RSS Feed

Românilor le pasă. Grupul celor 28.000. Și ce n-au înțeles Naumovici și ”lotul Noua Zeelandă”

vezi toate articolele de
04 Sep 2010 la 13:31 70 comentarii 2468 vizualizari.

În această dimineață numărul membrilor grupului de pe Facebook creat pentru a susține demersurile de listare a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a trecut de 28.000. În patru zile (de când am scris prima dată despre acest grup) s-au alăturat cauzei peste 5.000 de persoane. Am căutat cu ajutorul lui ”Google” referințe despre acest subiect. Tăcere totală. Exceptând consemnarea de pe VoxPublica, nimeni nu a promovat în mass-media această inițiativă.

Spre comparație, o altă inițiativă, auto-intitulată civică, gândită de Bogdan Naumovici și Marius Tucă, beneficiind de o promovare agresivă de mai bine de un an în publicațiile și televiziunile Grupului Intact; ”Mișcarea de rezistență”, are două grupuri pe Facebook. La ora la care scriu acest articol, unul avea 279 de membri, iar cel de-al doilea 397.

”Treziți-vă! Aceasta nu este România noastră!”, tot o acțiune civică (gândită de Alexandra Svet, PR-ul revistei ”Q-magazine” și al Florianei Jucan), lansată la sfârșitul verii trecute a început exploziv. Peste 7.000 de susținători în primele săptămâni. Interviuri la televiziuni, în revistele de business. În momentul în care lumea a început să înțeleagă că e vorba mai mult de o campanie de imagine pentru o serie de persoane promovate de Alexandra Svet, entuziasmul s-a mai potolit, grupul reușind cu greu să mai adune într-un an încă 3.000 de adepți.

Am căutat alte inițiative civice, pe Facebook, pe listele de petiții online, în mass-media. N-am mai găsit vreuna comparabilă cel puțin de departe cu cea legată de includerea Roșie Montane în patrimoniul UNESCO. Așadar, riscul de a greși atunci când afirm că aceasta este acțiunea civică cu cea mai mare susținere publică inițiată în România e extrem de mic.

Iar asta dovedește (cel puțin pentru mine) că mai există români cărora le pasă. De țara lor. De istoria lor. De natura lor. De bisericile lor. De oamenii acestor locuri.

Și acesta este un lucru pe care nu l-au înțeles cei care au acceptat să se deplaseze în Noua Zeelandă pe banii RMGC, compania care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană. Și, care, explicându-și (justificându-și) acceptul au făcut trimitere la alte info-trip-uri organizate de diferite companii de țigări, băuturi răcoritoare sau alcoolice, de Louis Vuitton ori Guvernul României, în care jurnaliștii au fost deplasați pe spezele respectivelor firme sau instituții publice.

Ei bine, Roșia Montană nu este niciun pachet de țigări, nici Coca-Cola, nici Vuitton, nici vodca Finlandia și nici măcar un efemer ministru sau președinte de stat. E o idee care a reușit să coalizeze români cu cele mai diferite opțiuni și gusturi, din țară ori răspândiți prin toate colțurile lumii. Pentru că, dincolo de diferențe, au descoperit, cu ajutorul Roșiei Montane, lucrurile care îi unesc cu adevărat. Istoria, credința și locurile natale. Identitatea lor de români. Iar acesta nu e puțin lucru. Și nici ceva care poate fi tratat precum Coca-Cola, Marlboro ori o poșetă, fie ea și Louis Vuitton.

***

Pe aceeași temă, citește și:

Cum s-a transformat Robert Turcescu din câine de pază în pechinez bezmetic

23.000 de români susțin includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Întrebări pentru Hurezeanu, Turcescu, Bușcu și Cristian Teodorescu

Șeful de cabinet al lui Tony Blair, implicat în afacerea Roșia Montană. Și ce legătură are asta cu premianții presei române duși de RMGC în Noua Zeelandă

Servus, Kelemen Hunor! No, te-ai gândit? / Fără cianură în cultură (I)

Săptămâna umilinței. De ce nu am plecat. Și de ce nu plec

***

Foto: Grup de turiști în Roșia Montană, ascultând poveștile ghidului de 80 de ani, Carol Mignea, de la Muzeul Mineritului, cu puțin timp înainte de a intra în galeriile romane

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!