RSS Feed

Roşu. Ipocrizie. De-acum vom mânca trandafiri

vezi toate articolele de
08 May 2010 la 01:22 84 comentarii 1193 vizualizari.

Roşu – 8 mai

Ziua Mondială a Crucii Roşii

Ziua Partidului Comunist Român

8 mai 1886: A fost lansată pe piaţă băutura răcoritoare cea mai cunoscută din lume: Coca–Cola

____________________

Când eram mic şi nu înţelegem prea multe lucruri din lumea oamenilor mari, participam din când în când la un fel de ritual pus la cale de tatăl meu. Eu trebuia să bag cartofi într-un sac sau doi, să mai adaug mere, morcovi, ceapă şi alte bunuri care, slavă Domnului, umpleau în fiecare an pivniţa de sub casă. Între timp, tata burduşea portbagajul vechii noastre Dacii Break cu sticle de ulei, lapte, sirop, pungi cu făină, zahăr, orez, borcane cu gem, compot. Munca nu-mi plăcea din cale-afară de mult, dar ştiam că partea bună venea abia pe urmă.

Ne urcam amândoi în maşină şi mergeam în vizită la diverse persoane. Întotdeauna speram că mergem cât mai departe pentru că îmi plăcea drumul. Ne opream la câte o poartă, din spatele căreia, de obicei, ieşea câte o femeie înconjurată de copii. Tata schimba câteva vorbe cu ea în timp ce descărca sacii, pungile şi borcanele. Rareori ieşeam din maşină. Priveam mirat prin geam cum lacrimile curgeau pe feţele oamenilor în timp ce întrebau: “Vai, nea Mihai, da’ de unde ai ştiut că nu mai am ce să le dau la copii să mânânce?”.

Nu ştiu de unde ştia tata – sau dacă ştia – că la câteva sate distanţă există câte o văduvă care nu are mâncare pentru copii. Cert e că, după ce am crescut şi am înţeles ce se întâmpla, am învăţat să apreciez gestul părinţilor mei şi să fiu recunoscător pentru un asemenea exemplu. De ce v-am povestit aceste lucruri? Pentru că am observat toată isteria şi grija pentru bugetari şi pensionari din ultimele două zile, de la anunţul preşedintelui. De la plângeri de milă la jigniri pentru votanţii portocalii şi instigări la ură şi ieşiri în stradă. Curios lucru cum majoritatea acestor gesturi vin din partea unor oameni prea puţin afectaţi de reducerile anunţate. M-am întrebat în ce măsură vorbim despre preocupări sincere, de compasiune, şi în ce măsură avem de-a face doar cu o ipocrizie izvorâtă din ura faţă de Băsescu.

Nu sistemul politic sau economic este determinant, ci tonul relaţiilor dintre oameni; dacă există bunăvoinţă ori ameninţare, restul nu contează.” Vorba îi aparţine lui Nicolae Steindhardt şi, stând aşa strâmb şi judecând drept, zău că are dreptate. Tot aşteptând schimbări de sus în jos, poate n-ar strica să încercăm o schimbare de jos în sus. Reconcilierea, solidaritatea, compasiunea şi grija faţă de aproape, acestea sunt lucrurile care mai pot îndrepta ceva când toate merg strâmb. Un litru de ulei, un kilogram de făină, întreţinerea pe o lună, reprezintă un minim pe care îl putem oferi. Dacă ne pasă. Dacă nu, mai bine să nu ne mai pretindem răniţii luminaţi ai societăţii.

____________________

Şi, în fine, a treia parte a acestei postări, o melodie care mi se pare potrivită pentru momentul în care aflăm. Pentru cine are chef să înţeleagă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!