RSS Feed

Scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii. Proteste în Elveţia şi cu cât se vinde un mort la Roşia Montană

vezi toate articolele de
19 Apr 2013 la 14:26 14 comentarii 1056 vizualizari.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, Asociaţia „Alburnus Maior” i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Daniel Barbu, în care îi solicită semnarea documentelor necesare pentru includerea Roşiei Montana pe lista tentativă a UNESCO. Mai jos puteţi citi prima parte a scrisorii, iar mai multe argumente în sprijinul acestui demers, pe site-ul rosiamontana.org (aici). De asemenea, îi poţi trimite şi tu o scrisoare sau un email domnului Daniel Barbu, pe adresele: Ministerul Culturii, b-ul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti, respectiv cabinet.ministru@cultura.ro, ori îi poţi telefona pentru a-i spune personal de ce trebuie să semneze la numărul de telefon 021-2242510.

“Dle ministru Barbu, de Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, vă reamintim că includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO are nevoie de o ultima semnatură: a dumneavoastră!

18 aprilie 2013 – Roşia Montană este una dintre cele mai semnificative concentrări de valori de patrimoniu ale României. Este localitatea rurală cu cel mai mare număr de monumente incluse în Lista Monumentelor Istorice, conservă încă intacte urmele a peste 2000 de ani de activităţi miniere, prin numeroase mărturii istorice inestimabile: galerii miniere antice şi medievale, un târg minier exemplar conservat, vestigii ale perioadei de început a industrializării. De asemenea, Roşia Montană este subiectul celei mai fierbinţi dispute purtate în ultimul deceniu pe marginea unui obiectiv de patrimoniu în țara noastră.

În fiecare an pe 18 aprilie sărbătorim Ziua internaţională a monumentelor, la iniţiativa ICOMOS. Această celebrare oferă posibilitatea conştientizării de către public a diversităţii și vulnerabilității patrimoniului la nivel mondial și în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa. Este, de asemenea, un prilej de a readuce în atenţia publicului larg, dar şi a autorităţilor, necesitatea unei intervenţii rapide din partea statului în gestionarea problemelor de conservare a patrimoniului de la Roşia Montană. În ultimii 10 ani ministerului aflat sub coordonarea dvs. i s-a atras atenţia în repetate rânduri în legatură cu situl Roşia Montană, sit de valoare excepțională aflat sub imensa ameninţare a distrugerii ireversibile: atenţionări, luări de poziţie, scrisori deschise. Soluţii au venit din rândul specialistilor, al opiniei publice, al tuturor celor interesaţi şi afectaţi de periclitarea acestui sit.

Includerea Roşiei Montane pe Lista Tentativă a României pentru includerea în Patrimoniul Universal UNESCO este un demers care trebuie să fie prioritar pentru orice autoritate însărcinată cu protecţia patrimoniului, şi cu atât mai mult a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional!”

***

S-au scris multe despre Roşia Montană, dar nici pe departe totul. De exemplu, cât costă… un mort. Pentru că la Roşia Montană totul e de vânzare – case, pământuri, politicieni, suflete. Şi chiar şi morţii. La 2.000 de euro “bucata”… Un reportaj-anchetă de Oana Moisil, pe vice.com (aici).

În această săptămână, la Zurich, în Elveţia, a avut loc Forumul European al Aurului. Conferinţa a fost marcată de proteste în stradă împotriva proiectelor miniere din domeniu din întreaga lume, la care au participat activişti din Berna, Laussane, Zurich, reprezentanţi ai unor comunităţi din Argentina, Grecia, Canada şi membri ai Campaniei „Salvaţi Roşia Montană!”.

„Timp de 3 zile, unele dintre cele mai mari corporaţii din domeniul mineritului aurifer şi-au dat întâlnire în Zurich, un punct important pe harta comerţului global cu aur, pentru a plănui în cea mai discretă atmosferă viitorul industriei miniere. Multe dintre companiile prezente la Forumul Aurului întâmpină în zonele în care operează puternice mişcări de opoziţie din partea oamenilor care nu vor să îşi părăsească pământurile sau să fie otrăvite cu cianuri. Aceste lupte se poartă în diferite forme şi condiţii sociale, confruntându-se cu interesele economice ale corporaţiilor şi fără a găsi un sprijin în factorii de decizie.

Dimineaţa zilei de 17 aprilie a început printr-o acţiune surpriză în faţa hotelului Park Hyatt, unde se afla în plină desfăşurare Forumul European al Aurului. Întreaga acţiune s-a desfăşurat sub forma unui cortegiu funerar care a expus realitatea dramatică de la Roşia Montană, unde Gabriel Resources dezgroapă morţii din morminte şi dezrădăcinează sute de familii în numele profitului. Douăzeci de activişti români purtând măşti aurii au întrerupt programul zilei pentru a livra un sicriu auriu însoţit de un mesaj ferm adresat în special companiei Gabriel Resources: “Roşia Montană nu va fi distrusă de mineritul aurifer!”, cât şi urarea “Gabriel, RIC – rest in cyanide!”, un mesaj care întăreşte motivaţia de rezistenţă.

Ziua a continuat cu o demonstraţie publică pornind dintr-un punct central al oraşului şi încheindu-se în faţa hotelului Park Hyatt. Aproximativ 300 de oameni au luat parte la manifestaţie, purtând mesaje de solidaritate cu Campania Salvaţi Roşia Montană şi cu lupte din alte colţuri ale lumii precum Argentina, Grecia şi Canada. Insoţiţi de muzică de protest live, demonstranţii au mărşăluit pe străzile din jurul hotelului, strigând sloganuri împotriva industriei miniere murdare, a exploatării naturii şi a oamenilor şi, deasemenea, mesaje de unitate şi solidaritate. Mesajul transmis companiilor miniere aflate în hotel a fost acela că luptele împotriva proiectelor miniere continuă, iar solidaritatea dintre acestea şi oameni din întreaga lume este tot mai puternică cu fiecare zi.

La finalul demonstraţiei, toţi ce prezenţi au luat parte la o plenară publică în plină stradă, în cadrul căreia oamenii au discutat liber, au împărtăşit experienţe din mişcările de rezistenţă şi au propus idei pentru ca acestea să crească. De asemenea, cei prezenţi au discutat şi despre rolul pe care Elveţia îl joacă în procesarea şi tranzacţionarea aurului pe teritoriul său şi au căutat soluţii care să stopeze contribuţia acesteia la exploatarea şi distrugerea mediului şi a comunităţilor din diferite părţi ale lumii. La adunare, au luat cuvântul Arthur Manuel (reprezentantul mişcărilor Idle No More şi Defenders of the Land şi liderul triburilor indigene din Canada), Humberto Galindez (membru al Asamblea Socioambiental de Catamarca împotriva megaminelor din Argentina) şi membri ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Dezbaterile au continuat întreaga seară într-un spaţiu public din apropierea hotelului”.

Comunicat şi foografii: rosiamontana.org.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

14 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!