RSS Feed

SALVAŢI CARTIERUL. Bucureştiul-dormitor-de-beton e o victimă

vezi toate articolele de
21 Mar 2014 la 10:14 15 comentarii 1432 vizualizari.

Bucureştiul la care ţin cel mai mult este acea parte de oraş plină de blocuri şi de oameni care rezistă ca prin minune claie peste grămadă cu zecile de mii. Bucureştiul ăsta este mult mai vandalizat şi mai batjocorit decît tot patrimoniul la un loc. Se construiesc blocuri între blocuri, se taie copaci, se defrişează părculeţe şi se replantează panseluţe. Despre acest tip de abuz aş vrea să vă povestesc, acum că ştiu mai îndeaproape cîteva cazuri, unele de lîngă blocul meu.

Anul trecut nişte domni au venit şi au făcut în numai cîteva luni pe o alee, pe linia invizibilă care separă sectorul 5 de sectorul 6 (abuzul se petrece în 5, dar ştim cu toţii că s-au petrecut şi-n restul) un bloc de 4 etaje zdravăn lipit de gardul unei şcoli. În timpul construcţiei scria că e un P plus 2. Acum a ajuns P plus 4, nu mă întrebaţi cum.

Se dă un şir infinit de blocuri cu 10 etaje (stînga), uneori pe două-trei rînduri, zona 13 septembrie – început de Petre Ispirescu, spre Ghencea. În spatele şitului cu 10 etaje vin alte şiruri cu 4 etaje şi o şcoală. O masă de beton. Printre ele, un petic de teren viran şi o casă cu curte. Terenul viran avea şi cîţiva copaci.

Cel mai viguros arbore dintre cei 3-4 pe rază de kilometri pătraţi de beton a fost tăiat de noul proprietar al terenului. Am citit că se poate da aviz de tăiere dacă promiţi că plantezi încă zece în altă parte, nu se ştie exact unde:).

Nu ştiu încă dacă au avut aprobare sau nu, sînt în curs de verificare. Mai sus aveţi natură vie cu badigard, unul din proprietari şi nişte muncitori. Proprietarul ţine mîinile în şolduri, logic. Acum, nu interpretaţi greşit, nu zic să nu se construiască nimic nou în Bucureşti. Însă afacerea “blocuri printre blocuri” combinate cu abuzuri precum cel de mai sus în care mai adaugi două etaje pe parcurs, toate astea trebuie să înceteze.

În cartierele dormitor nu mai încape nimic, punct. Cine inventează terenuri pe care să se mai poată constui acolo e un abuzator care la un moment dat a profitat de o pilă. Cine dă aprobări de construcţie acolo comite iarăşi un abuz evident. (Mai e şi abuzul retrocedărilor, o lege oricum tîmpită care mai aduce un nou val de proprietari peste tot ce nu e deja claie peste grămadă).

Terenul a fost de altfel “inventat” pentru o figură publică acum un deceniu, apoi a fost revîndut de două ori. Noii proprietari ai acelui petic de pămînt normal că nici n-au simţit nevoia să vorbească cu asociaţiile blocurilor din jur. Merge că merge. Se pare că au un P+5 şi două niveluri de subsol.

Citim din planul urbanistic general. Locuiesc într-o zonă M2. Ce înseamnă asta:

M2 - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu  şi înălţimi maxime de P+14 niveluri cu accente înalte;

Una dintre condiţiile care e cea mai des batjocorită este distanţa de celelalte clădiri:

M2 + M3 – clădirile vor respecta între ele distanţe egale cu jumătate din înălţimea celei mai înalte; distanţa se poate
reduce la jumătate din înălţime, dar nu mai puţin de 6.00 metri, numai în cazul în care faţadele prezintă
calcane sau ferestre care nu asigură luminarea unor încăperi fie de locuit, fie pentru alte activităţi permanente
care necesită lumină naturală.

Închei cu o altă construcţie mare cît o şpagă la primărie. Priviţi această deosebită idee de a începe o clădire într-un “glofuleţ” într-un şir de blocuri cu 10 etaje:

Bucureştiul ăsta e plin de carne de tun pentru autorităţile locale. Aşa că o să tot revin cu episoade din această nouă aventură. Următorii paşi vor fi să cer analizarea zonei de către unele instituţii care ar trebui cică să aibă grijă cu minima respectare a legii. Evident, aştept de la voi poze sau poveşti cu acest tip de Bucureşti abuzat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  O singura concluzie: sa moara capra vecinului. Daca maine iti donez un teren iti garantez ca o sa ai alta optica. Asa insa, fiind doar proprietar de 2 camere la bloc, esti macinat de grija ca altii isi fac case. Sa vina statul cu dovada ca este proprietarul de drept a acelor terenuri si apoi sa faceti scandal. Pana una alta statul retrocedeaza ce a furat. Vreti verdeata? Cumparati terenuri pe banii vostri si plantati copaci! Cam atat. Restul e cancan. Oftica placuta in continuare…..

