de americani, sau de oricine care stie unde sa decarteze banu’, sa-si maximizeze profitul si sa-l doara-n c… de ce lasa in urma?

  bunicutza
  2013-08-12 22:57:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  In zona nu exista gaze de sist. Nu e corect sa le inventati acum doar pentru ca suna mai bine sa fie gaze de sist. Sunt gaze conventionale care se exploateaza de multe zeci de ani si cu care ne facem toti ciorba.

  Cine a zis ca nu exista acorduri scrise cu (toti sau multi dintre) proprietarii terenurilor? Glumiti! Masinile de despagubiri ajung intr-o zona cu cateva luni inainte de un proiect, exista sedinte publice anuntate in localitati, iar ulterior proprietarii sunt cautati la ei acasa si se intocmesc, cu cei care sunt de acord, niste intelegeri pe baza carora vor fi despagubiti conform legii.

  In perimetrele sensibile nu s-a pus niciodata dinamita, ci doar cablurile cu senzori, iar metoda cu acele camioane vibratoare este controlabila (putere, frecventa, amplitudine, intensitate, si alti vreo 200 de parametri) si este conceput special pentru zone cu locuinte. Asa s-a facut seismica in toata Portugalia, Spania, Maroc, inclusiv in situri protejate Unesco. Pentru ca asa se face… pentru ca metoda e sigura.

  Cabluri poti sa pui si la un metru de cel mai important monument arhitectonic din lume. Cu ce afecteaza un cablu pus pe iarba sau pamant care are niste senzori? Vibratiile pe care le prind acei senzori sunt micrometrice.

  Inainte, in timpul si dupa masuratori s-au facut in zeci de cazuri masuratori si poze, pana acum din toata tara asta nu a putut nimeni sa arate ca dupa aceste activitati a aparut o crapatura in plus, sau una existenta s-a marit, sau ca a cazut macar tencuiala. Dintr-un simplu motiv: pentru ca nu se intampla. Practic cand trece un camion pe strada si face vibratii, paguba e inzecit mai mare, dar nu mai comenteaza nimeni, ca deh, acolo e drumul, normal ca trec masini.

  Singurul lucru care se intampla sunt acele cabluri intinse pe terenuri, de obicei cu acordul SCRIS al proprietarilor, cu mentiunea ca unii proprietari isi dau acordul verbal sau inclusiv scris, iar ulterior spun ca nu si-au dat acordul… desi exista inregistrari audio, daca nu si hartie scrisa. Mai bine il intrebati pe d-l Shuster exact cum a stat situatia.

  Articolul e tendentios in prea multe aspecte in mod gratuit. Nu am nimic cu autorul, dimpotriva, sunt fan al seriei Rosia Montana. Dar sunt niste erori si aberatii non-stiintifice care nu au nici o treaba cu realitatea. Sorry! :)

  radu
  2013-08-13 04:28:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @radu:

  1. despre gaze de şist se vorbeşte în scrisoare, nu în ceea ce spun eu;

  2. orice pui pe pamantul cuiva fără acordul proprietarului poate deranja, pe lângă cabluri mai e şi dinamita (“biodegradabilă” – adică se (auto) distruge singură :) ) ;

  3. oficial, clientul celor de la Prospecţiuni S.A. (pt zona în discuţie) e o companie de gaze (“convenţionale”), doar că:
  3.1. Doamne feri să “descoperi” cu dinamită nişte pungi de gaz metan – n-aş vrea să fie careva prin zonă…
  3.2. rezervele de gaz metan din zonă sunt deja cunoscute (de zeci de ani, inclusiv de către cei de la Prospecţiuni SA, care a preluat toată arhiva şi documentaţia fostului Institut de stat pe care l-a cumpărat Tender);
  3.3. şi la Roşia Montană, Timiş a venit după “resturile” de aur din haldele de steril ale fostei exploatări de stat şi s-a trezit cu depozitele de aur din (cel puţin) patru munţi;
  3.4. la fel de “sigură”, pt. companii, e declarată şi metoda cianurării;
  3.5. nu, nu există acordul multor proprietari (nici în zonă, nici în alte zone în care Prospecţiuni SA bagă cabluri şi dinamită) şi nici hotărâri de consiliu local;
  3.6. compania benefiară e în “silenzio stampa”

  despre toate astea, în curând, într-un articol pe care îl documenteză de vreo săptămână o colegă de breaslă

 • 21

  @Mihai Goţiu:

  ma scuzati. unele observatii.

