RSS Feed

Ruperea USL e bună. Borbely sau Korodi la Ministerul Mediului? Testul cu Roșia Montană pentru noul Guvern Ponta

vezi toate articolele de
26 Feb 2014 la 15:39 11 comentarii 1479 vizualizari.

Încă din primăvara-vara lui 2012, când liderii PDL și (încă) aliatul lor de atunci, Traian Băsescu, puneau osul la greu pentru o victorie copleșitoare a USL (nu reiau acum toate greșelile colosale făcute pe parcursul acelui an de portocalii vopsiți peste noapte în roz), anticipam că cea mai mare problemă nu o reprezintă câștigarea alegerilor de către uniunea condusă de Ponta și Antonescu, ci scorul înregistrat. Un scor (o diferență) care va duce la o guvernare (la nivel executiv și, mai ales, legislativ) fără Opoziția. Îmi exprimam însă speranța că după victorie, USL se va rupe. Am avut dreptate și am greșit în același timp. Am avut dreptate când am afirmat că USL nu va prinde o nouă rundă de alegeri, m-am înșelat în privința timpului necesar pentru a se ajunge la ruptură (anticipasem cel mult un an de conviețuire). O scurtă privire retrospectivă ar fi fost de ajuns pentru a înțelege de ce varianta Johannis a fost respinsă de Ponta și PSD. Vă mai amintiți de la ce s-a produs divorțul dintre PDL și PSD în 2009? De la Ministerul de Interne. Exact de la ce s-au păruit și PSD și PNL la tura asta. De ce vroia PNL postul în discuție și de ce Johannis (și PNL) n-au vrut să-l accepte în subordonarea lui Gabriel Oprea e simplu de înțeles: răspunsul a venit de la Victor Ponta în dimineața care a urmat alegerilor prezidențiale din 2009: ”sistemul lor a fost mai bun”. Deținerea și controlul Ministerului de Interne reprezintă, în primul rând, controlul alegerilor. Mai exact controlul accesului la Putere.

Să nu le plângem liberalilor și lui Antonescu de milă, este evident că șansele lor de a câștiga prezidențialele au crescut exponențial după o asemenea ruptură. Dar, în fapt, de șansele lui Antonescu (ori ale lui Johannis, dacă se schimbă prezidențiabilul pe ultima lungime de cursă) de a ajunge președinte îmi pasă (și ne doare) cel mai puțin. Întrebarea e: ”În ce măsură ruperea USL ne afectează pe noi, ceilalți muritori?” De plângerile și discursurile cu ”speriatul investitorilor” ori cu ”instabilitatea guvernamentală care generează instabilitate economică” mi-e lehamite. Un investitor serios nu are de ce să se teamă prea mult de o schimbare de Guvern. Cel mult, se poate trezi, la un moment dat, că marjele lor de profit de peste 100% s-ar putea reduce pe la 20-30%. Adică un profit mai mult decât rezonabil (mai ales în cazul marilor companii, cu cifre de afaceri de sute de milioane și de miliarde de euro/dolari). Singurii investitori care au motive de teamă sunt cei ale căror afaceri depind de bunăvoința și favorurile unora sau altora dintre politicieni. De legile cu dedicație, de scutirile de taxe și impozite, de contracte și clauze privilegiate etc. Sau, cum e cazul Roșiei Montane și a gazelor de șist, de acceptabilitea publică a unor asemenea proiecte.

Iar din acest punct de vedere, un Guvern cu o susținere parlamentară la limită reprezintă un avantaj major pentru cetățenii români. Frica păzește bostănăria, iar cine o ignoră voința publică ajunge în situația PDL-ului din 2012, cu un Guvern căzut sub presiunea străzii, urmat de un Guvern îngropat printr-o moțiune de cenzură, cu raderea aproape integrală de pe lista președinților de consilii județene, cu dezastrul de la alegerile generale și cu dezintegrarea internă cauzată de pierderea accesului la resurse. Într-o țară cu o clasă politică lamentabilă, ultimul lucru de dorit e un Guvern cu o susținere parlamentară discreționară. Aberațiile de anul trecut sunt ilustrative în acest sens.

