RSS Feed

Scurt bilanţ al aventurii USL din ultimele două luni. Ce le-a adus suspendarea?

vezi toate articolele de
09 Aug 2012 la 17:38 71 comentarii 4211 vizualizari.

Cred că putem trage deja nişte concluzii despre cîte “beneficii” le-a adus încercarea de suspendare a lui TB, chiar dacă nu ştim încă, şi graţie unei CCR complet aiurite de propria importanţă, cine se va întoarce la Cotroceni.

Victor Ponta declara cu două zile înainte să înceapă tăvălugul în Parlament că vrea să încerce o demisie simultană cu Băsescu. După două zile deja erau porniţi într-altă direcţie. Fapte:

  • Băsescu a fost scos din Cotroceni dar cu preţul de a-l pune iar într-o situaţie de victimizare. A cîştigat şi el şi PDL mai mult decît sperau în cîteva luni.
  • Reacţia internaţională generată mai întîi de plagiat, apoi de “lovitura de stat” a generat o nouă eroziune gravă noului guvern
  • Acoperirea propriilor intenţii de guvernare cu scăndăloiul politic. Contradicţii (gazul de şist). Anunţarea pripită a unor măsuri care se vor întîmpla după negocieri cu FMI (dacă se vor întîmpla)
  • Erodarea mai mare a lui Ponta deşi bătălia a fost declanşată de  aripa Antonescu. Şi asta pentru că Guvernului i-a revenit să facă tot soiul de treburi murdare, cea cu MAI e doar ultima dintre ele
  • au intrat în jocul lui Băsescu, băgîndu-i mai mult în seamă pe cei care n-au votat, liste, blabla, în loc să insiste pe votanţi şi punct. Au acceptat listele cu peste 18 milioane asta e, orice încercare de modificare ulterioară e ridicolă.
  • au ratat şansa de a zdrobi în toamnă la alegeri PDL-ul repetînd că nu puteau coabita cu Băsescu – pot înţelege argumentul, dar retrospectiv privind, pagubele au fost mai mari
  • au ratat şansa de a întocmi o echipă ceva mai credibilă pentru toamnă. Şova ministru? O tîmpenie ca aia spusă de el se uită mult mai greu. Deşi vocile publice par să fi fost mult mai blînde cu Băsescu într-o chestiune asemănătoare.
  • Legea sănătăţii? e aceeaşi prostie care deschide uşa privatizărilor şi a unei noi pieţe “de sănătate”. Cu o excepţie: protejarea domeniului lui Arafat. Deci doar atîta au înţeles din scandalul din iarnă.
  • Discursul lui Ponta asupra privatizărilor s-a schimbat radical, de unde părea gata de asumarea unor riscuri şi a unor negocieri de tip nou cu FMI, a trecut rapid în modululul Năstase-Tăriceanu-Boc de aprobare a privatizării ca unică formă de “însănătoşire”. Liberalii – prin vocile miniştrilor săi – iar au avut de cîştigat pentru că au anunţat insistent şi peste capul lui Ponta anumite privatizări.

E separarea PSD-PNL iminentă? Eu zic că da, oricît s-ar chinui s-o ţină pînă în alegeri. Pentru că Victor Ponta a fost vioara a doua. Acest partid trebuie să-şi asume totuşi condiţia de primul partid din România ca număr de voturi. PSD a fost vioara a doua şi pentru că unii dintre proprii miniştri sau baroni au jucat haotic. Au fost criticaţi în ultimele zile din două direcţii, opoziţie şi Cotroceni.

Cu ce s-a ales USL? Cu o suprauzură şi cu şanse mult mai mici de a domina autoritar alegerile din toamnă. Cu ce ne-am ales noi? Cu un vot batjocorit, un guvern greu de controlat în deciziile sale din cauza bruiajului continuu antiBăsescu, cu o Europă isterizată interesat (că doar pare din ce în ce mai hotărîtă să-i urechească pe esticii nedemocraţi) şi cu o serie nouă de conducători excesiv de lipiţi de scaunele studiourilor TV prietene.

Mult zgomot şi cu ce rezultat. Şi dacă pică Băsescu mîine, tot nu mi se pare cine ştie ce reuşită.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!