RSS Feed

Săracii competitivi şi alte poveşti de decembrie

vezi toate articolele de
06 Dec 2015 la 14:54 6 comentarii 1223 vizualizari.

1.747.000 persoane ocupate din Romania se afla sub pragul se saracie. 427.000 de salariati merg la slujbe chiar daca veniturile obtinute nu ii ajuta sa depaseasca pragul de saracie. Peste 1.500.000 de persoane asteptau cresterea salariului minim la 1 ianuarie 2016. Asteaptă degeaba.

Li se va spune mereu ca trebuie sa fie competitivi dacă vor să-și păstreze locurile de muncă. Vor fi amenințați cu șomerii care sunt la ușă, “de-abia așteaptă să le ia locul”. Li se va vorbi despre eficiență, despre corelația dintre creșterea salariilor și creșterea productivității. Nu li se va spune nimic despre teoria salariului de eficiență – este corect să stimulezi munca deoarece costurile de inlocuire sunt mult mai mari. Nu li se va spune nimic despre corelatia mult mai puternică dintre productivitate și tehnologia folosita in productie. Tehnologie pe care multi nu o au in Romania, multe companii nu vor sa o aduca pentru ca de ce nu s-ar baza pe forta de munca ieftina?

Ni se va spune tuturor ca Romania merge pe avantajul competitiv al fortei de muncă calificate si ieftine. Se va merge la road show uri pentru investitori cu slideuri powerpoint in care avantajul fortei de munca ieftine este pus in capul listei.

Inghetarea salariului minim este una dintre greselile din fundamentarea bugetului pe 2016. Argumentul că erodează competitivitatea este unul firav in conditiile in care suntem la mare depărtare de celelalte tari din UE si nu numai, in afara de Bulgaria. Cu 235 de euro salariu minim intrecem Albania si Bulgaria dar sunt inaintea noastra  tari non UE precum Serbia, Muntenegru dar si fata de tari UE precum Lituania (325 euro), Ungaria (333 euro), Republica Ceha (338 euro) si Letonia (360 euro).  Sa mai vorbim despre Polonia (418 euro), Grecia (684 euro) sau … Germania (1473 euro) nu are rost.

As crede argumentul cu erodarea competitivitatii daca simpla comparatie intre productivitatea muncii pe ora lucrata si costul fortei de munca ar fi relativ apropiate. Dar statistica Eurostat si INSSE indica pentru 2013 (ultimele date) ca un lucrator din România a produs in medie pe ora 5,6 euro si a costat (e mult spus de fapt aici intrand toate ch angajatorului cu forta de munca salarii contributii premii, bunuri in natura…) 3,7 euro, deci diferenta mare. Tinand cont ca in 2013 s-au lucrat 11.156.449.100 (da, 11 miliarde ati citit bine) ore de munca inseamna un plus de valoare adus de munca de 21.197.253.290 euro. Poate aceasta este diferenta dintre Romania si tarile dezvoltate in ceea ce priveste impartirea PIB (va reamintesc ca in Romania doar 31% din PIB revine muncii pe cand in strainatate peste 50% din PIB). Eurostat arata ca in sectoarele industrie constructii si servicii (minus aparare, administratie publica si servicii de asistenta sociala) o ora de munca a costat in 2013 suma de 4,4 euro deci o diferenta intre productivitate si cost de 1,2 euro si deci un plus de valoare de  13.387.738.920 euro pe tot anul 2013. Erodare de competitivitate?!

Plus ca noi am incercat in ultimii ani iesirea – chiar daca uneori prin metode interventioniste, de genul cresterii salariului minim – din cercul vicios al salariilor mici, constienti fiind de nevoia trecerii spre un alt model de dezvoltare, cu valoare adaugata mai ridicata. Salariul minim a crescut cu 50% in 4 ani ajungand la 235 euro.  Inghetarea salariului minim va mentine Romania in capcana saraciei, intr-un model de dezvoltare bazat pe avantajul unei forte de munca relativ calificate si ieftine, va creste polarizarea economica si sociala si va mentine un capital uman scazut.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


6 comments
 • 1

  cat sunt impozitele pe salarii in UE?
  La noi e 85% (la 1000 net, patronul mai scoate 850 lei impozite)

  Plus pib/loc, in vest e de 8 ori mai mare decat la noi. Ce comparam?

