RSS Feed

UDAPTE: Legea Minelor NU a trecut! Sediile partidelor politice, ocupate la Cluj. Parlamentul sub asediul protestatarilor pentru Roşia Montană. Proteste şi la Sibiu, Iaşi, Timişoara, Bruxelles (VIDEO şi FOTO)

vezi toate articolele de
10 Dec 2013 la 12:34 23 comentarii 5157 vizualizari.

UPDATE: Ora 15.00: PROIECTUL DE MODIFICARE A LEGII MINELOR NU A ÎNTRUNIT NUMĂRUL DE VOTURI NECESAR PENTRU ADOPTARE (legea având caracter organic)!

UPDATE 12: Ora 14.30. Deputaţii încă nu au revenit din pauză, deşi aceasta ar fi trebuit să dureze doar 15 minute.

video: ocuparea sediilor partidelor politice la Cluj:

UPDATE 11: Ora 14.00 Se face PAUZĂ! Votul final la ora 14.15!

UPDATE 10: Ora 13.55: Numărul deputaţilor prezenţi a ajuns la 177

UPDATE 9: Ora 13.48: Se trece la discuţia pe amendamente. La primul amendament au votat 161 de deputaţi (număr insuficient pentru adoptarea legii în ansamblu, chiar dacă toţi ar vota favorabil)

UPDATE 8: Ora 13.38: Antal Istvan, deputat UDMR, cunoscut ca susţinător al proiectului minier de la Roşia Montană, reclamă faptul că procesul de dezbatere din comisii a proiectului de lege a fost prea rapid şi netrasparent.

UPDATE 7: Ora 13.34: Reprezentantul PP-DD se pronunţă împotriva proiectului de lege.

UPDATE 6: Ora 13.30: Reprezentantul PNL susţine “necesitatea investiţiilor”. El susţine că proiectul îmbunătăţeşte “cadrul general de exploatare”.

UPDATE 5: Ora 13.20: Mircea Toader (PDL): “Nu sunt clarificări legate la cine încasează redevenţele”. Deputatul PDL solicită retrimiterea legii la comisii, pe motivul apariţiei unor amendamente care nu sunt asumate. Propunerea lui Mircea Toader este respinsă la vot.

UPDATE 4:  Ora 13.16: Remus Cernea invocă vicii de procedură: nu s-a primit în scris raportul pe ordinea de zi. Zgonea îl trimite “în bancă” pe motiv că ordinea de zi a fost afişată pe site, în format electronic.

UPDATE 3: Ora 13.13: Vorbeşte Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, care şi-a dat avizul pozitiv pe proiect.

Ora 13.10: Proiectul de modificare şi completare a Legii Minelor intră la discuţii în plen. Reprezentantul Guvernului enumeră “avantajele” modificărilor propuse: “propunem plenului adoptarea acestui act normativ”.

UPDATE 2: Raportul pentru modificarea Legii Minelor a ajuns la deputaţi doar la ora 13.00! Amânarea şi votarea proiectului rămâne în aşteptare, deputaţii trecând la punctul 32 de pe ordinea de zi (modificarea Legii Minelor figura la punctul 29 pe ordinea de zi)

UPDATE: La Bucureşti a fost ocupat biroul Avocatului Poporului din sediul Parlamentului (foto).

live streaming din Palatul Parlamentului aici:

***

Text iniţial:

Încă de la ora 9.30, sute de protestatari clujeni s-au adunat în faţa Prefecturii pentru a-şi manifesta dezacordul cu proiectul de modificare a Legii Minelor, aflat pe ordinea de zi a CamereiDeputaţilor. Proiectul a preluat, sub formă de amendamente, toate prevederile cu dedicaţie din legea specială pentru Roşia Montană (exproprieri în interes privat, ignorarea normelor de protecţie a patrimoniului, pădurilor, pajiştilor, bunurilor publice etc.). După jumătate de oră petrecută în faţa Prefecturii, protestatarii s-au îndreptat către sediile partidelor politice de pe B-dul Eroilor (la Cluj, PSD, PNL şi PDL au sediul în aceeaşi clădire). O parte dintre manifestanţi au ocupat, în mod simbolic, balconul dinspre stradă, în timp ce restul au blocat curtea şi scările. Într-o primă fază, în urma unui apel la 112, Poliţia şi Jandarmeria au încercat să-i intervină şi să-i îndepărteze pe protestatarii de la balcon. Aceştia nu au putut trece însă de protestatarii de pe scări şi, în cele din urmă, au renunţat la acţiune, după ce li s-a transmis că oamenii din balcon au obţinut acordul chiriaşului spaţiului pentru a se afla acolo. Protestatarii sunt decişi să continue ocuparea sediilor partidelor politice până în momentul intrării la vot a proiectului de modificare a Legii Minelor.