  1. faptul ca in scrisoare se vorbeste despre gaze de sist si nu in ce spuneti dvs este ilogic. scrisoarea e asumata cu toate erorile de catre dvs publicind-o pe blog.
  3.1 afirmati: Doamne feri să “descoperi” cu dinamită nişte pungi de gaz metan – n-aş vrea să fie careva prin zonă…

  chiar, nu va dati seama cit de absurda este ipoteza pe care o sustineti? cum naiba sa descoperi gaz puscind dinamita?

 • 22

  @x:

  3.1. foarte simplu: gazul metan din zona Mediaşului se găseşte foarte aproape de suprafaţă; dacă mergi prin zonă o să ai supriza să vezi, cum “arde pământul” (focuri direct din pământ) – e vorba de gazul metan aflat foarte aproape de suprafaţă (de unde şi absurdul ideii să cauţi asemenea depozite cu dinamita)

  1. declaraţiile (scrisorile, luările de poziţie etc.) prezentate în articole jurnalistice le aparţin celor care le fac; faptul că reprezentanţii companiei beneficiare a explorărilor se află în “silenzio stampa” e opţiunea lor şi ar fi absurd să nu publici declaraţiile unei părţi pt. că cealaltă parte refuză să vorbească

 • 23

  Sincer vina este a noastra si nu a celor de la Prospecţiuni S.A.

  E vina noastra pentru ca nu avem nici cel mai mic interes sa invatam oamenii ce e bine si cei rau. E vina noastra pentru ca colegii dumeavoastra ziaristi spun prea putine despre acest subiect, mult mai important li se pare cine a divortat sau cum arata vedetele in bikini.

  Luam un caz simplu.

  Cum ar fi fost sa ne fi canalizat energia pentru a educa oamenii de la tara care detin terenuri. Sa le explicam ce inseamna exploatarea gazelor de sist si cum ii afecteaza.

  Cum ar fi fost ca acel om care pune dinamita sa stie ca defapt ii face rau vecinului si ar fi spus NU, atunci cand aceasta firma Prospecţiuni S.A. l-ar fi intrebat daca accepta acel loc de munca ?

  Eu consider ca degeaba incercati sa luptati cu o firma sau un singur om care are in spate influenta mai multa decat oricare dintre voi. Pentru ca legile la noi sunt facute sa fie ocolite si orice proces dureaza inzecit. Dar daca aceasta persoana nu ar avea nici un muncitor, ma indoiesc ca ar merge el sa faca sapaturi :)

  De aceea noi suntem devina, pentru ca nu suntem uniti. Ne unim doar sa comentam si sa speculam atunci cand cineva ne face vizibil rau.

  George
  2013-08-13 09:48:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @x: si cine crezi ca este statul,mai …ciocoflendere?!

  anonim
  2013-08-13 10:21:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Mihai Goţiu:

  ma scuzati dle gotiu, insa ar fi trebuit intr-o asemenea ipoteza sa nu mai existe zona mediasului…..

  e ca si cum ai spune: va puteti da seama ce ar insemna ca in timpul unei operatii doctorul sa foloseasca bisturiul?

  acuma eu zic ca dicutia trebuie purtata pe nistre parametrii rationali si stiintifici. vorbim aici totusi de cele mai importante companii din domeniu din romania. cu o experienta uriasa in domeniu. nu de cineva care fumeaza in benzinarie….

