RSS Feed

”Rușine, UBB!” și aberațiile răspunsului Universității Babeș Bolyai. Acesta nu e un protest. Nu încă

vezi toate articolele de
23 Mar 2013 la 10:59 9 comentarii 4948 vizualizari.

Universitatea Babeș Bolyai (UBB) Cluj a emis ieri (mai pe după amiază) un comunicat prin care ”se delimitează de protestele organizate în fața clădirii centrale” joi seara”. Despre ce s-a întâmplat joi seara am scris aici. Acum comunicatul UBB:

”Conducerea UBB se delimitează de protestele organizate în faţa clădirii centrale

Conducerea UBB se delimitează de protestele organizate joi, 21 martie, de către un grup de aproximativ 30 de persoane, nemulţumite că nu au fost lăsate să intre, după ora 20:00, în clădirea rectoratului, în condiţiile în care regulamentul Universităţii Babeş-Bolyai nu permite organizarea de manifestări, în interiorul clădirilor sale, după ora 20:00. Unul dintre doctoranzii Universităţii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar într-una dintre sălile din clădirea centrală, de la ora 20:00 la ora 22:00. Ţinând cont de faptul că solicitantul este doctorand al Universităţii, cererea a fost iniţial aprobată, însă nu a putut fi pusă în practică întrucât în conformitate cu regulamentul în vigoare, accesul în UBB, după ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai UBB.

Conform legii, accesul în instituţiile publice se face pe baza unei legitimaţii, personalul administrativ având dreptul de a legitima pe toţi cei care doresc să intre în respectiva instituţie. Universitatea Babeş-Bolyai este o instituţie publică de învăţământ superior şi prin urmare accesul se face pe bază de legitimaţie. Studenţii care fac dovada faptului că sunt înscrişi la Universitatea Babeş-Bolyai au acces la evenimentele organizate în sălile din cadrul Universităţii, dacă au primit aprobare în acest sens.

Personalul de pază, în conformitate cu regulamentul şi cu legile în vigoare, avea voie să permită accesul în UBB doar a cadrelor didactice din UBB sau a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor UBB. Persoanele care nu aveau nicio legătură cu Universitatea nu puteau fi lăsate să intre în incinta Universităţii, deoarece evenimentul a fost programat pentru studenţii UBB.”

Să numărăm aberațiile comunicatului:

1. Conform propriului comunicat, UBB a aprobat o cerere care (tot conform UBB) încălca regulamentul și nu putea fi pusă în practică; în cadrul aceluiași paragraf se arată că ”regulamentul UBB nu permite organizarea de manifestări, în interiorul clădirilor sale, după ora 20.00”, dar că, după ora 20.00, ”accesul în UBB este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenți, masteranzi și doctoranzi ai UBB” – păi dacă regulamentul ”nu permite manifestări după ora 20.00”, de ce ar mai fi permis cuiva accesul în spațiile UBB?

Și cât de legală este aprobarea unei cereri care încalcă regulamentul? Care e rațiunea pentru care s-a aprobat o cerere care ”nu putea fi pusă în practică”?

2. Tot din comunicat: ”Studenţii (…) au acces la evenimentele organizate în sălile din cadrul Universităţii, dacă au primit aprobare în acest sens”. În varianta cea mai puțin stupidă, autorul comunicatului are o problemă (mare) cu proprietatea termenilor. În caz contrar, UBB va trebui să înființeze (nu știu să existe așa ceva) un serviciu special pentru aprobarea solicitărilor propriilor studenți legate de participarea la diferite evenimente organizate în cadrul sălilor UBB – dincolo de temeiul legal și moral al unor asemenea aprobări, mă gândesc doar la resursele umane necesare pentru un asemenea demers birocratic: aprobarea a zeci și sute de cereri pentru fiecare eveniment organizat în cadrul UBB (și să nu vă închipuiți că ar fi puține asemenea evenimente).

3. ”Evenimentul a fost programat pentru studenții UBB”. Într-adevăr, cea mai mare parte a beneficiarilor evenimentului erau studenți ai UBB. În cererea aprobată (dar care ”nu putea fi pusă în practică” – am publicat-o ieri, aici, o puteți citi și mai jos, în facsimil), nu există însă nicio limitare în acest sens. În momentul în care aprobi o cerere pentru organizarea unui eveniment în cadrul UBB, e de bun-simț să-l lași pe cel care se ocupă de organizare să-și selecteze participanții; dacă ai probleme cu cine ar participa la manifestare, atunci fie nu aprobi cererea (motivând de ce), fie o aprobi cu menionarea expresă a celor care pot/nu pot participa.