Câteva sute de protestatari se află şi în faţa sediului Parlamentului din Bucureşti, dar şi la Sibiu, Iaşi, Timişoara şi Bruxelles. În cazul aprobării proiectului de lege este de aşteptat ca amploarea protestelor să crească din nou.

***

Conform unor informaţii din Parlament, la balcoanele Camerei Deputaţilor le-a fost permis accesul angajaţilor RMGC, lucru care nu le-a fost aprobat însă şi opozanţilor proiectului minier.

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

23 comments
 • 1

  Mă gândesc ca de undeva trebuie sa inceapă ceva.
  S-a mai intamplat o dată, acum 23 de ani.
  Ciudat este ca televiziunile tratează cu indiferenţă subiectul.
  Tare îmi este teamă să nu rămânem strict la stadiul de lamentare on-line.

  D.I.
  2013-12-10 12:53:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @D.I.: nici o grija , multa lume e online, si persoanele de peste 50ani .(mama, matusi , cunostinte..nu o sa iti vina sa crezi…) si o sa vada aceste lucruri..televiziunea e de domeniul trecutului.

  fere
  2013-12-10 13:06:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @D.I.: Iesi in strada! toate televiziunile sunt manipulate si nu o sa apara nimic daca nu iesim in masa sa protestam!

  Alex
  2013-12-10 13:07:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Jos Guvernul Infractorilor!

 • 5

  În 1989 Timişoara a fost fruncea, acum Clujul este vocea cea mai puternică care se opune aprobarea legii cu dedicaţie a Explatării de la Roşia Montană de către RMGC!
  Sunt şi au de acord cu manifestul de la Cluj, pentru a nu se produce un dezastru ecologic!

 • 6

  Nu, nu e multa lume online si cum televiziunile ignora aceste proteste, multi indivizi, mai ales peste 40 de ani, nu sunt informati. Cand eram copil si-mi petreceam o parte din vacanta de vara la tara, tin minte ce respect impunea un nene cu toba, care trecea uneori pe ulitele satului si batea toba. Se aduna toata lumea, lasa lucrul din ograda si venea sa asculte vestile si nenea ala incepea: “Se aduce la cunostinta…”. Ma gandesc ca, in loc de mers cu capra, sa se mearga cu informarea pe strazi, cu toba. Habar nu aveti voi ce efect ar avea asupra celor de peste 40 de ani, care, hai sa fim seriosi, sunt oameni responsabili, chiar daca ingenuncheati de necazuri, de umilintele indurate zilnic. Si sa ramana regula duminica la ora 5 sa fie intalnirea si ar merita gandit daca nu ar fi mai bine sa fie concomitent in mai multe puncte ale orasului, in cartiere. Sa mergem cu vecinul, cu blocul, cu strada.

 • 7

  @D.I.: televiziunile sunt platite,si sunt cea mai buna metoda de manipulare a publicului(prost)

  cezar
  2013-12-10 13:21:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  [...] View article… [...]

 • 9

  Respect Clujenilor!!!

  Mihai
  2013-12-10 14:30:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  He he, au incercat sa-l treaca pe sestache, punandu-l brusc pe ordinea de zi, si s-a intors impotriva lor, ca nu erau destul alesi in sala. :)

  Mare noroc avem ca guvernul de hoti este in acelasi timp si un guvern de prosti gramada.

 • 11

  astia de la realitatea, cica legile minelor si amnistiei, amanate…

  e amanata sau respinsa, pana la urma???

  stai putin
  2013-12-10 15:27:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  nu se mai spune “prosti gramada”, ci prosti alesi de cei multi ;)

  victor L
  2013-12-10 15:29:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Doamne ajuta! Sa avem credinta in dreptate si sa mergem inainte! Nu renuntam ! Nu abandonam ! Abia acum incepe adevarata REVOLUTIE romaneasca!