***

Personal, am să beau o bere în cinstea ruperii USL. Nu pentru Ponta, ori pentru Antonescu (în fond, atât PSD, cât și PNL au pierdut la runda asta), ci pentru că numărul mizeriilor pe care ar fi avut posibilitatea să le facă împreună s-au diminuat drastic. Și pentru că lupta cu ceea ce ei reprezintă (împreună cu restul majorității politicienilor autohtoni) a devenit ceva mai ușoară. Măcar pentru o vreme.

***

Aflu că Laszlo Borbely a fost prima propunere a UDMR pentru postul de ministru al Mediului (pe care îl vizează UDMR, pe lângă portofoliul de la Cultură, în schimbul susținerii unui nou Guvern). Victor Ponta se pare că a refuzat o asemenea nominalizare, preferându-l pe Attila Korodi pentru același post. Se știe: în mandatele precedente la Mediu, atât Attila Korodi, cât și Laszlo Borbely s-au remarcat în problema Roșiei Montane. Dar în moduri total opuse. Primul, Attila Korodi, prin suspendare procedurii de avizare a proiectului RMGC (după ce un certificat de urbanism a fost refuzat), motiv pentru care a și fost dat în judecată de către companie (proces pe care, însă, l-a câștigat). Al doilea, Laszlo Borbely, prin reluarea procesului de avizare și prin declarații favorabile proiectului. Numele noului ministru al Mediului (în condițiile intrării UDMR la guvernare) este un test major. Refuzul nominalizării lui Laszlo Borbely ar fi primul semn că Victor Ponta nu mai e dispus să riște prea multe cu Roșia Montană (că i-a intrat frica în oase), cel puțin nu până la alegerile prezidențiale. Și un exemplu cât se poate de concret de ce un Guvern cu o susținerea parlamentară redusă reprezintă, în cazul României, un lucru bun.

(P.S.: Am citit că Ponta l-ar fi refuzat pe Borbely din cauza dosarului pe care acesta îl are la DNA. Să fim serioși: problemele juridice sunt cam ultimele de care politicienii români țin cont. Cel puțin până în ziua condamnării definitive.)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Domnule jurnalist, companiile care isi asuma riscul sa faca investitii intr-o tara instabila legislativ, birocratica si corupta pana la cel mai inalt nivel o fac doar pentru profit. Un profit de 20%-30% il pot face oricum in alta parte, linistiti si fara dureri de cap.

  Eu cred ca prea multi “oameni simpli” scriu/sunt angajati sa scrie in presa romaneasca. Gresesc?

 • 2

  @vx:

  n-am nimic cu profitul companiilor străine (să aibă și de 1000%), atâta timp cât acel profit nu reprezintă, de fapt, hoție; cum nu există corupție fără corupător mi se fâlfâie de ”investitorii” care nu mai fac profit pentru că nu mai e ministru persoana pe care au cumpărat-o; doar când n-om mai avea parte de asemenea ”investitori serioși” vor veni și cei pentru care un profit de 20-30% e super OK, așa că nu e niciun bai că ”investitorii” de genul ăsta se sperie, dimpotrivă, se face loc pentru cei care vor să facă și afaceri pe bune, nu doar să dea tunuri

 • 3

  o sa vina pulea. ai fost dat cuiva in arenda, ala te mulge, nu altcineva.

  dupa ww2 ai fost dat rusilor, acuma dupa cel rece ai fost retrocedat americanilor.

  astepti si tu americanii
  2014-02-26 19:05:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ruperea USL e buna pentru… Basescu. Serios acum, este o rupere doar formala, la misto. Cica PNL acum e ”opozitie”, iar PSD e la putere. E un joc facut pentru a scoate din carti PDL si ce mai misca prin asa-zisa dreapta din Romania.

