RSS Feed

Scoateți cea mai bună țuică, se întorc geniile din străinătate !

vezi toate articolele de
30 Jun 2013 la 08:27 234 comentarii 5040 vizualizari.

Poate v-ați săturat de articole despre studenții români plecați la studii în străinătate şi eterna lor reîntoarcere. De obicei sunt scrise după un şablon şi urmează o logică dizgrațioasă de auto promovare. Toate au însă un licăr de speranță: studenții poate se vor întoarce, şi ce bine va fi !

Citeam un material al Oanei Moisil , o tânără jurnalistă care a interceptat delegația de români duşi de compania Chevron în vizită în Polonia (articolul aici). Chevron i-a plimbat pe preşedintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu şi pe primarii comunelor Băceşti şi Pungeşti, comune pe raza cărora Chevron urmăreşte exploatarea gazelor de şist. Este interesant cum caravana Chevron a fost aşteptată de polonezi care protestau împotriva exploatării gazelor de şist.

M-a şocat un fragment din relatarea vizitei:

L-am întrebat pe consilierul PR-ului Chevron, Cosmin Ghiță, de ce a făcut asta [grăbirea oaspeților români spre autocar în prezența protestatarilor-n.r.], iar el mi-a răspuns cu altă întrebare: „Săptămâna trecută scriai pe Facebook că nu ai niciun ban. Cum de stai acum la hotelul ăsta?”

Replica directorului de relații publice către jurnalistă mi s-a părut de o mitocănie securistică ieşită din comun. Mai văzusem din păcate genul ăsta de aroganță şi agresivitate tête-à-tête a corporatiştilor pentru jurnalişti.

Cosmin Ghiță , directorul de relații publice al Chevron, este de fapt un geniu care vrea să salveze România. Cel puțin aşa susține Evenimentul Zilei., în materialul “Geniile care vor să salveze România” (aici):

“A învățat de la străini că riscul este egal cu succesul, iar asta l-a convins să se întoarcă și să demonteze toate prejudecățile românilor despre ei înșiși.”

Cosmin Ghiță este un recent absolvent al unei facultăți în SUA, fost “Internal Director” al Ligii Studenților Români în Străinătate. În timpul facultății a făcut un stagiu la Chevron iar acum lucrează ca Policy, Government and Public Affairs Advisor pentru Chevron.

Ca Ghiță, mulți studenți români din străinătate ar îngroşa rândurile corporatiştilor din România. O generație învățată că acțiune colectivă înseamnă organizație non-profit, nu cumva sector public, tineri care folosesc cuvântul „angajabilitate”, tineri care ar sta în stagii şi internshipuri neplătite ani de zile „pentru experiență”.

La polul opus, am avut curiozitatea să găsesc şi postarea Facebook  a jurnalistei Oana Moisil (postarea ironizatä de  Cosmin Ghiță):


[]…De pe masă, pervaz, din buzunare, genți, de sub hainele murdare, din rucsac și de sub pat am adunat 5 zloți, cât să-mi iau mere și apă. Sunt fericită. La magazinul de lângă cămin, coadă la înghețată. Îmi vine rândul, întind un măr și cei doi litri de apă. 4 zloți. Ce bine. Uitați aici, excuse me, i only have coins. Îmi împinge apa și mărul într-o parte, servește alt client zâmbindu-i și mie-mi spune într-o poloneză tradusă de o studentă că nu vrea să-mi accepte monezile. Azi e una din acele zile.

De la idealismul Oanei Moisil la bănuțul lui Cosmin Ghiță, tinerii români încearcă să schimbe România. Ideile şi obiectivele lor sunt însă adesea în conflict, ceea ce e firesc, dar nu e foarte evident dacă citeşti materialele stas din presă despre studenții în strănătate.

Cosmin Ghiță mergea anul acesta într-un sat din județul Vaslui să convingă oamenii că Chevron nu le va distruge traiul. În aceeaşi sală, o altă fostă studentă româncă în străinătate  ridica întrebări pertinente despre riscurile exploatărilor de gaze de şist. Studenta îmi povestea mai târziu cum primarul comunei o întrebase “Am auzit că spălai veceuri în America, aşa e?”.

Tinerii întorşi în România cu alte gânduri decât cele de făcut bani sunt priviți cu suspiciune şi trebuie să înfrunte mitocănii de la astfel de primari sau de la oamenii de relații publice ai corporațiilor. De fapt scârba de astfel de reacții îi opreşte pe mulți oameni cinstiți şi talentați să se întoarcă în România. Se întorc cei care vor să „demonteze toate prejudecățile românilor despre ei înșiși”, cum scrie Evenimentul Zilei.

Deocamdată Cosmin Ghiță nu trebuie să demonteze nicio prejudecată că mii de sonde cu emisii de metan şi benzen cancerigen lângă plaje şi sate sunt o idee proastă. Slujba lui de Policy, Government and Public Affairs în favoarea Chevron e făcută de Ponta şi Băsescu, a căror experiență în străinătate constă într-un masterat fictiv şi un geşeft de şef de post de raportări la Securitate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

  • 1florineprobe in ce il priveste pe chior. Uita-te la comportamentul lui zilnic si ai toate probele in ce il priveste pe chior. La tot ce afirm eu despre el proba este EL INSUSI.Te uiti la mecla lui...
  • 2@yehudy: Ti-am mai spus ca felul in care scrii e deranjant. La trei cuvinte doua sint "stat de drept". Marie, you have an obsession...Gresesti, in statul de drept libertatea de exprimare e garantata,...
  • 3Domnule Gotiu, cine profita de urma crizei ucrainiene? Haideti sa va spun eu una de la baietii cu teoria conspiratiei. Surse jurnalistice ucrainiene " iskra.news.info "( si de la fata locului de pe aeroport)...
  • 4@Basil : problema adevarata este ca Romania nu este stat de drept! problema adevarata este ca mafia politica din Romania duce un razboi civil rece impotriva poporului roman!demonstratia matematica...
  • 5@FLORIN SI NAE: problema adevarata este ca Romania nu este stat de drept! problema adevarata este ca mafia politica din Romania duce un razboi civil rece impotriva poporului roman!demonstratia matematica...
  • 6@nae: Deci recunosti si tu ca totul e o manipulare varaneasca ? Omul nu e nici nebun, nici betiv, iar daca poporul il va tine minte asa e pentru ca cineva s-a straduit din raspunteri sa il zugraveasca...
afacerea roşia montană alburnus maior alegeri alex mazilu Andrei Plesu antonescu basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana concert criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu DNA educatie Elena Basescu experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali guvern humanitas internet Istodor Johannis justitie kelemen hunor Liiceanu Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza ortodoxie Parlamentul European pd-l pdl Plesu Polirom presa presedinte protest proteste Remus Cernea riscograma romani rosia roșia montană salarii securitate Senat sondaj sri steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!