RSS Feed

Scurte: rusificare, anticorupție electorală, noua extremă dreaptă

vezi toate articolele de
15 Nov 2016 la 11:52 un comentariu 999 vizualizari.

Nu mai am răbdare decât pentru observații scurte. E prea mare valul de aprobare pentru balivernele convenite în informația mainstream, indiferent de patron, indiferent de loc.

Rusificarea. Din nou despre amenințarea rusă. E deja de o superficialitate provincială să te complaci în a numi ruso-fan pe oricine din jur care nu respectă portretul robot jandarmului civilizației conform standardelor românești. Putin e rău, RUsia e belicoasă, sigur. Dar, pe lângă faptul că nu am avut nicio analiză lucidă a comportamentului vestic în toată afacerea ucraineană de exemplu, acum numim ”al lui Putin” orice, de la social-democrați bulgari la diverse extreme de la dreapta de prin blocul ex-comunist.

Cum cred experții că se infiltrează Rusia? Mai nou au băgat și extremismele neconservatoare în schemă, și ele s-ar putea să fie influențate de ruși, asta pentru că nu vrem să vedem activitatea febrilă a unor organizații religioase cu finanțare taman invers, vestică adică, pentru care ”apărarea valorilor” s-a mutat și în est pentru că au intuit slăbiciunea teribilă și a spațiului public de dezbatere și oportunismul extrem politicianist. Dai cu tunul după o frază de iubire la adresa lui Putin și nu găsești pe aici. Și totuși spaima e mare și lucrativă, doar pe spatele ei cresc contracte de securitate care mai de care. E cu Rusia oricine periclitează echilibrul senzațional între sărăcie și stat umflat polițienește la care a ajuns România. Ridicol și trist.

Tot aici intră subiecte imposibil de discutat: liderii noștri s-au obișnuit cu discursul belicos în numele NATO. Cheltuielile care vin sunt pe măsură. Nici măcar un bemol nu ai voie să pui în partitura ”noi apărăm cu arma în mână civilizația”, ba chiar deja se visează la ”pod aerian” pentru această insulă de civilizație dintr-o mare rusofilă. Antirusismul e popular, dar și folosirea lui ca pretext pentru astupat gura va irita curând la fel de mult. Chestii fără legătură prinse în hore propagandistice, un mecanism dus la perfecțiune.

Anticorupție electorală. Un comunicat scurt DNA ne anunță:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008 -2015, a unor infracțiuni de corupție. (sursa)

Aproape instantaneu apar sursele judiciare cu numele și faptele vizate: fraude în campania electorală de pe parcursul ultimului deceniu (2008-2013, alții au scris 2015).

Surse judiciare au declarat că procurorii DNA Ploiești fac percheziții la sediul Autorității Electorale Permanente.

Dosarul vizează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de corupție, respectiv spălare de bani și trafic de influență, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Ana Maria Pătru, șefa AEP, e cunoscută drept ”omul lui Băsescu”, al lui Udrea mai precis. Presa antibăsescu a găsit-o pe la restaurante sărbătorind victoria EBA la un episod de europarlamentare. A avut ascensiune fulminantă, nicio experiență dar propulasată în vârf rapid. Deci nu e cazul s-o prezentăm ca pe o victimă. (Înțeleg că bărbatul său a fost prins fugind cu niște acte, nu m-aș mira să găsim altă ciupercă de corupție lăsată să crească cu anii pentru a fi mestecată când e vremea de halucibnogene). E o tipică țintă, totuși de ani de zile șefa autorității. Din când în când chemată pentru câte o declarație, dar cam atât.

Ajungem iar la chestia cu momentul. Abia a început campania electorală – ca de obicei, printr-o lege idioată, aproape nu există, e ultrareglementată prezența în spațiul public, iar dezbaterea e complet anchilozată – și se pare că singurul care joacă e din nou DNA. O salvă de știri (vezi și aia cu FMI și figuri de la BNR scăpată pe unele siteuri, nepopularizată prea tare pentru simplul fapt că BNR e totuși o instituție mai puternică decât AEP) funcționează ca o pregătire de aliniere electorală întru statul de drept. Da, ceva nu e în regulă atunci când tocmai în campanie e verificat șeful autorității electorale, oricât de controversat ar fi el.

Noua extremă dreaptă. Semne despre noile fețe ale extremei drepte veneau de ceva ani chiar de la vecinii maghiari. Esențiale sunt dublul limbaj (antisemiți, dar doar cu ai noștri și apoi supercivilizați și ironici în interviuri cu BBC sau cu instituții mari de presă; oleacă rasiști, cât să zicem dup-aia că a fost o glumă), scoaterea unor vechi ștampile din agenda fățișă și trecerea lor undeva în penumbră, hatereală și conspirație pe rețele sociale, atac fără scrupule la adăpostul libertății mari de pe net etc. Omul de bază al lui Trump, Steve Bannon, va fi un model, iar bucăți din atitudinea siteului său, Breitbart, sunt împumutate cu sfințenie de unii neoconi și pe aici. Și-a vopsit pornirile într-un soi de anarhism de net, preacunoscut pe la ”nonconformiștii” online care ”își asumă” fix discursul de putere foarte popular pretinzându-se eroi antisistem, adică anticorectitudinepolitică.

Mișcarea alt-right (tot soiul de fascisme revopsite uneori în mișcări cool sau chiar cosmopolite: gay de extremă dreapta, de exemplu) a fi reprezentată la Casa Albă alături de o echipă plină de lobbyști bancheri și cunoscători ai mațelor de la Washington. Este un binom periculos în această formă. Mulți, văd, deja clară incompatibilitatea. Eu între rasism și scutirea bogătanilor de taxe văd mereu compatibilități.

Ce pretind Bannon și alții ca el? Cine are răbdare poate să citească și din intervențiile lui Milo Yiannopoulos, unul făcut celebru de twitter pentru că a fost scos din rețea pentru derapajele totale în postări. Ei pretind că apără un vest aflat în continuă decădere de pericole și că establishmentul liberal trebuie atacat cu tot ce-ți permite netul. Suntem împotriva lobbyului și suntem cu Trump pentru că are deja bani. De altfel, veți vedea din ce în ce mai mulți neoconi români ”antisistem” care pupau băncile în cur până acum 2-3 ani, nimic nou. E etapa eroică, o nouă poză mediatică.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!