RSS Feed

Roșia Montană salvează societatea civilă. O săptămână de Revoluție. Și răspunsul corporatist: Naumovici devine trainer de ONG-uri (!!!)

vezi toate articolele de
14 Nov 2011 la 17:49 18 comentarii 1953 vizualizari.

În primele ore, ”Occupy Conti” (ocuparea clădirii fostului Hotel Continental din Cluj de către activiștii din Campania ”Salvați Roșia Montană!”) a fost privită cu sentimente diferite (în funcție de preconcepții și ante-poziționări), de la simpatie la iritare, cu variante intermediare de indulgență și/sau neîncredere (”niște copii teribiliști care nu știu ce fac” ori ”bine măi, v-ați găsit și voi să faceți revoluție”). Ca orice lucru care nu e înțeles ”din prima” (și pe care nici nu încerci să-l înțelegi) s-a încercat etichetarea și ideologizarea acțiunii – ”ecologiști”, ”stângiști”, ”anarhiști”, ”oamenii lui cutare” sau ”oamenii lui cutare”. S-a marșat și pe coincidența datei de 7 noiembrie cu cea a Revoluției Bolșevice (trecând direct la efectele acelei revoluții și ignorând cauzele care au generat-o – în acest sens, ”Învierea” lui Lev Tolstoi, tradusă și publicată anul trecut la ”Polirom”, e, poate, cel mai teribil și plastic tablou al corupției și birocrației din fostul Imperiu Țarist, care nu aveau cum să nu ducă, într-un final, la revoltă).

Reacția autorităților (Poliție, Jandarmerie, Primărie), icompetența și debusolarea lor, au arătat, însă, că cei care au ocupat Conti (profitând de situația legală controversată a acestuia) și cei care i-au susținut, știau foarte bine ce fac. Că, dincolo de ideologizări și etichetări, sunt niște oameni care își cunosc foarte bine drepturile. Și care sunt deciși să acționeze pentru a și le apăra. Spre deosebire de aceleași autorități, care și-au demonstrat din start reaua-credință. În acest sens, sunt ilustrative câteva reacții. În jurul orei 12.00, comisarul-șef Marcel Bonțidean, comandantul Poliției municipale, declara pentru un cotidian online local: “Căutăm soluţii pentru a interveni în stoparea acestei manifestaţii neautorizate. Este o proprietate privată. Căutăm soluţii şi vom găsi”. Așadar, autoritatea (Poliția) ”căuta soluții” pentru a rezolva problema. Doar că nu există ”manifestații neautorizate în spațiu privat” (manifestațiile au loc în spațiul public, nu pe proprietăți private). Poliția ar fi putut interveni cel mult în virtutea tulburării de posesie (pretextul sau ”soluția” invocată ulterior de Poliție) ori cel al tulburării liniștii publice. ”Manifestațiile neautorizate” țin de competența Jandarmeriei. Ridicându-i pe protestatari (ulterior declarației făcute de șeful Poliției municipale) prin invocarea ”tulburării de posesie” (în urma unei așa-zise plângeri penale formulate de administratorul legal al societății care deține clădirea, Poliția a săvârșit un nou abuz, substituindu-se justiției (singura în măsură să decidă cine e proprietarul imobilului, implicit cine are dreptul să formuleze o eventuală plângere penală). Pentru a pune ”cireașa pe tort”, Biroul de Presă al Poliției a emis un comunicat din care unii jurnaliști, mai puțin familiarizați cu normele și procedurile legale, au tras concluzia că protestatarilor ar urma să li se întocmească dosare penale. Pe reprezentanții Poliției nu-i interesa însă legalitatea afirmațiilor pe care le fac (ori concluziile care se pot pune pe baza declarațiilor lor), ci transmiterea a două mesaje: unul de inducere a ideii de menținere a controlului asupra situației, al doilea de intimidare la adresa altor eventuali protestatari.

