RSS Feed

Să-i dea cineva un Distonocalm procurorului general Tiberiu Nițu. Apoi să-i explice (și nu doar lui) că libertatea de exprimare nu se apără cu legi Big Brother

vezi toate articolele de
08 Jan 2015 la 13:46 17 comentarii 2072 vizualizari.

Bun-așa. Procurorul general Tiberiu Nițu e primul oficial care a ieșit la înaintare folosind pretextul atentatelor asupra redacției Charlie Hebdo de la Paris, pentru a justifica legile supravegherii, zise și Big Brother.

“Pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite și legile privind cartelele preplătite și retenția datelor ar putea constitui astfel de instrumente potrivite, dacă le-am avea. Se impun a fi adoptate legi eficiente, care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism. Ați menționat ce se întâmplă la Paris… Uitați-vă ce înseamnă să încerci să combați! E groaznic ceea ce se întâmplă!”

“Important este să putem preveni, iar ca să putem preveni avem nevoie de instrumente potrivite și astfel de acte normative care să ne poată permite să anticipăm, să cunoaștem ce fac astfel de oameni, sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare. Și noi am luat toate măsurile, ne-am implicat alături de alte instituții pentru a adopta astfel de legi. Pentru a acționa ferm împotriva teroriștilor și pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporționată” (sursa aici)

Dacă e ceva groaznic în această declarație, e faptul că pe sângele caricaturiștilor de la Charlie Hebdo, Tiberiu Nițu (și, sunt covins, vor urma și alți oficiali, că așa-ziși ”analiști de serviciu” au început deja de aseară) lobează legi care aduc restrângere unor drepturi civice cel puțin la fel de importante precum libertatea de exprimare. Dacă ar fi avut curiozitatea să se documenteze și să analizeze colecția revistei Charlie Hebdo, sunt convins că primii pe lista celor a căror acțiuni ”ar fi trebuit anticipate” s-ar fi aflat taman caricaturiștii și redactorii acestei reviste. Că el și colegii lui de la ”servicii” le-ar fi lipit direct pe frunte eticheta de ”anarhiști”, ”eco-teroriști”, ”reprezentanți ai intereselor Rusiei”, ”dușmanii din interior” ș.a.m.d. pe frunte.

Asta pentru a înțelege monstruozitatea logicii conform căreia restângerea unor drepturi civice s-ar putea justifica sub pretextul amenințării teroriste. Acceptarea unei astfel de logici ar duce la pierderea războiului cu terorismul încă de la început. Pentru că ar instaura exact neîncrederea și frica pe care urmăresc să o instaureze atentatele absurde ale tuturor dezaxaților și fanaticilor de orice fel din lumea asta. Războiul cu terorismul poate (și merită) să fie câștigat doar în condițiile în care lupți cu alte arme decât cele ale neîncrederii, suspiciunii, fricii de celălat, fie că e vecin, fie că e un străin. Și cu respectarea drepturilor civice. Orice altă abordare e perdantă din start.

***

UPDATE: Nici nu am publicat bine materialul că s-au trezit și alții (vezi aici).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments
 • 1

  Sa facem o comparatie.

  Iata ce declara inalti oficiali francezi:

  Seful Adunarii Nationale din Franta: “Actuala legislatie impotriva terorismului e suficienta, nu trebuie legislatie dictata de emotie.”

  Premierul francez:”Trebuie ca dreptul de a ironiza orice si pe oricine sa continue sa existe. Teama de islamul radical e prezenta demult in lume si in Franta.”

  si acum procurorul general roman:

  “…Pentru a acționa ferm împotriva teroriștilor și pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporționată.”

  Discrepantele de cultura democratica exersata sunt enorme.

  Ma gandesc cum ar reactiona autoritatile romane intr-o situatie similara cu ce se intampla in Paris acum. Aproape sigur ar institui starea de razboi, cu suspendarea sine die a tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti.

  Campo
  2015-01-08 14:54:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Hm, deci Mihai Gotiu mai scrie pe Vox…
  De acord cu ideea ca Big Brother e o mare porcarie, dar cam slaba sustinerea.
  Eheiii, unde e vreme Rosiei Montana si a framantarilor electorale, cand toti postacii sareau pe Vox?

