RSS Feed

Roşia Montană ca proiect pe termen lung şi subvenţionarea, nu blamarea presei care îl reflectă

vezi toate articolele de
05 Sep 2013 la 19:40 16 comentarii 1897 vizualizari.

La doar un an şi jumătate de la protestele spontane din primele luni ale lui 2012, societatea (fără civilă) românească pare să se fi mobilizat din nou. Noul ritm pare încurajator, mai ales că înainte de 2012 se întindea un vacuum de reacţie socială destul de îndelungat. Dar tocmai 2012 ar trebui să fie reperul de evaluare a actualelor mişcări. Căci, pe cît de entuziasmante au fost protestele din 2012 în sine, pe atît de ambiguu a fost rezultatul lor.

Chiar dacă facem o medie foarte rarefiată a revendicărilor destul de diverse de atunci, chiar dacă ignorăm cererile mai specifice legate de sănătate, privatizare etc şi extragem doar o chintesenţă foarte rarefiată a lor de tipul “vrem un act politic mai responsabil şi mai strict subordonat intereselor publice largi”, chiar şi în varianta asta ulta-soft vedem că rezultatele au fost cvasi-nule.

Căderea guvernului nu e un mare succes dacă el e înlocuit cu un guvern al opoziţiei avînd exact acelaşi program, poate chiar dimpotrivă. Departe de a fi pus presiune pe actul politic, protestele din 2012 par să fi precedat, sau cel puţin să fi coincis cu, dispariţia diferenţei şi rivalităţii politice, atîta cîtă era ea în sistemul democraţiei debile multipartite de dinainte, şi înlocuirea acestui sistem cu un fel de corporatism în care nu mai contează cine cîştigă alegerile. Între partide avem o osmoză extraordinară de personal, manifestată prin transferuri individuale şi de grup şi prin alianţe şi regrupări permantente, şi o osmoză ideologică la fel de performantă. USL a cîştigat detaşat, dar guvernează cu programul PDL, care e în mare parte impus dinafară. Mai contează atunci cu adevărat cine cîştigă alegerile şi cine guvernează? Mai au protestele politice pîrghii reale de acţiune dacă căderea guvernului nu mai înseamnă nimic?

În protestele de acum pentru Roşia Montană pare că rezultatul e mai uşor de cuantificat: se face sau nu se face. Dar riscul aici e ca procesul să fie lungit şi să se insiste cu el pînă cînd resursele de protest se consumă. Şi împotriva Catedralei Neamului au fost proteste care au avut succes pe moment, dar iată Catedrala înălţîndu-se în tot filistinismul ei. Cum legalitatea nu e, în mod evident, deloc o problemă şi cum, în ciuda circului acuzaţiilor reciproce dintre preşedinte şi premier, e evident că toată clasa politică e pentru exploatare (pentru că e mituită sau din pură convingere, nici nu mai contează prea mult), riscul va rămîne prezent ani de zile şi dacă declanşarea proiectului e contramandată pentru moment.

Acest risc se reduce, pînă la urmă, la gradul de funcţionalitate a coaliţiei foarte largi care susţine acum protestele, de la naţionalişti de toate culorile pînă la anarhişti, stîngişti anti-capitalişti, ecologişti, liberali anti-stat etc. etc. (şi, desigur, peste tot printre ei hipsteri, incredibila stupizenie prin care se încearcă discreditarea protestelor) Aş zice că cheia succesului este conştientizarea cît mai bună şi mai realistă a acestei alianţe dificile, a naturii şi modului ei de funcţionare. Dacă ea va reuşi pînă la îngroparea definitivă a acestui proiect evident dăunător şi oneros, atunci succesul va fi unul  spectaculos şi oarecum unic în noua istorie post-decembristă.

Dar pentru asta mai e nevoie ca fiecare din facţiunile alianţei să-şi cultive cît mai bine motivaţia şi organizarea internă. M-a izbit foarte neplăcut titlul unui comentariu despre proteste, “De data asta, în Piaţă, nimeni nu a cerut pensii şi salarii”. Pentru autor şi pentru un segment încă mare din societate se pare că e ruşinos să ceri aşa ceva; doar sîntem, nu-i aşa, nişte fiinţe spirituale care citim Noica şi Cioran de dimineaţa pînă seara, iar să vorbeşti despre lucruri vulgare cum ar fi bani, mîncare etc e urît. Şi totuşi, lucrurile ăstea vulgare sînt ălea care fac mare parte din treabă cînd vine vorba de revendicări. Ideile, principiile etc au rolul lor, dar aici, în alianţa de care vorbeam, ideile sînt foarte diverse. Succesul alianţei împotriva proiectului Roşia Montană depinde mult, după mine, de asamblarea atentă şi pragmatică a acestor interese particulare ale  fiecărei facţiuni, interesele ăstea concrete din lumea aia vulgară de zi cu zi.

