RSS Feed

Revoluţia a început deja la Cluj! Conti a fost (re)ocupat cu Roşia Montană (FOTO). Documente confidenţiale ale Afacerii Roşia Montană, publicate de Rise Project (note)

vezi toate articolele de
01 Sep 2013 la 01:55 25 comentarii 6281 vizualizari.

Un baner imens împotriva exploatării de la Roşia Montană a fost amplasat încă de sâmbătă pe clădirea fostului Hotel Continental (Conti) din Cluj. Gestul este unul simbolic, în amintirea acţiunii din 7 noiembrie 2011, când un grup de şase activişti au ocupat clădirea şi s-au baricadat înăuntru, afişând mesajul „Revoluţia începe la Roşia Montană”. Atunci activiştii au fost evacuaţi în forţă de autorităţi, Poliţia şi Primăria anunţând că au fost amendaţi. Abuzul intervenţiei autorităţilor a fost dovedit în instanţă, activiştii câştigând procesele ulterioare. Ocuparea clădirii fostului Hotel Continental a fost urmată de o săptămână de proteste zilnice în Cluj şi Bucureşti împotriva proiectului de la Roşia Montană.

Astăzi, de la ora 17.00 în Piaţa Unirii (unde se află şi Conti), clujenii sunt aşteptaţi să protesteze împotriva proiectului şi a legii speciale aberante pentru Roşia Montana, promovate în Parlament de Guvernul Ponta. Până în acest moment, parlamentarii clujeni care s-au declarat împotriva proiectului (oficial sau contactaţi deja de alegători) sunt: Laszlo Attila (senator UDMR), Alin Tişe (senator PDL), Alexandru Cordoş (senator PSD), Adrian Oros (deputat PNL), Radu Zlati (deputat PNL), Mircea Irimie (deputat PC) şi Cornel Itu (deputat PSD).

Proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană sunt programate astăzi în peste 40 de localităţi din ţară şi străinătate (lista completă şi locurile de desfăşurare, aici).

***

Foto: Proteste, sâmbătă, la Berlin

CITEŞTE ŞI

ÎN SFÂRŞIT: Ponta a recunoscut oficial că PROIECTUL MINIER DE LA ROŞIA MONTANĂ E ILEGAL!

***

Dezvăluiri

Rise Project prezintă documente confidenţiale ale Afacerii Roşia Montană – aici –, printre care şi Licenţa de Concesiune acordată de statul român în 1999. Câteva note, la prima lecturare (voi mai reveni cu alte comentarii):

Întreaga procedură de autorizare/avizare a proiectului minier de la Roşia Montană este ilegală!

Conform art. 8.2.12 din licenţă, Titularul este obligat „să prezinte documentele care atestă legalitatea ocupării terenurilor pe care operează în perimetru, în vederea autorizării de către AGENŢIE (Agenţia Naţională a Resurselor – ANRM, n.a.) a începerii activităţilor miniere prevăzute în licenţă”. Nici Minvest şi, ulterior, nici EuroGold (devenită mai târziu RMGC) nu a deţinut (şi nu deţine) toate terenurile necesare proiectului minier. Orice activitate de avizare a proiectului minier desfăşurată până în acest moment şi care vizează terenuri pe care titularul de licenţă nu le deţine a fost (şi este în continuare) ilegală (sau altfel spus: licenţa de exploatare nu poate viza respectivele terenuri, implicit toate avizele, autorizaţiile, procedurile care se referă la terenuri care nu aparţin titularului de licenţă au fost eliberate/efectuate abuziv).

Faptul că RMGC va suporta ecologizarea distrugerilor de mediu produse de fostele exploatări de stat este o minciună (lucru pe care l-am afirmat de mai multe ori, în ciuda afirmaţiilor propagandistice ale companiei şi susţinătorilor politici ai proiectului – în frunte cu Băsescu şi Ponta). Citiţi art. 7.1.2, alin. a) şi b) şi 16.1.4 (vezi facsimile), care arată extrem de explicit cine suportă factura. Chiar dacă „ecologizările” vor fi făcute de către RMGC, costurile acestora vor fi deduse din profiturile (şi aşa teoretice) ale statului român. În condiţiile în care aceste lucrări vor fi efectuate de către RMGC (după începerea proiectului) nu va exista niciun control asupra costurilor reale (cu riscul umflării facturii finale – o situaţie similară avem şi în cazul privatizării Petrom, OMV evaluând factura pentru aceste operaţiuni la 511 milioane de euro, adică trei sferturi din preţul plătit la privatizare! – detalii aici).

Statul român s-a îndatorat ilegal faţă de Gabriel Resources. Pe ce s-au spart banii

Conform licenţei, titularul se obligă să efectuze lucrări de dezvoltare-exploatare. Ce înseamnă lucrări de „dezvoltare” e prevăzut expres în prima parte a licenţei: „„Dezvoltare” înseamnă lucrările necesare ridicării gradului de cunoaştere, atât cantitativ cât şi calitativ, a resurselor şi rezervelor de substanţe minerale utile, precum şi ansamblul lucrărilor necesare minelor şi carierelor: construirea şi montarea instalaţiilor, echipamentelor şi altor utilităţi specifice necesare extracţiei, prelucrării, transportului, stocării provizorii a produselor miniere în formele specifice realizate, precum şi definitive ale sterilului şi produselor reziduale, inclusiv mineritul hidraulic sau mecanic”.

