RSS Feed

Revoluţia a început deja la Cluj! Conti a fost (re)ocupat cu Roşia Montană (FOTO). Documente confidenţiale ale Afacerii Roşia Montană, publicate de Rise Project (note)

vezi toate articolele de
01 Sep 2013 la 01:55 26 comentarii 6283 vizualizari.

Un baner imens împotriva exploatării de la Roşia Montană a fost amplasat încă de sâmbătă pe clădirea fostului Hotel Continental (Conti) din Cluj. Gestul este unul simbolic, în amintirea acţiunii din 7 noiembrie 2011, când un grup de şase activişti au ocupat clădirea şi s-au baricadat înăuntru, afişând mesajul „Revoluţia începe la Roşia Montană”. Atunci activiştii au fost evacuaţi în forţă de autorităţi, Poliţia şi Primăria anunţând că au fost amendaţi. Abuzul intervenţiei autorităţilor a fost dovedit în instanţă, activiştii câştigând procesele ulterioare. Ocuparea clădirii fostului Hotel Continental a fost urmată de o săptămână de proteste zilnice în Cluj şi Bucureşti împotriva proiectului de la Roşia Montană.

Astăzi, de la ora 17.00 în Piaţa Unirii (unde se află şi Conti), clujenii sunt aşteptaţi să protesteze împotriva proiectului şi a legii speciale aberante pentru Roşia Montana, promovate în Parlament de Guvernul Ponta. Până în acest moment, parlamentarii clujeni care s-au declarat împotriva proiectului (oficial sau contactaţi deja de alegători) sunt: Laszlo Attila (senator UDMR), Alin Tişe (senator PDL), Alexandru Cordoş (senator PSD), Adrian Oros (deputat PNL), Radu Zlati (deputat PNL), Mircea Irimie (deputat PC) şi Cornel Itu (deputat PSD).

Proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană sunt programate astăzi în peste 40 de localităţi din ţară şi străinătate (lista completă şi locurile de desfăşurare, aici).

***

Foto: Proteste, sâmbătă, la Berlin

CITEŞTE ŞI

ÎN SFÂRŞIT: Ponta a recunoscut oficial că PROIECTUL MINIER DE LA ROŞIA MONTANĂ E ILEGAL!

***

Dezvăluiri

Rise Project prezintă documente confidenţiale ale Afacerii Roşia Montană – aici –, printre care şi Licenţa de Concesiune acordată de statul român în 1999. Câteva note, la prima lecturare (voi mai reveni cu alte comentarii):

Întreaga procedură de autorizare/avizare a proiectului minier de la Roşia Montană este ilegală!

Conform art. 8.2.12 din licenţă, Titularul este obligat „să prezinte documentele care atestă legalitatea ocupării terenurilor pe care operează în perimetru, în vederea autorizării de către AGENŢIE (Agenţia Naţională a Resurselor – ANRM, n.a.) a începerii activităţilor miniere prevăzute în licenţă”. Nici Minvest şi, ulterior, nici EuroGold (devenită mai târziu RMGC) nu a deţinut (şi nu deţine) toate terenurile necesare proiectului minier. Orice activitate de avizare a proiectului minier desfăşurată până în acest moment şi care vizează terenuri pe care titularul de licenţă nu le deţine a fost (şi este în continuare) ilegală (sau altfel spus: licenţa de exploatare nu poate viza respectivele terenuri, implicit toate avizele, autorizaţiile, procedurile care se referă la terenuri care nu aparţin titularului de licenţă au fost eliberate/efectuate abuziv).

Faptul că RMGC va suporta ecologizarea distrugerilor de mediu produse de fostele exploatări de stat este o minciună (lucru pe care l-am afirmat de mai multe ori, în ciuda afirmaţiilor propagandistice ale companiei şi susţinătorilor politici ai proiectului – în frunte cu Băsescu şi Ponta). Citiţi art. 7.1.2, alin. a) şi b) şi 16.1.4 (vezi facsimile), care arată extrem de explicit cine suportă factura. Chiar dacă „ecologizările” vor fi făcute de către RMGC, costurile acestora vor fi deduse din profiturile (şi aşa teoretice) ale statului român. În condiţiile în care aceste lucrări vor fi efectuate de către RMGC (după începerea proiectului) nu va exista niciun control asupra costurilor reale (cu riscul umflării facturii finale – o situaţie similară avem şi în cazul privatizării Petrom, OMV evaluând factura pentru aceste operaţiuni la 511 milioane de euro, adică trei sferturi din preţul plătit la privatizare! – detalii aici).

