RSS Feed

România NU plăteşte pentru scutul anti-rachetă! E oficial!

vezi toate articolele de
09 Feb 2010 la 17:15 73 comentarii 1722 vizualizari.

Ca să nu se mai speculeze degeaba pe această temă, cum că România trebuie să scoată din buzunar miliarde de dolari, Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că “România nu va trebui să cumpere nici rachete interceptoare SM-3, nici nu va plăti pentru instalarea sau amenajarea locaţiei acestora de pe teritoriul României, cheltuielile pentru implementarea sistemului fiind suportate de SUA”. Aşa cum precizam în postările mele anterioare, rachetele incerceptoare ce vor fi plasate în România fac parte din sistemul american de apărare anti-rachetă, deci va fi plătit de la bugetul Statelor Unite. Iar Statele Unite au, cel puţin pentru apărare, un buget suficient de mare încât să suporte astfel de cheltuieli.

De exemplu,  doar pentru anul 2011, administraţia Obama a cerut pentru programul de apărare anti-rachetă 8,4 miliarde de dolari, cu jumătate de miliard mai mult decât suma alocată anul acesta, scrie Financial Times.

Tot Ministerul  Afacerilor Externe precizează faptul că Rusia a fost consultată de către SUA referitor la scutul anti-rachetă ce va fi plasat în România, conform informaţiilor furnizate chiar de SUA. Consultările au avut loc în mai multe runde. Aşa cum precizam în articolul meu Ruşii au bătut palma cu americanii pentru scutul antirachetă, ruşii sunt mai puţin afectaţi de plasarea unui scut anti-rachetă în România, decât de varianta Bush a scutului, în Polonia şi Cehia. De altfel, secretarul de stat american Hillary Clinton invitase şi Rusia, în măsura în care este interesată, să participe la programul de apărare.

Într-adevăr, aşa cum speculasem, subiectul noului proiect de scut anti-rachetă a fost abordat de vicepreşedintele american Joseph Biden, în timpul vizitei sale în România, mai precizează Ministerul român al Afacerilor Externe. De altfel, România fusese informată cu privire la decizia de a aborda noul proiect de scut (într-o abordare gradual-adaptativă), încă dinainte de anunţul oficial făcut de preşedintele american Barack Obama, la 17 septembrie 2009. Negocierile cu partea americană, privind condiţiile practice de amplasare a scutului se vor desfăşura în perioada următoare, urmând să dureze între un an şi un an şi jumătate, mai precizează MAE.

În privinţa speculaţiilor făcute de către Ion Iliescu, referitor la organizarea unui referendum naţional privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în România,  MAE precizează că nu este nevoie de un astfel de scrutin. E suficientă o decizie a parlamentului României. Totuşi, conform Constituţiei, dacă parlamentul va decide organizarea unui referendum, el va putea avea loc.

MAE răspunde şi întrebării “De ce a fost aleasă România?” – pentru că “cele mai recente studii în materie indică faptul că zona geografică din care facem parte,  sud-estul european, este din ce în ce mai vulnerabilă la ameninţări cu rază scurtă şi medie de acţiune. Pe de altă parte, în acest context, România este, din punct de vedere strategic în cea mai bună poziţie pentru a găzdui interceptorii tereştri din componenta sudică a programului”.

Pe teritoriul României nu vor fi amplasate radare din sistemul de apărare anti-rachetă. MAE mai precizează că sistemul anti-rachetă este pur defensiv, deci nu poate fi îndreptat împotriva cuiva.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!