RSS Feed

Să-i dea cineva un Distonocalm procurorului general Tiberiu Nițu. Apoi să-i explice (și nu doar lui) că libertatea de exprimare nu se apără cu legi Big Brother

vezi toate articolele de
08 Jan 2015 la 13:46 121 comentarii 2072 vizualizari.

Bun-așa. Procurorul general Tiberiu Nițu e primul oficial care a ieșit la înaintare folosind pretextul atentatelor asupra redacției Charlie Hebdo de la Paris, pentru a justifica legile supravegherii, zise și Big Brother.

“Pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite și legile privind cartelele preplătite și retenția datelor ar putea constitui astfel de instrumente potrivite, dacă le-am avea. Se impun a fi adoptate legi eficiente, care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism. Ați menționat ce se întâmplă la Paris… Uitați-vă ce înseamnă să încerci să combați! E groaznic ceea ce se întâmplă!”

“Important este să putem preveni, iar ca să putem preveni avem nevoie de instrumente potrivite și astfel de acte normative care să ne poată permite să anticipăm, să cunoaștem ce fac astfel de oameni, sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare. Și noi am luat toate măsurile, ne-am implicat alături de alte instituții pentru a adopta astfel de legi. Pentru a acționa ferm împotriva teroriștilor și pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporționată” (sursa aici)

Dacă e ceva groaznic în această declarație, e faptul că pe sângele caricaturiștilor de la Charlie Hebdo, Tiberiu Nițu (și, sunt covins, vor urma și alți oficiali, că așa-ziși ”analiști de serviciu” au început deja de aseară) lobează legi care aduc restrângere unor drepturi civice cel puțin la fel de importante precum libertatea de exprimare. Dacă ar fi avut curiozitatea să se documenteze și să analizeze colecția revistei Charlie Hebdo, sunt convins că primii pe lista celor a căror acțiuni ”ar fi trebuit anticipate” s-ar fi aflat taman caricaturiștii și redactorii acestei reviste. Că el și colegii lui de la ”servicii” le-ar fi lipit direct pe frunte eticheta de ”anarhiști”, ”eco-teroriști”, ”reprezentanți ai intereselor Rusiei”, ”dușmanii din interior” ș.a.m.d. pe frunte.

Asta pentru a înțelege monstruozitatea logicii conform căreia restângerea unor drepturi civice s-ar putea justifica sub pretextul amenințării teroriste. Acceptarea unei astfel de logici ar duce la pierderea războiului cu terorismul încă de la început. Pentru că ar instaura exact neîncrederea și frica pe care urmăresc să o instaureze atentatele absurde ale tuturor dezaxaților și fanaticilor de orice fel din lumea asta. Războiul cu terorismul poate (și merită) să fie câștigat doar în condițiile în care lupți cu alte arme decât cele ale neîncrederii, suspiciunii, fricii de celălat, fie că e vecin, fie că e un străin. Și cu respectarea drepturilor civice. Orice altă abordare e perdantă din start.

***

UPDATE: Nici nu am publicat bine materialul că s-au trezit și alții (vezi aici).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

121 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!