Încă ceva despre presă: a fost criticată pentru că a fost lamentabilă şi pentru că s-a vîndut, ceea ce pentru mare parte a ei chiar este adevărat. Dar presa e în starea asta de mult timp deja. Avem dreptul să ne plîngem de asta, în calitate de consumatori, dar nu avem dreptul să investim oamenii din presă cu o responsabilitate specială, extraordinară, faţă de chestiunile vitale ale societăţii pe care celelalte categorii profesionale nu o au. Nu avem de ce să facem asta. La urma urmei, jurnaliştii sînt doar nişte angajaţi care îşi fac munca în condiţiile pe care le au şi cu limitele economice din domeniul respectiv. Aşa că guvernul ar trebui să se gîndească, poate, nu la cum să ne otrăvim apele pe mai nimic, ci la un proiect serios de subvenţionare a presei. Asta, da, chiar ar fi în interesul societăţii.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

16 comments
 • 1

  revine ciprinal ușl-ea cu un text care invita gherila rosia saracana la vigilenta. ușl-ea desparte cu mare finete planul prezentului de tema/temerile viitorului, asa cum ii sta bine oricarui trist marxist.
  fara o ridicare la patratul ideilor pure a protestului nu se putea – pentru ca tinerii blanosi de pe sk8 sa poata rula cu folos si in plan filosofic. osmoza adica, ne ia la subtext ușl-ea – e mai dura, mai periculoasa decat cianura. ciprian ușl-ea nu mai are prieteni acum decat in carti. ponta si crin au tradat, dar mumia intepenita la kremlin i-a ramas fidela: adica revolutia permanenta, somnul cu un ochi deschis si cu celalalt atent la media, protestul care se cunoaste pe sine atat de bine incat stie sa se opreasca la timp ca sa nu se epuizeze, ca sa nu lesine cand monstrul se va trezi din nou. caci, dupa aia cu osmoza, asta e ideea bomba a lui ciprian ușl-ea: rgmc pandeste de 12 ani, vor mai pandi inca 12 pe putin, iar politicienii nu se vor lasa pana nu vor aduce planeta marte acasa la romani.

  ciprinal ușlea da lovitura
  2013-09-05 20:14:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Subventionarea presei? peste poate, votez pentru contra.
  Asa, o zic la intimplare: presa ar fi un fel de ONG.
  Cit despre titlul care v-a nemultumit, meditati: ” “De data asta, în Piaţă, nimeni nu a cerut pensii şi salarii””
  Eu cred ca autorul ramasese uimit ca societatea romaneasca se poate focaliza si pe alte probleme decit pensiile si salariile. Dar deh, depinde cum citesti.

  victor L
  2013-09-05 20:20:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @ciprian:

  opoziţia faţă de proiectul minier a fost încă de la început (din 2002) extrem de eclectica (de la activisti ecologişti şi pentru drepturi civile, la academicieni, universitari, cercetători, atei şi preoţi şi ajungând până la microbiştii de pe stadioane); ca persoane, opozanţii au avut cele mai diverse motivaţii, implicit au avut şi au cele mai diverse opinii şi ideologii (ca fapt divers, e locul unde s-au intalnit si au luptat de aceeasi parte a baricadei Funar si Tokes, cu Eckstein la mijloc)

  e drept, din această cauză au mai fost unii care au abandonat pe parcurs (dintre cei care considerau că motivaţia lor e cea mai importantă şi ar trebui asumată de toţi ceilalţi); cu toate acestea, opoziţia a crescut, de la an la an, pe aceeaşi construcţie eclectică, până la ceea ce se vede acum – nu văd niciun motiv să se “spargă” acum, dimpotrivă, consider că nu şi-a atins potenţialul maxim

 • 4

  Domnule Șiulae,

  Nu sunt sigur că înțeleg ultimul paragraf din textul dumneavoastră și cred că cititorii dumneavoastră sunt la fel de nedumeriți, având în vedere puținătatea comentariilor.
  Dacă e o aluzie, nu înțelegem ținta; de altfel, clipitul din ochi nu mi se pare că ar face din bagajul dumneavoastră stilistic.
  Ca să revin la pasajul care m-a pus în încurcătură: guvernul ar trebui să sponsorizeze presa ca sa nu fie atrasa in jocul lobist al marilor corporatii? guvernul ar trebui sa sponsorizeze obiectivitatea jurnalistica, la directa concurenta cu marile companii? presa ar trebui sa fie, toata, de stat?

