RSS Feed

Scrisoare deschisă către Ana Blandiana

vezi toate articolele de
27 Mar 2016 la 21:37 3 comentarii 2109 vizualizari.

Stimată doamnă Ana Blandiana,

Cu câtă îndurerare am citit azi vorbele dumneavoastră!

Zecile de atentate cu sutele sau miile lor de morţi nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente şi insidioase a milioane de emigranţi ferm hotărâţi să nu se integreze şi care vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei secolului al XXI-lea, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval. Mai periculos decât terorismul pentru definiţia şi supravieţuirea Europei este bagajul spiritual şi cultural pe care îl aduc noii veniţi şi care, prin aplicarea libertăţilor europene şi prin dezechilibrul demografic fără speranţă dintre băştinaşi şi emigranţi, vor înlocui cultura şi spiritualitatea europeană.

Citim aceste rânduri și ne întrebăm despre cine vorbiți, doamnă Blandiana, când invocați milioane de emigranți cărora le atribuiți convingeri medievale? Despre cetățenii țărilor vestice ai căror părinți sau bunici provin din state arabe? Despre refugiați? Despre sirieni, despre irakieni, despre afgani? Despre arabi? Despre africani? Despre musulmani sau despre creștinii care și ei fug de război? Despre miile și miile de copii? Aproape o treime dintre refugiații care ajung azi în Europa sunt copii! Despre mamele lor obosite să-i tot care în brațe? Despre artiștii – poate poeții, la milioane de oameni trebuie să fie și poeți! – care fug și ei de război? Sau poate fug de sărăcie?

Aceste milioane de oameni nu au o identitate comună. Nu au aceeași gândire politică, nu au aceleași scopuri în viață. Provin din locuri diferite, au istorii diferite. Nu au același bagaj spiritual și cultural.

Imaginea mulțimii omogene, în care e replicat la infinit genul de individ înapoiat, cel mai probabil musulman, încăpățânat în contact cu cultura europeană, nu e decât un stereotip creat din ignoranță. Habar nu avem cine sunt oamenii care vin în Europa pentru că n-am avut la școală prea multă istorie a Orientului Mijlociu (de exemplu), în librăriile noastre rar găsești o carte scrisă de un autor sau autoare arabă sau africană, mass media e plină de simplificări idioate. Subconștientul nostru a creat o armată de frankensteini identici gata să ne ducă la pierzanie.

Ce dureros de trist este să descoperim atâtea clișee orientaliste conținute de cele câteva propoziții ale dumneavoastră citate mai sus! În ce constă acel spirit medieval pe care îl menționați? Vă gândiți, poate, la atitudinea față de femei, manifestată, spre exemplu, în atacurile din Koln? Patriarhatul (eram siguri că știți asta!) n-a fost în nici un caz adus în Europa de imigranți musulmani! În România noastră creștină, cunoaștem prea multe femei bătute de soții lor și nu mai cunoaștem nici una care nu a fost până acum hărțuită.

Cum puteți pretinde să înțelegeți atât de bine motivațiile milioanelor de oameni care ajung acum în Europa (ca să fim totuși mai preciși, deocamdată este vorba de 1.5 milioane de refugiați care au venit în ultimii doi ani, reprezentând 0.2 la sută din populația europeană)? De unde știți dumneavoastră că nu vor să se integreze? Din perspectiva de imigranți, vă spunem că a alege să nu te integrezi înseamnă să te autocondamni la o viață grea și nefericită! Nimeni nu ar face benevol această alegere. Să nu încurcăm, a nu vrea să te integrezi cu a nu putea. (Discuția despre de ce unii imigranți nu se pot integra o lăsăm pentru altă ocazie deși e foarte importantă pentru a înțelege atacurile teroriste).

Nu vor să se integreze… Cunoașteți, desigur, că asta afirmă politicienii de extremă drepta din Europa occidentală despre milioanele români care au emigrat spre Vest?

Doamna Ana Blandiana, aveți dreptate, Europa pe care o știam pare a fi în ruine. Începuse să fie pe ducă chiar înaintea venirii valului de refugiați. Da, Europa își pierde valorile cu care era cândva asociată – egalitatea, solidaritatea, deschiderea. Valori de care noi, românii, într-un fel am beneficiat.