  Klaus
  2015-12-06 15:08:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Din analiza reiese cu claritate rata f.mare aprofitului ,in Romania,.Gaselnita cu ascunde dorinta de amentine Romania in zona neagra a saraciei ptr. a beneficia cat mai mult de castiguri imorale .

  eugen ocneanu
  2015-12-06 17:28:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Klaus, ce comparam? mai uita-te odata pe Eurostat, de cate ori ai spus? care vest? e vreo tara numita vest? 54 % media EU este de 8 ori sub media EU? nici macar pe GDP nominal nu trece de atatea ori nici daca iei extreme gen luxemburg. hai sa comparam atunci.

  mihai
  2015-12-06 18:36:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @mihai
  Ce comparam? Comparam cheltuielile pentru cercetare. In Finlanda sunt 3,17% din PIB, la noi , sub guvernarea socialista, la care a pus umarul si Cristian Socol, deci la noi bugetul pentru cercetare dezvoltare este de aproape 10(zece) ori mai mici: 0,38% !!

  Despre asta nu vorbim? Nuu, noi o dam cu crapelnita.

  Klaus
  2015-12-06 23:08:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Nu stiu cum naiba se face dar nu am vazut nici o analiza corecta a celor care sint pentru cresterea salariului minim. Toti mint cu nerusinare – sau direct sau prin omisiune.

  De exemplu in acest articol se spune ca doar 31% din PIB revine muncii comparativ cu 50% in alte tari acreditind ideea ca se poate taia din profit pentru a creste salariile. Doar ca ar fi trebuit mentionat si faptul ca in Romania ponderea cheltuielor cu transportul este mai mare decit in celelalte tari. Pentru ca stam foarte, foarte prost la capitolul infrastructura – lucru pe care nu poate sa-l nege nimeni.

  In al doilea rind, in nici un articol nu se spune ce se intimpla in momentul in care salariile cresc fara ca cresterea economica sa o permita. Marea majoritate a agentilor economici vor transfera cresterea cheltuielor in pretul final. In concluzie vor creste preturile! Si culmea ironiei este faptul ca romanii vor fi in final mai saraci pentru ca vor plati aproape dublu inapoi: cresterea salariala plus taxele salariale aferente plus TVA-ul. Singurul care cistiga este statul care incaseaza mai multe taxe! De ce oare sustinatorii majorarilor nu mentioneaza si acest lucru?

  Exista 2 moduri sanatoase prin care salariile ar putea sa creasca in mod real: reducerea coruptiei si investitii in infrastructura. Efectele pe termen lung ar fi extrem de benefice pentru toti romanii – in special pentru cei saraci. Ar scadea cheltuielile cu transporturile si ar fi bani la buget pentru ajutorarea celor saraci.

  Desi lucrurile sint extrem de simple, atit PSD-istii cit si sustinatorii lor se feresc ca dracu’ de tamiie sa pronunte cuvintele autostrazi si coruptie. Prefera in schimb sa minta populatia cu masuri care scad nivelul de trai in loc sa-l creasca. De ce? In primul rind pentru ca este mai simplu asa. Dai o lege si romanii te voteaza pentru ca le intra in cont citiva bani in plus. In al doilea rind, pentru ca nu sint interesati in mod real sa creasca nivelul de trai in Romania. PSD-ul este votat in special in judetele sarace. Daca nivelul de trai al romanilor ar creste, PSD-ul ar disparea de pe scena politica.

  Din aceasta cauza Ponta a facut doar master-planuri (o gramade de bani furati de la buget) si tot din aceasta cauza guvernului Ciolos i s-a impus un buget in care investitiile sint serios subfinantate.

  Desigur, ni se spune ca nu sint bani pentru investitii. Ceea ce este o minciuna enorma! Pe timp de criza, cu un deficit initial de 8% (lasat de Tariceanu) Boc a reusit in 3 ani sa construiasca peste 400 km de autostrada. Plus o gramada de centuri ocolitoare si poduri. Daca ar vrea ar putea…

  In realitate nu se fac investitii pentru ca romanii trebuie sa fie saraci. Decizia apartine politicienilor romani. Si se consuma extrem de multa energie pentru ca romanii sa nu realizeze acest lucru. O mare parte a presei participa la aceasta imensa manipulare.

  gjgj12
  2015-12-07 14:48:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @gjgj12: In sfarsit un comentariu care a pus punctul pe i. Multzumesc cetatzene draga.

  Paul Alexandru Cazacliu
  2015-12-07 17:06:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!