  doom
  2014-03-21 11:09:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @doom: strugurii acri bre :) ) Cartierele sunt pline de gunoaie, mizerie cat cuprinde, o fauna bipeda de exceptie iar asta se plange ca se construieste pe strada x un bloc P+4 intre 10 blocuri de P+10 si o scoala:))))Logica de fier. Mai scrie d-astea ca suntem interesati:))))

 • 3

  eistă un tip de inconstienta ca astora doi de sus care nu viseaza altceva decit viol din partea unora cu bani. altfel, probabil sint aparatori ai “statului de drept”

  Costi Rogozanu
  2014-03-21 11:53:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  nu numai in zona descrisa…….uitati-va si in Bucurestii Noi, zona Bazilescu si in cartierele de acolo…….

  fabiana fabian
  2014-03-21 11:57:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  sigur, fabiana, sînt incredibile exemple din Militari de ex. băgaţi şi voi poze, poveşti

  Costi Rogozanu
  2014-03-21 12:14:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Da, e foarte corect articolul, iar reactia primilor doi e tipica pentru ‘banii mei’, ‘fac ce vreau eu’ etc.

  Orasul nu e doar investie si profit privat, mai e si spatiu de utilizare.

  oricum, Bucurestiul este orasul cu cea mai mare densitate din Europa. Asa ca astfel de monstruozitati aparute printre blocuri sint o continuare a comunismului pe care il combat anticomunistii de tip ‘banii mei’.

  titi
  2014-03-21 13:24:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Costi Rogozanu, te rog sa-ti arunci un ochi pe acest strigat de disperare:
  stareanatiunii.../

  anonim din Piata Universitatii
  2014-03-21 13:46:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Construirea unui bloc in plus intr-un cartier dormitor – adica un cartier in care distanta minima dintre imobile a fost deja INCALCATA este, evident, un abuz. Abuz care ar trebui sanctionat nu numai cu demolarea noilor “proiecte”, ci si cu amenzi serioase si INCHISOARE. Pentru oficialii care au dat autorizatii pe naspa, precum si pentru “afaceristii” care au dat mita si au incalcat normele legale de constructie.
  Idem pentru taierea copacilor intr-o zona in care spatiul verde e deficitar.
  Orice asemenea actiune reprezinta o serioasa incalcare a drepturilor oamenilor din zona respectiva.

  @doom: esti si matale un autor de dubla infractiune?

  suburb
  2014-03-21 16:14:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @osty: Daca se coboara cineva la mintea ta, da de petrol. Du-te, imbecil mic si posteaza la revista Carici Pogonici, acolo-i de tine!

  Plisken
  2014-03-21 20:41:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @doom. Cred ca ai un deficit major de cunostinte de urbanism. Una e proprietatea – nu scrie in articolul lui Rogozanu nimic legat de proprietate, alta e utilizarea sa – asta e o decizie administrativa, pe baza PUG-ului, PUZ – ului etc. Asa ca da, cum zici tu, ‘O zi buna’, culca-te!

  sau mai bine inainte sa te culci, mai bine incearca sa incepi sa inveti cum e cu legile si cu orasele.

  @osty. Da ce are Focsaniul? De pe unde esti tu din Draganesti-Olt sau Alexandria e un fel de Paris?

  titi
  2014-03-21 23:16:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  O sa taie toate parcurile din Bucuresti, sunt 99% sigur de asta! Trebuie loc pentru mall-uri, nu?!

 • 12

  Tonetarul doom trece peste faptul ca mafia securista a adoptat legea retrocedarii si o aplica dupa bunul plac, unicul scop fiind acela de a fura din nou romanii. Statul da unor zdrente securiste ceea ce a furat, iar zdrentele securiste nu se multumesc niciodata asa ca raptul continua in forma blocuri/panselute. Exemplu de la sectorul 1 “Daca un control de rutina la nivelul sectorului 1 verifica fiecare cladire construita in timpul “guvernarii” Chiliman si contabilizeaza 30 de mii de euro /spaga pentru fiecare etaj construit in afara legislatiei, fiecare contarct de reablitare, servicii etc , incepem sa construim un rechizitoriu impresionant .

 • 13

  Proprietatea are limite legale care nu îţi permit să îi distrugi pe vecini. La fel de bine aş putea construi un depozit nuclear lângă blocul tău pentru că este pe proprietatea mea.

  Urbanismul are şi el o logică. D-aia există oraşe frumoase şi Bucureşti.

  Retrocedările se pot face în unele locuri. În altele se pot da despăgubiri şi în altele se poate da un teren echivalent.

  Victor D
  2014-03-22 22:13:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Costy,

  Oamenii incearca sa reactioneze, dar eforturile lor trebuie popularizate.

  ascdbn.ro/../

  road
  2014-03-23 09:55:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Să amintim şi vilele lipite de blocuri cu 4 etaje iar geamurile de la băile locatarilor astupate de zidul noii clădiri, între străzile Panduri şi Progresului! O altă Zona fostă verde(interesant că Inimăroiu a reuşit să o redea spaţiului verde) din zona Pieţei Sudului gard în gard cu parcul RATB, acum este plin de cârciumi. Devastarea unor copaci, în special tei, din cimitirul de lângă piaţă!

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!