RSS Feed

România – cu ochii pe voi din oficiu. Ipocriziile Comisiei Europene

vezi toate articolele de
02 Mar 2015 la 12:41 8 comentarii 1399 vizualizari.

Cufundaţi fiind în showul DNA cu jeg politic românesc din ultimul deceniu, nu am observat un anunţ important al Comisiei Europene în ce priveşte România.  Comisia Europeană a decis inițierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României. (aici e anunţul şi majoritatea documentelor, arugumentelor oficiale; iar aici anunţul lui Moscovici).

Din documentele Comisiei Europene despre ultimul semestru şi evoluţia membrilor europeni găsim mostre de spoială tehnocrată peste politici dure neoliberale. Un exemplu: România apare cu un progres în reducerea taxelor pentru cei cu venituri mici (de unde au scos-o?), dar apare la capitolul “no progress” cu reforma energetică (adică se cere  liberalizare mai rapidă, privatizări, ştim ce înseamnă).

România a fost băgată în program de corecţie pentru că:

Romania is experiencing macroeconomic imbalances, which require policy action and monitoring. In the three consecutive EU-IMF programmes, external and internal imbalances have been significantly reduced. However, risks from the relatively large negative net international investment position and a weak medium-term export capacity
deserve attention. Moreover financial sector stability has been preserved so far, but external and internal vulnerabilities of the banking sector remain.

Aşadar problema e un semnal anemic de independenţă faţă de Troică (să fim totuşi serioşi, Ponta a continuat servilismul Boc, fără să încerce decît minimale retuşuri). Şi mai e pomenită vulnerabilitatea sistemului bancar care nu se mai simtee destul de protejat probabil doar pentru că se discută o anemică lege despre faliment personal.

O analiză mai tehnică şi o revoltă normală a publicat Cristian Socol aici. Socol remarcă esenţa raportului şi anume că CE ne anunţă vulnerabili pentru că renunţăm la programele de supraveghere ale Troicii. Cu alte cuvinte se transmite oficial că guvernarea României nu poate fi decît direct Troica.

Din stirea de ieri – prezentata la inceputul postarii – înţelegem că România trebuie să aibă tot timpul acord de asistenţă financiară, ca altfel nu poate exista. Din citatul de mai sus înţelegem altceva, că România a fost inclusă în Procedura de Dezechilibru Macroeconomic pentru că nu îndeplineşte criteriul privind poziţia investiţională internaţională netă. Într-adevăr este singurul criteriu pe care România nu-l îndeplineşte din toată matricea de criterii pe care o regăsiţi in imgainea de mai jos. sursa
Socol vorbeşte de o “teorie a cleştelui”, Romînia fiind trasă într-o zonă vulnerabilă mai degrabă de vecinătăţi decît de lipsa de performanţă. Eu aş zice că e mai mult de atît, e şi o politică a ultraservilismului pe care noi am pus-o în locul unei politici de măcar negociere aşa cum a făcut Polonia, de exemplu. Yesmenii nu pot face nici un fel de politică, România nu are voce în relaţia cu Comisia. Asta vine şi din politica internă, şi din felul în care competiţia electorală a fost de fapt secondată de politica încuviinţării din exterior. Eu sînt pentru internaţionalism şi europenism doar în variantă reformată. Dacă alternativa la naţionalism retrograd e un europenism încuiat tip Troică atunci ne aflăm între două scenarii dezastruoase.
Să nu uităm aşa, de sanchi, că Franţa a mai primit puţină ceartă şi doi ani clemenţă:
BRUSSELS (AP) — France will avoid punishment for missing its budget deficit targets after the European Union gave it two more years to come into line.

European Commission Vice-President Valdis Dombrovskis said Wednesday that France now has a 2017 deadline to get its budget deficit equal to or below 3 percent of annual gross domestic product.

France already received a two-year extension in 2013 to comply with guidelines intended to make sure no euro country could run up high deficits. It could face fines if it fails to do so.

Ce înseamnă procedura privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) găsiţi aici.
Nu vreau să reiasă din vreun rînd de aici că încurajez mîndrii şi îmbufnări naţionale păguboase. Au grijă tot europopularii să facă şi asta. Ce vreau să spun e că trecem de la dominaţie prin MCV, prin diverse praguri de atins, la o dominaţie şi mai directă din partea Troicăi. Practic avem toate motivele să credem că ce face Comisia e o politică preventivă faţă de orice posibilă reacţie politică / socială de la periferia Europei.
Cum ar trebui să arate o competiţie politică în România dacă mai tot parcursul economic e confiscat IDEOLOGIC, dacă prin diverse metode este indicată exclusiv o cale de austeritate care poate adînci dezastrul. Deficitul de democraţie tot creşte, văd, cu cît au început să aibă şi ceva opoziţie aleasă democratic.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


8 comments
 • 1

  Pai hai să iesim din UE, ce s-o mai tot frecăm.

  Aramis
  2015-03-02 14:50:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  ipocriziile lui Kurface

  mamadou
  2015-03-02 16:28:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Am ajuns sa intelegem ce intelege UE prin includerea statelor estice in UE. Ce nu inteleg este ce intelege UE ca poate fi UE in felul in care intelege UE sa structureze UE. Mai grav, nu inteleg daca UE urmeaza un concept UE, si daca nu, ce crede ca va fi UE in cele din urma ?

  Dr.M.Man
  2015-03-02 19:55:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Dr.M.Man: tu te intelegi?

  dr. Gusa
  2015-03-02 21:49:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Consumam timp si cerneala pt a discuta despre tot fel de scuze pt insuccesul nostru ca si natie de dupa 90′ – ba UE, ba americanii sau rusii, ba greaua mostenire sau martienii…

  Unele tari au stiut unde vor sa ajunga, au executat o strategie pe mai multi ani, au invatat, au corectat si au reusit…altele au bajbait, au ezitat, s-au balbait iar acum nici nu mai stiu unde vor sa ajunga si de ce…

  Are mai putin legatura cu ideologia, sunt tari care au performat si sub stanga si sub dreapta…este mai mult legat de calitatea unei clase politice la un moment dat.

  Acelasi lucru este valabil atat pt tarile fost comuniste dar si pt cele mai lovite de criza din 2008 – vezi diferenta intre Irlanda, Portugalia sau Grecia.

  Cei slabi isi cauta mereu scuze; cei puternici, solutii,

  Masterchef
  2015-03-02 22:18:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  mare performanta economica, ce sa zic: ti-ai vandut padurile, vinzi moca hidrocarburile, smenuesti graul, vinzi pana si pamantul fertil decopertat ca pe vremea fanario-tilor;ai exportat forta de munca si calificata si necalificata,care trimetye acasa bani mai multi cu ordin de marime in raport cu ‘investitiile straine’

  si te tot imprumuti, morisca…

  berbecu mioritei
  2015-03-02 23:14:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  După citirea unui asemenea articol nu poți decât să…aplauzi !!!

  Cornel
  2015-03-04 10:05:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Asa este, exelenta analiza! Ai pus punctul pe i, sa vedem cati inteleg

  Maxa
  2015-03-04 15:00:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!