RSS Feed

Să mai punem un nume în insectarul vânzătorilor de Roşia Montană. Direct în TOP: şeful demolatorilor, Augustin Ioan

vezi toate articolele de
09 Jul 2013 la 15:33 14 comentarii 3352 vizualizari.

Secţiunea de Urbanism şi Zone Protejate a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI) din România lucrează de zor. La ce lucrează o comisie a Ministerului Culturii, cu uşile închise şi într-un moment în care mai tuturor le stă gândul la vacanţă? La proiectul RMGC de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Nu e o noutate: în urmă cu exact doi ani, tot în prima decadă a lunii iulie, Comisia Naţională de Arheologie se întrunea pe şestache pentru a emite un aviz de descărcare de sarcină a Masivului Cârnic, care să-l înlocuiască pe cel anulat definitiv şi irevocabil de instanţele judecătoreşti.

Coincidenţele nu se opresc însă aici. La începutul anilor 2000, Comisia Naţională de Arheologie (CNA) a fost epurată la modul cel mai drastic de toţi membrii care se dovediseră critici la adresa proiectului minier (din prisma distrugerilor de patrimoniu pe care le cauzează). În CNA au rămas ori au fost numiţi (sub comenduirea lui Răzvan Theodorescu la Ministerul Culturii) doar acei „specialişti” care nu aveau vreo problemă de miros în privinţa banilor „investiţi” de RMGC în patrimoniu. De unde şi prima decizie ilegală de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic, şi al doilea aviz menit să-l înlocuiască pe cel anulat!). Până la începutul acestui an, CNMI s-a dovedit însă o nucă prea tare pentru RMGC. CNMI nu doar că nu le-a făcut jocul, ci a mai şi propus ministrului să susţină situl de la Roşia Montană pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

„Problema” CNMI a fost rezolvată însă precum cea din CNA. Noua componenţă a CNMI respectă aproape în oglindă tipicul epurărilor din CNA (e drept, nu s-a reuşit chiar ca în cazul CNA, înlăturarea totală a criticilor). Ce a rezultat a fost semnalat deja de Alianţa pentru o Românie Curată: două treimi dintre membrii CNMI NU SUNT EXPERŢI ÎN PATRIMONIU, atestaţi de Ministerul Culturii. În cadrul Secţiunii de Urbanism şi Zone Protejate există un singur expert atestat (din 9)!  Ca tacâmul să fie complet, prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2330/ 13 iunie 2013, preşedinte al CNMI a fost numit Augustin Ioan.

Alianţa pentru o Românie Curată atenţionează că domnul Augustin Ioan se află în conflict de interese:

„Presedintele Comisiei, arh. Augustin Ioan, s-a remarcat prin articolul “Bunul” public si “raul” privat, (Dilema Veche, octombrie 2007, atasat), in care apara ‘multitudinea de PUZ-uri’ din zonele protejate, intrebindu-se, la unison cu investitorii imobiliari: ‘De ce trebuie musai mentinut jos nivelul “cutarei” zone de protectie ultracentrale (……)? De ce este criteriul conservarii mai important acum decit cel al dezvoltarii urbane?’ Din raspunsul lui Andrei Pippidi (Dilema Veche, 2007, atasat), aflam ca motivul ‘supararii’ domnului Ioan s-ar putea sa fi fost tocmai refuzul Comisiei Monumentelor Istorice de a aviza demolarea imobilului, parte din ansamblul monument Lascar Catargiu, Visarion 8, pentru a face loc proiectului de arhitectura care ii apartinea.”

Acesta nu este, însă, singurul lucru prin care Augustin Ioan s-a remarcat. Domnia sa face parte şi din exoticul Grup Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană (GIMPCRM). Atât de „independent” încât este finanţat pe faţă de RMGC! Despre practicile şi modul „independent” de lucru al GIMPCRM a oferit mai multe amănunte academicianul Ioan Aurel Pop (fost şi el membru al grupului), într-o scrisoare publică de anul trecut. O poziţie din care rezultă fără echivoc că specialiştii grupului „au avut acces la zonă restrânsă din Roşia Montană” şi că, în ciuda CV-urilor lor, membrii acestuia nu erau şi nu sunt experţi chiar în domeniul pe care îl monitorizau (detalii aici). Pentru a nu exista vreun dubiu: Achim Moise, fost rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, membru şi el al GIMPCRM, încasase în 2010 sume consistente ca „drepturi de autor” de la RMGC. Augustin Ioan nu deţine însă o funcţie care să-l oblige să-şi facă publică declaraţia de venituri şi interese. Dar faptul că activităţile „independenţilor” din GIMPCRM sunt finanţate de RMGC rezultă fără niciun dubiu chiar din comunicatele oficiale ale grupului!

În aceste condiţii, nu e de mirare că prima sarcină a noului şef de la CNMI, susţinător declarat şi cu activităţi finanţate de către RMGC, este tocmai rezolvarea planurilor urbanistice din Roşia Montană! În şedinţa de ieri singurul punct de pe ordinea de zi a Secţiunii de Urbanism şi Zone Protejate a fost legat taman de planurile de urbanism ale RMGC…

Motive pentru care Augustin Ioan şi-a câştigat „pe merit” un loc în faţă în insectarul vânzătorilor şi demolatorilor patrimoniului de la Roşia Montană. Cum va rămâne imortalizat în ochii opiniei publice româneşti domnul Augustin Ioan puteţi vedea în imaginile de mai jos, care circulă cu viteză de câteva zile în reţelele de socializare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!