 • 26

  si in alta ordine de idei, in ultimii ani studiile de prospectare seismica au luat amploare oriunde in lume. e o sansa uriasa pt romania dezvoltarea acestui sector (desigur cu respectarea draconica a legislatiei) si nu ma refer la gaze de sist, ci la resurse conventionale. e nevoie de multa moderatie din punctul meu de vedere, pe cind articolul preluat de DVS arata mai degraba psihoza decit rationalitate.

  exemplul din germania. studii de prospectiuni (fix prin aceleasi metode pe care le utilizeaza prospectiuni si romgaz):

  Größte deutsche 3D-Seismik der letzten zehn Jahre abgeschlossen
  Deutsche Rohstoff AG – Datengrobauswertung deutet mehrere Öl- und Gasvorkommen an
  Geschrieben von Björn Junker • 31. Mai 2012 • Druckversion

  Insgesamt 672 Quadratkilometer in Deutschland untersuchte die Rhein Petroleum GmbH, an der auch die Deutsche Rohstoff AG (WKN A0XYG7) beteiligt ist, mit einer 3D-Seismikkampagne auf Öl- und Gasvorkommen. Die umfangreichen Arbeiten wurden nun erfolgreich abgeschlossen, wobei auch Budget- und Zeitplan eingehalten werden konnten. Die vorläufige Betrachtung der gewonnenen Daten erscheint viel versprechend.

  sursa: goldinvest.de/i../

 • 27

  @x:

  1. nu văd de ce m-aş duce la doctor să mă taie cu bisturiul dacă sunt sănătos;

  2. rezervele de gaz convenţional din zona Mediaşului au fost deja prospectate, nu văd de ce tovarăşii de la Prospecţiuni SA umblă prin locuri deja puricate, dacă nu caută altceva

  3. da, asta e marea problemă, că vorbim despre “marile companii din domeniu din România”, alea care încearcă să ne convingă că cianura ar fi un îndulcitor pentru cafea, iar toate mizeriile care se folosesc la fracking sunt un fel de sirop în apă…

  4. şi da, şi în zona Mediaşului (şi în alte zone din ţară – Banat, Moldova) tovarăşii de la Prospecţiuni SA spun că au acordul proprietarilor, hotărâri de consilii locale etc. – dar când sunt luaţi la întrebări vin cu poveşti de genul “păi am avut acord VERBAL”, iar consiliile locale ridică din umeri când le întrebi de hotărâri în acest sens

 • 28

  @x:

  P.S.: într-un sit UNESCO (ex.: Biertan) nici nu are sens să prospectezi, pt. că prin lege e interzis să exploatezi chiar şi dacă găseşti ceva – despre ce respectare (“draconică”) a legii vorbim atunci?

 • 29

  @Dl Mihai Gotiu

  Da, au fost deja prospectate zonele din Transilvania de zeci de ani folosindu-se dinamita si vibrosseis-uri. Dar acum tehnologia este mult mai buna decat in trecut si de aceea inca se mai fac prospectiuni in aceleasi zone (linii seismice 2D, dar poate pe alta directie decat cele vechi, sau retele 3D din care vezi mult mai mult).

  De ce se fac din nou? Pentru ca
  - se pot gasi zacaminte conventionale noi
  - se pot delimita mai bine zacamintele deja existente – astfel se ajunge ca unele rezervoare sa produca mai multi ani decat erau prevazute => sonde mai putine
  - o cunoastere mai buna a geologiei zone duce la evitarea unor riscuri, hazarde naturale si cel mai important la SONDE MAI PUTINE…..
  ……referitor la asta, metoda VECHE din comunism sau de 150 de ani de cand se extrag petrol si gaze din Romania era sa se FOREZE SONDA LANGA SONDA – uitati ca acum se cerceteaza mai mult pentru a se diminua impactul

  Nu v-a bubui Ardealul din cauza metodei de achizitie, nu v-a bubui Marea Neagra din cauza gaz hidratilor (alta “bomba” jurnalistica … intrati in aceeasi oala cu “perlele de la Bac”).