  Aura
  2013-12-10 15:41:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Cluj (vai ce ploaie vine de la Cluj ;) ):
  “Mai mulţi protestatari au intrat cu forţa în sediul PDL şi au ocupat balconul cu vedere spre Bulevardul Eroilor, unde au scandat “Jos Guvernul”, “Demisia”, “Fărădelegea lor este legea minelor”, “Nu cedăm, nu capitulăm”, “Nu corporaţia face legislaţia”şi “Toate partidele, aceeaşi mizerie”.”
  Doo aspecte se desprind:
  - ori protestatarii au uitat cine este la guvernare;
  - ori portocalii s-au aliat cu protestatarii.
  Din aceasta dilema e greu de iesit.

  victor L
  2013-12-10 16:43:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @victor L:

  ori, mult mai simplu: in cladirea respectiva sunt sediile tuturor partidelor; toate au fost ocupate, PDL e singurul care are balcon catre strada ;)

  si uite asa poti iesi din dilema extrem de simplu

 • 16

  @ Gotiu,
  multumesc de lamurire; o sa fiu mai linistit :P
  (Dar ca intre noi, dle Gotiu: nu am nimic impotriva protestelor, dar chiar nimic impotriva daca sint facute cu cap si pentru probleme cinstite. Dar ocupind cu forta o locuinta/un sediu sa nu va mai plingeti de ceea ce fac jandarmii; poate portocalii nu vor face plingere, find cunoscut ca Boc a fost impotriva exploatarii de la RM.)

  victor L
  2013-12-10 17:26:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @victor L: Chestia cu ocupatul a fost aşa, din condei de ziarist. De fapt, mai multe persoane au intrat în respectivele sedii, fără să ocupe nimic, şi au ieşit pe balcon. Ceilalţi protestatari i-au lăsat pe cei din sedii să iasă când au vrut, nu s-au dus peste ei. Le-or fi cântat şi ceva colinde la usă.
  Însă i-au împiedicat pe jandarmi să intre şi să-i scoată afară pe cei de la balcon.
  O să-mi spui că n-au lăsat maşinile să intre-n curte. Ştii ceva?

  Maxa
  2013-12-10 17:37:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Masinile au fost lasate sa intre si sa iasa. La fel si personalul.Au fost si unele injuraturi, unele nejustificate tinand cont ca erau adresate unor persoane care de multa vreme sunt alaturi de manifestanti, dar se injura partidul nu persoana care-l reprezenta. Pana la urma, rice politician e manjit, chiar daca unii sunt mai “cumsecade”.

  Protestatar
  2013-12-10 17:50:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  youtu.be/Wrn3_1../

  Oreste, Willy Schuster la Pungesti
  2013-12-10 18:11:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @fere:
  da, si bunici peste 70 de ani ca mine, care urmarim de departe protestele la nelegiuirile si violentele pe care le suporta cetatenii tarii noastre. Va urmarim si relatam mai departe.

  Aloisia-Franta
  2013-12-10 19:42:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Domnule Goţiu vă felicit personal pentru militarea împotriva aberaţiilor tuturor guvernelor de până azi, fie cu mineritul , fie cu exploatarea gazelor subterane prin motode neconvenţionale( dispersarea şi recoltarea bulelor de gaz natural într-o pânză freatică artificial creată prin injectarea de apă în sol şi alte alea!) şi lipsa de responsabilitate a guvernanţilor noştri comunişti din mucava.

  Dacă vor garanta în scris necontaminarea pânzei freatice de alimentare cu apă de către pânza creată artificial de specialiştii care forează, ar mai fi o şansă, dar contractul iniţiat de către Bombonel, nu a prevăzut aşa ceva, nu aveau nici resurse şi logistică, nici bani….la fel ca şi actualii care au respectat prin jurământ contractele antecendenţilor lor ….fie şi păguboase pentru toţi, …aşa au procedat comuniştii tăinuind dezastrul de la Cernobâl, cutremurul din 77, şi de ce nu Crimele Revoluţiei din 1989. Ce-ar mai fi?

  nelutiu
  2013-12-10 21:50:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Ministru lovit în Barbu

  A luat un pumn în barbă
  Domnul Barbu şi ministru
  Când a scos şi el o vorbă
  Vorba lui e un sinistru!

  A lovit în toţi şi toate
  Oameni-i care-şi doresc
  Doar un pic de sănătate
  Ei doar viaţa o iubesc…

  Este un ministru lipsă
  Nu are loc pentru toţi.
  Premierul din eclipsă
  L-a numit doar pentru hoţi!

  nelutiu
  2013-12-10 21:53:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  [...] Bukarest, in den Bueros des Ombudsmannes – Avocatul Poporului (Quelle: Voxpublica) [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!