  Aștept răspunsul dumneavoastră,
  Al dvs. dr. Viorel Vișan

  dr. viorel vișan
  2013-09-05 20:42:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Aveti un server mai prost ca al MF-ului … Intra comentariile cu viteza trenului spre Constanta…

  poweraxxel
  2013-09-05 20:48:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @ mihai

  sigur, e eclectică şi e normal să fie aşa, în cazul ăsta care concentrează toate liniile ăstea, ziceam doar că aici e un risc şi trebuie atenţie

  @ viorel vişan

  statul ar trebui să subvenţioneze presa care, în mod evident, e în stare ff critică. dar poate nu doar în timp de criză, ci permanent. evident, ideea e să existe nişte criterii care să excludă condiţionarea politică, se poate face uşor dacă se vrea
  nu trebuie să devină presa de stat, se poate face pe structura actuală. presa de stat (TVR) ar trebui doar să susţină un standard, ceea ce nu cred că face acum.
  mă rog, asta la modul ideal

  Ciprian Şiulea
  2013-09-05 20:52:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  eu vreau ca rmgc sa ne prezinte cu date contabile care au fost investitiile pana in prezent facute.

  1. ce contracte a semnat de la infiintare pana acum. denumirea fiecarui contract, executantului contractului si valoarea contractului. sa vedem si noi care firme si ce politicieni au luat bani de la rmgc. respectivii politicieni nu vor mai putea vota pentru legea speciala, sunt in conflict de interese! sa vedem si ce companii massmedia si ce ziaristi au luat bani de la rmgc!

  2. ce studii a sponsorizar rmgc: denumirea studiului, executantii si valoarea pe fiecare executant. respectivii care au luat bani de la rmgc nu vor mai putea sa-si exprime parerea, sunt in confliuct de interese!

  3. ce cheltuieli de personal a avut pana acum rmgc: total angajati cetateni romani si care este media sumei platita lunar, total angajati cetateni straini, si care este suma medie lunara platita

  4. politica de asigurare impotriva unei catastrofe ecologice. suma prevazuta a fi asigurate si firma de asigurare. Allianz din Germania a refuzat sa asigure proiectul rmgc.

  5. votarea unei legi de importanta nationala fara discutarea ei in public este un abuz al clasei politice. discutarea unei legi in public fara ca publicul sa fie informat cu privire la toate aspectele este un abuz al clasei politice. pe cale de consecinta, rmgc sa raspunda la punctele 1, 2, 3, 4. apoi legea speciala sa fie supusa discutiei publice. dupa aceea sa fie supusa votului in parlament.
  6. fiind o lege de interes national trebuie ca votul sa fie nominal. legile de interes national trebuiesc votate nominal.
  7. parlamentarii au imunitate politica pentru declaratiile politice. pentru votarea unui contract economic nu exista imunitate politica, ci raspundere penala daca contractul a produs daune.

  yehudy
  2013-09-05 20:54:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  “statul ar trebui să subvenţioneze presa care, în mod evident, e în stare ff critică. dar poate nu doar în timp de criză, ci permanent. evident, ideea e să existe nişte criterii care să excludă condiţionarea politică”
   
  Initial era sa sar si eu in sus… dar la o gindire mai atenta mi-am dat seama ca nu este o idee chiar atit de deplasata. Cu niste reguli foarte trasparente si bine gindite ar putea rezolva problema economica pe care o are presa. Ginditi-va asa: oricum tot noi, romanii de rind platim. Intr-un caz jurnalistul este platit de catre un grupare mafiota ca sa sustina o cauza dubioasa in urma caruia gruparea isi scoate banii plus un profit pe linga (toate astea din din taxele platite de noi). In celalalt caz, jurnalistii sint platiti de stat ceea ce i-ar face sa nu mai depinda de banii veniti de la gruparile mafiote. Ar creste calitatea actului jurnalistic si gruparile mafiote si-ar pierde din puterea pe care o au.
   
  Ba mai mult, eu as extinde acest lucru si la partide. Sa li se aloce bani de la buget pentru campanii electorale si sa fie obligati sa se limiteze la banii respectivi. In acest moment, partidele sint sponsorizate de grupari mafiote si, odata ajunsi la putere, gruparile mafiote vor sa isi recupereze investitiile facute in campaniile electorale. Plus un profit consistent… Asta inseamna contracte cu dedicatie. In cazul in care politicienii ar scapa de presiunile facute de gruparile mafiote, poate ar face mai bine ceea ce trebuie sa faca. Si ar ramine si mai multi bani la buget pentru ca ar disparea acel profit!