 • 5

  D-le Gotiu

  gata ati invins rosia montana nu mai exista ca minerit mai ales acum dupa ruptura usl.
  Insa nu ne-ati spus ce solutii alternative ati oferit celor care vroiau sa munceasca in mine si acum someaza.
  Sau asta nu se pune noi aparam si nu lasam si altii sa le ofere solutii.
  Sau este ceva noi darimam cladirea ca vin altii sa adune molozul.
  Exista solutii alternative in carte dumneavoasta ca sa o cumpar si eu sau nu ati avut nicio treaba cu asta.
  Natura ati salvato,dar cu omul cum ramine?.Poate pleca sa faca pib-ul altora ca pentru noi este suficient cit este

 • 6

  Inveatitor este unul care vine si deschide un chiosc in curte la tine. Iti angajeaza nevasta pe salariul minim si iti vinde si tie tigari si bautura si mincare pe caiet.

  In schimb tu te obligi sa lasi serviciul , sa-ti vinzi toate uneltele la fier vechi si sa nu mai calci prin gradina decat cand te usurezi.

  Deasemenea copiii tai trebuie sa abandoneze scoala si toata familia ta trebuie sa inlocuiasca medicina cu rugaciuni la moaste.

  Investitorul te obliga sa traiesti si prost si pe datorie , ca in cativa ani sa-ti ia gratis proprietatea, curtea ta, in contul datoriei, iar tu ramai sclav.

  Asta e afacerea cu investitorii. E mai bine fara ei. Daca ai permis picior de investitor in tzara ta, esti mort. In chinuri.

  investitorul, eufemism pentru parazit
  2014-02-26 19:20:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  “Insa nu ne-ati spus ce solutii alternative ati oferit celor care vroiau sa munceasca in mine si acum someaza.”

  Sa incerce in industria aerospatiala , am auzit ca se cauta sezonieri.

  Cere solutii de la cei pe care ii platesti sa gaseasca si sa implementeze, nu de la Gotiu. Daca cei pe care ii platesti nu-ti satisfac asteptarile , nu-i mai plati si cauta-ti singur solutiile.

  @nae
  2014-02-26 19:27:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  “Exista solutii alternative in carte dumneavoasta ca sa o cumpar si eu sau nu ati avut nicio treaba cu asta.”

  Sigur ca exista. Cartea in sine este o solutie , publicarea ei i-a rezolvat o gramada de probleme lui Gotiu :D

  Scrie si tu una. E o solutie.
  Daca nu esti in stare , ramine mereu valabila alternativa clasica la somaj: sezonier necalificat in industria aeronautica. Trebuie doar sa dai din aripi .

  cealalta alternativa
  2014-02-26 19:33:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @LILIANA: PDL se scoate din carti singur, programatic – vezi ultimele alegeri, cum arata si autorul articolului. Cand e nevoie sa piarda alegerile, PDL “se sacrifica”; evident, cei sacrificati suntem noi, nu partidele. Deocamdata, PDL sta pe tusa pentru ca jaful pe scara larga merge foarte bine si cu PSD / PNL la guvernare si PDL in non-opozitie. Cand o sa mai fie nevoie sa se joace de-a anti-coruptia, vor reveni la putere.

  USL, fost PSD; PDL, fost FSN
  2014-02-26 21:09:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Prietene, lasă berea.Îngraşă şi prosteşte!Ruperea unei alianţe nu înseamnă că nu a fost deja înlocuită cu alta care are, prin dimensiune, aproape acelaşi efect antidemocratic precum fostul mastodont de 74%.Acum Roşia va deveni un subiect şi mai politic decât a fost, şi se va face un mare capital politic şi pe seama localnicilor şi pe cea a oamenilor care au protestat anul trecut împotriva statului corupt, simbolizat de legea Roşia Montană.
  Iată şi un prim efect, un Tăriceanu care vrea sa fie preşedintele celei de-a şaptea puteri economice a Europei.Cu crezi că va face acest mare proiect?Cu fabrici de bere?Nu!Vom primi argumente despre cât de bine e să fim mai inteligenţi ca naţie când negociem cu cei de teapa Gabriel Resources.Mai da si tu un search pe net in timp ce iti bei berea sa iti aduci aminte cine au fost si sunt cei care il consiliaza pe Calin.

  Mergeani
  2014-02-26 22:48:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  domnule gotiu ,Rosia Montana te asteapta cu solutiile promise(dar sper ca nu tricotatul de sosete, cu steagul maghiar, pe care deja l-ati implementatsi obligati frunzarasii sa-i poarte)

  haiduc
  2014-02-27 21:52:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!