  Ardeleanul
  2015-01-08 14:54:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  pai nu-i urmam noi pe americani in cuget si simtiri? ce a urmat la 9/11? ne-a spus snowden. ne-au aratat de curand niste rapoarte foarte cenzurate care pe un om cu constiinta l-ar face sa aiba cosmare noaptea.
  romanasii nostri pro-usa insa sunt toti pentru adoptarea unor masuri asemanatoare si pe aici, ca de, ce-s alea libertati ale omului? las’ ca siguranta e mai buna. si ca sa fii in siguranta e nevoie sa te lasi verificat pana la tivul lenjeriei intime de stat si reprezentantii sai.

  1. americanii stiau de eventualitatea producerii 9/11 dar n-au avut o reactie eficienta.
  2. chiar si dupa ani de legi intruzive si incalcari uriase ale drepturilor omului, tot in minunata america atentatorii de la boston – monitorizati chiar de fbi – n-au avut probleme in realizarea atentatului. la ce bun legile???
  3. francezii stiau ca hebdo era vizat de posibile atentate – aveau politist la usa chiar. aveau sistem de protectie… cu ce i-ar fi ajutat niste legi big brother?
  4. CE ar face serviciile secrete cu informatiile stranse? zici c-ar opri atentate. n-au reusit unii paranoici in privinta securitatii nationale, o sa reuseasca ai nostri, delasatorii si coruptii pusi politic in functie.

  si daca aud pe careva luand leit-motivul ala cu “n-am nimic de ascuns, sa ma spioneze”, parca imi vine sa ridic si eu piatra.

  cine renunta la drepturi castigate (si nu usor) pentru a avea parte de siguranta, nici nu-si merita drepturile respective. n-am zis-o eu, ci unul care a castigat drepturile pe pielea lui si a altora din generatia lui.

 • 4

  Sa fim seriosi in Europa si mai ales in Romania, libertatea in general nu mai exista de mult, ce sa mai discutam de libertatea de expresie!!! Ma apuca rasul cand vad ca toti simbriasii mogulilor mai mullt sau mai putin penali si mafioti din Romania se dau de ieri mari aparatori ai libertatii de exprimare, cand ei scriu numai la ordin si dupa dictare!

  misu
  2015-01-08 15:25:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  “Războiul cu terorismul poate (și merită) să fie câștigat doar în condițiile în care lupți cu alte arme decât cele ale neîncrederii, suspiciunii, fricii de celălat, fie că e vecin, fie că e un străin. Și cu respectarea drepturilor civice.”

  Deocamdata israelienii au armata obligatorie pentru toti cetatenii, barbati sau femei.

  Da-mi te rog un exemplu de razboi cu teroristii care a fost castigat fara armele neincrederii si a fricii de celalalt.

  just mac
  2015-01-08 16:37:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Campo:
  Da, razboiul pare deja pierdut!
  Daca cineva poate zice asta, adica nu DOAR retentia datelor, perchezitia informatica si “cartele prepay doar cu buletinul”, ci cumplita afirmatie “NICIO masura nu poate parea disproportionata”!

  Cristian Ioan
  2015-01-08 17:52:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Iar Tiberiu Nitu e un prost procuror, din toate punctele de vedere. A fost sustinut de Ponta ca Procuror General, tocmai pentru ca nu a prins niciodata pe nimeni.

  A fost targul facut de Basescu cu Ponta, cand Ponta avea sustinerea a 70% din populatie: 50-50, eu Kovesi, tu pe cine vrei ca Procuror General. E timpul ca nulitatea sa plece.

  Alegatorii prin Parlament decid ce e disproportionat sau nu, nu procurorul sef, mai nulitate.

  just mac
  2015-01-08 18:18:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: vasilicagrig061@gmail.com

  vasilica
  2015-01-08 18:35:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: vasilicagrig061@gmail.com

  vasilica
  2015-01-08 22:42:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Securiștii de după 89, mai toate autoritățile n-au prea fost în stare timp de 25 de ani sa găsească un vinovat principal pentru violențele din anii ‘90 “revoluție”, mineriade. Sau n-au vrut. Sau să oprească jaful generalizat făcut evident cu premeditare.
  Dar vor puteri sporite la ascultat mai mari decât ale fostei Securități comuniste sau STASI.
  Efectiv sereistii n-au fost în stare de nimic important fix când era nevoie de ei. N-au vrut să deranjezs băieții deștepți de la furat de voie. Au prin ei vreo mare rețea de hoți de păduri sau de resurse in general?
  Că suprafețele odată demult împădurite tot scad și camioane cu lemne au trecut si incae trec mai de pe toți muntii. Pe securisti sau autoritati nu pare sa le doară decât în șpăgile lor grase! Astă e doar un exemplu din zecile de mii de jafuri generalizate.