Statul român s-a îndatorat ilegal faţă de Gabriel Resources. Pe ce s-au spart banii

Conform licenţei, titularul se obligă să efectuze lucrări de dezvoltare-exploatare. Ce înseamnă lucrări de „dezvoltare” e prevăzut expres în prima parte a licenţei: „„Dezvoltare” înseamnă lucrările necesare ridicării gradului de cunoaştere, atât cantitativ cât şi calitativ, a resurselor şi rezervelor de substanţe minerale utile, precum şi ansamblul lucrărilor necesare minelor şi carierelor: construirea şi montarea instalaţiilor, echipamentelor şi altor utilităţi specifice necesare extracţiei, prelucrării, transportului, stocării provizorii a produselor miniere în formele specifice realizate, precum şi definitive ale sterilului şi produselor reziduale, inclusiv mineritul hidraulic sau mecanic”.

În primii patru ani (1999-2003), aceste lucrări erau estimate la 9,6 milioane de dolari. Compania a anunţat, în numeroase rânduri, că a „investit” până acum la Roşia Montană peste 400 de milioane de dolari. Conform documentelor prezentate de Rise Project, RMGC a folosit bani împrumutaţi de la Gabriel Resources (500 de milioane de dolari). Aceasta este o altă şmecherie: justificarea participaţiei importante a lui Gabriel Resources la RMGC (80,61% în acest moment) este dată tocmai de faptul că ar fi trebuit să suporte INTEGRAL toate cheltuielile/investiţiile . Împrumutând RMGC (unde Minvest are o participaţie de 19,31%), partea română îşi asumă, implicit, cota-parte de cheltuieli (96,55 milioane de dolari). Creşterea participaţiei Minvest (la 25%) aduce, în primă fază, creşterea acestei datorii la 125 de milioane de dolari (cu şansele de a le recupera din dividende extrem de mici, din cauza artificiilor financiare de tip offshore ale schemei lui Gabriel – vezi ultimul grafic de mai jos).

Revoltător este faptul că cele peste 400 de milioane de dolari „investiţi” până acum de RMGC (cu cota aferentă statului român) NU sunt justificate de proiectul minier! Nu au vreo legătură cu obligaţiile asumate prin licenţă – nici cu dezvoltarea (vezi ce prevede expres licenţa), şi cu atât mai puţin cu exploatarea (care nu a existat)! Sumele uriaşe investite în publicitate, lobby, campanii „de informare” etc. au fost cheltuite abuziv. Cu facturi, de cele mai multe ori umflate.

Acest aspect este unul extrem de important! De multe ori, inclusiv în cazul lui Băsescu şi Ponta, dar şi a unor analişti şi comentatori de bună-credinţă, s-a folosit argumentul de şantaj că „dacă proiectul nu va fi avizat, statul român va fi dat în judecată şi va pierde sume importante”. Da, statul român poate fi dat în judecată, dar asta nu înseamnă că va şi pierde procesul. RMGC va trebui să justifice necesitatea şi utilitatea tuturor cheltuielilor efectuate. Mai mult, ţinând cont de participaţia statului, va trebui să facă dovada modului în care a achiziţionat diferite bunuri şi servicii (conform procedurilor de achiziţie publică). Acordul de licenţă este o dovadă foarte clară că RMGC a efectuat cheltuieli inutile.

