RSS Feed

Scurte: comentatorii de la ProTV, 8 martie, facebook şi ceva Caragiale neaniversar

vezi toate articolele de
08 Mar 2013 la 14:25 4 comentarii 1041 vizualizari.

Steaua, comentatorii. Nu cred că televizorul spală creierul. Sînt prea multe procese de spălare concurente ca să desemnăm un singur vinovat. Dar cînd i-am auzit iar pe comentatorii ProTV aseară cu aceeaşi milogeală – hai, băieţi, încă un pic, vai ce echipă scumpă e Chelsea, vai cîţi bani am bătut – mai că m-am răzgîndit. Spălaţii pe creier îi  spală cel mai mai bine şi pe alţii. Tipi ca ăştia nu mai pot ieşi din matricea umililui faţă de patronat. Pentru ei patronul e totul iar Abramovici un zeu. Şi ce frumoasă e Arena Naţională de pe care a cîştigat Gigi două milioane într-o seară (arenă din bani publici, normal). Comentatori ca ăştia au pierdut pe drum toată mitologia sportului aşa vai de capul ei cum era, cu ceva demnitate, cu ceva respect pentru hazard (cu “h” mic). Le-a mai rămas doar atît: se bat nişte bani pe teren şi uneori se strică bancomatul şi cîştigă ăla care are doar un miliard, nu ăla care are sute de miliarde. Iar asta e senzaţional.

8 martie. Pe lîngă textul foarte bun al Gabrielei Creţu, aş mai adăuga o observaţie desprinsă din studiul pe care ea îl citeaza. Cît contează aparenţa fizică în angajare?, e întrebarea. Media răspunsurilor europene este 33%. Media în România este 47% – probabil sexismul real din teren se împleteşte cu un sexism răspîndit printre cei intervievaţi. Goana nebună după joburi şi nesiguranţa la locul de muncă, un alt posibil motiv pentru o astfel de percepţie.

Facebook e public. Ne trebuia o hotărîre judecătorească să ne spună că facebook e “public” şi iată că a venit. Avem deja două cazuri de afirmaţii rasiste taxate: unul în curte, altul prin excludere din PNL. Însă asta e cazul extrem. Ce-aş observa e că vechiul trolling a căpătat aspecte noi pe facebook. Aici nu mai eşti anonim, se presupune că ai putea avea ceva mai multă responsabilitate, dar ideea e aceeaşi: să provocăm orice ar fi. Limita incertă dintre o bere cu prietenii (tot un fel de spaţiu semi-public) şi unele variante de profil facebook este cea care aruncă în faţă un rasism şi un sexism difuz, bineştiut de toată lumea, dar negat “oficial”. Facebookul a mai potenţat un tip de conduită: aia că “am curaj dacă spun asta”. Şi uite aşa e plin fb de “critici acizi” care susţin de fapt cele mai răspîndite prejudecăţi. Şi care se simt la adăpost. De cealaltă parte, evident, aceste cazuri vor fi folosite intens pentru comercializarea “profilului” utilizatorului în noi ritmuri. Îi curăţăm bine, îi împănăm cu sugestii şi reclame şi-i scoatem în public.

BookFace. Caragiale. O carte despre marele clasic bunicică, nu am fost de acord cu omul în unele lucruri, dar am zis să promovez totuşi un critic care măcar nu-mi rupe creierii cu “actualitatea” lui Caragiale. Tot în seria de săptămîna asta m-am jucat între Ianoşi şi Hunger games.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!