RSS Feed

Scriitoarele din manualele alternative și cazul ”Baltagul”

vezi toate articolele de
24 Oct 2017 la 09:01 2 comentarii 1019 vizualizari.

Am profitat de fiorul postărilor cu Baltagul, generat de opinia doamnei profesoare Tunegaru, cum că nu e normal să predăm la clasă violență domestică, fie ea și literaturizată, și le-am invitat pe Bianca Burța-Cernat și pe Mihaela Michailov să ducem mai departe discuția: e Sadoveanu de vină că nu suntem în stare să discutăm în școală chestiuni complexe inclusiv despre violența domestică? unde sunt scriitoarele? de ce dispar din manuale? oare nu ar trebui o cotă clară de nume de scriitoare care să fie impusă pentru manuale? La această ultimă întrebare am fost toți trei de acord: că e mare nevoie de o limită minimală pentru numărul de scriitoare studiate.

Paradoxul, ne spune Bianca Burța-Cernat, e tocmai acesta, că în vreme ce se ”democratiza” piața manualelor, prin apariția alternativelor, din unele manuale dispărea chiar și ultima scriitoare dintr-un canon literar predominant masculin. Hortensia Papadat-Bengescu a dispărut din destule manuale, iar prezența scriitoarelor a devenit din ce în ce mai firavă.

Culmea e că apărătorii manualelor alternative nu au alt agument decât ”piața”, că trebuie competiție economică dreaptă etc. Ceea ce e o prostie pentru că efectul asupra școlii a fost până la urmă unul pervers: aglomerație de auxiliare, presiuni asupra profesorilor și elevilor să achiziționeze dintr-o parte sau alta. Dar nici o clipă nu s-a discutat despre ”alternativele” adevărate, adică despre modificări reale de canon literar, de tematici etc.

Sigur, nu exista alegee mai neinspirată decât ministrul Pop ca să poarte această luptă. Însă argumentul pieței libere ca libertate de alegere nu mai ține nici în discuția cu ”alternativele”. Ai o puzderie de clienți captivi, părinți frustrați puși să tot plătească în diverse forme învățământ gratuit, iar calitatea și adecvarea manualellor la prezent lasă mult de dorit. Și asta pentru că nu se discută conținutul, se discută doar libertatea de a face business.

Aici este înregistrarea discuției avute cu Mihaela și Bianca în urmă cu 10 zile. Partea cu propunerea pentru cotă de autoare în manuale e pe finalul emisiunii:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Sincer va spun la ce generatii de tineri tot vin. Nu zic ca noi am fost mai ‘destepti’ dar ei sunt un cataclism in continua ascensiune si dezinteresati total de ceea ce inseamna ‘invatat’.

 • 2

  Asta ne mai lipsea : “cota de gen” ! Eu cred că ceea ce este important este cota de valoare . Ȋn rest, totul se ȋncadrează ȋn categoria: “De ce să ne fie bine când ne poate fi și rău”.

  dan poenaru
  2017-10-26 18:29:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!