RSS Feed

Să facem democrație cu extrema dreaptă, săraca de ea. Fake-democracy

vezi toate articolele de
14 Aug 2017 la 13:15 6 comentarii 576 vizualizari.

Extrema dreaptă a fost oropsită. Ea n-a fost oricum încurajată din umbră de atâtea ori tocmai ca să fie ținute sub control puseele proredistribuire, de justiție socială în general, venite mai ales în perioada postcriză. Nu a fost mângâiată extrema dreaptă pe cap oricum, doar că să mai activăm și capitalisme locale din zone economice mai greoaie, amenințate tehnologic sau politic. Nu, nu a fost, a fost o victimă săraca.

Extrema dreaptă cere dreptul la opinie pe chestii de nediscutat. În America am avut o tragedie generată de un biet extremist de dreapta care a intrat cu mașina în manifestația antifascistă. Dar, vai, n-avem voie să le spunem fasciști, trebuie să le spunem „white nationalists”. Iar Trump iese cu o declarație în care ia apărarea aceleiași extreme drepte spunând că el e împotriva extremismelor, insinuând că extremist e și antifascismul. Exact asta e atitudinea care a făcut praf stânga și a dat combustibil breivikșilor din lumea întreagă.

M-am întâlnit cu discursul centrist mult timp și știu că e bun la justificat orice. Eu nu-s de stânga, nici de dreapta, dar aș vrea să nu mai taxăm afacerile și să nu mai dăm drept de sănătate la toată lumea. Asta ca să dau un exemplu. Ei bine, retorica centristă nici-nici e practicată acum și de fasciști. Vai, dar nu-s fascist, numai că vreau să băgăm muncă forțată pentru rasele și clasele inferioare.

Sigur, un oportunism s-a văzut și la stânga, unii chiar pe aici, dar cei mai mulți din diverse fronturi de stânga occidentale (mă gândesc la Chantal Mouffe et comp, mai ales). Puseele ultranaționaliste, xenofobe, ar veni vezi doamne din partea unui popor speriat care nu e înțeles de elite. Păi sigur nu e înțeles de elite. Dar de ce atacați elitele tot cultural și nu atacați economic, de ce nu sunteți populiști economic în loc să tot înțelegei o ficțiune precum poporul ”lepenist”. Și acel ”popor” e o ficțiune, iar dacă îl controlezi mai bine la compoziție te trezești că e efectul militarizării și polițienismului dezvoltate asiduu în ultimele decenii, mai găsești și că sunt fix creațiile unor politicieni centriști care au folosit grenade xenofobe pe care credeau ei că le pot folosi strict cu o lună înainte de alegeri etc.

Acest tip de democrație în care facem lupte tip wrestling american (lupte care,da, încep să se lase cu victime, chiar dacă au aerul fake) este fix acel tip de politică în care menținem neatinse principiile de bază ale pieței de acum (tăierea plaselor sociale, maximizare de profit și rente) și dăm săptămânal câte un șou pentru plebe cu lupte între ăia care cred că pământul e plat și ăia care țin cu rotunjimea.

E ”marxist” și radical să-ți faci vaccin, să spui că pământul e rotund sau că rasismul n-are ce căuta în lumea noastră. Dacă astea-s radicalisme de stânga evident că tot radicalism e să spui chiar că unii omaeni au voie să se fută, să se căsătorească și să moară cu cine și alături de cine vor ei. E foarte radical, să votăm.

Aceste discuții fără sens sunt locțiitor de democrație. Au și un nume, ”design adversativ”. Cu această antagonizare stupidă între ăia care au văzut reptilieni și ăia care n-au văzut nu faci decât să suspenzi democrația adevărată și faci și miliarde de clickuri isterice pentru noile tehnologii. E perfect.

În același design se înscrie și mascarada USR cu referendumuri despre referendumuri. Sunt lucruri care nu se discută, zic eu, de exemplu drepturile omului, gay sau nu. Dar nu, la USR se discută. Poate mâine se va vota dacă nu cumva săracii n-ar trebui să fie ținuți în lagăre de muncă. Cred că scorul ar ieși strâns.

De fapt a ieșit la iveală că USR era o alianță a rentierismului de tip nou, europenist cică (de fapt au luat fix Europa aia ultraneoliberală în economie și neocon în alcovul conștiinței, fix atitudinea care asigură fonduri de ”dezvoltare democratică” pentru Est), cu oportunismul proguvernamental din timpul lui Cioloș. O adunătură care ținea cu puterea și care se dădea antisistem. Le-au plăcut banii și funcțiile și statutul de român ales și frumos, dar dup-aia s-au trezit că or fi ambițiile asemănătoare, dar că sunt destul de diferiți. Nu mult, să nu ne îmbătăm cu apă rece.

Nu despre fake-news e vorba. E vorba despre fake-democracy. Despre ”dezbateri” care sunt simpe înscenări ale democrației. Fake-dmeocracy-ul n-are principii, nu trebuie să reziste pe niște poziții. Totul se discută. Se poartă fascismul? să dialogăm, să votăm, să facem sondaje. Poate se va purta munca la copiii de 12 ani, păi să ne întoarcem în secolul 19 să redezbatem chestiunea. Sau, cel mai recent exemplu, un tip de la Google scrie un memo sexist de gâgă și toată lumea îl dezbate ”serios” pentru că, nu-i așa, prostia-geek trebuie să aibă drept de exprimare să-și secrete noile idei tip alt-right și să recite noul cod extremist de dreapta: aoleo, marxiștii au îngropat rasa albă masuclină, ne-a castrat pe toți, scoateți femeile din laborator!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!