RSS Feed

Roșia Montană pentru Piața Universității. Piața Universității pentru Antena 3. Și mizerii televizionist-jurnalistice (FOTO)

vezi toate articolele de
29 Jan 2012 la 17:44 130 comentarii 4552 vizualizari.

Mai pe spartul târgului am prins și eu Piața Universității. Sâmbătă, la amiază și seara, după o plimbare din Piața Constituției, de la mitingul pentru Roșia Montană.

Mai întâi Piața Constituției. Mitingul pentru Roșia Montană. Sosirea (de la Cluj), în jurul orei 8.00. La ieșirea din autocar am înghețat instant. Se rezolvă însă cu o cafea și un ceai fierbinte. Bonus: o pereche de mănuși primită cadou ceva mai târziu (mulțumesc!). Pe la 10.30 apar și primele mașini ale televiziunilor. Dar și prieteni din Timișoara, Arad și Alba Iulia. Aflu că și de la Constanța s-au încumetat să plece pe viscol cu o mașină (și că ar trebui să ajungă în jurul orei 11.00).

La ora 11.05 televiziunile își intră ”în rol”. Profită de faptul că lumea încă nu s-a strâns pentru a lua cadre și imagini pe care le vor folosi mai târziu în aproape toate știrile și intervențiile afirmând că la protest au fost maxim câteva sute de oameni. ”Recordul absolut” aparține B1TV care vorbește de ”30 de protestatari” (asta în condițiile în care doar cu autocarul de la Cluj veniserăm 60…). Personal, am estimat, la începutul propriu-zis al mitingului (la primele discursuri, în jurul orei 11.30) în jur de 6-700 de oameni. Iar în jurul orei 12.00, peste 1.000. Cifrele pe care le vor anunța pe parcursul zilei televiziunile (cu cadre luate, cum spuneam, în momentul în care lumea încă se strângea) nu vor trec de 400. În acest timp, de la Roșia Montană, unde RMGC a organizat o contra-manifestație, reporterii vorbesc de 1.000-1.200 de persoane. Mi-am pierdut vremea (de amorul artei) să iau o fotografie prezentată de presă de la Roșia Montană și să-i număr pe cei prezenți. Nu am ajuns la 500 (puteți face și singuri acest exercițiu dacă nu aveți altceva mai bun de făcut). Desigur, prin comparație, micuța piață din Roșia Montană pare plină în comparație cu giganticul spațiu din Piața Constituției, unde o mie de oameni par doar un grup rătăcit. Dacă războiul cifrelor ar fi fost, însă, singura mizerie…

Ora 11.30. Încep discursurile. Mihnea Blidariu, Eugen David, Adi Dohotaru, Călin Caproș, Alexandru Coldea, Nicușor Dan, Claudia Apostol, Sorin Jurcă, suprasemnatul. Pe unii dintre ei s-ar putea să-i știți. Alții sunt localnici din Roșia Montană și Bucium. Revendicările sunt, de asemenea, în mare parte cunoscute: stoparea acordării avizului de mediu de către Ministerul Mediului pentru proiectul ficțional al RMGC; stoparea proiectului de modificare a Legii Minelor, în fapt, o lege specială de expropriere în interes privat; reluarea procedurilor de includere a localității pe lista UNESCO, anularea deciziilor și inițiativelor de declarare a Roșiei Montana drept zonă mono-industrială. Mitingul se încheie în jurul orei 13.00. Câteva sute dintre participanți pleacă, cu steaguri și banere, către Piașa Universității.

Orele 13-14.30. Piața Universității. Scandările sunt dominate de cele legate de Roșia Montană. ”Ale, aleee! Ale, aleee! S-a dat șpagă barosană pentru Roșia Montană!”, ”Uniți! Salvăm! Roșia Montană!”, ”Vrem cianură! Pentru dictatură!”, ”Băsescu-RMGC, aceeași mizerie!”, ”Cinste lor! Cinste lor! Cinste roșienilor!” (cu trimitere directă către localnicii care rezistă presiunilor RMGC, dintre care o parte au venit și la București). Între timp, telefonic, prietenii ne țin la curent despre modul în care televiziunile au relatat evenimentul. Cu dezbateri în studio cu invitați special aleși pentru a susține proiectul. Cu diferențele de cifre (despre care am scris deja). Toți apreciază însă intervenția în direct a lui Eckstein Peter Kovacs, de la Realitatea TV (despre a cărei dezbatere afirmă că ar fi fost ceva mai echilibrată, în comparație cu prestațiile celor de la B1TV și Antena 3 – aprecierile le aparțin celor care m-au sunat).