  Treaba cu proprietarii este alta poveste. Eu mi-as dori sa se dezvolte comunitatile locale din orice zona de explorare – exploatare si sa fie despagubiri mai substantiale. Aici sunt de acord si cu proprietarii care incearca prin orice metoda (ex. furt de cabluri) macar sa primeasca ceva mai mult daca tot STATUL DECIDE sa se intre pe terenul lor.

  Andrei
  2013-08-13 12:18:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @Andrei:

  1. nu e vorba de niciun “furt de cabluri”, oamenii pur şi simplu îndepărtează mizeriile care nu au ce căuta pe terenurile lor;

  2. ţi-ai pus problema că oamenii ăia nu au nevoie de despăgubiri, ci să fie lăsaţi în pace să trăiască; şi trăiesc bine din agricultură şi turism – orice despăgubire ar primi nu poate fi comparată cu beneficiile pe zeci şi sute de ani pe care ei şi familiile lor le pot obţine din exploatarea gazului

  3. nu pt. informatii “noi” explorează tovarăşii pe acolo, ci ca să se aibă pretext să se listeze la bursă (discutăm despre asta mai peste o lună-două) după modelul urmat şi de către Gabriel – nu contează că terenurile nu le aparţin, că situl Biertan e în UNESCO , aşadar, şi dacă ar exista acolo zăcăminte, şi dacă ar avea acordul proprietarilor sau ar deţine terenurile, legea INTERZICE orice fel de activitate de exploatare

  înainte de orice discuţie despre periculozitatea (sau lipsa de periculozitate) a explorării, e vorba de respectarea (şi aplicarea) legilor

 • 31

  @Andrei:
  1. Te rog frumos, nu mai scrie “v-a bubui”, “v-a face” etc.
  2. Taranul respectiv trebuie sa aiba dreptul sa se opuna unei exploatari pe terenul lui. Daca el traieste, de exemplu, din agricultura traditionala (sa nu-i spunem bio) si vine o companie sau statul si-i umple mai intai terenul de tot felul de cabluri, de dinamita, apoi incepe sa sondeze, mai apoi sa exploateze gazul (sa acceptam ca e gaz metan) si asta ii da peste cap intregul lui mod de viata pentru ca el nu mai poate sa-si desfasoare activitatea de agricultura traditionala intr-o astfel de zona, nu stiu cat de mari pot fi despagubirile pentru asa ceva. Pentru ca ele il vor putea despagubi doar la valoarea terenului. Cu cat despagubesti pe cineva care trebuie sa se mute cu casa din satul respectiv intr-o zona noua, ca sa reinceapa acolo activitatea pe care nu o mai poate desfasura din cauza exploatarilor? Cam care e valoarea unei astfel de “stramutari”? Faptul ca i s-ar da ceva maruntei drept despagubire, nu face o asemenea stramutare mai putin fortata si impusa. Comentariul dumitale face sa para ca aparitia exploatarilor in zona ar fi o afacere profitabila pentru taranii precum Willy Schuster, cand nu e deloc asa si nici nu ar putea fi.

  Maxa
  2013-08-13 12:43:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Gazele conventionale sunt tot combustibili fosili. Denumirea asta de combustibili vine de la combustie, adica ardere. Arderea produce dioxid de carbon, care eliminat in atmosfera duce la incalzire globala. Incalzirea globala duce la extinctie. Omenirea trebuie sa micsoreze drastic consumul de combustibili daca vrea sa supravietuiasca. Companiile astea mari nu sunt interesate de acest lucru. Ele sunt conduse de oameni foarte bogati care isi permit sa se mute pe Luna daca Pamantul se prajeste. Pe ei nu-i intereseaza decat banii care le intra in buzunare. Asa ca oamenii astia care se trezesc cu cabluri si dinamita pe terenurile lor, ca si oamenii astialalti care citesc despre acest lucru, trebuie sa se opuna prospectiunilor lui tender si sa acorde atentie numai proiectelor care investesc in energie regenerabila. Daca vrem sa cunoasca si copiii nostri planeta frumoasa pe care au cunoscut-o bunicii nostri.