Aceleași mesaje (de control al situației și de intimidare) a încercat să transmită și Primăria, care a anunțat, prin purtătorul de cuvânt, că protestatarii au fost amendați contravențional cu câte 2.500 de lei (amenda maximă) pentru afișaj ilegal. Jurnaliștii care au publicat această informație nu s-au obosit însă să-i întrebe pe reprezentanții Primăriei cum au ajuns la concluzia că cei care au protestat au și afișat banerele incriminate (ideea că cei care au protestat sunt aceeași cu cei care au afișat banerele este doar o prezumție, o prezumție care, conform principiului nevinovăției, trebuie dovedită de cei care au întocmit procesele-verbale de contravenție). Mai mult, clădirea în paragină a fostului Hotel Continental este un imens spațiu de afișaj, folosit în acest scop de mai bine de doi ani. Reprezentanții Primăriei nu au putut spune care e taxa plătită pentru celelalte afișe de pe Conti ori dacă a mai dat vreo altă amendă pentru afișaj ilegal pe Conti.

Incompetența și reaua-credință cu care au acționat autoritățile au fost dublate de fondul problemei – intervenția lor în oprirea protestului s-a făcut în interesul unei firme private (RMGC). Astfel, protestatarii și susținătorii lor au capitalizat (scuzați termenul corporatist ;) ) simpatia publică. Chiar dacă televiziunile și cea mai mare parte a presei mainstream a păstrat tăcerea asupra acțiunii (deși reporteri, cameramani și fotografi au fost prezenți în bloc la evenimente), Facebook și rețeaua paralelă de comunicare pe care și-a construit-o în ultimii anii Campania ”Salvați Roșia Montană!”, a funcționat la maxim. În seara zilei de luni, 7 noiembrie, aproape 200 de tineri s-au adunat din nou pe trotuarul din față de la Conti. Timp de aproape două ore, ”înarmați” cu baloane, s-au plimbat de pe o parte pe alta a străzii, spre disperararea polițiștilor și jandarmilor mobilizați de urgență și care au trebuit să se mulțumească cu legitimarea oamenilor.

Reacțiile au venit în lanț zilele următoare. Marți seara, la Cluj și București, ținta a fost reprezentată de sediile televiziunii publice, în fața cărora, cu leucoplast pe gură, s-a protestat împotriva presiunilor făcute de conducerea acestei instituții pentru a bloca mesajele societății civile legate de cazul Roșia Montană. O intervenție abuzivă în forță a Jandarmeriei (la București), a ridicat nivelul revoltei și a alimentat noi acțiuni.

Miercuri, câteva sute de oameni au ieșit din nou în piață, la Cluj și București, pentru a juca ”Țară, țară, vrem ostași pentru Roșia Montană”. Și să se distreze pe seama acelorași polițiști care invocau necesitatea autorizării pentru a avea voie să te joci într-o piață publică (!). Seara de joi a fost dedicată unui trainig de popularizare a ”Kit-ului de nesupunere civică”. ”Nesupunerea civilă este refuzul activ de a te supune anumitor legi, norme, şi hotărâri date de un guvern ce prejudiciază o cauza dreaptă, drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor. Nesupunerea civilă este frecvent definită ca fiind rezistenţă nonviolentă. Potrivit conceptului indian, nesupunerea civica s-ar putea spune că este compasiune sub forma unui dezacord respectuos. Pe scurt, nesupunerea civică este un act democratic ce reprezintă, mai ales, acea acțiune înfăptuită cu intenție, publică și fără violentă, dar nelegală, care are ca scop schimbarea politicii autorităților publice, în baza unei viziuni a moralității și a dreptății considerată ca fiind in interesul public. Din toate aceste motive enumerate, nesupunerea civică este o forma de manifestare democratică.” Acestea sunt premisele ”Kit-ului de nesupunere civică”, pe care îl puteți citi, integral, aici.

Vineri, alte câteva sute de oameni s-au sinucis simbolic, cu cianură, iar sâmbătă s-au împărțit îmbrățișări pentru Roșia Montană. La ultimele acțiuni, Poliția și Jandarmeria au preferat să rămână pe margine. Cu mențiunea că reprezentanți acestor autorități (în special șefii acestor instituții) se află într-o dificilă dilemă: lipsa de intervenție și repetitivitatea acțiunilor riscă să aducă noi protestatari în piețe (încurajați de faptul că nu sunt supuși niciunei măsuri punitive); intervenția lor, de asemenea, riscă să mărească numărul demonstranților (revoltați de eventuale măsuri punitive abuzive).

