RSS Feed

Să mai dăm cu smerenie, dacă asta se doreşte. Cine cu cine se bate

vezi toate articolele de
11 Apr 2016 la 16:23 comenteaza acum 1152 vizualizari.

Sînt și eu parte din piaţa liberă, nu de idei, de consum. Cine-s eu să contest interesul pentru astfel de subiecte. Să-i dăm deci cu Taxi, Cărtărescu, catedrală etc.

Unii zic: “e bine totuşi că s-au luat de cheltuielile pentru catedrală”. Păi, mai contează şi cum te iei. Aşa că eu m-aş aventura să descriu, inevitabil superficial că n-am institute de sociologie antropologie la dispoziţie, ce tabere se luptă în acest scandal atît de fake şi atît de real în acelaşi timp. E fake în mesaj, foarte real în felul în care se constituie taberele.

Nu e despre religie. Unii îs religioși bio, pe bani  mai mulți, porții mai mici. Unii îs religioși cu multe E-uri și cu legume umflate cu pompa. Dar lupta nu-i asta. Că nu am văzut doar bigoți sărind, deși tabăra Taxi asta preferă să vadă.

Ca să explicăm mai uşor situaţia aş propune nişte comparaţii:

Se bate salariul Escăi cu salariul lui Daniel. Esca vrea bani de pe piaţa liberă. Daniel vrea piaţa.

Bătălia seamănă cu lupta dintre o maşină mică sport și un dric din ăla mercedes cu care se plimbă liderii BOR. Adică nu poţi să ţii cu nimeni. Dar poți să vezi că ăia cu mașina sport îs chiar mai enervanți.

Unii vor bisericuţe mici, pentru excursii panteiste de weekend. Poporul mai sărac trebuie să plătească mai scump un lăcaş pentru că nu face plimbări de weekend. Sigur, săracii sînt mai taxaţi pentru că disperarea e mai mare. Însă calculul economic e foarte rece şi simplu. Biserici mari de oraş pentru ăia care nu prea pleacă din el. Biserici mici pentru cetăţeanul modern care preferă să dea restul de bani pe benzină şi alte plăceri de consum. Catedrala neamului chiar e ca un megasupermarket în centrul orașului. Fițoșii îl urăsc, oamenii fără mari  posibilități îl apreciază.

Oricît de smerită s-ar da tabăra Taxi, ea a fost imediat recunoscută de cealaltă tabără ca fiind ăia “frumoşi şi civilizaţi” care nu vor tăieri doar de la biserică, vor tăieri sociale mascate cu tăieri de la catedrală.

De partea cealaltă, desigur, stă Daniel, care luptă pentru cei mulţi ca să bage la înaintare ctitoria. Care, da, va produce probabil şi fonduri turistice serioase. Dreptcredicioşii în lucrurile mari nu mai au nimic sau ce mai au dau pe supravieţuire şi biserici, e ultimul anestezic. .

Acuma, tabăra smereniei se exprimă “fără violenţă”, unii zic că nici nu era despre Catedrală. Era despre nimic. E același tip e impunere a opiniei, urmată de acuzații de necivilizație. Cam așa e și cu furia împotriva celor cu moaștele. Nu înțelegem nimic din mecanismele care-i aduc acolo, dar știm cu toții că-s niște ”pesediști” – alt nume pentru gloată, nu înseamnă că votează neapărat cu partidul respectiv. Atacăm violent, dup-aia  ne retragem smiorcăind. Păi spuneţi, fraţilor, că nu vreţi catedrale şi bani  publici cu tona în bierici. Nu, nici asta nu spun.

Unde zic eu că am avea suprize violent de uniforme ar fi dacă le-am propune ambelor tabere să ne explice ce părere au despre politicile pentru refugiaţi în România. Allah ce tip de spațiu preferă?

Pînă la urmă vedem fisurile care despart și tabere de facebook. Surpriza e că s-au mai echilibrat. Acum doi ani, trupa “frumoșilor civilizaţi” domina rețelele. Acum, s-au echilibrat, poate că nu se mai acceptă chestii de civilizare ostentativă, o fi cum zice omul ăsta aici. Aici nu e vorba despre cine vrea catedrală, e vorba că nu se mai poate cu atîta morală făcută de aspiranți la binele vestic, care folosesc acreala civilizatoare ca să-și consolideze pozițiile de cantori ai pozițiilor de forță.

Însă e pînă la urmă competiție între ăia care vor taxe mici, dar și spitale multe; vor școli, dar le vor și semiprivatizate, ca să nu intre toți patibularii (aici am folosit o licență poetică). Deci pînă la urmă, din chestiile mici ies aceleași probeme cît casa pe care societatea noastră le neagă pînă la disperare.

P.S. Dacă ar fi fost afirmată măcar o atitudie laică foarte clară, aș mai fi zis. Dar aici se bat niște călugări budiști închipuiți cu niște popi burduhănoși care tocmai și-au mai recuperat o pădure și au mai înmatriculat un mercedes. Primii nu au fost contestați doar de BOR şi fanii grei, ci și de o mulțime de lume dintre fronturi. Aici e noutatea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!