RSS Feed

RMGC mobilizează ”minerii” pentru contra-manifestații la București. Și cui folosește căderea lui Baconschi

vezi toate articolele de
24 Jan 2012 la 10:38 un comentariu 2375 vizualizari.

A-nceput de ieri să cadă câte un ministru-n stradă. Acum, chiar în stradă nu a căzut Baconschi, că de ajungea în stradă, așa, mai pe la Km 0, nu știu ce se alegea de ochelarii lui. Demiterea ministrului de la Externe, cel cu ”mahalaua și derbedeii înarmați” nu rezolvă însă problemele lui Emil Boc și nici pe cele ale străzii. În Parlament, liberalii au început să-și scrie demisiile, iar dacă social-democrații îi urmează, anticipatele bat la ușă. Pentru că mi-e greu să cred că PDL și UDMR își vor permite să organizeze alegeri parțiale în câteva luni (pentru aproape jumătate din locurile care ar rămâne vacante), iar peste alte câteva luni alegeri generale. Un asemenea scenariu (parțiale + generale) ar fi o sfruntare care ar putea înjumătăți procentele și așa firave de care se mai agață PDL.

Pentru prima dată în ultimii ani, PDL și Coaliția de Guvernare se află la mâna Opoziției. O Opoziție care, după ce a eșuat în preluarea protestelor din piețe (manifestanții delimitându-se explicit de politic) și-a schimbat tactica, încercând să negocieze, pe diferite canale cu revoltații. Cel puțin la Cluj, aceste inițiative au fost respinse, iar manifestanții s-au delimitat atât printr-un comunicat trimis presei duminică, cât și în stradă, de ”coordonarea” acțiunilor cu cele ale USL.

Începând cu ziua de joi, 19.01.2012, s-a încercat confiscarea protestelor de către membrii şi susţinătorii partidelor politice. Metodele folosite de aceste grupuri au constat în boicotarea sloganelor care reclamau reforma întregii clasei politice, injurii, bruscări şi acuze la adreasa tinerilor non-partizani, cum că mişcarea lor ar fi comandată politic”, se arată în comunicatul asumat de grupul celor care s-au auto-intitulat ”Tinerii Mânioși”.

Tinerii Mânioşi înţeleg Piaţa Unirii din Cluj că pe un spaţiu civic, deschis către dialog pentru toţi cetăţenii clujeni. Susţinem de 10 zile demisia preşedintelui Băsescu şi a Guvernului dar nu doar pentru ca cei care îi vor înlocui să repete aceleaşi greşeli şi să folosească aceleaşi metode ca cei prezenţi. Cerem tuturor partidelor politice să îşi asume critica venită din partea cetăţenilor şi societăţii civile.

Ne declarăm indignaţi de modul de abordare al partizanilor USL şi chemăm, încă o dată, alături de noi, pe toţi cei care cred că, pe lângă căderea acestui guvern, doresc şi o reformă profundă a clasei politice. Îi rugăm pe toţi cei neînregimentaţi politic, studenţi, profesori, artişti, elevi, muncitori şi toate categoriile sociale nemulţumite să treacă de la exprimarea pasivă a nemulţumirilor la a ni se alătura mişcării societăţii civile.

Reamintim că aceste proteste au fost iniţiate în sprijinul unui Doctor profesionist, competent şi neînregimentat politic şi nu pentru sprijinul unui partid anume.

Cel mai probabil că acțiunile de contactare a grupurilor de protestatari nu au avut loc doar la Cluj și la fel de probabil e ca aceste tentative să fi ajuns și la urechile PDL-ului. În aceste context, demiterea lui Baconschi prin telefon (și înainte chiar de a-l anunța pe Traian Băsescu, situație total atipică în cazul înlocuirii altor miniștri ai Cabinetului Boc) capătă o altă semnificație. Cu spectrul anticipatelor deasupra capului (pe care nu le mai pot evita dacă Opoziția își dorește cu adevărat acest lucru), democrat-liberalii mai pot spera doar să-și minimalizeze pierderile (electorale). E evident însă că demiterea lui Baconschi (care a atras cea mai mare parte a antipatiilor protestatarilor în ultimele zile) e prea puțin. Pentru că, spre deosebire de Opoziție care, în acest moment, nu poate oferi decât promisiuni, Coaliția de Guvernare are pârghiile să facă mai mult decât atât. Iar lista de revendicări e lungă.

Poziția cea mai puternică (în acest moment) e a străzii. Atât Coaliția de Guvernare, cât și Opoziția fac genoflexiuni în fața ei pentru a-i câștiga simpatia. E momentul în care strada poate obține cel mai mult atât de la unii, cât și de la alții. Și nu mă refer în acest moment la măsuri populiste (măriri de pensii, salarii etc., cu care se mai pot strânge ceva voturi, dar într-o foarte mică măsură cele ale ”mânioșilor” din stradă), ci la legi, decizii și modele de dialog social real aplicabile indiferent cine va câștiga alegerile. Așadar, competiția e deschisă. Cine și ce dă mai mult? Două liste de revendicări le puteți citi aici: cea a ”tinerilor mânioși” din Cluj și cea aflată în dezbatere pe site-ul Alianței pentru o Românie Curată.

***

La Roșia Montană nu cad miniștri pe stradă. Dar, de câteva zile ninge precum în iernile copilăriei (și în cele ale poveștilor). Inevitabil, protestele și evenimentele din piețe nu pot fi ocolite din discuții. Cu atât mai mult cu cât compania RMGC a început recrutările pentru autocarele de ”mineri” pe care vrea să ducă la București, la o contra-manifestație împotriva celei programate pentru sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 11.00, în Piața Constituției din Capitală (detalii aici). Apelul la mobilizare a fost lansat inclusiv la slujba de duminică din noua biserică ortodoxă din localitate. Mai mult, pentru a-și ”întări rândurile” a fost reactivat și zvonul unor noi angajări în lunile februarie și martie (în urma unei promisiuni făcute, la sfârșitul anului trecut, în numele companiei, de către… primarul Roșiei, Eugen Furdui). Nu că actualii angajați ar avea ceva efectiv de lucru (de aici și ghilimelele pentru termenul ”mineri”, prea puțini dintre angajați având vreo tangență cu acestă ocupație).

Îngrijorarea celor de la RMGC e justificată. La sfârșitul anului 2009, când pentru noul Cabinet Boc se mai purtau încă discuții, Adriean Videanu (care avea să dețină ulterior funcția de ministru al Economiei)  anunța că proiectul RMGC va intra în programul guvernamental. Anii au trecut și, în această lună, compania aștepta un important document – avizul de la Ministerul Mediului. În condițiile în care stoparea proiectului de la Roșia Montană e una dintre principalele revendicări ale societății civile, e puțin probabil însă ca un asemenea act să mai fie emis foarte repede. La fel cum e puțin probabil ca în cazul alegerilor anticipate să rezulte un Guvern care să le fie la fel de favorabil ca cel actual. De altfel, efectele protestelor s-au resimțit și la bursa din Toronto, unde acțiunile Gabriel Resources (care deține 80,69% din RMGC) s-au devalorizat cu aproape 10% în ultimele zile.

”Mobilizarea” vine după ce o acțiune similară de săptămâna trecută a eșuat, stârnind acum zâmbete și ironii printre localnici. Angajați ai RMGC au fost trimiși la București, însă în momentul în care au ajuns în Piața Universității și-au pierdut avântul și s-au întors cu coada între picioare.

***

Bonus: Între timp, singurii care se bucură cu adevărat de zăpadă sunt caii Roșiei Montana.

Foto: Sebastian Florian/ clujinfo.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!