În fine, tot vineri și sâmbătă, s-a desfășurat la Cluj-Napoca, cea mai mare conferință științifică internațională (din punctul de vedere al numărului persoanelor invitate, a instituțiilor implicate și a diversității tematicii – economie, arheologie, arhitectură, științele mediului, comunicare, politologie, drept etc.) care vizează Roșia Montană. Desfășurată sub egida Academiei Române, a Universității Babeș-Bolyai și a ICOMOS România, conferința a reunit cercetători și de la alte instituții academice importante din România (Universitatea București, ASE, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”), Ungaria, Italia, Germania și Marea Britanie. Rezoluția conferinței (pe care o puteți citi aici) este extrem de explicită: din toate punctele de vedere (economic, patrimoniu cultural, mediu, social) proiectul RMGC este unul dezastruos și trebuie oprit.

***

Am citit o parte a reacțiilor legate de ”Occupy Conti” și ceea ce a urmat (în special comentariile și trimiterile din articolele de opinie). Obsesiv revine o temă: ”de ce opozanții Roșiei Montane nu se ocupă și de alte probleme mai mult sau mai puțin asemănătoare cu acest caz?” cu varianta ”există probleme mai mari în societatea românească decât Roșia Montană”. Tema nu este nouă, dar în ultima săptămână am întâlnit-o mult mai des ca până acum. Fie că e vorba de comentarii/opinii de rea-credință (care încearcă să minimalizeze problema), fie de bună-credință (care așteaptă mai mult din partea celor care s-au implicat în Campania ”Salvați Roșia Montană!”). Indiferent însă de perspectiva din care este privită, această întrebare reprezintă o confirmare: cazul Roșia Montană a devenit un reper pentru societatea civilă autohtonă. M-am ”hazardat” să anticipez acest efect încă din 2007 (pe când vizibilitatea și notorietatea cazului era mult, mult mai mică).

Mai întâi, trebuie subliniat că cei mai activi dintre membrii Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” sunt implicați și în alte cazuri (acționând în ONG-uri și/sau programe de mediu, drepturile omului, dezvoltare rurală etc.; sau făcând acest lucru pe cont propriu, fără nicio asociere). Doar că acestea sunt mai puțin vizibile. Notorietatea la care a ajuns cazul Roșia Montană se datorează tocmai acțiunilor de până acum, întinse pe durata a aproape 10 ani.

Apoi, da, ar fi de dorit ca infrastructura și experiența dobândită în această campanie să poată fi canalizată și în către alte situații. Doar că, din punct de vedere strategic, acest lucru ar diminua din energia și resursele alocate pentru Roșia Montană. Ori cazul Roșia Montană este departe de a se fi încheiat. În fine, victoria societății civile în acest scandal va constitui un precedent teribil pentru orice altă acțiune ulterioară. Din aceste motive, ”extinderea domeniului luptei” ar putea fi prematură. O greșeală esențială. Pentru că o înfrângere ar putea genera (la rândul ei) o stare de dezamăgire care s-ar raporta și în alte situații (conform interpretării: ”dacă nici Roșia Montană nu a putut fi salvată, in ciuda energiilor coalizate, atunci ce sens ar mai avea să te implici în altceva”).