O (primă) concluzie. De ce trebuie oprită Legea Specială pentru Roşia Montană

Pentru toţi cei care se sperie (sau folosesc argumentul) că în cazul neaprobării proiectului minier de la Roşia Montană, statul român ar avea de plătit daune uriaşe. În ciuda şmecheriilor şi ingineriilor financiare ale Gabriel Resources, RMGC şi ale susţinătorilor lor politici, statul român nu poate fi obligat (exceptând situaţia în care angajează nişte avocaţi tembeli) să răspundă pentru cheltuielile („investiţiile”) aberante făcute până acum de companie. Proiectul minier al RMGC este ilegal, iar acest lucru este dovedit explicit prin însăşi legea specială promovată de Guvernul Ponta în Parlament, în care sunt enumerate expres actele normative pe care proiectul nu le respectă (care ar trebui schimbate sau ignorate/exceptate pentru „legalizarea” proiectului de la Roşia Montană). Aşadar, doar prin adoptarea acestei legi aberante proiectul ar putea intra în „legalitate” şi, pe cale de consecinţă, ar apărea riscul real ca statul român să poată fi obligat la plata sumelor în discuţie!

Nu pentru pornirea proiectului e „necesară” această lege (am mai arătat cu alte ocazii, în actualul context internaţional şansele ca proiectul să obţină finanţarea de 1,5 miliarde de dolari pentru investiţia iniţială sunt, practic, nule), ci pentru ca „marii” investitori să poată să scape de acţiunile lor la un preţ rezonabil şi, în mod special, să aibe şanse să recupereze de la statul român banii pe care i-au aruncat până acum pe fereastră. Sau pe „tricotat de şosetuţe”.

***

Grafic: Rise Project Gabriel Resources a împrumutat RMGC (implicit, în cotă de 19,31% şi statul român, prin Minvest) cu 500 de milioane de dolari. De asemenea, alte 38,6 de milioane de dolari au fost împrumutaţi de Gabriel direct către Minvest, pentru a participa la majorarea de capital din 2009. Împrumutul va fi dedus, ulterior, din dividendele, oricum teoretice, pe care ar trebui să le încaseze Minvest. Banii au fost cheltuiţi, iar doi ani mai târziu, în octombrie 2011, capitalul social al RMGC a fost redus cu 75,4 milioane de dolari. O altă inginerie din care statul român pierde 38,6 milioane de dolari!

O completare: schema lui Gabriel (sursa: raport anual al Gabriel Resources)

***

P.S.: Bravo, Rise Project!

***

Bonus: Coperta “Academia Caţavencu” de săptămâna viitoare:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  si reclama cu pistolul fara autorizatie apare in continuare…
  felicitari pt articol, felicitari rise project. pe maine la 17.

 • 2

  Apreciez foarte mult articolele dvs. si le urmaresc cu interes. Am o observatie asupra comentariului din textul de mai sus conform caruia legea aberanta care se pregateste nu este pentru pornirea exploatarii, ci pentru ca actionarii straini sa poata sa isi recupereze banii aruncati pana acum pe fereastra. Acesti actionari sunt miliardarii John Paulson, Benny Steinmetz Si Thomas Kaplan. Nu cred ca se pune problema de a nu gasi 1,5 mld pentru realizarea lucrarilor de constructie initiale. Asta pentru ca aurul nici nu este miza principala a zacamantului, ci minereurile de metale rare, mult mai valoroase decat aurul si argintul. Nu, daca legea trece exploatarea va porni si va distruge totul pana extrag si ultimul gram de Wolfram. Parerea mea. Cu stima.

 • 3

  @Ana-Maria:

  problema banilor pt. finantarea proiectului e cat se poate de reala, si recunoscuta inclusiv in documentele interne ale Gabriel Resources (inclusiv in perioada in care aurul era “pe val”); nimeni nu face proiecte pe banii lui, ci din imprumuturi de pe pietele financiare, iar la ora actuala nici macar companiile “din top” (Barrick, Newmont etc.) nu sunt in stare sa obtina finantari pt. proiecte deja in derulare – daca asemenea companii au probleme (pt. proiecte deja pornite), am mari dubii ca cineva va avea curajul/va risca sa dea 1,5 miliarde de dolari unei companii junior;

  altfel, personal, am mari rezerve legate de existenta altor minereuri (in concentratii exploatabile profitabil) ; am mai multe argumente in acest sens, dar cel mai important e ca din toate cazurile pe care le-am urmarit, despre care am citit in presa internationala sunt nenumarate cele in care rezervele sunt SUPRA-evaluate (pt. a creste valoarea actiunilor, pt. a obtine finantari etc.), dar nu am gasit absolut NICIUN caz in care sa fie SUB-evaluate (e absolut contrar tuturor “regulilor” bursei :) , unde, de fapt, marfa nu o constituie zacamintele reale, ci fictiunea despre respectivele zacaminte) ;