 • 33

  [...] voxpublica.realitatea.net/revoltator-imaginea-mizeriilor-companiei-lui-ovidiu-tender Ceea ce vedeţi în această fotografie e răspunsul unui ţăran din România, Willy Schuster, care s-a trezit într-o dimineaţă cu zeci de metri de cabluri şi dinamită pe terenurile lui. “Plantate” acolo de Prospecţiuni S.A., compania de prospecţiuni a lui Ovidiu Tender, cel care umblă după gaze prin întreaga Românie. Şi care nu ţine cont de nimic: drepturi de proprietate, legislaţie, acorduri… Culmea e că autorităţile îi iau la întrebări tot pe ţăranii care au îndepărtat gunoaiele de pe pământurile lor. Like this:Like Încarc… [...]

 • 34

  @Mihai Goţiu: Eu locuiesc in zona Medias si nu am vazut nicaieri foc din pamant .

  Mihai
  2013-08-14 18:09:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @Mihai: Cu tot respectul domnule Hans, dar la Biertan nu am auzit nimic din ce spui dumneata. In sat nu s-au facut forari , tot ce-a fost, citeva cabluri intinse timp de o saptamina. Cred ca doresti mai mult sa-ti faci reclama.

  Mihai
  2013-08-14 18:17:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Simplu.Moarte securității!!!!!

  doru
  2013-08-14 22:12:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @Mihai: Directorul ROMGAZ a vorbit deja anul trecut despre exploatarea gayelor de sist in Transilvania. De citi aici: capital.ro/deta../

