RSS Feed

Se dezintegrează PDL sau Elogiu traseismului politic

vezi toate articolele de
27 Mar 2012 la 17:18 58 comentarii 1309 vizualizari.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a hotărât să părăsească partidul. El va candida la şefia Consiliului Judeţean Caraş Severin sprijinit de PNL, sprijnit deci de USL. Vestea este o adevărată lovitură pentru partidul lui Traian Băsescu.

Sorin Frunzăverde nu este un lider oarecare al PDL. Spre deosebire de ceilalţi şefi din primul cerc al partidului, el  se afla în partid de pe vremea când acesta se numea Frontul Salvării Naţionale şi era condus de Ion Iliescu, apoi de Petre Roman. Sorin Frunzăverde ţine de vechiul nucleu de administratori ai partidului, nucleu căruia i se pot reproşa multe din perioada tranziţiei, dar care s-a remarcat de-a lungul anilor prin excelenta capacitate de organizare, vitală în ani electorali.

În plus, candidatura şi victoria lui Sorin Frunzăverde  pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, la Convenţia din mai 2011, au reprezentat garanţia unităţii partidului după competiţia dintre Emil Boc şi Vasile Blaga. Acesta din urmă refuzase să mai candideze la vreo funcţie în partid, după realegerea în fruntea partidului a premierului în funcţie. Iar singurul politician din echipa Blaga care a acceptat să rămână la vârful partidului, după înfrângerea lui Vasile Blaga, a fost vechiul său tovarăş de drum, Sorin Frunză Verde. Toţi ceilalţi trei prim-vicepreşedinţi, Roberta Anastase, Teodor Baconschi şi Gheorghe Flutur, nu cântăresc cât veteranul Sorin Frunză Verde.

Alături de el au plecat din PDL 42 de primari şi, se pare, trei parlamentari. Şi cum o lovitură nu vine niciodată singură, tot astăzi, şi-a anunţat demisia din PDL, şi primarul de Slatina, Darius Vâlcov. Acesta face parte din valul de primari tineri cu care PD-ul lui Traian Băsescu a încântat ţara în 2004, în speranţa unor vremuri mai bune, dar a ales acum să renunţe la mandat trei luni mai devreme. După câte lasă să se înţeleagă printre rânduri, Darius Vâlcov are de gând să candideze pentru unul nou: “În ceea ce priveşte viitorul meu politic, administrativ, încă nu am luat o hotărâre. Sper însă că după o perioadă de reflexie, în care voi asculta părerile şi sfaturile, dar şi reacţia slătinenilor mei, să iau o decizie. Un lucru vi-l pot spune cu certitudine: iubesc prea mult acest oraş pentru a renunţa să lupt pentru el”.

Se pare că aceşti oameni nu vor să poarte pe umeri în ziua alegerilor povara unei guvernări eşuate. Au înghiţit, complici sau nu, patru ani de traseism politic, de licitaţii trucate, de achiziţii publice la limita legii şi dincolo de limita legii (vezi excelentul studiu exhaustiv al Institutului de Politic Publice care arată că în anii 2009 si 2010 s-ar fi putut face economii de 2 miliarde de euro anual dacă preţurile la care cumpără statul produse şi servicii ar fi fost rezonabile şi, eventual, standardizate). Au înghiţit un regim în care şpaga pentru lucrări de infrastructură a ajuns la 1,2 milioane de euro, adică peste 50% din contract (vezi datele cazului secretarului de stat Ioan Andreica de la ministerul Elenei Udrea în dosarul în care este implicat şi secretarul,general al PDL, Ioan Oltean). Au înghiţit fără să cârtească tăierea otova a salariilor pentru medici, profesori şi pilele din instituţii şi diverse direcţii judeţene. Şi nu au vorbit.

Nu au vorbit tare. Au dat ştiri pe surse că sunt în dispută perpetuă cu Elena Udrea, că sunt sideraţi de metodele primitive, dar atât de eficiente ale Robertei Anastase de a-şi subordona Parlamentul, că s-au săturat de aerele de primadonă ale noilor-veniţi în partid, favoriţi de unică folosinţă ai lui Traian Băsescu, într-un moment sau în altul. Dar nu au reacţionat decât în cadrele înguste ale unui partid controlat la maxim. Şi s-au dus la fiecare apel al comandantului suprem, în pădurea de la Snagov, să pună ţara la cale cu preşedintele, călcând şi bunul-simţ şi Constituţia în picioare.

Iar acum că vin alegerile s-au hotărât să părăsească corabia. Să rămână comandatul suprem pe navă, dacă tot s-a dat mare, cu protejaţii/protejatele lui cu tot. Noi ne mutăm la USL. “După noi, tot noi” nu şi-a pierdut fascinaţia în 22 de ani de rotaţie la putere. Şi nici toxicitatea… Unde mai este responsabilitatea guvernării dacă cel care pierde alegerile rămâne la putere?

Pe de altă parte, cum se poate împăca preluarea lui Frunzăverde & comp. cu mesajul anti-traseism al USL e foarte greu de explicat. Să înţelegem că traseimul politic este rău numai cînd parlamentarii şi aleşii locali pleacă de la PSD şi PNL şi se duc în tabăra prezidenţială, dar că este bun atunci când, în pericol de a se scufunda, reprezentanţii PDL sar în baraca viitoarei puteri?

Unii ar spune că e bine ca cei care au ridicat traseimul şi politizarea banului public  la rang de politică de stat să piardă alegerile loviţi de exact de traseim şi politizare: cine ridică sabia, de sabie va pieri. Dar, după părerea mea, nouă ne-ar fi mai bine dacă am aplica în situaţia de faţă alt proverb cu rezonanţă biblică: fiecare pasăre pe limba ei piere.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!