  de altfel, am o ipoteza (pe care n-am apucat inca sa o detaliez), si care e sustinuta atat de marturii personale ale unor geologi care au facut explorari in zona, de date din pozitiile Academiei Romane si de modul in care a efectuat rmgc prospectiunile ca, de fapt, si evaluarile legate de cele 300 de tone de ur sunt umflate (ceea ce n-ar fi o surpriza pt. o afacere “nasita” de Frank Timis, care mai are “antecedente” in aces sens) – genul asta de “ţepe” (cu zăcăminte supra-evaluate) sunt frecvente în domeniul minier, cum spuneam însă, n-am găsit vreun caz “pe invers” (de sub-evaluare)

 • 4

  este neodim acolo 150 euro kg, wolfram, mercur, aur, poloniu si multe altele, rosia montana este granarul tarii in materie de super conductori, metale pretioase, este comoara Romaniei

  sran
  2013-09-01 06:10:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Gotiu
  Pe documentele prezentate am vazut ca scrie “Confidential”. Daca sunt veridice, daca asa se pune problema inseamna ca e groasa rau, strigator la cer! Pur si simplu incredibil. Furci si topoare.

  Mircea
  2013-09-01 09:08:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Motivatia cu locurie de munca mi se pare cel putin jenanta. Mai mult decat trei posturi de portari si doua de bucatarese, nu se adreseaza localnicilor.
  Daca ” goldul” stie Cate locuri de munca se vor creea inseamna ca stie si cum se vor chema ele si vom putea afla si noi daca rezidentii zonei au specializare in domeniile respective.
  Cred ca Romania ar avea cu multi mai multi bani in buget daca aceeasi politicieni care acum sunt agenti de vanzari gold Corporation, s-ar implica la fel de activ in recuperarea unor pierderi financiare pe care tot ei le-au produs, de genul:contracte autostrazi, referendumuri, privatizari, etc.
  Daca locurile de munca ce se vor creea este argumentul predominant in povestea asta, ma intreb de ce politicienii nu se zbat la fel pentru constructia de Drumuri din fonduri europene de ex, care ar creea locuri de munca mai aproape de pregatirea profesionala a romanilor din toata tara, nu numai din Transilvania.
  Doar sase la suta redeventa(sper ca din tot ce se va extrage, nu numai aur si argint)mi se pare foarte putin, si vad asta ori ca exploatarea nu mai este rentabila economic daca statul roman primeste mai mult(deci zacaminte supraevaluate)ori lasa loc de manevra pentru spagide multe milioane de euro.
  Ma intreb ce aduce bani mai multi?O exploatare aurifera de Cativa ani din care statul incaseaza sase la suta, sau turism, industria lemnului crescatori de animale etc pentru cel putin cateva sute de ani?

  mr man
  2013-09-01 09:21:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @rc: Credem ca Guvernu si Parlamentul impreuna cu FMI Banca Mondiala sa mai faca un imprumut de 100 miliarde s-au mai putin si sa cheme specialistii din Romania care avem si sunt de renume Mondial si sa inceapa Exploatarea Aurului , Departament separat fara influentza politica s-au particulara, si tot Aurul sa ramina 100% in Bancile din Romania, dar….problema este alta si mai usturatoare daca este asa cum se discuta pe la colturii ca Guvernu Boc Basescu Isarescu, au semnat si au pus Garantie Aurul de la Rosia Montana pentru toate Imprumuturile date de FMI care depasesc peste 100 Miliarde, pentruca nici o Banca din Lume nu i-ti da 1 dolar fara sa ai o politza de Garantie ,in aceasta situatie ce se va intimpla cind v-om afla adevaru? FMI nu va mai da un Imprumut pentru Rosia Montana pina nu il plateste pe acesta, i-au fortzat sa faca ceva neproductiv adica sosele fara nici o Garantie, ce garantie sa ceri pentru sosele? le poti lua? Aurul da il poti lua fara nici un fel de Apel International, asa ca Domnule Ponta sa dai comisiunu de 100 de milioane pe care ti la dat George Soros daca nu vrei sa duci tara intru-n razboi Civil

 • 8

  @Dr Mihai Capune:

  100 miliarde s-au mai putin
  influentza politica s-au particulara”
  nu i-ti da 1 dolar
  ce se va intimpla cind v-om afla adevaru?
  sa duci tara intru-n razboi Civil

  Cum poti sa scrii in halul asta, omule ?!