Pe de altă parte, la fel cum m-am ”hazardat” să anticipez în 2007 că Roșia Montană va deveni un reper pentru societatea civilă autohtonă, afirm acum că acest caz reprezintă salvarea societății civile românești din ultimii zece ani (cel puțin). E cartea de vizită a acestei societăți civile. În 2002, când o parte a localnicilor din Roșia Montană au înființat Asociația ”Alburnus Maior”, extrem, extrem de puțini au fost cei care le-au acordat vreo șansă. Cei care li s-au alăturat ulterior au fost priviți cu același scepticism. Într-o perioadă în care s-au adoptat ori s-au schimbat legi care să fie pe placul ”investitorilor strategici” de la Roșia Montană, în care Comisia Națională de Arheologie a fost epurată de membrii care se opuneau proiectului, în care RMGC începuse să achiziționeze terenuri și case la Roșia Montană fără să existe nici măcar un proiect (ce să mai vorbim de dezbatere publică), în care un proiect de exploatare a unor halde steril s-a transformat în unul de exploatare a zăcămintelor (și exemplele abuzurilor de la începutul anilor 2000 pot continua), societatea civilă oficială a fost fără reacție (și majoritatea celor care își revendicau statutul de reprezentanți ai societății civile în acei ani au rămas fără reacție și până azi). Asta pentru a nu mai aminti lunga listă a eșecurilor societății civile oficiale în alte cazuri, care au culminat cu așa-zis-ul vot uninominal.

Energiile (oamenii) coalizate (coalizați) în Campania ”Salvați Roșia Montană!” au o prea mică legătură cu această societate civilă oficializată. Nu de puține ori propaganda RMGC s-a folosit chiar de această situație, mimând dezbaterea publică cu societatea civilă oficializată și profitând de faptul că se afla înafara subiectului. Iar când nu s-a mai putut folosi de această diversiune și-a constituit propria societate civilă conformă (ONG-uri, fundații, asociații, grupuri înființate și finanțate chiar de către RMGC – detalii aici).

În aceste condiții, faptul că ”salvatorilor” Roșiei Montana li se solicită să se implice și în alte cazuri (asta chiar dacă, cum spuneam, se și implică) e o recunoaștere și, în același timp, o salvare a societății civile românești. Dovada că există. Că e vie. Și că nu e dispusă să renunțe la luptă.

***

Se înțelege, RMGC nu putea rămâne fără replică.

Luni (14 noiembrie), RMGC a scos la înaintare un comunicat al unuia din grupurile auto-denumite independente, GIMPCRM, a căror activitate este finanțată chiar de către companie, în care se laudă ”calitatea cercetărilor arheologice efectuate la Roșia Montana” ori cea a ”restaurărilor” efectuate de firmele pe care le-a angajat.

Mai mul, pe 21-24 noiembrie, compania va finanța o tabără la Roșia Montană dedicată… ONG-urilor din România. ”Tabăra are ca scop sprijinirea sectorului non-guvernamental și dezvoltarea oamenilor ce lucrează în aceste organizații. (…) Cele două zile de activități sunt centrate pe comunicare și echipă și oferă participanților cadrul ideal pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare, de a învăța cum să eficientizeze munca în echipă, dar și posibilitatea dezvoltării unei rețele de networking în sectorul non-guvernamental.

La ediția din acest an vor participa 12 ONG-uri, iar scopul fundației noastre este ca în anul 2012 să ofere șansa participării la acest program unui număr cât mai mare de organizații non-guvernamentale, în dorința de a avea un impact cât mai puternic în acest sector de activitate”, se arată în invitația trimisă mai multorONG-uri.

Ca traineri, pe lângă fostul agent de vânzări și fost Sales Team Leader la Coca-Cola, Mihai Drăgoi, au mai fost invitați Bogdan Naumovici (Leo Burnett) și Dragoș Tănase (șeful RMGC). Ce treabă au oamenii ăștia cu activismul și cu ONG-urile vă las pe d-voastră să apreciați. Aștept, însă, cu interes, lista celor 12 ONG-uri care au acceptat să participe la spălarea de imagine a RMGC. Pentru a le face publice ;) .

***

Luni, 7 noiembrie: Occupy Conti

Luni, 7 noiembrie, plimbare de seară, în față la Conti

Marți, 8 noiembrie, flash-mob la TVR Cluj

Miercuri, 9 noiembrie, ”Țară, țară, vrem ostași pentru Roșia Montană”

Vineri, 11 noiembrie, ”sinucidere” cu cianură

Sâmbătă, 12 noiembrie, îmbrățișări pentru Roșia Montană

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

18 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!