  In final… Sint sanse extrem de mici ca acele grupari mafiote sa fie dispuse sa renunte la pirghiile pe care le au… Asta inseamna ca lucrurile vor ramine exact asa cum sint…

  gjgj7
  2013-09-05 22:08:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Aveti dreptate! Presa trebuie subventionata… ca si strpteuzele… ca si fotbalul… ca si… ca si…! Maiculita… in ce delir am ajuns sa traim!!! :)

  cretinel
  2013-09-05 23:06:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  … sunt “posesor” al unei firme de servicii de proiectare… si cred ca este obligatia statului sa ma subventioneze… Merit!!!!! :)

  cretinel
  2013-09-05 23:10:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @gjgj7: mda, statul e in tot si-n toate… si peste 5 ani revenim la liceenii… ce dracu, domle? asta-i solutia obiectivitatii? bani de la stat? adica de la noi, si sa-i dea statul unde si cum vrea (de fapt indivizii care compun aparatul cel mai coruptibil posibil)?

  mda...
  2013-09-05 23:14:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Ce decizie au luat locuitorii unor sate care stau pe munti de aur

  In ciuda recesiunii economice cu care se lupta intreaga Europa, locuitorii unor sate, care stau la propriu pe munti de aur, au decis ca mediul inconjurator este mai important decat profitul lor financiar.

  Locuitorii din Valea Medel, din Elvetia, au votat recent ca se opun unei exploatari minere in regiunea lor. Investitia, pe care o dorea o companie miniera canadiana, s-ar fi ridicat la peste 1,2 miliarde de dolari si ar fi dus la crearea celei mai mari mine de extractie a aurului din Europa.

  Firma oferea celor cinci sate si catune din vale un venit de 43,5 milioane de dolari pentru urmatorii 10 ani.

  Cu toate acestea, doua treimi din cei 450 de locuitori ai regiunii au decis ca investitia nu merita. Exploatarea aurului ar fi insemnat defrisarea unei mari paduri de pin si distrugerea unor biserici si cladiri istorice.

  Desigur, exista si locuitori care si-ar dori realizarea proiectului, pentru ca in zona sunt multi someri, iar populatia majoritara este in varsta. “Nu vrem sa fim un muzeu, avem nevoie de oameni tineri si de un viitor”, sustin cei care incurajeaza acest exploatarea miniera.

  “Banii ar fi binevenit, dar cel fel de viitor vom avea, daca ne distrugem mediul inconjurator?” se intreaba tanara Nicole Venzin, citata de Christian Science Monitor.

  Regiunea a fost cucerita de romani, in urma cu 2.000 de ani, iar locuitorii de aici vorbesc si acum un dialect latin (Romansch).

  Potrivit estimarilor firmei NV Gold, care vrea sa lucreze in zona, aici exista aproximativ 10 grame de aur la tona de roca, de doua ori mai mult decat ar fi nevoie pentru ca inventitia sa fie considerata rentabila.

  Desi au fost surprinsi de decizia votata de locuitori, reprezentantii companiei miniere isi mentin interesul in acest proiect.

  “Vrem sa aratam oamenilor ca extractia aurului are o reputatie proasta nemeritata. Putem face o investitie cu afectarea minima a mediului”, declara presedintele companiei, John Watson.

  Vedeti in Galeria FOTO imagini cu satele pitoresti din Valea Medel.

  In Lipsa de USL-Plagiator-PSD corupt
  2013-09-06 04:00:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Ciprian Şiulea: adeca, presa nu este subventionata si in prezent? sa-mi notez chestia asta, risc sa uit enuntul inainte de a-l intelege!

  apoi, nu vad de ce va faceti griji pentru prezentul si venitorele presei: in cinci ani, cuvantul scris va dispare prectic in Ro-inclusiv subtitatrile de filme; vom avea filme dublate,cu traduceri expresiv rezumate la interjectii pigmentate din cand in cand cu vreo onomatopee.

  cu certitudine vor ramane insa abrevierile tip sms/retele de socializare si cateva cuvinte de baza din actualul vocabular politic : ‘o sa’ , ’sa se’ , ‘care_este, face, etc’ ‘ ceilalti fura’, FMI,UE-CE, ‘taxe si impozite’ ; cam atat cred.

  mitzu baston
  2013-09-06 11:42:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  free porn, penis increase, vigra pills

 • 15

  “La doar un an şi jumătate de la protestele SPONTANE din primele luni ale lui 2012…” ;) )

  Mircea
  2013-09-09 09:10:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  [...] Ciprian Şiulea / VoxPublica (fragment) [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!