  Joachim
  2013-08-15 12:50:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Prospectiunea seismica nu are nimic in comun cu procesul de fracturare hidraulica folosit la exploatarea gazelor de sist. In prospectiunea seismica (numita mai pe scurt si “seismica”, este cu totul altceva fata de seismologie – stiinta care studiaza cutremurele de pamant naturale si se ocupa si cu predictia lor) se folosesc unde elastice de aceeasi natura cu acelea din cazul cutremurelor, de aceea se numesc “unde seismice”, generate artificial fie prin explozii subterane in sonde de mica adancime, fie cu ajutorul unor utilaje numite “vibratoare seismice”. Prin analiza modului in care acestea se propaga prin pamant se obtine un fel de imagine a stratelor geologice din adancime. Prospectiunea seismica este ca o “ecografie” a subsolului in care nu se folosesc ultrasunete (ca in ecografia medicala) care sunt absorbite foarte puternic in stratele de roca, ci unde de joasa frecventa care se propaga cu atenuare minima, deci pot oferi informatii asupra stratelor cele mai adanci. Teoretic se poate investiga tot globul pamantesc pana in centrul acestuia, dar cu probleme majore in privinta generarii undelor seismice (ar fi necesare niste explozii nucleare, nu-i nici o exagerare!), practic insa nu intereseaza decat stratele cu adancimi de pana la 8 – 15 Km, in care se gasesc acumularile de hidrocarburi (petrol si gaze). Prin prospectiune seismica nu se identifica tipul de mineral existent in stratele subterane, ci se face doar o determinare a structurii geologice a zonei respective, adica forma si adancimea stratelor subterane. Din interpretarea “imaginilor” obtinute pe aceasta cale si in functie de rezultatele obtinute in faza urmatoare, aceea de EXPLORARE, se afla despre ce tip de zacamant este vorba si evident daca acesta exista (acest aspect este elucidat numai la explorare, cand “se inteapa” efectiv zacamantul). Abia dupa aceste doua prime faze se trece la EXPLOATARE, cand compania respectiva incepe sa lucreze “pe profit”, lucrarile de prospectare si de explorare fiind foarte mari consumatoare de fonduri (acestea sunt considerate investitii in activitatea de cercetare), iar rezultatul acestora nu este intotdeauna cel scontat.
  Referitor la activitatea de prospectiune seismica din Transilvania, legata exclusiv de identificarea zacamintelor de gaze naturale (petrol exista numai in zona Dealurilor de Vest, la contactul cu Campia Panonica, in judetele Bihor, Satu Mare si Salaj), aceasta s-a desfasurat inca de la infiintarea Intreprinderii de Prospectiuni Geologice si Geofizice (actuala SC Prospectiuni SA Bucuresti) in anul 1950. Numai ca pana in ultimii ani s-au executat numai lucrari 2D (bidimensionale) care au si avantajul unor costuri mai mici, lucrul desfasurandu-se pe cate un singur aliniament, de aceea acestea au trecut in mare parte neobservate. In ultimul timp insa pretentiile companiei de exploatare a gazului metan ROMGAZ Medias au crescut, se doreste un grad de detaliere mult mai ridicat, astfel ca lucrarile sunt de tip 3D (tridimensionale), unde practic “se matura” intreaga zona cu punctele de generare (explozii in sonde sau generare prin vibratii) si cu acelea de inregistrare (captatorii seismici legati la cabluri pentru transmiterea informatiei) pe aliniamente multiple la intervale de cca. 300 m iar distanta dintre punctele situate pe acelasi aliniament este de 50 m, astfel ca impactul asupra locuitorilor zonei este si el mai mare. In cele din urma intreaga zona a Transilvaniei, de la cursul Oltului mijlociu si pana la valea Somesului Mare si limita sudica a Muntilor Rodnei, in jud. Bistrita Nasaud, va trebui acoperita cu asemenea lucrari de prospectiune seismica tridimensionala. Aceasta este in mod firesc strategia oricarei companii de exploatare a resurselor de hidrocarburi (petrol sau gaze), sa isi clarifice situatia intregii zone de exploatare, iar ROMGAZ nu face exceptie de la aceasta regula.

  Stefan
  2013-08-18 18:08:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  Cititi si semnati petitia aceasta: petitieonline.r../

  Nicu
  2013-08-18 18:29:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @Marina Stefan: Poate ca nu intamplator scandalul de la Sanmihaiul Roman s-a mutat in localitatile din jurul Mediasului. Explicatia este simpla: formatia care a fost la Sanmihaiul Roman este aceeasi care acum lucreaza la Medias. Aceiasi muncitori, aceiasi sefi, aceeasi organizare…

  Sanmihaiu Roman
  2013-08-23 20:23:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  De cateva saptamani prin zona Medias se fac prospectiuni la greu pt gaze de sist. Pe dealuri au intins cabluri, au aparut mici gropi prin unele parti, si au semnalizat unele zone cu benzi de culoare rosie ce contin un cod. Imi pare rau ca nu am avut inspiratia sa fac poze in acel moment. Si zilele trecute am vazut mai multe masini a acestei firme.

  Ovidiu
  2013-09-18 12:41:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  [...] [21] În Vox Publica, 14 august 2013, pe voxpublica.real../ . [...]

 • 43

  @x: Cred ca mai trebuie sa citesti o data articolul, nu ai inteles nimic. NU EXISTA acordul proprietarilor si NU EXISTA nici un aviz. Sunt numai abuzuri.

  Alex
  2013-10-23 16:23:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  @victor L: Va rog sa nu mai dezinformati lumea! Gazprom e mana in mana cu Chevron, au proiecte comune in toata lumea si Chevron are o filiera importanta in Rusia. Asta cu rusii vs. americanii e o intoxicare gen politai rau-politai bun. Va rog sa va informati. o simpla cautare Chevron Russia pe google va va lamuri, dar cred ca stiti deja, numai folositi aceasta mizerie pentru a dezorienta pe oamenii mai putin informati. Daca raspundeti, va rog sa-mi raspundeti pe fond.