  Efectiv zero
  2015-01-09 08:48:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Campo: …aseara la B1 tv doamna Sorina Matei afirma ca nu are nimic de criticat in legatura cu amendamentul care prevede sa-mi dau CNP-ul si alte date la achizitionarea unei cartelele preplatite….adica este de acord sa-mi afisez CNP-ul pe toate gardurile…
  Am o sugestie…doamna S.M.sa ne dea si noua…public si transparent CNP-ul dansei…

  arlechin
  2015-01-09 11:21:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @arlechin
  Sa stii ca CNP-ul nu este “chestia” aia din chiloti. Este adevarat ca Plagiatorul si ciracii lui PSD-nari refuzau sa-si dea CNP-ul la recensamant, ca apoi sa urle ca cetatenii n-au fost numarati corect, dar speram sa te duca mintea mai mult.
  Incearca sa nu dai CNP-ul la policlinica sau la spital, la inscrierea la gradinita,scoala,universitate, la ofiterul starii civile, la tribunal, la hotel, cand iti cumperi un autoturism sau cand iti faci o asigurare.

 • 13

  [...] Ei bine, pornind de la aceste constatări, intrăm și în fondul problemei: reactivarea Legilor Big Brother, care deschid uși și mai largi interpretărilor discreționare ale legii. Ieri, înainte de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, după primele declarații ale procurorului general Tiberiu Nițu, din care reieșea cât se poate de clar intenția de se folosi de impactul emoțional al tragediei de la Paris pentru a rezolva ”de urgență” neconstituționalitatea articolelor care a dus la respingerea de către CCR a legilor Big Brother, scriam (aici): [...]

 • 14

  @arlechin:

  N-o fi stiind Sorina Matei ca in Franta cartelele de telefon se vand doar dupa ce cumparatorul isi dezvaluie identitatea.
  N-a folosit la nimic, evident, avem acum dovada clara de la Paris.

  Si aici e de fapt problema: cat de …naiv sa fie un serviciu de informatii ca sa-si propuna sa opreasca terorismul cu asa ceva? Evident, nu de naivitate e vorba.

  @Cristian Ioan: asa-zisele autoritati ne vor binele. Cu forta il vor. Si il vor lua.

  Campo
  2015-01-09 14:17:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Apropo, ce se intampla pe Realitatea, a inceput deja aplicarea legii Big Brother anticipat? Intotdeuna cand incerci sa comentezi, initial doar de pe desktop, mai nou si de pe mobil, primesti raspunsuri gen: “codul de verificare este incorect” sau “a avut loc o eroare, va rugam reincercati”. Chiar daca incerci de zeci de ori. Fie se incearca cenzurarea, fie te tot pun sa reincerci ca sa te localizeze mai precis. Pana ieri reuseam sa comentez macar pe mobil (de pe laptop nu se mai poate de mult, de cand au schimbat tipul de captcha), dupa ce am scris aseara ceva anti Big Brother, nu mai pot nici de pe mobil.

  non off-topic at all...
  2015-01-15 12:09:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Dle Mihai Goţiu, am comentat ieri la articolul dvs. de pe Romania Curata – romaniacurata.r../.

  De fapt era o replica data lui @dan – 22.01 2015 at 16:04.
  E al 4-lea sau al 5-lea comentariu pe RC care nu imi apare. Inteleg ca sint banata pe acest site, dar nu inteleg de ce: nu am avut opinii injurioase, xenofobe, absurde sau mai stiu eu cum care sa fi justificat cenzurarea mea. E articolul dvs, chiar n-aveti nici un cuvint de spus vizavi de libera exprimare a comentatorilor dvs pe RC?

  aura
  2015-01-23 15:11:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  good post bro. thank you. i used to work. peace.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!