În primii patru ani (1999-2003), aceste lucrări erau estimate la 9,6 milioane de dolari. Compania a anunţat, în numeroase rânduri, că a „investit” până acum la Roşia Montană peste 400 de milioane de dolari. Conform documentelor prezentate de Rise Project, RMGC a folosit bani împrumutaţi de la Gabriel Resources (500 de milioane de dolari). Aceasta este o altă şmecherie: justificarea participaţiei importante a lui Gabriel Resources la RMGC (80,61% în acest moment) este dată tocmai de faptul că ar fi trebuit să suporte INTEGRAL toate cheltuielile/investiţiile . Împrumutând RMGC (unde Minvest are o participaţie de 19,31%), partea română îşi asumă, implicit, cota-parte de cheltuieli (96,55 milioane de dolari). Creşterea participaţiei Minvest (la 25%) aduce, în primă fază, creşterea acestei datorii la 125 de milioane de dolari (cu şansele de a le recupera din dividende extrem de mici, din cauza artificiilor financiare de tip offshore ale schemei lui Gabriel – vezi ultimul grafic de mai jos).

Revoltător este faptul că cele peste 400 de milioane de dolari „investiţi” până acum de RMGC (cu cota aferentă statului român) NU sunt justificate de proiectul minier! Nu au vreo legătură cu obligaţiile asumate prin licenţă – nici cu dezvoltarea (vezi ce prevede expres licenţa), şi cu atât mai puţin cu exploatarea (care nu a existat)! Sumele uriaşe investite în publicitate, lobby, campanii „de informare” etc. au fost cheltuite abuziv. Cu facturi, de cele mai multe ori umflate.

Acest aspect este unul extrem de important! De multe ori, inclusiv în cazul lui Băsescu şi Ponta, dar şi a unor analişti şi comentatori de bună-credinţă, s-a folosit argumentul de şantaj că „dacă proiectul nu va fi avizat, statul român va fi dat în judecată şi va pierde sume importante”. Da, statul român poate fi dat în judecată, dar asta nu înseamnă că va şi pierde procesul. RMGC va trebui să justifice necesitatea şi utilitatea tuturor cheltuielilor efectuate. Mai mult, ţinând cont de participaţia statului, va trebui să facă dovada modului în care a achiziţionat diferite bunuri şi servicii (conform procedurilor de achiziţie publică). Acordul de licenţă este o dovadă foarte clară că RMGC a efectuat cheltuieli inutile.

O (primă) concluzie. De ce trebuie oprită Legea Specială pentru Roşia Montană

Pentru toţi cei care se sperie (sau folosesc argumentul) că în cazul neaprobării proiectului minier de la Roşia Montană, statul român ar avea de plătit daune uriaşe. În ciuda şmecheriilor şi ingineriilor financiare ale Gabriel Resources, RMGC şi ale susţinătorilor lor politici, statul român nu poate fi obligat (exceptând situaţia în care angajează nişte avocaţi tembeli) să răspundă pentru cheltuielile („investiţiile”) aberante făcute până acum de companie. Proiectul minier al RMGC este ilegal, iar acest lucru este dovedit explicit prin însăşi legea specială promovată de Guvernul Ponta în Parlament, în care sunt enumerate expres actele normative pe care proiectul nu le respectă (care ar trebui schimbate sau ignorate/exceptate pentru „legalizarea” proiectului de la Roşia Montană). Aşadar, doar prin adoptarea acestei legi aberante proiectul ar putea intra în „legalitate” şi, pe cale de consecinţă, ar apărea riscul real ca statul român să poată fi obligat la plata sumelor în discuţie!

Nu pentru pornirea proiectului e „necesară” această lege (am mai arătat cu alte ocazii, în actualul context internaţional şansele ca proiectul să obţină finanţarea de 1,5 miliarde de dolari pentru investiţia iniţială sunt, practic, nule), ci pentru ca „marii” investitori să poată să scape de acţiunile lor la un preţ rezonabil şi, în mod special, să aibe şanse să recupereze de la statul român banii pe care i-au aruncat până acum pe fereastră. Sau pe „tricotat de şosetuţe”.

***

Grafic: Rise Project Gabriel Resources a împrumutat RMGC (implicit, în cotă de 19,31% şi statul român, prin Minvest) cu 500 de milioane de dolari. De asemenea, alte 38,6 de milioane de dolari au fost împrumutaţi de Gabriel direct către Minvest, pentru a participa la majorarea de capital din 2009. Împrumutul va fi dedus, ulterior, din dividendele, oricum teoretice, pe care ar trebui să le încaseze Minvest. Banii au fost cheltuiţi, iar doi ani mai târziu, în octombrie 2011, capitalul social al RMGC a fost redus cu 75,4 milioane de dolari. O altă inginerie din care statul român pierde 38,6 milioane de dolari!

O completare: schema lui Gabriel (sursa: raport anual al Gabriel Resources)

***

P.S.: Bravo, Rise Project!

***

Bonus: Coperta “Academia Caţavencu” de săptămâna viitoare:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!