RSS Feed

Se închide fabrica Napolact din Cluj. Încă o “poveste de succes” cu investitori străini

vezi toate articolele de
19 Jun 2013 la 08:44 39 comentarii 3670 vizualizari.

În luna mai, închiderea de către Friesland a unităţii de producţie de la Ţaga (unde se producea caşul “Năsal”) a făcut oarece vâlvă. Conform “Ziua de Cluj”, Friesland va închide şi unitatea de producţie a Napolact din Cluj (fabrica din comuna Baciu), informaţie confirmată şi de autorităţile locale. O parte din tehnologie şi dintre cei 300 de angajaţi ar urma să fie relocaţi la fabrica din Târgu Mureş. Lovitura cea mai dură o primesc însă sutele de mici fermieri care livrau lapte pentru Napolact. Ideea că aceştia vor continua să producă pentru Napolact e o iluzie (cel mai probabil, de ochii lumii, Friesland va mai achiziţiona o vreme lapte de la ei, dar, îmi permit să anticipez că povestea cu “relocarea” e mai mult o perdea de fum – pentru a evita o procedură de restructurare – în fapt, fiind vorba ,ai degrabă de o reducere a activităţii).

Până la urmă, privatizarea Napolact se dovedeşte o altă poveste a succesului investiţiilor străine în România. A succesului pentru ei. După cumpărarea (în 2004) a Napolact de către Friesland, investiţiile majore s-au făcut mai mult în imagine/publicitate, în ceea ce se cheamă “brand”. Iar “brandul” nu ţine de un loc anume. “Brandul” e o valoare în sine (de piaţă) mai mare chiar decât cea a produselor. Desigur, calitatea (scăderea ei) nu e o problemă pentru Friesland (fiind regăsită ca “eficienţă” şi “creştere a productivităţii” în contabilitatea companiei). La fel cum nu e o problemă eventuala pierdere de către Napolact a unei cote de piaţă, atâta vreme cât (mai ales după fuziunea din 2009 între Friesland şi Campina) deţine alte mărci intrate “în joc” (Milli, Oke, Completa, Dots şi Campina).

Că brandul Napolact va continua să supravieţuiască pe piaţa autohtonă (la câte milioane de euro s-au “investit” în imagine e de presupus că nu se va renunţa chiar aşa uşor la el) nu-i va încălzi însă cu nimic pe sutele de mici fermieri producători de lapte din zonă. Chiar dacă sloganul “ca odinioară” nu va mai avea nimic de a face cu istoria fabricii clujene, începută în 1905 cu “Atelierul Vlad”, primul producător autohton pe scară largă de brânzeturi fermentate (exportate, înainte de al doilea război mondial în multe ţări europene şi chiar în SUA).

Nu-mi fac iluzii că decidenţii politici români vor înţelege ceva din această poveste. Mai degrabă vor continua discursurile cu aşa-zisa lipsă de productivitate a agriculturii autohtone. Şi despre facilităţile şi covorul roşu desfăşurat sub picioarele “marilor investitori străini”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!