  Mircea
  2013-09-01 09:40:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Mircea: sa mori tu, Costine.

  Maxa
  2013-09-01 09:46:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Maxa:
  Să-ţi moară ţie, @nae !

  Mircea
  2013-09-01 09:56:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Poate ca ar trebui sa amintiti si de sumele “investite” da Gabriel Resources in salariile staff-ului, se regasesc cu siguranta si acestea in cele 500 de milioane cu care se lauda ca le-au investit in Romania (vedeti si “salariile compensatorii” de care acestia vor beneficia in cazul unei plecari “voluntare sau involuntare” din companie – statul va plati 25% din acestea!) :
  Sume incasate in 2012 (pentru “performantele” RMGC)
  Jonathan Henry 359,552 $
  Max Vaughan 18,152 $
  Richard Brown 132,214 $
  Dragos Tanase 63,197 $
  Nicolae Suciu 29,885 $

  Plati prevazute in cazul incetarii “involuntare” a contractului (Following change in control)
  Jonathan Henry 1,614,211 $
  Max Vaughan 866,793 $
  Richard Brown 907,434 $
  Dragos Tanase 727,390 $
  Nicolae Suciu 198,135 $

  P.S. Pe cat punem pariu ca stirea zilei este ca a nascut Eba si ca Basescu este nepot iar televiziunile vor fi prea ocupate cu asta pentru a aminti de protestele din toata tara fata de legea ilegala care se pregateste!?

  gabrielresource../

  Mihut Nicolae
  2013-09-01 10:20:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @ Dr Mihai Capune
  Sa nu-mi spui ca ti-ai facut doctoratul cu Adrian Nastase. Si zi asa, au garantat cu aurul din pamant si cu pestele din Marea Neagra. Eu am auzit ca au garantat cu virginitatea Elenei Udrea si cu contractul de baschetbolist profesionist al lui Boc. Esti expresia vie la ce poate duce scumpirea medicamentelor.

 • 13

  @Mihut Nicolae: …ma scuzati, Basescu este BUNIC, dar ma gandeam la NEPOTISMUL din tara noastra…oricum, NIMIC despre protestele anuntate, daca as fi sceptic si obsedat de teoria conspiratiei as spune ca Eba a nascut cu trei saptamani inainte tocmai pentru a eclipsa protestele!

  Mihut Nicolae
  2013-09-01 10:28:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  pentru ca imi vine greu sa cred ca dl Gotiu mi-a sters postarea, o repet.
  @ Dr Mihai Capune,
  dle doctor sa te judece colegii matate, dottorii :P

  victor L
  2013-09-01 11:44:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Gotiu – 4

  Sunt aspecte ale subevaluarii ‘celorlate metale’
  (pana la ignorare/ocultare)
  dar si a supraevaluarii aurului + Ag !
  Problema aceasta ar trebui clarificata pentru ca e Strategica.

  A se vedea si capitolul 4 din documentul
  “Adevărul despre proiectul Roşia Montană
  Raportul comisiei Grupului pentru Salvarea Roşiei Montane
  din Academia de Studii Economice”, aici:

  fanfest.ro/~rmo../

  Daca aceasta [mizerabila] exploatare se va face, intrebarea din document e perfect legitima:

  “Problema deschisă este: ce se întamplă cu restul metalelor rare (în afară de aur şi argint), dacă ele într-adevăr există la Roşia Montană ? RMGC nu pomeneşte nimic deele. Dacă ele există, cum credem, vor fi ele luate de RMGC ca “bonus” sau vor fi deversate în iazul de decantare ?”

  Sursa cea mai credibila este domnul inginer Aurel Sântimbrean fost inginer sef al intreprinndrii de exploatare Rosia M.

  Dintr-un bun interviu luat de A. Cautis -ex Catavencu prin 2011.
  aici:
  kmkz.ro/de-pe-t../

  Aurel Sântimbrean: “Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului de acolo.