Ora 18.30. Aproximativ 100 de protestatari împotriva proiectului de la Roșia Montană se întorc în Piața Universității (pe partea cu Teatrul Național), cu un moment special dedicat presei. Steagurile sunt ținute înfășurate, sunt ascunse insignele cu Roșia Montană, în timp ce grupul e înconjurat cu o imensă pânză albă. Fiecare participant are lipit peste gură un colant pe care scrie ”Nu exist”. Unii dintre ceilalți protestatari aflați în piață privesc nedumeriți. Câțiva emit chiar ideea că ar fi vorba de un ”grup de susținere a lui Băsescu”. Între timp, câteva camere de luat vederi și fotografii îl urmăresc pe cel care scrie pe pânză, cu un spray negru ”Noi nu existăm pentru presă”. Când termină de scris, se scot steagurile și încep scandările pentru Roșia Montană. ”Falanga” înconjurată cu pânză se îndreaptă către zona în care e instalată camera fixă a celor de la Antena 3. Ulterior, aveam să aflăm că în momentul în care au început scandările cu Roșia Montană, cei de la Antena 3 nu au mai dat imagini din piață. Lângă mașinile inscripționate cu Antena 3 se scandează ”Rușine! Rușine! Rușine să vă fie!”.

Ora 19.30. Grupul Roșia Montană se mută pe partea cu fântâna a Pieței Universității, unde fraternizează cu studenții care încep să se adune. Mesajul ”Noi nu existăm pentru presă” e valabil și în cazul lor. Se scandează ”București, nu uita! Clujul e de partea ta!”, ”Cinste lor! Cinste lor! Cinste roșienilor!”, ”Timișoara! Timișoara!” dar și ”SRI, lasă-ne bani de educație”, ”Vrem cultură! Nu cianură!” (cu varianta ”Vrem natură! Nu cianură!”) și ”Banii de cultură i-ai dat pe băutură” completat cu ”Băsescu, hai în piață! Că avem whisky cu gheață!”. Solidaritatea instantanee dintre cele două grupuri, modul în care se salută și își preiau sloganurile sunt cele mai frumoase momente ale zilei. Un reporter de la ProTV trece strada pentru a relata ce se întâmplă și pe partea cu fântâna. Pe partea cu teatrul, se repetă la nesfârșit scandările cu Băsescu și demisia, fără vreo altă revendicare. Antena 3 și-a reluat transmisia ”live” după plecarea grupului cu Roșia Montană.

În jurul orei 20.30. Se dă anunțul de retragere: ”București te respectăm! Noi trebuie să plecăm!”. ”Vă mai așteptăm!” le răspund studenții și cei care rămân la fântână.

***

Câteva concluzii:

  • Modul în care televiziunile au relatat protestul de sâmbătă, de la București, respectiv mitingul angajaților RMGC de la Roșia Montană, au arătat, dacă mai era necesar, de ce încrederea societății civile în mass-media autohtone a scăzut la cote dramatice;
  • Mi-e rușine de rușinea celor câtorva (nu a tuturor) reporteri de bună-credință care au transmis de la fața locului, încercând să-și facă meseria ”pe bune”, dar a căror muncă le este pusă în umbră de deciziile șefilor și patronilor lor;
  • Dacă cei de la RMGC sunt bucuroși (în ideea că prin intermediul televiziunilor au deturnat sensul și mesajele protestului), să nu dea în clocot de atâta bucurie: nu au reușit decât să crescă nivelul indignării; stau mărturie telefoanele primite (de mine și de alți participanți la protest, de la prieteni și rude care au urmărit relatările și emisiunile); contra-acțiunea celor de la RMGC (mitingul de la Roșia Montană și prestația ”jurnalistică” în cea mai mare parte a ei) a reușit să confirme ”cât de barosană e șpaga pentru Roșia Montană”; atât nemulțumiții, cât și factorii decizionali știu care este situația reală, dincolo de ce ”se raportează” (atât de către televiziuni, cât și de către departamentul și firmele de PR ale RMGC);
  • În privința protestelor din Piața Universității (așa cum le-am văzut ”în direct”, sâmbătă) am rămas și cu un gust amar: chiar dacă printre cei aflați pe partea cu Teatrul Național se află și persoane de bună-credință, o mare parte dintre ei sunt doar ”decor pentru Antena 3”, pretext pentru emisiuni în care invitații Antenei 3 să-și promoveze propriile mesaje; această amărăciune a fost, însă, compensată de Piața Universității de la fântână, acea parte care ”nu există pentru presă”; pe partea cu Teatrul Național există doar ”Jos Băsescu!” și ”Demisia!”, pe cea cu fântâna e mult mai mult decât atât – și, la ora actuală, există suficiente mijloace de comunicare pentru ca mesajele lor să meargă mai departe împotriva (și spre rușinea) mass- media mainstream.

***

Ora 8.00. Sosirea în Piața Constituției

Localnici din Roșia Montană, Eugen David, Remus Cenușă, Călin Caproș, se adresează manifestanților, în Piața Constituției

Frigul de afară și oboseală drumului au fost compensate de căldura celor care au venit la miting

Revendicările protestatarilor

Cei ”30 de participanți” (conform unei televiziuni) la miting

Câteva sute de manifestanți au plecat din Piața Constituției, către Piața Universității

Piața Universității, la amiază, ”ocupată” cu Roșia Montană. Televiziunile au dispărut. Își terminaseră ”job”-ul…

Piața Universității, seara, pe partea cu Teatrul Național. ”Falanga” Roșia Montană protestează împotriva televiziunilor

”Rușine! Rușine! Rușine să vă fie!”

Trecerea către ”Fântână”

Piața Universității, ”La Fântână”, partea pe care presa nu o vede

Foto: Rosia Montana in UNESCO World Heritage @ Sebastian Florian/clujinfo.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

130 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!