Dincolo de aceste aberații, comunicatul încearcă să ofere niște explicații pentru ceea ce e, pratic, imposibil de explicat: de ce UBB a devenit un spațiu închis, o fortăreață apărată cu Poliția (la propriu) împotriva propriilor studenți și cadre didactice. Priviți înregistrarea video de mai jos, de joi seara: un lucru e cât se poate de clar – portarul avea dispoziție să oprească participarea la proiecția filmului ”Blokada” și a dezbaterilor care ar fi urmat. Inclusiv a studenților – când o studentă îi prezintă legitimația, portarul spune că nu o poate lăsa să intre pentru că… ”nu vede” (ce scrie pe legitimație)!!! Cum ar veni, în spațiile UBB pot intra doar cei care au cravată, dar dacă ai cravată, atunci trebuie să fie cravată roșie, dacă ai cravată roșie, trebuie să fie cravată roșie cu bulinuțe, dacă ai cravată roșie cu bulinuțe, atunci să fie cu bulinuțe albe. Dar degeaba ai cravată roșie cu bulinuțe albe dacă portarul nu poate să vadă…

Nu știu dacă în regulamentul UBB există prevederi exprese legate de cine, cum, între ce ore poate participa la evenimentele organizate în spațiile instituției (m-aș fi așteptat ca în comunicat să fie menționate aceste prevederi – am căutat pe site-ul oficial și nu am găsit, dar poate m-am pierdut prin noianul de informații de acolo). Dacă există așa ceva, astfel de reglementări ar intra în contradicție flagrantă cu declarațiile și principiile asumate de UBB, legate de deschiderea Universității către comunitate (în cadrul căreia funcționează și pe care, în cele din urmă, o servește). O Universitate nu există pentru ea însăși, ci pentru ceea ce oferă comunității (educație, cunoaștere, și nu diplome, că nu e fabrică de diplome – sau e?). Restrângând accesul comunității la educație și cunoaștere (fie printr-un regulament absurd, fie prin decizii discreționare), Universitatea își neagă propriul scop.

Mai mult, în timpul blocadei portarilor, am aflat că decizia legată de interzicerea accesului la evenimentele organizate în spațiile UBB avea un precedent recent. În urmă cu mai puțin de 10 zile, pe 13 martie 2013, clădirea centrală a UBB a fost blocată timp de o oră pe perioada decernării titlului de Doctor Honoris Causa ambasadorului Austriei în România, Martin Eichtinger. Nici măcar cadrelor didactice și studenților care aveau cursuri, seminarii, ateliere la acea oră nu le-a fost permis accesul în clădire (!), pentru ca nu cumva ceremonia să fie ”deranjată”. Un spațiu apărat cu forțele de ordine împotriva studenților și cadrelor didactice nu e un spațiu universitar. E o cazemată. O fortăreață. O cetate, însă, într-un sens negativ, egoist. Al cărei scop nu e de apăra comunitatea, ci de a se apăra împotriva comunității. Ca nu cumva cunoașterea și educația să ajungă la aceasta.

În fine, revenind la comunicat. În titlu și la începutul acestuia se face trimitere la un ”protest” și la ”aproximativ 30 de persoane”. După cum se poate vedea și în fotografiile prezentate ieri, cele ”aproximativ 30 de persoane” cărora nu li s-a permis accesul în UBB au fost peste 100. Și nu a fost vorba de un ”protest”, chiar dacă, înainte de a pleca de la UBB către tranzit.ro (unde au avut loc, în cele din urmă, proiecția și dezbaterea) s-a strigat, preț de un minut, ”Rușine, UBB!”. Ăsta nu e un protest. Nu încă. Pentru cei care vor să afle ce înseamnă cu adevărat un protest studențesc, pot vedea câteva exemple pe www.sepoate.net (aici).

Iar conducerea UBB, înainte de a se ”delimita” de propriile decizii (aprobarea unei cereri ”care nu putea fi aplicată”!), ar fi bine să se întrebe cum au ajuns studenții să strige ”Rușine, UBB!”. Am fost implicat în organizarea grevelor studențești din 1995, am urmărit desfășurarea unor acțiuni studențești revendicative în România și în alte țări. Au existat cadre didactice sau anumiți reprezentanți din conducerile universităților care au fost contestați. Însă e primul caz în care (după cunoștințele mele) e contestată o instituție universitară în sine. Și nu doar conducerea UBB ar trebui să se gândească la acest lucru, ci toate cadrele didactice, studenții și comunitatea (în sens larg) pe care universitatea o reprezintă și, măcar teoretic, încă o mai servește.

***

Notă: Pentru cititorii care s-au arătat mirați că proiecția și dezbaterea au fost programate de la ora 20.00 (ca toate celelalte 17 evenimente similare organizate în ultimul an, cea mai mare parte a lor tot în spații ale UBB). Ora 20.00 a fost aleasă tocmai pentru a facilita participarea studenților care au cursuri și alte activități școlare programate până la acea oră. Pentru cei care nu mai sunt studenți, devansarea cu (să zicem) două ore ar fi fost mai convenabilă.

***

Facsimil: Cererea aprobată de conducerea UBB, dar care ”nu putea fi aplicată” (!!!)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!