  Rep.[A. Cautis]: Dar de ce să spună că e mai mult aur decît în realitate?
  A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…

  Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
  A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

  despre contemporani
  2013-09-01 12:53:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Au fost estimari ca celelalte resurse (metale + alte substante recuperabile)- altele decat AUR+Argint
  ar fi de 10 ori mai valoroase decat AUR+Argint !

  CONCENTRATII PROBABILE
  aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11,7 grame pe tonă, germaniu -20g pe tona, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă.

  Numai valoarea pentru
  Galiu + Vanadiu + Germaniu + Arseniu + Titan de la Rosia M
  e azi de circa 3 sau chiar 4 ori mai mare decat a AUR+AG,
  adica mai mult de 40 miliarde de dolari!!

  Pretul pentru Galiu, Germaniu, Vanadiu va creste foarte probabil in urmatorii ani,
  Germaniu creste constant, Vanadiu e stabil de mai multa vreme la un pret de circa 25-30USD/kg dar a fost si 75USD/kg in 2009,
  la Galiu calculul s-a facut la o valoare minima 300USD/kg, dar mai corect ar fi de calculat la 500USD/kg sau mai mult. Pretul Galiu minim e dat de faptul ca in prezent se obtine Galiu si prin reciclare,
  dar consumul de Galiu se estimeaza ca va creste cu 15%
  an, iar im 10 ani va creste deci de 4 ori,
  pretul Galiu fara reciclare este estimat la
  1500-2000 USD/ kg.

  Pentru Galiu Consumul (in kg) a crescut mult in 2011 si dupa

  Statistics—United States: 2007 2008 2009 2010 2011

  Imports for consumption 37,100 41,100 35,900 59,200 95,000
  Exports NA NA NA NA NA
  Consumption, reported 25,100 28,700 24,900 33,500 57,00

  ___

  Pentru Germaniu
  Salient Statistics—United States: 2008 2009 2010 2011 2012
  Production, refinerye 4,600 4,600 3,000 3,000 3,000
  Total imports 67,600 60,200 44,700 38,500 49,500
  Total exports 17,900 21,200 8,000 5,900 12,800

  Import USA pt Germaniu 2012 = aproape 50 tone

  Import Galiu USA a ajuns in 2011 la aproape 100 tone
  fata de circa 30 tone in 2007/2009 .

  ___

  Preturi/Prices 08/2013

  Gold 45000$ /kg
  Silver 850$ /kg
  ___
  Galium 300-1000$ /kg
  Germanium 1900$/kg
  Vanadium 25$ /kg
  Titanium 7$ /kg

  Molybdenum 20$/kg
  Cobalt 27$ /kg
  Arsenium 1.7$ /kg
  ___

  Mai in detaliu:

  galiu – 300 grame pe tonă / fata de aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11,7 grame pe tonă

  Atunci numai valoarea galiu ar depasi valoarea aurului:
  fiind de 200 ori mai mult galiu decat aur,
  iar valoarea galiu este (in cel mai rau caz) de 150 ori mai mica/kg)
  =>valoarea galiu ar fi de 1.3 pana la de 2 ori mai mare decat cea a aurului !!
  La un pret de circa 1500 USD/kg, valoare Galiu ar fi de 6 ori mai mare decat a Aurului!!

  -In cazul Germaniu, 20g/tona fata de aur 1.5g/tona;
  Germaniu este de 14 ori mai mult, iar pretul sau e doar de 25 ori mai mic pe kilogram,
  valoarea germaniului este cira 60% din valoarea aurului din zacamant !!

  -In cazul Vanadiu,
  este de 1600 ori mai mult decat Aur iar pretul sau este de 1800 ori mai mic/
  Valoarea Vanadiului este deci de circa 90% din valoarea aurului!