La Sighet, la memorialul crimelor regimului comunist românesc construit datorită dumneavoastră, sunt spuse multe povești ale eroilor rezistenței anti-comuniste. Trăsătura lor principală era că și-au păstrat valorile în ciuda presiunilor și violenței la care fuseseră supuși. Valorile nu se fură. Valorile europene suntem pe cale să ni le pierdem noi singuri. Aceasta e dificultatea în care ne aflăm în urma atacurilor teroriste: cum să facem să ne păstrăm umanitatea chiar dacă suntem supuși unor atacuri inumane? Cu aceeași provocare se confruntă milioane de oameni care trăiesc în state arabe, care sunt și ei victimele atrocităților comise de Statul Islamic.

La final, o mică nelămurire. Nu mai înțelegem de ce creștinătatea europeană este invocată de atât de mulți pentru a refuza primirea refugiaților musulmani, în vreme ce Papa, totuși liderul lumii creștine, nu spune altceva în ultima vreme decât că trebuie să ajutăm străinii la nevoie, indiferent de ce religie sunt! Nu știm dacă ați observat, dar declarația dumneavoastră despre pericolul reprezentat de emigranți pentru valorile creștine a venit chiar în aceeași zi când Papa spăla picioarele unor refugiați musulmani și spunea că suntem cu toții egali în umanitatea noastră.

Ne-a îndurerat declarația dumneavoastră. Aveam senzația că sensibilitatea de scriitoare v-ar ajuta să vă imaginați un milion de istorii diferite ale oamenilor care fug spre Europa. Credeam că ceea ce știți despre viața într-un regim totalitar v-ar ajuta să distingeți între propagandă și informație. Speram că ați citit versuri scrise de poeți arabi, ceea ce nu v-ar fi permis să arătați atâta aroganță față de cultura țărilor din Orientul Mijlociu.

Evident, nu vă cunoaștem deloc. Ne bazam doar pe niște presupuneri. False. La fel cum, din păcate, faceți și dumneavoastră vorbind despre milioanele de emigranți.

Sperăm din suflet că veți reveni asupra acestei declarații (de la dumneavoastră avem, totuși, speranță)

Redactorii imigranți ai revistei Mămăligă de Varșovia (lista de semnături rămâne deschisă pentru cine vrea să mai semneze)

Claudia Ciobanu (fosta dumneavoastră elevă de la Sighet)

Teodor Ajder

Olga Corochii

Mihai Tarța

alături de noi

Mara Delia Puacz

Simona Klijewicz

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments
 • 1

  A doua scrisoare deschisa catre Dra. Ana Blandiana si eropenii.
  Stimata doctor Blandiana. Ati auzit de Schimabre Climatica Globala? Ea exista si deja se face simtita din ce in ce mai mult. Efectele schimarii voo fi multe, toate rele, unele teribile. Unul dintre aceste efecte va fi foametea. Toata lumea va suferi acesta nenorocirea. Europenii de asemenea. Poate atunci se vor compatimii de cei, ca refugiatii sirienii, care deja o sufera?

  armand
  2016-04-10 17:36:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Claudia,

  Inainte de a te pronunța intr-o chestiune atât de delicata încât nu cred ca ai mai multe cunoștințe decât Ana Blandiana, dar iti permiți sa te manifești intr-un fel la fel de tranșant ca si ea, deci părerea ta nu e cu nimic mai salutara, ar trebui poate sa petreci ceva timp ascultând sau citind oameni care au trăit in cultura respectiva, sa-ti poti forma un minim de bagaj informațional : https://m.youtube.com/watch?v=6JTCMwdrpt4. Iti doresc si ne doresc la toți muuuult mai mult discernământ inainte sa deschidem gura.

 • 3

  Dar de ce trebuie sa ne facem noi griji pentru acesti oameni? De ce nu-i primesc tarile din vecinatatea lor, care impart aceeasi cultura si religie, nemaifiind deci nevoie de mari demersuri pentru integrarea lor in societate? Stiati ca Arabia Saudita, de exemplu, a refuzat sa primeasca refugiati? Nu a primit pe nimeni, desi conditii exista. Poate nu sunteti la curent cu ce s-a intamplat in Germania la inceputul anului si continua sa se intample in Suedia, UK, Franta, Belgia. Cum puteti fi atat de ipocriti, judecand pe cei care vor sa evite un pericol (da, indoctrinatii musulmani sunt un pericol) opunandu-se intrarii in tara a unor extremisti cu gandire antica? Va recomand sa va mai documentati cu privire la acest subiect si daca tot nu va schimbati parerea, mutati-va intr-o tara mai liberala si mai PC decat Romania si aveti grija personal de refugiati! Toate cele bune!

  Milo
  2016-05-03 19:53:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!