RSS Feed

Riscul la cutremur în Bucureşti: o analiză

vezi toate articolele de
04 Mar 2012 la 12:27 8 comentarii 1644 vizualizari.

Cateva mii de bucuresteni risca sa moara in cazul unui cutremur de intensitatea celui din 4 martie 1977. O estimare exacta nu este posibila pentru ca o multime de date importante nu exista.

Prezint mai jos o analiza a acestei stari de fapt. Pentru cine prefera o versiune artistica, recomand cu caldura filmul lui Vlad Ursulean Primiti cu cutremurul? (14 minute, http://www.youtube.com/watch?v=Vp2HrNoC3I0)

1. Informatiile privitoare la riscul seismic al cladirilor existente

Exista trei tipuri de date relevante in protejarea cladirilor la riscul seismic:

a)      Harta de hazard seismic. Aceasta trebuie sa contina, pentru fiecare zona a orasului, analiza miscarii seismice a terenului.

b)      Vulnerabilitatea seismica a cladirilor. Constituie analiza riscului care tine de structura de rezistenta a cladirii.

c)      Harta de risc seismic. Combina informatia din cele doua baze de date precedente. Analizeaza riscul seismic al fiecarei cladiri in parte

Tarile cu risc seismic au realizat baze complete de date cu aceste informatii de cativa zeci de ani. Spre exemplu Istambulul a realizat in 2002, in colaborare cu Japan International Cooperation Agency (JICA), o baza completa de date.

In cazul Bucurestiului:

a)      Nu exista o harta de hazard seismic. Este luata in considerare doar o medie a acceleratiei de varf a terenului pentru intreg orasul.

b)      Nu exista o analiza completa a cladirilor cu risc seismic. Au fost verificate doar cateva mii de cladiri, in special cladirile inalte construite inainte de 1945

c)      Neexistand harta de hazard seismic, estimarea de risc seismic se face aproiximativ, luand in calcul valoarea medie pentru Bucuresti.

2. Consolidarea cladirilor cu risc seismic

Conform site-ului Primariei Municipiului Bucuresti, dupa 1989 au fost consolidate 26 de cladiri. Conform reportajului „Primiti cu cutremurul?” al ziarului Romania Libera din septembrie 2011, numarul cladirilor consolidate dupa 1989 este 13.

Numarul cladirilor consolidate este infim fata de cele aproximativ 2000 de cladiri incadrate ca avand risc seismic. Asa cum am aratat in sectiunea precedenta, numarul cladirilor cu risc seismic este mai mare decat 2000, intrucat analiza nu a fost finalizata.

Conform Ordonantei Guvernului 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, exista fonduri alocate de la bugetul statului si de la bugetele locale pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic. Lucrarile sunt platite de primarii, iar proprietarii trebuie sa le ramburseze in 25 de ani in rate fara dobanda dupa terminarea lucrarilor.

Motivele pentru care in ciuda fondurilor existente cladirile cu risc seismic nu se consolideaza sunt:

-          Ordonanta 20/1994 obliga proprietarii sa-si consolideze cladirile, dar nu impune sanctiuni daca acestia nu o fac

-          In ciuda miilor de apartamente pe care le poseda (si a caror lista nu a fost niciodata facuta publica), Primaria Municipiului Bucuresti nu a organizat un fond de apartamente de tranzit in care sa poata sa mute proprietarii carora le consolideaza locuintele

-          Locatarii nu au incredere in proiectele de consolidare propuse de Primarie.

3. Cladirile noi

Exista risc seismic si la cladiri construite dupa 1990, din mai multe cauze:

Nerespectarea legii in constructii. Exista un procent important de cladiri care au mai multe etaje decat cele prevazute de autorizatie. Prin urmare structura de rezistenta a constructiei nu este adaptata constructiei finale. Exemplu: constructia din Calea Dudesti nr. 94 a pornit cu o autorizatie pentru 6 etaje si a sfarsit prin a avea 10 etaje.

Nota: Nu exista o estimare exacta a procentului de constructii ilegale din Bucuresti. Conform unei adrese a Inspectoratului de Stat in Constructii, jumatate din documentatiile de urbanism verificate sunt ilegale. Putem presupune ca jumatate din constructiile noi din Bucuresti sunt ilegale.

Ignorarea conditiilor terenului la eliberarea autorizatiei de construire. Exemplu: mai multe blocuri construite in Parcul Prisaca Dornei sunt construite pe o fosta groapa de gunoi. Existenta hartii de hazard seismic pomenita in sectiunea 1 ar elimina astfel de situatii.

Lipsa unui control temeinic al Inspectoratului de Stat in Constructii asupra respectarii proiectelor tehnice si asupra materialelor folosite.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Candidat la funcţia de Primar General al Bucureştiului
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!