  Gabor Daniela
  2013-10-24 02:33:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  @x: Pai iti spun eu unde e problema. In SUA daca ai intrat pe o proprietate fara acceptul proprietarului ai sanse sa-ti ramana oasele acolo. La noi regimul armelor pentru aparare sau asalt a ramas ca pe timpul lui Ceausescu tocmai ca sa nu ne putem apara de abuzuri si ilegalitati. Ia sa aibe fiecare un AKM in casa, sa-i vad atunci pe infractorii astia care iti violeaza proprietatea si nu numai…

 • 46

  Daca aceste lucruri s-ar intimpla in USA sau Canada, acesti mameluci a lui Tender ar fi fost IMPUSCATI! Punct!

  Daca ar intra pe terenul meu abuziv eu I-as omori!; or eu or ei!

  Asa ceva NU se poate!

  Desteapta-te romane pe PROPRIETATEA TA!

  Dan Pavel
  2013-10-25 20:30:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  [...] care s-a trezit intr-o dimineata cu zeci de metri de cabluri si dinamita pe terenurile lui, conform voxpublica. …citeste articolul [...]

 • 48

  @radu: Un singur lucru ati omis: tot ceea ce e legat de gazele de sist e sub “incidenta” Legii Gazelor din fizica si “celebra” frecventa de rezonanta !
  Daca CINEVA IN ROMANIA STIE ce inseamna a transmite vibratii in pamant fara a sti frecventa, amplitudinea si mai ales FRECVENTA DE REZONANTA a diverselor straturi geo, ce se poate intampla la 100, 200, 500 de m , de ex. sa SPUNA !.
  NU STIE NIMENI: asemenea studii nu s-au efectuat deoarece abia acum au venit cu tehnologia.
  De obicei, se fac, la scara, experimente.
  A bagat cineva de seama ca FRECVENTA DE REZONANTA e cea mai periculoasa ? Incercati la o Dacie clasica sa-i scadeti relantiul la 750: tremura din incheieturi.
  Stie CINEVA impactul asupra diverselor straturi geo ale acestor “vibratii” de frecventa si amplitudine necunoscute ? Dar asupra faliilor ? Pe Discovery, mai dupa 90, au aratat o “masinarie” de produs cutremure facta de rusi: NICI RUSII NU AU AVUT CURAJUL SA O INCERCE din cauza faptului ca nu se cunosteau efectele colaterale si unde pot aparea ! “ROMANIA ZDRUNCINATA”… Daca se mai intampla si in apropierea zonelor seismice, cine stie ce poate fi ? NIMENI ! ASA SE INCEPE UN PROIECT ? Poate in RO ! Poate fi facuta nisip, la un adica… daca curg dolarii, nu ? REPET: NU EXISTA STUDII DE IMPACT LA CEEA CE SE FACE ACUM LA NICIO INSTITUTIE DE PROFIL DIN TARA !

  bebe
  2013-11-12 21:17:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 49

  @Hans mincinosul: depinzi de rusi si de oricine altul pt ca alesii tai au vandut tot ce a construit mult blamatul comunism in tara asta la capitalisti :)

  mitru
  2013-11-13 20:55:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 50

  [...] [21] În Vox Publica, 14 august 2013, pe voxpublica.real../ [...]

 • 51

  [...] întreprinse Hans Hedrich Vice-președinte Asociația Neuer Weg sursa si foto: voxpublica.realitatea.net foto: WILLY [...]

 • 52

  phim sex 2018

 • 53

  Criptomonedas e infomració relevante

 • 54

  That is the right weblog for anybody who wants to seek out out about this topic. You realize a lot its nearly arduous to argue with you (not that I truly would want匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!