  -Ar rezulta ca numai valoarea Galiu + Vanadiu + Germaniu
  e cam de 3 ori mai mare decat valoarea Aurului din zacamant si de cica 20 ori mai mare decat cea a Argintului.
  (Argint e de 7-8 ori mai mult dect Aur in zacamant, dar pretul argintului e de circa 50 ori mai mic decat cel al aurului, global valoarea argintului din zacamant este de cica 8 ori mai mica decat cea a aurului)

  -Valoarea arseniului metalic din zacamant(5000g/tona) ar fi comparabila cu cea a argintului

  -Valoarea tia a argintului, la pretul titanului de circa 7$/ kgtanului din zacamantul Rosia M. e semnificativa – la 1000 g/tona – e comparabila cu valoarea total

  despre contemporani
  2013-09-01 13:16:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @despre
  ai un talent sa te lipesti de autorii care te tolereaza cu wiki a ta,cum rar mi-a fost dat sa vad.Dar stii cum este,trebuie sa avem si noi gloria noastra pe ici ,pe colo!!!

  nepotu lu tamara
  2013-09-01 13:30:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Culmea tupeului: Ponta s-ar putea sa participe si el la protestele din piata Universitatii! Va explica acolo el cum l-a silit Basescu sa conceapa legea.

  liberalul cu pumnalul
  2013-09-01 13:56:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @despre:
  Stimabile, nu te supara, dar risti sa nu vezi padurea din cauza copacilor.

  E ok, la RM este aur, e posibil sa fie si alte metale cu valoare chiar mai mare decat gold-ul. Dar nu asta e problema ! Aici e caz grav de coruptie, un guvern de penali in frunte cu acest Ponta au fost “fermecati” de RMGC si dau drumul la legi care incalca in voiosie toate normele si avizele pentru a incepe sapaturile. Din care luam 6% si tot noi ne ocupam de ecologizare. Chestie clara de coruptie la varf.

  Mai degraba ai spune unde-i ducem, la Jilava sau la Poarta Alba?

  Mircea
  2013-09-01 14:04:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Multumesc Rise Projects ! Felicitari ! Tie Mihai Gotiu ce sa iti mai spun ? Pentru tot ce ai facut si faci, un mare si sincer Multumesc !

  Marina Stefan
  2013-09-01 14:05:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @Mircea

  Sa-i ducem, dar pe TOTI, indiferent ca e stanga, pseudo-stanga sau mai ales pseudo-dreapta, si indifernt ce-au fost si mai sunt: mari securisti, sedi de companii/agentii ministri, prezidenti,

  despre contemporani
  2013-09-01 14:33:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @nepotu lu tamara

  ok,
  vino si tu cu ceva valoare adaugata,
  altceva decat lubrifierea gaoazelor si altceva decat draostea infinita de mitocan.
  apoi e de discutat…

  despre contemporani
  2013-09-01 14:39:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  fratilor avem in fata un guvern corupt ce au facut de cind au venit la guvernare nimic sint tineri intre 20 si 40 de ani fara loc de munca nu a-ti vazut ce ingimfati sunt cum le vorbeste mazare unor oameni in virsta s-au imprumutat la fmi miliarde unde sunt bani cine da bani inapoi noi prostimea de ce nu au construit fabrici sa creeze locuri de munca vin la tv si i-si dau cu parerea fosti politruci niste papagali sincer i-mi pare rau de boc era mai bun ca ei de mii de ori

  voicuvasile
  2013-09-01 17:47:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Protest de duminica seara??? Treceam pe langa voi cand erati cateva zeci, zambeam considerandu-l mai degraba un exercitiu de imagine si imi spuneam ca atunci cand va arde , ma voi alatura voua! Saptamana trecuta s-a aprins si m-am tinut de cuvant. Azi am plecat abia mult dupa ce s-a dat stingerea si a venit ploaia. E mult mai serios! Trebuie venit zilnic, trebuie instalate corturi in piata Unirii ca la golaniada din 90!
  PS Felicitari pentru tobe -au fost de efect. E nevoie de mult mai multe

  Revolutia mic-burghezului caruia totusi ii pasa
  2013-09-01 21:31:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Jimmy Choo heels outlet uk with free shipping. And people are fond of possessing substantial Jimmy Choo high heel mainly because it assists you to retain the mindset within the good-looking and attractive, so if you want to keep yourself under the beautiful performance, you can choose our Jimmy Choo heels outlet uk, it saves you a lot.
  jimmy choo outlet uk kalaber.ro/wp-f../

 • 26

  Hello, all is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s genuinely excellent, keep
  up writing.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!